Otci vadí, že bydlím s přítelem.

Napsat příspěvek
Velikost písma:
32914
7.5.21 16:37
@PaníBovaryová píše:
Mel treba moznost se s dcerou normalne otevrene bavit. Ale ta ze strachu z moralkzovani mu radeji o osobnim zivote nic nerikala. Nedivim se ji. S magorama se neda bavit.

Strach z moralizování..nebo nechuť diskutovat a přemýšlet, poslechnout si i jiný názor? Ono je to jednodušší, nic neříkat, neřešit, člověk se vyhne výměně názorů. Ale fakt je to správná cesta?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
7.5.21 16:43

@Matt 02 @Cattus ano, projektuju si do toho naši situaci, ale právě proto, že mě zarazila ta podobnost. Přitom v reálu a viděno očima druhé strany to tak jednostranné a jednoduché není. Úplně vidím, že to bude jednou možná popisovat podobně. Ale je to velká křivda.
To mě právě vede k tomu, co vlastně udělat, jak se k tomu postavit, když je dítě už větší, už má ty zájmy, kamarády, kdejaká činnost mu přijde trapná..nechce se bavit, nechce slyšet jiný názor, nezajímají ho obavy, zkušenosti..Co je dobře udělat? Zvlášť když má na druhé straně jinou rodinu, výchovu od ní, na dovolení a názor se ptá jich?
Já věřím, že co do dítěte vložil v dětství, se po tom období puberty a hledání se a odlučování od rodičů vrátí. Ale je to hodně bolestné, a přichází to dřív a rychleji, než by člověk čekal. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
7.5.21 16:49
@andelka83 píše:
Strach z moralizování..nebo nechuť diskutovat a přemýšlet, poslechnout si i jiný názor? Ono je to jednodušší, nic neříkat, neřešit, člověk se vyhne výměně názorů. Ale fakt je to správná cesta?

Ale tak ve 12-16 to člověk bere jinak, prostě jako prudění. Fakt ho nezajímá jiný názor, protože přece ten jeho je správný a jiný není :mrgreen:. A doma to řešit musí, protože mu nic jiného nezbyde a taky proto, že i když si myslí, že má pravdu jen on, tak někde v hloubi duše se ozývá něco jako…asi bych to měl probrat, třeba mi poradí, pomůžou, mají mě rádi, mají právo to vědět atd. A vlastně se na konec uleví. Nikdo přece nechce dobrovolně něco zatajovat nebo lhát blízkým lidem, které má rád. Jenže musí tam být to pouto a ten vztah, pokud není, tak důvod padá. A ještě navíc, když je téměř jisté, že pan otec, co si vzpomene dvakrát do roka bude hned moralizoval a nebo ještě dokonce házet špínu na rodiče doma, no to by nikdo neřekl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
7.5.21 16:52

Těžko dožene teď to co měl dělat když jí bylo 12 plus… Je jí 18 a dosáhne maximálně toho že se s ním nebude bavit vubec

• Citovat
  • Upravit
32914
7.5.21 16:58
@ludmilaadamkova píše:
Těžko dožene teď to co měl dělat když jí bylo 12 plus… Je jí 18 a dosáhne maximálně toho že se s ním nebude bavit vubec

Když jí bylo 12+ tak o něj ztratila zájem. Tak jak to měl asi tak dělat? :nevim: Teď už asi fakt nic.

Příspěvek upraven 07.05.21 v 17:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
7.5.21 17:01

@Matt 02 jo no. Přesně. Ale to, že člověka mají rádi i ti, nebo právě ti, co nenechají všechno na dítěti, co projeví názor, o kterém ví, že ho dítě nesdílí a není populární, ti, kteří dítěti všechno nedovolí a projeví i mnohdy oprávněné obavy, to nevidí. Možná jednoho dne to pochopí. Nebo taky ne.

Já těm chlapům nezávidím. Nemají to vůbec lehké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21395
7.5.21 17:06
@andelka83 píše:
Strach z moralizování..nebo nechuť diskutovat a přemýšlet, poslechnout si i jiný názor? Ono je to jednodušší, nic neříkat, neřešit, člověk se vyhne výměně názorů. Ale fakt je to správná cesta?

