Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Neustálá péče o samotě s dětmi je vyčerpávající. Mně pomáhá chodit s dětmi na různé kroužky - třeba na cvičení. Aby nebyl každý den úplně stejný. Chodíte někam? Chodíte na hřiště? Nebo nějaká jednorázová akce typu smyslohraní? jak staré jsou děti?
Pokud dítě kašle jen trochu a chodíte normálně ven, můžete si naplánovat setkání venku.
@Anonymní píše: Více
Jasně že už tě nebaví být pořád jen sama s dětmi. Manžel je velmi zaměstnaný? To znamená co? Že je pořád jen v práci a na rodinu nemá vůbec čas? Tosenedivím, že ti z toho už hrabe. Co na to manžel?
Najdi si hlídání děti alespoň 1× týdne. A udělej si volno. Najdi si něco, co tr baví. Zkus potkat nové lidi. Ja takhle začala s tamcovanim. Sice jsem poleno, ale holky jsou skvěle ![]()
A ano, některé chlapy proste práce naplňuje. Můj muž je také hodně v práci, také hodně cestuje. Ale doma se neštítí žádné práce, když muže vyrazime někam (s dětmi i bez). Ale je doma proste fakt málo.
Jinak doporučuji mu to říct nejak v klidu bez výčitek. Zkuste hledat řešení.
Mam konicek, kteremu se venuju a manzel se snazi abych na nej prostor mela. Jeho prace proste uspokojuje, je zvykly pracovat dost, konicek a navic hodne resi problemy lidi z okoli, starsi syn jen dost narocny a hlucny a doma pak hleda spis klid a mou potrebu komunikace a kontaktu.
Chodime s mladsim plavat, to je fajn. Sem tam do hernicky, ale dalsi konicky uz by moc zatizily rozpocet. Venku na hristi jsme denne.
Zabavim se, o to nejde, ale zacaly mi proste strasne chybet lidi, kamaradi, nejake hlubsi vztahy nez par slov na hristi. A zaroven se za to stydim, stydim se otravovat lidi okolo sebe a cpat jim svou spolecnost jen proto, ze je mi smutno, protoze tech par lidi co mam toho taky maji az nad hlavu.
A proč mazel řeší všechny okolo, ale svoji rodinu ne?
@JancaS84 protoze je ten typ, co se na nej hodne lidi obraci o pomoc a on to neumi odmitnout. A ta energie pak chybi. Navic ja az tak nepotrebuju resit problemy, potrebuju jeho pritomnost, kontakt, popovidat si. A on tomu moc nerozumi.
Lidi potřebují přátele, i když nemají ten pocit.
A upřímně, je hezké, že chlap má rád svoji práci, ale taky má snad rád svoji rodinu, takže jí prostě má věnovat dostatek času.
Ať si stanoví dobu, kdy se bude věnovat rodině a přes to prostě nejede vlak, prostě nemůže dělat jen to, co ho baví na 100%. Pokud to tak chtěl, nemá mít rodinu, pokud ji má, má smůlu a bude se podle toho chovat.
Určitě bych trvala na tom, aby si manžel na vás vyčlenil čas. Ten můj chodí každý den do práce a pak následně do garáže do ranních hodin. S námi taky moc nebývá. Ale snaží se, aby za námi přijel na pár hodinek, aby byl s dětmi a pak se mnou. Někdy nám věnuje celý den, vezme nás na oběd nebo výlet. Ale co chci říct, že bych taky moc uvítala mít s kým chodit kočárkovat, protože je rozdíl, když jdeš ven s někým a sama. Baví tě to úplně jinak. A nehledala bych na hřišti. Jestli máš starší dítě, které už třeba chodí do školky, tak bych navazovala konverzaci s jinýma ženskýma. Třeba na tom bude některá podobě. ![]()
Chápu, jak se cítíš. Manžel byl v době mé rodičovské taky velmi vytížený. Mluvila jsem s ním o svých potřebách, ale jeho návrh řešení bylo sehnat paní na hlídání. Já ale nechtěla, aby děti hlídala cizí paní (nic proti chůvám), ale aby se víc zapojoval on. Z jeho strany to nešlo, měl pocit, že je víc potřeba v práci než doma. Nebyli jsme schopni v tomhle vůbec najít společnou řeč.
V jedné chvíli jsem začala být víc sama za sebe (respektive dělat si plány s dětmi bez manžela), jela jsem třeba do zahraničí s kamarádkou a s dětmi, jezdily jsme takhle i na výlety, přes školku staršího jsem poznala další maminky z okolí a začaly jsme podnikat lescos spolu… Myslím, že mu pak bylo i trochu líto, že máme spoustu zážitků bez něj.
Podstatně se to zlepšilo, až když jsem nastoupila do práce, kvůli mé pracovní době bylo nutné, aby se víc zapojoval - a najednou to šlo… Pozitivní vliv to mělo na všechny - na nás dva i na děti, mají spolu skvělý vztah.
Pokud s manželem není aktuálně žádná řeč, zkus taky něco podniknout, aby ses necítila sama. Na FB je třeba skupina Klub minituristů, kde občas maminky pořádají společné chaty s nenáročnou turistikou pro prťata… Nebo jsou různé ženské kruhy, kde ženy sdílejí své zkušenosti a strasti… Nebo jsou i tábory pro nejmenší na různá témata, kde jsou děti společně s rodiči. Taky jsem spíš víc introvert a nejsem typ, co by se bez obtíží seznamoval, ale postupem času jsem si přesto kamarádky s podobně starými dětmi našla a jsem za to moc ráda, jsou pro mě důležité.
Manžel velmi zaměstnaný a ty nechceš přibrat nějaké koníčky nebo aktivity, aby to nezatížilo rozpočet?
A za manželem někdo stále chodí a a on je takový dobrodinec, že pomůže, ale na vlastní ženu a rodinu už mu nezbývá kapacita?
Zakladatelko odkud jsi prosím?
No tak aby si s takovou ten kontakt pak nehledala u jinýho chlapa. S manželem bych hodila vážnou řeč, že takto teda ne. Má rodinu a ta má být na prvním místě, zvlášť když jsou děti malé. Svět ať si jde zachraňovat ve volným čase.
Tak ono to neni takhle jednoznacne. Rozpocet je spolecny, bydleni neco stoji, chci v lete na dovolenou, sem tam vylet, opravy a vylepseni baraku, krouzky a sportovani starsiho… Dalsi pravidelne detske aktivity vyjdou draho a byvame dost nachlazeni takze takhle utracet nechci.
Manzela si vazim za to, jak se chova k ostatnim, kdysi me treba i tohle k nemu tahlo a doted vim, ze kdyz prijde krize, vzdycky se o nej muzu oprit. Akorat to ma zase nevyhodu ze se stara o ostatni a me je pak smutno. Je to tezke vybalancovat.
Prala bych si mit nejake blizke kamarady, ale to je problem se kterym bojuju cely zivot.
Sebe jsi postavila na poslední místo. Manžel by se mě především věnovat rodina az pak ostatním.
Tak ale prece rodina by mela byt proste na prvnim miste. Je fajn ze pomaha ostatnim, ale na ukor casu s tebou. Aby pak v pripade krize mel cas ji vubec resit.
Ahoj, nevim co se to se mnou ted stalo. Mam dve deti, s mladsim jsem doma (ale obcas i pracuju) a velmi zamestnaneho manzela. Jsem hodne uzavrena, mam potize pustit si lidi bliz a navazovat vztahy, ale jsem pomerne akcni a cinoroda, umim se s detmi zabavit a cele ty roky jsem v pohode. A ted? Postupne narusta pocit osamelosti a pres Velikonoce to nejak vygradovalo a neco me tizi, nechci tu byt sama s detmi dalsi tyden, cele dny a nejak ani nevim, komu napsat. Mam malo kamaradu a stydim se. Navic starsi kasle tak asi nejake potkavacky zase ani nemuzu zkusit naplanovat. Proc to najednou nejde? Mam asi nejakou krizi.