Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Prosím, jak oslovit v dopise? Vážený pane, Žilo/Žila? Přikláněla bych se k první variantě, ale nechci to pokazit. Děkuji za zprávičku
@přechod pane žalo by bylo velmi nespisovné… tedy, záleží jak se pan jmenuje. Nikdy neprekrucujte cizi jméno. pokud se pan jmenuje žala tak bude znít osloveni vážený pane žala ![]()
@barelunka152 píše:
@přechod pane žalo by bylo velmi nespisovné… tedy, záleží jak se pan jmenuje. Nikdy neprekrucujte cizi jméno. pokud se pan jmenuje žala tak bude znít osloveni vážený pane žala
Takovéto když neumíš češtinu, ale radis na forech
Samozřejmě to má být Pane Zalo,…
@barelunka152 píše:
@přechod pane žalo by bylo velmi nespisovné… tedy, záleží jak se pan jmenuje. Nikdy neprekrucujte cizi jméno. pokud se pan jmenuje žala tak bude znít osloveni vážený pane žala
Proč Žala? Vždyť píše Žilo/Žila. A i kdyby, Žala není cizí příjmení.
@Janee19 píše:
Takovéto když neumíš češtinu, ale radis na forechSamozřejmě to má být Pane Zalo,…
Já myslela že anglicismus ohýbat jméno už je dávno pryč. Když se někdo jmenuje žala tak nápisu žala až se někdo bude jmenovat žalo, nápisu žalo…
Koukám, že příjmení Žil se u nás nevyskytuje. Tak to je asi Žila. Oslovení je pane Žilo.
@barelunka152 píše:
Já myslela že anglicismus ohýbat jméno už je dávno pryč. Když se někdo jmenuje žala tak nápisu žala až se někdo bude jmenovat žalo, nápisu žalo…
Jo špatně jsem četla to se omlouvám já myslela ze se jmenuje žala. Nicméně stejně bych napsala vážený pane Žil. V Německu i vsude po světě se jméno jen opisuje ![]()
@barelunka152 píše:
Tak tohle mě ujistilo, že ano:)
@barelunka152 píše:
V žádném případě. Naopak, je to nespisovné, když je to v základním tvaru.
Normálně se to skloňuje.
Pokud se pán jmenuje Jiří Žila, oslovuje se Dobrý den, pane Žilo.
@barelunka152 píše:Čeština má 5. pád přímo pro oslovování, nerozumím zmiňovaní nějakých anglicismů…?
Pletete si přechylování a výrazy přejaté z cizího jazyka ![]()
Příspěvek upraven 04.01.21 v 12:41
@akleticu píše:
Tak tohle mě ujistilo, že ano:)
Mě je jedno co vás ujišťuje, vaše zbytečná starost.:D
![]()