Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@barelunka152 píše:
Jo špatně jsem četla to se omlouvám já myslela ze se jmenuje žala. Nicméně stejně bych napsala vážený pane Žil. V Německu i vsude po světě se jméno jen opisuje
no a u nás se právě skloňuje. Vždycky ![]()
@Dicentra27 píše: Čeština má 5. pád přímo pro oslovování, nerozumím zmiňovaní nějakých anglicismů…?Pletete si přechylování a výrazy přejaté z cizího jazyka
To je pravda… uznávám chybu ![]()
U nás to tak není a opisuje se pouze příjmení, tak jsem na to už zvykla
Když si nejsem jistá, tak napíši jen: „Vážený pane, bla bla bla dál“.
@přechod píše:
Prosím, jak oslovit v dopise? Vážený pane, Žilo/Žila?
Jak se ten pán jmenuje? Jestli Žilo, tak asi nechat. A jestli Žil, tak Žilo.
edit: a jestli Žila, tak zase Žilo. Je to prostě WIN WIN WIN ![]()
Příspěvek upraven 04.01.21 v 12:58
@barelunka152 píše:
Jo špatně jsem četla to se omlouvám já myslela ze se jmenuje žala. Nicméně stejně bych napsala vážený pane Žil. V Německu i vsude po světě se jméno jen opisuje
Jenomže my nejsme v Německu i všude po světě, my jsme v ČR a zdejší pravopis jména skloňuje (nikoliv překrucuje, skloňuje, oslovujeme 5. pádem). Když se někdo jmenuje Novák, napíšeme Vážený pane Nováku. A že by někdo se jménem Žil, Žila či Žilo byl cizinec, se mi taky nějak nepozdává.
@Ivan PPZ píše:Žil - Žile, ne?
Jak se ten pán jmenuje? Jestli Žilo, tak asi nechat. A jestli Žil, tak Žilo.
edit: a jestli Žila, tak zase Žilo. Je to prostě WIN WIN WINPříspěvek upraven 04.01.21 v 12:58
@ugluk píše:
Jenomže my nejsme v Německu i všude po světě, my jsme v ČR a zdejší pravopis jména skloňuje (nikoliv překrucuje, skloňuje, oslovujeme 5. pádem). Když se někdo jmenuje Novák, napíšeme Vážený pane Nováku. A že by někdo se jménem Žil, Žila či Žilo byl cizinec, se mi taky nějak nepozdává.
Už jsem chybu uznala, každý se plete. Já už si zvykla na oslovováni tak jak ho vidím. Ale nic se neděje pani už odpoved ví tak se tu nebudu dohadovat ![]()
Tady se pozná kdo dával v jazyce českém pozor. Samozřejmě, že Vážený pane Žilo, na nový řádek pokračuješ ve větě.
Pokud by se jmenoval Sikora, napíšu Vážený pane Sikoro,
Vážený pane Nováku, Vážený pane Sokole,
Nechat v původním tvaru Vážená pane Žila je ale v ČR dost typické, protože si řada lidí neví rady.
Každopádně správně je Vážený pane Žilo,…
Holky, tahle diskuse se mi hodí. Před chvílí jsem psala sms o slovila v prvním padě a teď čtu, že to bylo nespisovné. Inu, poučení pro příště. ![]()
Ještě, jak je to s čárkou, pokud je oslovení dobrý den a pak jméno? V tomto případě čárka je nebo ne? A jak vlastně oslovit v sms? Na to mi přijde vážený/vážená dost formální. ![]()
@přechod
Pokud se jmenuje Žila, tak správné oslovení v dopise je „Vážený pane Žilo“. Nebo trochu odlehčeněji „Dobrý den, pane Žilo“. Ta varianta s dobrý den sice není správná, ale v neformální korespondenci nebo v mailu se to snese. Já to taky někdy používám, když píšu třeba jen zprávu učitelům svých dětí atp.
Pokud se jmenuje Žil, tak to bude „Vážený pane Žile“, případně tedy „Dobrý den, pane Žile“.
Jsem korektorka. Nejsem neomylná, tak snad se nepletu (jak někteří anglicisti tady
).
Použij pátý pád - tím oslovujeme, voláme
tím se nikdy nezmýlíš. Ale také jsem si všimla, že se říká a píše např. Dobrý den, pane Heřman… děs běs, lidi neumí skloňovat.
@Katalie píše:
Holky, tahle diskuse se mi hodí. Před chvílí jsem psala sms o slovila v prvním padě a teď čtu, že to bylo nespisovné. Inu, poučení pro příště.Ještě, jak je to s čárkou, pokud je oslovení dobrý den a pak jméno? V tomto případě čárka je nebo ne? A jak vlastně oslovit v sms? Na to mi přijde vážený/vážená dost formální.
Měla by tam čárka být. Ale jak jsem psala výš, když se do dopisu napíše „Dobrý den, pane Žilo“, je to spíš takové familiérní.
Myslím, že člověk s tak “blbým” jménem je zvyklý, že ho lidé neumí oslovit správně.
Každopádně jsem alergická, když někdo nepoužívá 5. pád v oslovování. Denně si vyměním X mailů se zákazníky a někteří dospělí jedinci mají tak žalostnou gramatiku, že by neměli vůbec využívat psaný projev, ale raději jen volat. ![]()
@Lendeš píše: Žil - Žile, ne?
No jistě, nějak jsem se zamotal…