Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@kaczule1 imunologie mi napíše podrobnou zprávu a doporučí dávkování a pak se mám dohodnout s carem na ostatním a ti mi ho i předepíšou.
Všem těhotným držím pěsti a chápu strach, ale bude to dobré ![]()
@MisTer já mám stejný problém, ale já mám i protilátky proti spermatu
my máme doporučen gumi sex, to chápu, z důvodu aby nepřišloebe tělo do styku se spermiema..u tebe mu moc nerozumím, ale možná spíš aby jsi neotěhotnělaa, když si vytváříš protilátky na embryo..musíš vydržet co ukážou příští výsledky..vím, je to blbé, ale taky čekám, a všechny ty coa čekaly a užívaly prednison tak se dočkaly, tak musíme věřit ![]()
a můžu se zeptat, jaké ti vyšly hodnoty?
@Elunaj9 přesné hodnoty zatím nevím měla jsem telefonickou konzultaci čekám na papírové výsledky a pak jdu na konzultaci s tím do caru. Ten gumi sex chápu, třeba první měsíc, ale pak tomu nerozumim proč nezačít se snažením. a ty už ho bereš nebo teprvé začínáš?
Vy co jste ho brali četla jsem příšerné diskuze o účinkách na váze nějaké měsíčkovém obličeji (vůbec nevím co to je) máte s tím zkušenosti? už jsem přibrala po stimulaci během 1,5roku 10kg a nerada bych znovu když se to pak musí brát ještě v těhotenství jsem z toho docela zoufalá, ale jiná pomoc asi proti tomu není.
Ahoj holky taky zdravin vsechny tehulky a snazilky ja jsem ve 27tt pribrano 8kg
a snad ted uz mame s mimi nejhorsi zasebou ![]()
@MisTer já už dobírám druhé platíčko v jednom 20 prášků, na váze jsem
nepřibrala, chodím cvičit, ale nijak se neomezuju…no měsíčkový obličej taky nechápu a nerozumím, ale možná jakože stav obličeje před MS?
tak jsem to pochopila, ale taky s tím nemám extra problém, občas nějaký ten pupínek naskočí ale to jsem měla vždy, žádné rapidní zhoršení mě nepotkalo….jak píše Jala, je dobré současně užívat Wobenzym…je sice drahý, ale jako podpůrná léčba ke kortikoidům to není špatné …navíc má x dašlších dobrých účinků…..
@verolli
![]()
@kaczule1 jo tak
tak děkuju za info se zase budu víc sledovat v tomto směru ![]()
@Elunaj9 @kaczule1 díky za info, tak doufám, že se mi ty příznaky tedy taky vyhnou a bude to v pohodě.
Holky, nebojte se, tyhle vedlejší účinky Prednisonu sice jsou, ale týkají se větších dávek a opravdu dlouhodobého (letitého) užívání. Jsou lidé (např s revmatem), co berou kortikoidy často i v 10násobně větších dávkách a těch se tyhle účinky fakt týkají. Nás ne, nebo jen ve velmi omezené míře a u citlivějších jedinců a třeba jen mírnými nevolnostmi nebo pocitem lehké oteklosti jako před MS (kvůli té nevolnosti je proto dobré ho užívat večer po jídle).
Jinak my měli taky doporučený gumisex (mám taky lehce zvýšené protilátky proti spermiím a hraničně proti embryu), po již měsíci užívání jsme měli povoleno se snažit - v době ovulace tedy bez kondomu, jinak stále kondom. No a další měsíc se zadařilo.
Záleží, jak „tragické“ ty výsledky jsou - podle toho pak ještě nařizují kontrolní testy nebo jak u nás po měsíci rovnou se snažit.
Všem těhulkám držím palce, abychom to společně dotáhly do konce, je super číst, kolik jich tu přibývá. Je vidět, že ta léčba má rozhodně smysl.
@JaLa A můžu se ještě zeptat??
ty jsi měla stejné hodnoty jako já…tenkrát jsme si to psaly…partnerovo spe…38%, trofoblast 72%… Mně teda řekli, že hodnoty jsou hodně špatné a že kontrola až za 3 měsíce, což je konec října…
Jinak nevím, ale napsala jsem prof. Ulčové a ta mi zase řekla, ať ho snížím na půlku denně a za týden úplně vysadím..a začátkem října mám přijet k ní a udělá vyšetření, prý, je možné že mám antifosfolipidový syndrom a že pokud jsem otěhotněla není nutná léčba Prednisonem..tak já vám teda nevím, bojím se ho vysadit… ale její názor bych také ráda znala… ![]()
@JaLa já mám kontrolu za 3měsíce proto si myslim, že to je jn lehčí navíc na spermie je to v pohodě. Super je slyšet, že se vám po tom zadařilo hned druhý měsíc to je paráda!!!
@Elunaj9 jj, jen ty spermie jsem měla něco okolo 42% ale to je skoro totéž. Nevím, proč mi tehdy napsali, že je to víceméně OK a že ta buněčná imunita je jen lehce zvýšená a že stačí jen měsíc a pak se snažit (a užívat samozřejmě dál). Možná i kvůli tomu, že jsem už jednou úspěšně a bez problémů donosila. Každopádně to ale zabralo.
Na antifosfolipidový syndrom testují i v Podolí (je to myslím na té předchozí straně - jestli máš své kompletní výsledky v ruce) a tam mi vyšlo vše negativní a v normě. Asi i podle toho posuzují, jak moc aktivní je ta autoimunita.
My jsme víceméně taky neměli potíže otěhotnět, ale trvalo to vždy déle (okolo 6m). Je ale pravda, že jsem se na tohle konkrétní otěhotnění fakt připravovala - Wobenzym, nasadili mi Letrox na štítnou žlázu, který napomáhá lepšímu a rychlejšímu otěhotnění (měla jsem vyšší hodnoty TSH, což prý taky může způsobovat potraty a zhoršuje obecně plodnost), několik měsíců jsem se prolévala kontryhelem… Takže v květnu a červnu jsem měla tak plodný hlen, že jsem se až sama divila, že to moje tělo dokáže ![]()
Nicméně si myslím, že té imunitě neuškodí, když se přeléčí dopředu, než to vše pak řešit až po těhu testu, když na oblbnutí imunity už může být pozdě (já potratila vždy v 6-7tt).
Holky a prednison se musí brát denně, nebo jen v nějakou dobu cyklu? A začíná se s MS nebo je to úplně jedno? díky
@MisTer jojo bere se denně, Já začala normálně ten den co jsem prášky vyzvedla není tady žádné doporučení…jen brát v určitou stejnou hodinu… ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.