Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Vážený pane faráři nebo milý, to záleží, jaké máte vztahy. Dobrý den do dopisu ne.
@Kili22
Napsala bych „Vážený o. Novotný.“ Slovo farář bych vůbec nepoužívala. Jen zkratku slova „otec“, tedy pouze o. a jeho příjmení. Tak se obvykle oslovuje.
V dopise by se spojení Dobrý den… místo oslovení používat nemělo. To spíš Vážený pane faráři.
@Menora A proč ta zkratka? To mi připadá takové nuctivé. Jako vážený p. Nováku.
@Ukulina
Tak pokud chce být opravdu uctivá, tak ano je lepší napsat rovnou „Váženy otče Nováku.“
@Kili22 píše:
Jak byste oslovili faráře v dopise? Jde mi hlavně o to jak začít dopis. Dobrý den, pane faráři? Nebo Vážený pane faráři? Můžete poradit?
„Otče Tomáši,…“ je nejvhodnější.
Na obálku k adrese je vhodné napsat P. Tomáš Novotný (P. jako pater, latinsky otec).
@Damael píše:
„Otče Tomáši,…“ jenejvhodnější.
Na obálku k adrese je vhodné napsat P. Tomáš Novotný (P. jako pater, latinsky otec).
Máš pravdu, pokud ho ale vůbec nezná, tak se mi zdá vhodnější příjmení.
Pana faráře znám, ale už jsme se neviděli 3 roky a nevím jestli si mě bude pamatovat.
@Kili22 píše:
Jak byste oslovili faráře v dopise? Jde mi hlavně o to jak začít dopis. Dobrý den, pane faráři? Nebo Vážený pane faráři? Můžete poradit?
Ahoj, ja bych oslovila jen Vážený pane a pak hned příjmením. To stím farářem je takové dost kostrbaté, jiné profese také neoslovuješ Vážený pane řezníku nebo Vážený pane cukráři.
@machovicsimca píše:
Ahoj, ja bych oslovila jen Vážený pane a pak hned příjmením. To stím farářem je takové dost kostrbaté, jiné profese také neoslovuješ Vážený pane řezníku nebo Vážený pane cukráři.
Ano, jenomže kněz se tak naprosto a běžně oslovuje. Je to slušnost. ![]()