Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Všechnoznám píše: Více
to zase přeháníš, dle toho, co zakl. psala, tak ho v tom nepodporují. Píše, že kluk doma dostal vyhubováno a přednášku. Trest už dostal ve škole. Učí se dobře, dle zakladatelky. Pokud mu řekl spolužák, že to udělal a ono to vyšlo, tak to taky zkusil.
@Sandra277 píše: Více
no, nevím, 3 a 4 nejsou zrovna „učí se dobře“ a pokud má zakladatelka zakládat na netu diskuzi k tomu, jestli to učitelka nepotrestala moc, tak si fakt nemyslím, že ho potrestali víc doma…spíš se doma řešilo, že to učitelka přehnala…a že zkusil podvádět, protože někdo jiný to taky dřív zkusil? vážně? právě proto by měl být potrestán teď, kdy o nic až tak nejde, aby si uvědomil, že takto ne…pak bude podvádět v dospělosti, např. obere seniory, protože to někdo taky udělal a vyšlo to? ![]()
@Keyllah píše: Více
Zakladatelka jasně píše, že těch dvojek trojek čtyřek je tak málo, že mu vychází jen dvojka z češtiny. Píše to tam, takže se učí dobře. Asi nečteš vše, nebo zakladatelce tedy nevěříš, to je možné. Ano, dítě to zkusilo, protože to udělal i spolužák a vyšlo mu to. Co, vážně? Vždyť byl právem potrestán, ne? Zakladatelce jste to vysvětlily.. Jinak, co na tom nechápeš? Je to dítě, opičí se po spolužákovi, toto chování je v dětském kolektivu celkem norma, to opičení. Nemusí to být hned nějaký blbeček, když do této doby neudělal nic mimo normu.
@Sandra277 píše: Více
ale já to chápu, celkem jasně
já nejsem ta, co se diví, že byl žák za toto potrestán a nezakládám diskuze na netu a ani neobhajuju jeho chování…
@Petr-33 píše: Více
Přesně! Proč by se nějak kreativně snažila dítě poučit, že takhle teda ne, když může jednoduše vpálit napomenutí třídního učitele, že? Přece se v té práci nepřetrhne, děti jsou tam kvůli ní, ne ona kvůli ním.
Bože, když si vzpomenu, jak s nami třídní chodila i sbírat kaštany do lesa pro zvířata a byla pro každou srandu, ale přitom hodně přísná a přirozenou autoritou. Takové učitelé si člověk pamatuje až do smrti, bohužel i ty špatné, které mu nějak ublížili. ![]()
@unuděná píše: Více
Takže podvádějícímu jedničkáři vstříc vyjdeme, ale trojkař ať si trhne? Ten má smůlu a šanci napravit své nevhodné jednání si nezaslouží?
![]()
@jege píše: Více
a tou „špatnou“má být v tvém příkladu tato učitelka, co dala za podvod před celou třídou dotyčnému napomenutí? ![]()
@Anonymní píše: Více
Jo, poznámka by úplně stačila, anebo za trest psát celý test znovu a podle nového zadání. ![]()
To tam někde čteš?
![]()
Řekl bych spíše málo kreativní a se slabým pedagogickým citem. ![]()
Nebylo to před celou třídou, ani nevěděl, že má napomenutí, dokud jsem mu to neřekla, protože mi to piplo na mobilu.
@Keyllah doma dostal přednášku, vynadano, jen nedostal další trest. O tom, že by to tak být nemělo, nepadlo ani slovo, naopak jsem mu řekla, že má být rád, že to tak dopadlo a používat svou hlavu a neřídit se podle někoho komu to prý prošlo. Taky si z něj mohl udělat legraci.
@Anonymní píše: Více
Tak přednáška a vynadáno je přece taky „trest“, ne? pro mě byla horší „ta promluva“ s rodiči než kdybych třeba dostala na pr-el, takže bych to brala tak, že jste si to doma vyříkali a už snad takovou blbost neudělá…
A učitelka vážně nic neřekla? zjistila to a nijak nezareagovala? to přece musela zjistit hned na místě, jak za ní došel ne? takže to asi před tou třídou řešili, ne?
@Všechnoznám píše: Více
Protože se na to díváš vlastní a dospělou optikou, která nám je vnucována od malička. Ale nikdo z nás nemá ani na tom startu rovné podmínky. Někdo má lepší rodiče, někdo horší, někdo má lepší geny pro učení, jiný je má horší… Známkami, odměnami,… akorát děcka dělíme na horší a lepší. Dítě to může demotivovat v dalším seberozvoji, protože prostě ve škole vidí, že mu to nejde. Učitelé to vidí jako spravedlivé, ale je to spravedlivé? Nakonec ten, kdo měl trojky a čtyřky může být šikovný obkladač, který pro lidi udělá třeba daleko víc, než nějaký jedničkář…
Pro děti to může být demotivující, že je v „horší“ skupině a proto pak udělá takovou pitomost, že zkusí zfalšovat výsledek testu. Místo toho, aby učitelka na tohle zareagovala, tak tomu ještě přidala, aby žákovi dokázala, že je opravdu ten horší a dala mu napomenutí.
Do školy vždy chodily horší a lepší děti, některé byli zlobivější, ale dobrý učitel dokáže i z toho gaunera vhodným způsobem motivace udělat i svou pravou ruku.
Je to prostě práce s lidmi, ale v naši společnosti je velmi silně zakořeněno akorát to, že co je špatně, to se musí nějakým způsobem trestat. Ale už se málo motivuje k nějakému prospěšnému jednání.
Mám 2 děti v 5. třídě a občas nějakou 3 a 4 také donesou. Na vysvědčení měli zatím ale nejhůře 1-2 dvojky, zbytek jedničky. Učitelka je oba chválí, že patří mezi nejšikovnější žáky. Opravdu není tragedie, když dítě OBČAS blbou známku donese.
Nechápu, proč by s tímhle měla úča ztrácet čas (na úkor dětí, co nepodvádí a nelžou a na písemku umí). To by byl z její strany dost chybnej krok. Kluka mají srovnat rodiče, ale ti mu asi ještě fandí a doma řeknou, že úča je koza (dosaď horší slovo) a že on je boží a chytrý a vůbec (a že čtyřka je v pohodě).