Opakované potraty

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4340
30.9.13 17:05

@lucie8510 Moc držím palce, třeba nastane ještě obrat k lepšímu. A jestli ne, tak určitě tu reprodukční imunologii a hematologii, případně genetiku.
Bude to nakonec dobré - určitě na něco prijdou a bude jasno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
30.9.13 17:40

Jo holky a chtěla jsem se zeptat vás, které nejste prvně těhotné. Od kdy jste cítily pohyby miminka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4340
30.9.13 18:22

@Mber ptáš se těch, co nejsou těhotné poprvé? nějak tím těhotenstvím dementnim, tak abych neodpovídala nevyžádaně :-) Cítím je od 16tt, se synem to bylo později - okolo 19tt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
1.10.13 08:19

@JaLa Jj,těch, které už mají aspoň druhé mimčo. Aspoň jsem to tak slyšela. Že při prvním těhu je to jinak-déle než u dalších…S tím dementněním jsme na tom asi podobně… :mrgreen: Já už doma občas říkám, že mám tu těhotenskou demenci…díky za odpověď :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
306
1.10.13 15:03
@JaLa píše:
@lucie8510 Moc držím palce, třeba nastane ještě obrat k lepšímu. A jestli ne, tak určitě tu reprodukční imunologii a hematologii, případně genetiku.
Bude to nakonec dobré - určitě na něco prijdou a bude jasno.

Prosím tě nemáš se všemi těmito vyšetřeními zkušenost? Co obsahují, jak dlouho trvají než jsou výsledky a tak? Dr. mi říkal, že pokud se nám ani na 4.pokus nepodaří, že mě toto čeká. Já totiž neovoluji a neroste mi sliznice. Estrofen jsem před KETy brala 2-2-2 a nechtěla růst. po ET jsem na dávkách utrogestanu 4×2 a stejně nezabírá na udržení. Dnes bylo HCG 36,8… ale alespoň nebudu zase muset na laparoskopii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4340
1.10.13 15:23

@lucie8510 To mě mrzí, že to tedy opravdu nedopadlo - aspoň že HCG takhle klesá a vyhneš se případným dalším komplikacím. :hug:
Prošla jsem si hematologií - i když poněkud netypicky odběrem u gynekologa. Běžně se to dělá v hematologickém centru v některé nemocnici. Tam se zjišťují trombofilní mutace, které mohou způsobovat potraty tím, že ucpou malé cévky v děloze a pak případně i v placentě - řeší se to pak podáváním miniheparinů. U té imunologie - tam Tě musí odeslat gynekolog (CAR), je to jen pár pracovišť v republice (Praha a Plzeň). Odebírají krev a případně i sperma partnera - sledují se tam protilátky proti embryu, spermiím, protilátky na hlavičkách spermií a mnoho dalšího - to vše způsobuje neplodnost nebo časné potraty, i zamlklá těhotenství, imunita dokáže být hrozná potvora, když nepracuje tak, jak by měla. Dle výsledků se pak určí léčba, většinou kortikoidy. Drtivé většině žen, které potrácejí, tam něco vyleze a po zaléčení je to už pak OK.
Genetické vyšetření jsem nepodstoupila, u mě se našla mírně rozhozená štítnice (taky způsobuje potraty) a ta imunita, MTHFR heterozygota už nepočítám, ten v tom byl zřejmě nevinně. Čeká vás asi poslední (placený) pokus IVF - nevím, zda máte nějaké mrazáčky v zásobě, nejsem si jistá, jestli bych do toho šla, aniž bych podstoupila tato vyšetření. Ale to už je na Tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4340
1.10.13 15:26

Ohledně trvání těchto vyšetření - lze je podstoupit souběžně, většinou se čeká nějaký ten měsíc - ať už na objednání, tak potom na výsledky. Záleží ale i na pracovišti, někde je to rychlejší a někde to trvá věky..
Potíž je, že na tato vyšetření se odesílá až v momentě, kdy žena potratí 3× a více. Ale občas se někdo slituje a tu žádanku dá i dříve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
306
1.10.13 17:46
@JaLa píše:
Ohledně trvání těchto vyšetření - lze je podstoupit souběžně, většinou se čeká nějaký ten měsíc - ať už na objednání, tak potom na výsledky. Záleží ale i na pracovišti, někde je to rychlejší a někde to trvá věky..
Potíž je, že na tato vyšetření se odesílá až v momentě, kdy žena potratí 3× a více. Ale občas se někdo slituje a tu žádanku dá i dříve.

