Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Vyzvědačka tak psalas většina s prstem v nose bez domácí přípravy. S prstem v nose považuji za -chápe, rozumí, umí - takže má jedničky, max dvojky… ![]()
@truelly píše: Více
Spousta špatných známek může být kvůli chybám z nepozornosti.
Já bych to viděla ta, že jedničky a dvojky jsou v pohodě a jedna dvě trojky taky.
Ale nejde o známky, ale o to dostat se na střední a pak se dál uplatnit v životě. A bez někzerych predmětů se člověk obejde
Byl to podvod, následoval trest. Vědomě lhal učitelce za účelem lepší známky. Udělala bych to stejně. Poznámka je upozornění pro rodiče (může být i kladná). Je od slova poznamenat. Napomenutí třídního učitele je nejnižší kázeňský postih. Za podvod si kázeňský postih zaslouží. Znalosti byly ohodnoceny známkou, kázeňským postihem se hodnotí chování.
K diskuzi. Přechod na druhý stupeň bývá pro spoustu dětí náročný. Více předmětů, podrobnější učivo. Ale zrovna ČJ v 6. třídě náročná být nemusí. V šestce se znovu opakují slovní druhy, morfologický, lexikální a syntaktický pravopis. Kromě rozvíjejících větných členů se opakuje. Všem páťákům říkám, že když se vše naučí letos, bude to pro ně snažší příští rok.
@truelly píše: Více
Připomíná mi to cimrmanovo bylo jich tu šest i pět
, u nás na škole je to jak v které třídě někde třetina někde více než polovina. Propadá jeden, maximálně dva na celý druhý stupeň a není to nezvladnutim, ale „těžkým průběhem puberty“ oproti nám v praveku mají více náročné cizí jazyky a navíc informatiku. My pravěcí lidé ale zase měli o dost náročnější matematiku, fyziku. Kecaci předměty si netroufám porovnávat. Oni zase mají oproti nám mnohem větší možnost se dostat k jakékoliv informaci.
@Vyzvědačka píše: Více
Moje děti taky, doma se defacto neučí. Ale jsou poměrně velkou výjimkou, zvlášť na druhém stupni. A přechod do šestky byl velký skok, už jen proto, že na každý předmět jiný učitel, jiné nároky, jiné požadavky.
Tak to jo. A potřebuje člověk vyznamenání?