Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Souhlasím. Je to tak akorát. Učte se s ním, když to potřebuje. Druhý stupeň je náročnější. Hlavně přechod v šesté třídě.
@hanka.br. píše: Více
trochu mi to připomíná anonymní zakladatelku, která měla problém s tím, že se nestihla připravit se synem na test z vlastivědy, kdy nezvládl slepou mapu…
@Platanka píše: Více
Učitelka ho mohla u tabule vyzkoušet a dát záměrně jiné příklady. Mohla to udělat tak, že ho upozorní na to, že tohle je podvodné chování, ale že to v tomhle případě nebude tahat přes třídního a dá mu šanci tím, že ho vyzkouší. Pokud akceptuje a bude umět, mohla mu dát o stupeň lepší známku. Pokud akceptuje a umět nebude, dostane o stupeň horší známku. Pokud neakceptuje, tak zůstane známka z prověrky + napomenutí třídního.
Takto si sám mohl vybrat, buď napomenutí třídního, nebo přezkoušení.
Učitelka má samozřejmě spoustu možností, jak s těmi dětmi pracovat. Respektive s dětmi, které spolupracují se pracuje relativně bez problémů. Pokud nespolupracují, nebo dělají takové věci, tak je potřeba hledat cesty a to je prostě ta skutečná práce učitele.
Pamatuju si, jak mě učitel chytil při opisování. Místo jasné pětky zhodnotil jak samotnou písemku, tak i ten tahák, který jsem měl. A pěkně zhodnotil i to, že mě odhalil ![]()
Tím neříkám, že napomenutí třídního není adekvátní. Ale chci tím říct, že učitelka taky mohla vymyslet jiný způsob trestu, zvlášť, pokud šlo o první případ.
@Petr-33 Na druhou stranu dítě, které má trojky, čtyřky v páté třídě a jeho rodiče to považují za „pohodu“ asi zrovna nebude to dítě, kterému bude mít učitel chuť vycházet vstříc. Bohužel, je to tak. A můžou za to rodiče.
@Petr-33 píše: Více
Jako ze tam vidi to vygumovane puvodni pismo, ale da mu samci a prezkousi ho? Ta ucitelka nema na cele jitrnici. Jen at chlapec pociti nasledky, tridni napomenuti neni snad zas takova hriza.
Proč by ho měla znovu přezkušovat? jako za to, že podváděl mu měla dát šanci opravit si známku?
On nebyl „potrestán“ za znalosti či neznalosti, ale za to že podváděl. Jaký signál by asi vyslala, kdyby to nechala být a ještě mu třeba zlepšila známku? za mě absolutně nevýchovné…
To je blábol
Chlapec byl potrestán za podvod - není nejmenší důvod dávat mu za této konkrétní situace nějakou šanci na opravu známky… naopak, bylo by to kontraproduktivní.
Šanci opravit si z daného předmětu známku může dostat kdykoli jindy, ale za podvod musí přijít jasný důsledek.
Učitelka se zachovala naprosto správně a dobře že tak… když už má chlapec matku, která sama nepovažuje za nutné jeho podvádění řešit ![]()
@Keyllah píše: Více
Jaká je asi tak šance, že to bude u tabule umět? Hrozba napomenutí by mu zůstala tak jako tak, pokud by to přezkoušení odmítl. Ale nemuselo by to jít přes třídního, kdyby souhlasil s tím vyzkoušením. Jenže tam by mu hrozila zase o stupeň horší známka.
Prostě by z toho tak jako tak vyšel s trestem.
Je potřeba se prostě zamyslet nad tím, jestli za každou cenu použít represi a jít formou kázeňského opatření. I když… na nás čechy asi nic jiného než bič a malý dvůr neplatí.
Vzhledem k tomu, že měl dvojku, tak šance, že jiné příklady bude u tabule umět je celkem velká. Pak by podle tebe měl dostat jedničku? I přestože k ní vedl jeho podvod? Co by to tak asi řeklo ostatním dětem? Podvádějte, máte pak šanci si známku ještě zlepšit ![]()
Dopustil se podvodu. Rodiče to doma neřešili a neřeší, takže proč by neměl být potrestán? Za ten podvod! proč by se to alibisticky mělo schovávat za nějaké přezkoušení?
podváděl, přišlo se na to a byl po zásluze potrestán…jak fér, by to bylo vůči ostatním, kdyby nebyl?
Ano, za porušení pravidel, přichází trest a za mě je to tak správně. A je správně, že to viděli i ostatní.
Však pohoda učitelka ho měla nejlépe ještě pochválit. Nebo mu dovolit si známku opravit u tabule. Přece o nic nejde.
V dospělosti potom může v lepším případě fungovat jako jedna má bývalá kolegyně. Která když nestihla včas zpracovat přidělenou zakázku tak si prostě změnila v systému datum přidělení klidně o týden dva proč ne. Než se na to přišlo odnesla to kolegyně, která zakázky přidělovala na prémiích a logicky zvažovala výpověď. A reakce milé přepisovačky. A co je na tom, tak jsem si to změnila aby mi to tam nesvítilo jako dokončeno po termínu. Hele já ty prémie teď před Vánoci potřebuju.
Je to vzkaz nejen pro něj, ale i pro všechny ostatní. Podívej, podváděl jsi a já to poznám a bez povšimnutí to fakt nenechám a důsledky z toho vyplynou. Paták samozřejmě moc dobře ví, že tohle je podvod, proč by měl vůbec učitel plýtvat svým časem sekundu více, než podvodníka napomenout? A stejně je to celé k ničemu, když se díte doma dozví, že za takovou prkotinu je napomenutí přísný trest.
Podváděl, takže trest si zasloužil. Na pochvalu to fakt není ![]()
Být to moje dítě, tak mu doma prohrábnu pérka tak, že si to bude pamatovat. Tady je naše sněhová vločka nakonec chudáček, kterého stihla ruka školy a doma potřebuje načechrat pírka.
Zakladatelko, není mu pět, musí vědět, co se smí a co je za hranou. Vy mu s tím nepomáháte.
Moja Cestina nieje prave ukazkova ale „napomenutí třídního učitele“ nieje nic, neuvadza sa na vysvedceni ani sa neznizuje znamka z chovania, takze nebol nijako potrestany.
Iba bolo na neho urobene „ty, ty no, no to sa nerobi“ pisomnu cestou. Ziaden trest nedostal.
Příspěvek upraven 11.12.24 v 17:27