NEMŮŽOU MĚ PŘECE POSLAT NA VYŠETŘENÍ AŽ KDYŽ VYČERPÁM VŠECHNY ivf JELIKOŽ JE „PROPOTRATÍM“!! TO SI NĚJAK VYDUPU. ZÍTRA OD DOKTORA NEODEJDU, DOKUD NEBUDE POSUN, PLÁN CO DÁL. UŽ MI NIKDO PO 4X NEUSPĚCHU NEMŮŽE ŘÍKAT, POČKÁME…PROTOŽE ANI NA 3 KET NEPŮJDU, DOKUD SE NĚCO NEZMĚNÍ, NEPROŠETŘÍ. FAKT MI PŘIJDE ABSURDNÍ, ABY PO MNĚ CHTĚLI POZITIVNÍ MYŠLENÍ KDYŽ VÍM, ŽE MĚ ČEKÁ POSLEDNÍ POKUS. JSI MOC HODNÁ, TVÉ ZKUŠENOSTI MĚ UKLIDNILY, ŽE JE ŠANCE, ŽE SE NĚCO OBJEVÍ TÍM PÁDEM BUDE MOCI LÉČIT. UŽ JSEM NERVÓZNÍ, JAK TO ZÍTRA DOPADNE. UŽ ROK A PŮL ŽIJU JEN NA CHEMII, INJEKCÍCH A MEZI IVF A KET, TAK HLAVNĚ, ABY MĚ NEČEKALO NĚKOLIK MĚSÍCŮ NICNEDĚLÁNÍ. KDYŽ SE NIC NEDĚJE, ŠÍLÍM, ŽE PLYNE ČAS A NIC. DÁM VĚDĚT, JAKÝ BUDE PLÁN, ALE UŽ JEN TO, ŽE MÉ DÁVKY 6 ESTROFENU DENNĚ A 8 UTROGESTANŮ A NEREOGAVALA JSEM, JAK JSEM MĚLA, MI UKAZUJE, ŽE NENÍ NĚCO OK. CHJO… KDE JSOU DOB, KDY NÁS TRÁPILO JEN TO, CO SI VZÍT NA SEBE… :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4340
2.10.13 12:52

@lucie8510 Moc držím palce. S těmi vyšetřeními Tě asi bohužel čeká několik měsíců „nic nedělání“, ale přesně jak píšeš - nelze jen tak doufat, že další pokusy už vyjdou. Když se ale něco najde, tak Tě to aspoň nakopne, že je potřeba to vyřešit a další pokusy už by mohly dopadnout lépe.
Jak Ti vyšla hormonální vyšetření, ví se, proč nefunguješ? Já tedy taky po vysazení HA rok nefungovala, ale doktorka (obyč gyndr) si dala poměrně dost práci, abychom to nějak rozpohybovaly (Duphaston a Estrofem). I když u mě to asi byl jen zakonzervovaný problém z puberty, který se naštěstí povedlo srovnat. Užívala jsem taky kontryhelový čaj.
A pokud lékař nebude chtít spolupracovat, tak není nejmenší důvod u něj zůstávat. Nesmíme zapomínat, že CAR má peníze z pokusů a ne z vyšetřování důvodů, proč se nedaří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
306
2.10.13 23:50

@JaLa Ahojky,
Takže dnešní závěr, dr. mě nechce nechat trápit dalším neúspěchem, takže jsme se rozhodli udělat poslední 3 vyšetření, která existují a nám chybí. Takže příští týden jdeme na genetiku, v listopadu mě čeká hysteroskopie (bohužel zase operace a zásah, ale jdu do toho, ať vím, na čem jsem)a za 14 dní na imunologii. A dle výsledků KET s 3mi mrazáčky případně v prosinci. Dám echo, jak pokračujem.
jak jsi se ptala, já mám polycystycké vaječní, takže neovoluji a hormo vyšetření ukázalo, že mi chybí hormon, který způsobuje ovu. Rok mě srovnávali práškama, ale nic :( pomáhají jen stimulační injekce před punkcí. A laparoskopii a revizi dělohy už mám, takže po těchto 3 vyšetřeních budeme vědět vše, co je možné zjistit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
3.10.13 08:45