Mas pocit, ze jeji otec ma chut diskutovat? Nebo je vzteky bez sebe, ze ho dcera neposlechne, kdyz poruci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59395
7.5.21 17:09

@andelka83 jenže to se měl zajímat od začátku. Pošle na studentku 2000 a do ted mu to vyhovovalo. Pokud by se fakt zajímal tak to vypadá jinak a ted ještě dělá divadlo pro sousedy. Asi mu nedochází že je jeho dcera dospělá. Je vidět jak se otec zajímá když to zjistí po půl roce ;) Takže kde byl ten otec celou dobu? třeba mu to vyhovovalo že dá 2000 což v jiné diskuzi by každý napsal že to je málo. A zájem měl jaký, jak často trávil se svým dítětem čas? ted se chová jak blázen. Kdyby ten vztah měl tak ví že jeho dcera má přítele už 3 roky ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
7.5.21 17:10
@andelka83 píše:
Když jí bylo 12+ tak o něj ztratila zájem. Tak jak to měl asi tak dělat? :nevim:

Tak když je blbej. Holka mu dá najevo, že k němu nechce a on místo, aby se snažil vymyslet takový program, aby k němu chtěla, snažil se zapracovat na jejich vztahu, který byl evidentně vždy křehký, jinak by k němu chtěla, tak pri první příležitosti, kdy mu holka něco řekne jí začne poučovat, zakazovat atd.Jako sorry, ale čemu se diví. On nebyl v té pozici, aby si tohle mohl v té chvíli dovolit. Ona mu dala pěknou příležitost k rozvíjení vztahu. Mohl se ptát, na koho jde, s kým jde, co poslouchá atd. Mohl jí nabídnout, že jí priste vyzvedne on, mohl udělat gesto a sehnat lístky na jejího oblíbeného zpěváka, kapelu a mohli vyrazit spolu… Tím by se jejich vztah upevňoval a teprve potom mohl začít vychovávat. Jako ruku na srdce, kdyby jste měla tátu, co se s tím zájmem nepřetrhne a hned pri první příležitosti by začal chytracit, tak by jste mu příště ještě něco řekla? Asi těžko, že jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21395
7.5.21 17:16
@andelka83 píše:
Když jí bylo 12+ tak o něj ztratila zájem. Tak jak to měl asi tak dělat? :nevim: Teď už asi fakt nic.Příspěvek upraven 07.05.21 v 17:02

Tohle nikde nepsala. Jenom ze on ji prestal zvat na vikendy a ji to nevadilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
7.5.21 17:20
@PaníBovaryová píše:
Mas pocit, ze jeji otec ma chut diskutovat? Nebo je vzteky bez sebe, ze ho dcera neposlechne, kdyz poruci?
:nevim: to nevím.
@Markéta80 píše:
@andelka83 jenže to se měl zajímat od začátku. Pošle na studentku 2000 a do ted mu to vyhovovalo. Pokud by se fakt zajímal tak to vypadá jinak a ted ještě dělá divadlo pro sousedy. Asi mu nedochází že je jeho dcera dospělá. Je vidět jak se otec zajímá když to zjistí po půl roce ;) Takže kde byl ten otec celou dobu? třeba mu to vyhovovalo že dá 2000 což v jiné diskuzi by každý napsal že to je málo. A zájem měl jaký, jak často trávil se svým dítětem čas? ted se chová jak blázen. Kdyby ten vztah měl tak ví že jeho dcera má přítele už 3 roky ;)

No 2000 je málo. Ale často to bývá tak, že o zvýšení ani nikdo nežádá a nestojí, výměnou za to, že se otec stáhne a v podstatě ze života a nějakého rozhodování se vzdá. Jo, mnoha chlapům to vyhovuje.
Když ten vztah se ochlazuje od 12, tak se taky nedivím, že nevěděl, že v 15 má přítele. Umím si i představit, že by se mu to nelíbilo a projevil svůj názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21395
7.5.21 17:26
@andelka83 píše:
No 2000 je málo. Ale často to bývá tak, že o zvýšení ani nikdo nežádá a nestojí, výměnou za to, že se otec stáhne a v podstatě ze života a nějakého rozhodování se vzdá. Jo, mnoha chlapům to vyhovuje.
Když ten vztah se ochlazuje od 12, tak se taky nedivím, že nevěděl, že v 15 má přítele. Umím si i představit, že by se mu to nelíbilo a projevil svůj názor.

On se ale nijakeho rozhodovani ocividne nevzdal. To, ze mu nic podstatneho nerikala nejspis eliminovalo vsechny minule potencialni sceny, co by ji ztropil kvuli cemukoliv podle nej nevhodnemu.

Zakladatelko, alimenty plati porad k rukam matky, ze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
7.5.21 17:42
@andelka83 píše:
@Matt 02 jo no. Přesně. Ale to, že člověka mají rádi i ti, nebo právě ti, co nenechají všechno na dítěti, co projeví názor, o kterém ví, že ho dítě nesdílí a není populární, ti, kteří dítěti všechno nedovolí a projeví i mnohdy oprávněné obavy, to nevidí. Možná jednoho dne to pochopí. Nebo taky ne.Já těm chlapům nezávidím. Nemají to vůbec lehké.

Ale čí je to chyba, to je přece chyba toho dospělého. On má mít snad rozum a odhadnout co si může dovolit. Jako v pubertě už je pozdě na nějaký vychovávání, když tam není vztah. Bez toho to prostě nejde a na tom vztahu musí zapracovat ten rodič a to od mala. Ono to není o tom, že rodiče musí všechno povolit, jinak jsou špatní. Jde zas o ten vztah a o to co do nás předali do puberty. Naší jsou takoví, že hodně vždycky dovolili, nějaký koncert ve 14 do 12 večer to nebyl problém. Za určitých podmínek samozřejmě. Jakože zvedneme mobil, věděli s kým tam budem a tak. Prostě jsme věděli, že když to jen trochu jde, že nám to povolí a sami hledali kompromisy, aby to šlo. Pak ale občas jsme dostali nápad, co byla blbost a zakázali nám to. Ale mi je znali, takže jsme věděli, že když už to zakážou, že mají důvod a že kdyby to trochu šlo, že nás pustí. Takže i když jsme to třeba nepřiznali, sami jsme to vnitřně uznali. Ale jenom proto, že jsme věděli, že by nás jinak pustili, že to není proto, že chtějí prudit, ale proto, že tohle už je moc a není to bezpečný a mají o nás strach, protože nás mají rádi. Kdyby mi tohle ale zakázal biologický otec ke kterému vztah nemám, od něj bych to nevzal. Protože se skoro neznáme, neví o mě nic a je mi jedno, jestli bude nebo nebude mít o mě strach, je mi jedno, co si myslí, jak se cítí atd. To u rodičů mi to jedno nikdy nebylo, protože je mám rád a nechtěl jsem nikdy, aby se o mě báli, abych je zklamal atd. Jako občas se nepovedlo v největší pubertě, ale rozdíl je ten, ze mi to bylo líto a nic mi nestalo za to, abych jim pridelaval starosti, pac si to nezasloužili. A i když mi to nedošlo někdy hned, tak za chvilku jo a příště jsem jim dal za pravdu. Za to u biologického otce by mi to bylo jedno, jestli se bojí a co si myslí, protože je to pro mě cizí člověk a nemám k němu vztah a vlastně bych mu ani neuvěřil, že mi něco zakáže pro moje dobro. Jemu ne. A to je ten rozdíl, proto je důležitý ten vztah a ta láska. Bez ní se asi poslouchá dost blbě a zakladatelky otec ten vztah nevybudoval svou vinou na tolik silný, aby měl právo jí kecat do života a už vůbec ne teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
7.5.21 17:49

Mně by zajímalo, jaký program by se tak mladé slečně mohl líbit, aby ji to táhlo aspoň občas pobýt s tátou. Zvlášť když už od 15 má kluka.
Jestli třeba byste měly tipy, nebo i zakladatelka, přece jen je mladá a ví co letí.
Já mám jen kluky a ještě malé, a 16 mi bylo fakt dávno. Tak bych uvítala nápady.
My třeba, zvlášť před pandemií, jsme chodili do kina, na kuželky, bowling, na sushi, na výlety, do akvaparku..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
7.5.21 17:50
@PaníBovaryová píše:
On se ale nijakeho rozhodovani ocividne nevzdal. To, ze mu nic podstatneho nerikala nejspis eliminovalo vsechny minule potencialni sceny, co by ji ztropil kvuli cemukoliv podle nej nevhodnemu.Zakladatelko, alimenty plati porad k rukam matky, ze?

No, a v posledních 6 letech mi dovolili vyjádřit se a spolurozhodovat o čem? O ničem. A za opačný názor je jen zle :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová