Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No to v žádném případě, jsi nájemce ne vlastník, jasně když rozbijes vnitřní vybavení tak to musíš opravit, ale do určité částky, a ne že ti nechá předělat okna, nebuď hloupá, je to jeho majetek, ty mu platíš nájem za užívání bytu, velké opravy na svém si hradí on!!! Takovou nájemníci co dá byt do kupy by chtěl kazdej
vůbec, bych se na něj vyprdla… On to asi zkouší. Příště může přijít že máš třeba přispět na střechu. ????
Jestli jsi to byla ty, kdo ta okna roztřískal, tak asi ano, jinak to teda zkouší fakt solidně…ne, určitě nemá nárok na to, abys mu renovovala okna v nájemním bytě!
Pokud jsi okna rozbila ty, tak ano, jinak je to povinností majitele bytu, nikoliv nájemníka. Nespadá to do drobných provozních oprav.
Pokud si ta okna nezničila tak nevidím důvod proč to platit. Jasně když tam bydlím a něco běžného opotrebuju tak to na svoje náklady opravím, ale ne že budeš dělat rekonstrukci za X tisíc, to je na tom majiteli.
Ja bych si myslela, ze okna nejsou vybaveni bytu, ale konstrukce, coz byt nájemníkem, tak na ne ani nesahnu, presto bych se podivala do smlouvy co a jak. ![]()
jako ze bys mu treba opravila okna a on ti za pul roku klidne muze rict, ze byt potrebuje uvolnit?
treba pro svou rodinu ![]()
Jde o okna ne rozbita, ale znicena starim a pocasim.Proto jsem pisemne s foty nahlasila spatny stav a nafotila je:odpoved,at si zaplatim ze sveho opravu,ze na vymenu to neni. Vsem dik!Jde mi o tu novelu zakona,o niz jsem psala, nekdo mi rikal,ze najemnik si ma natirat a udrzovat vnitrni cast oken,vnejsi majitel budovy,proto se ptam,nevim,zda je to pravda.
@maskovak píše:
Jde o okna ne rozbita, ale znicena starim a pocasim.Proto jsem pisemne s foty nahlasila spatny stav a nafotila je:odpoved,at si zaplatim ze sveho opravu,ze na vymenu to neni. Vsem dik!Jde mi o tu novelu zakona,o niz jsem psala, nekdo mi rikal,ze najemnik si ma natirat a udrzovat vnitrni cast oken,vnejsi majitel budovy,proto se ptam,nevim,zda je to pravda.
Nájemník ne, majitel. A nájemník mu to musí případně umožnit.
A máš pravdu, v některých Listech vlastnictví je u oken psáno, že vnitřní část oken je jednotlivých majitelů, vnější je součástí pláště budovy, tedy společná - SVJ. A je to tak paradoxně i u eurooken.
@maskovak máš to v NOZ par. 687, odst. 3 a s tím související nařízení vlády č.258/1995 Sb. pod par. 5, odst. 2b
@maskovak hodně záleží na smlouvě, co jsi podepsala, ale teda v životě jsem neplatila jedinou opravu, můj byt to přece není, opravy má hradit majitel a také si je má sám zařídit (ale já si to ve smlouvách vždy hlídala). A nová okna, to bych se mu natvrdo vysmála asi
neřeknu, kdybys ta okna osobně zničila, to je ale jiná věc. Na každý pád bych šla z bytu pryč, takovýhle majitel nevěstí do budoucna nic než problémy a tahanice o peníze.