@lucie8510 Taky Ti přeju hodně štěstíčka, ať se vše v lepší obrátí…Jen je škoda, že sis prošla taky tolikrát tím negativním a vyšetření se řeší až teď. Ti doktoři jsou asi všude stejní, sami Tě na tyto (mimochodem si myslím nejdůležitější vyšetření) nepošlou a ty Cary, jak píše @JaLa tahaj z lidí jenom peníze. Dost často čtu, jak tady holky podstupujou umělé oplodnění-opakovaně a stále se nedaří, potrácejí a o genetice, zvláště pak imunologickém vyšetření či hematologii vůbec netuší…Já jsem vše vzala do svých rukou, všechna vyšetř. jsem si vydupala, byla neústupná a přesto jsem třikrát potratila, než se přišlo na to, kde je u mě kámen úrazu. Připrav se na to, že budeš muset být opravdu silná, trpělivá, je to běh na delší trať. Ale vyplatí se, to si pořád opakuj!!!Za to miminko v náručí to stojí!!!Moc Ti držím palečky a věřím v to, že se miminka dočkáš :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
306
3.10.13 13:26

@Mber Jsi moc hodná. My jsme s mým dr. byli domluveni, že pokud by se 2.IVF nepovedlo, tak podstoupím všechny vyšetření, co existují a co jsme ještě neměla. Bohužel pojišťovny chtějí mít „důkazy“, že je něco špatně nebo že to nefunguje, aby hradily veškerá potřebná vyšetření. Mně už z poj. vzkázali, že jsem vybrala takovou dávku esfronefů a utrogestanů, že mi z nich neuhradí už ani korunu… Jo naše zákony jsou prostě hustý…Naštěstí těch vyšetření už moc nezbývá… Teď se jen netěším na tu hysteroskopii.. Ale jsem ráda, že ty čekací doby na vyšetření a výsledky genetiky a imunologie se mi podařilo zajistit tak, že budu mít výsledky do konce října. Což je pro mě dobré, nesnáším čekání a bezmoc nevědění :?. Takže po menstruaci v listopadu budu vědět vše. Já i doufám, že se najde něco, co způsobuje neudržení embrya, abychom to mohli léčit. Nejhorší by bylo diagnóza SMŮLA.. Dám Vám vědět, jak pokračujeme…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4340
3.10.13 16:24

@lucie8510 to je skvělé, že Tě tam poslali. Na té hematologii jsi už tedy byla? I když oni ty trombofilní mutace zjistí i na genetice.
To je fakt v vzteku nemoct otěhotnět přirozeně a ještě když se to takhle kazí. Kam jdeš na imunologii, že to budeš mít tak brzy? Většinou se čeká s imuno vyšetřením po šestinedělí a i pak to nějakou dobu trvá. Hlavně to musí být spcecializované pracoviště na reprodukční imunologii - nenech se vyšetřovat obyčejným imunologem, ten tomu nemusí tolik rozumět. Moc držím palce!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
306
3.10.13 17:49

@JaLa Na genetiku měli v CARu volno až na konci listopadu, tak mi doporučili jinam a tam byli k mým prosbám vstřícní a jdu 8.10. ( www.genvia.cz)mám mít karyotyp + trombofilní mutace, výsledky za 3 týdny a stejně hodní byli i na
imunologii, ta je 18.10. (www.synlab.cz)výsledky do 10 prac. dnů.
A někdy v koncem listopadu ta hysteroskopie. Já měla potrat v 5tt, takže nic strašně závažného, protože nebylo těhu potvrzeno utz. no aspoň že nebudu čekat 2-3 měsíce než budu znát pravdu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4340
3.10.13 21:35

@lucie8510 hele, já nevím ten synlab. Reprodukční imunologie jsou asi jen tři v republice - v Praze Podolí (MUDr. Madar), v Praze na Karláku (MUDr. Malíčková - asi nejrychlejší a i nejvíc individuální přístup) a pak v Plzni (MUDr. Ulčová-Gallová). Kdo ví ještě o jiném, tak ať, prosím, připíše. Nikomu jinému bych v tomhle moc nevěřila - tam je toho celkem hodně, co se musí zjistit a nejlépe i s odběrem spermatu partnera. Musí to vyhodnotit zkušený reprodukční imunolog a stanovit léčbu s pravidelnými kontrolami - to není jen jeden odběr krve a léčbu stanoví gynekolog, to opravdu ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Prázdná náruč, deníčky na eMiminu

Tolik naděje a zůstal jen smutek?

Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty