Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Matt 02 píše:
Já chápu jak to myslíte, asi na tom svým způsobem něco bude. Určitě existuje nějaký otec, co to myslí dobře, chce být se svým dítětem a to nemá zájem. Ale zřejmě to nebyl tento případ, alespoň podle toho co zakladatelka píše. Nepíše nic o tom, že by otec s ní chtěl být víc atd. Však měl možnost, mohl si rozšířit styk. Jestli mu to takto vyhovovalo a nebo ustoupil a trápil se, to nezjistíme a už je to teď jedno. Podstatné je, co se děje teď a to, že se chová jako psychopat je fakt a nic ho neomlouvá. To je to co zakladatelka řeší. Navíc je plnoletá a i kdyby jí otec vychovával a žil s mámou tak nemá právo nek9ho napadat a sledovat, jen proto, že se jeho dospělá dcera rozhodla odstěhovat. Souhlasit s tím nemusí, může mu to přijít brzy atd, ale měl by to respektovat a rozhodně se nechovat takto.
Takových otců jsou mraky. A dítě to ze svého pohledu může podávat přesně jak píše zakladatelka. Proto mě to tak zaujalo a nejsem schopná jednostranně hodit veškerou vinu a špatnost na otce. Protože to vidím bohužel i z jiné strany.
Měl s ní chtít být víc, rozšířit si styk..to jsou často jen slova, reálně to možné nebo vítané není. Často ze strany té " druhé rodiny" nebo kvůli časovým možnostem, kvůli vzdálenosti, nebo že dítě preferuje zcela jiné kontakty a co pak může on? Nutit? Škemrat? Uplácet? Vyhrožovat?
Opravdu je to mnohdy teorie, ne realita. A jedno to není. Jemu třeba ne.
S posledním souhlasím. Ničemu neprospeje jak se teď chová. Je to všech nedůstojné.
Mohla bych ještě jednou poprosit, jestli byste zkusily popřemýšlet, jak se k tomu teda postavit, co nabídnout ( dovolenou na Kanárech a lyžování v Aspenu prosím ne, jsme běžná rodina
), když teda píšete, že se má otec starat, aby k němu dítě, dospívající chtěli? Moc by nám to pomohlo. Díky.
Já se fakt obávám, že jednoho dne to dopadne jako tady ( až na tu eskalaci, na to by manžel neměl, radši by to nechal být) a byla by to strašná škoda a křivda. Nechci ani domyslet, kdyby rozpad vztahu potkal naši nebo zakladatelku, bylo v tom dítě, jak by asi pochodil ten otec, a jaký by mohl mít vztah k dítěti a reálnou podporu třeba při střídavce nebo prostě snaze o vyšší podíl péče ( samozřejmě pakliže by byl schopný a ochotný, ne jen na papíře), když to vypadá, že prostě každý otec dítě v pubertě ztratí, ať dělá co chce a miluje dítě. Můj to teda nese psychicky dost špatně a trápí se tím už přes rok.
@andelka83 píše:
To je samozřejmostí. A dál?
Vetsinou vztahy budujes nejakou empatii a laskavosti. Ne pozici - jsi moje dite, musis me milovat a poslouchat.
@PaníBovaryová píše:
Vetsinou vztahy budujes nejakou empatii a laskavosti. Ne pozici - jsi moje dite, musis me milovat a poslouchat.
Tak občas se trochu autority projevit musí.
Jinak souhlasím.
A opět..a dál?
@Matt 02 píše:
Tak když je blbej. Holka mu dá najevo, že k němu nechce a on místo, aby se snažil vymyslet takový program, aby k němu chtěla, snažil se zapracovat na jejich vztahu, který byl evidentně vždy křehký, jinak by k němu chtěla, tak pri první příležitosti, kdy mu holka něco řekne jí začne poučovat, zakazovat atd.Jako sorry, ale čemu se diví. On nebyl v té pozici, aby si tohle mohl v té chvíli dovolit. Ona mu dala pěknou příležitost k rozvíjení vztahu. Mohl se ptát, na koho jde, s kým jde, co poslouchá atd. Mohl jí nabídnout, že jí priste vyzvedne on, mohl udělat gesto a sehnat lístky na jejího oblíbeného zpěváka, kapelu a mohli vyrazit spolu… Tím by se jejich vztah upevňoval a teprve potom mohl začít vychovávat. Jako ruku na srdce, kdyby jste měla tátu, co se s tím zájmem nepřetrhne a hned pri první příležitosti by začal chytracit, tak by jste mu příště ještě něco řekla? Asi těžko, že jo.
Asi ne. Ale záleží na kontextu. Jestli vůbec by mu něco řekla. Jestli by vůbec ho nechali ji vyzvednout ( u nás to donedávna bylo jinak, manžel je velmi empatický, o zájmy se zajímáme, z podobného koncertu volala právě jemu, že už jí tam není dobře, ať pro ni přijede atd). A vůbec jaký ten otec je. Někdo tu emoční a sociální inteligenci nemá vyvinutou až tak a tohle ho třeba napadne až pozdě. Reaguje dřív než myslí.
Mě docela děsí, že pravděpodobně stejně dopadne chlap, který má upřímný zájem o dítě a na vztahu mu záleží jako ten, kterému je to fuk nebo je úplně blbej. To je dost smutný no.
A dětem to připadá úplně v pohodě a normální. A mnoha maminkám očividně taky ( což chápu, proč by je mělo zajímat, co cítí jejich ex že).. ![]()
@PaníBovaryová píše:
No urcite na nej byla ona zla a muze si za to sama
To si nemyslím. Ale důvod by mě zajímal. Já nic nepředjímám, ptám se.
@PaníBovaryová píše:
Proc v nem porad vidis odstrcenho chudaka a domyslis si nejake konstrukce o tom, jak ho dcera nechtela v puberte prijmout? Je to smirujici magor, co chce ovladat. Nezajima ho jeji pritel, nezajima ho jak a proc chce dospela dcera zit tam a ne tam. Proste ja si myslim, ty musis poslechnout. Co je na tomto pristupu jako fer?Druhy krok bude, ze prestane platit alose. To je jasne.
Proč? Protože se mi příčí vidět to jen z jedné strany.
Je to u nich blbě, hodně, a teď už se to nespravi zřejmě. Ale něco k tomu vedlo. A to by třeba si mohla i dospělá žena s vlastní domácností uvědomit.
Alimenty platí i když je jí 18, píše, že maminka ji je dává. Tak nepředpokládám, že by je přestal platit kvůli tomu že nebydlí doma. To snad zas ví, že nemůže. Když studuje a dál bude.
@SlečnaDahlia píše:
Mohl se zajímat. Mohl se starat. Mohl se aktivně zajímat o život svého dítěte, mohl se snažit prohlubovat s ním vztah. Tohle za něj nikdo, ani to dítě, není povinen dělat, a pokud s ním jeho dospělé dítě nemá vztah, protože on něco „vzdal“, je to jen a pouze jeho vina, nikoho jiného.Ty děláš, jak by chudáček chlap vlastně neměl jinou možnost, než stáhnout uši a „vzdát to“. Normální rodič bojuje o každou chvíli se svým dítětem a o co nejširší styk s ním - mohl zažádat o střídavou péči, o rozšíření styku (stejně jako tvůj chlap, mimochodem) a není důvod, proč by se ho neměl domoci. Já si z pozice normálního rodiče nedokážu představit, že své dítě uvidím jednou za dva týdny na pár hodin, protože snažit se o cokoliv víc je příliš složité. Ty ano? Pokud otec zakladatelky to takto udělal (jakože si furt myslím, že ty si do toho projektuješ svoje vlastní zkušenosti a úplně ignoruješ, že otec zakladatelky nejspíš není úplně ten zlomený, nešťastný typ tatínka, který by rád, ale je jen slabý něco udělat), pak jen opravdu sklízí, co zasel. Jestli si myslíš, že slovně napadat dospělého přítele své dospělé dcery je „vyjádření názoru“, asi ale nepochopíš, v čem vězí jádro pudla.
No my máme společnou péči, protože jsem v tom viděla pozitiva, dost jsme vyjednávali a ospod rozhodně nebyl pro. A ex taky hodně vyhrožoval. Nebylo to úplně košer. Ale jsem ráda, dneska.
A doma mám právě tu situaci, kdy reálně víc jak 2 víkendy v měsíci nešlo a teď už není ani to.
Není důvod, proč by se neměl domoci..to je teorie, praxe je jiná.
Ale jinak souhlasím. Teď se chová nevhodně a nic nezmůže.
Já netvrdím, že jejich situace je stejná a že otec je stejný, vím, jací chlapi umí být a kolikrát není o co stát. Ale vadí mi to jednostranné odsouzení.
Ale jinak souhlasím, teď se chová nevhodně a přehání to. Nemají v podstatě kontakt pořádný už roky, věci se dozvídá pozdě a asi spíš náhodou, a o jeho názor už nikdo nestojí, natož aby ho bral v potaz. Vztah už je na houby dlouho. A tímhle se to jen zhorší. Co dělat.. těžko radit. Nezná ho asi natolik aby věděla, co by na něj platilo. Takže asi jen být tvrdá, rázná, a snad to brzy vzdá a bude klid. Přinejhorším zavolat tu policii. Teď už prostě nezmůže nic. Je jí 18, oba s přítelem jsou dospělí. Asi se budou muset od otce úplně distancovat a doufat, že to není magor, který to neunese.
@andelka83 píše:
Proč? Protože se mi příčí vidět to jen z jedné strany.
Je to u nich blbě, hodně, a teď už se to nespravi zřejmě. Ale něco k tomu vedlo. A to by třeba si mohla i dospělá žena s vlastní domácností uvědomit.
Alimenty platí i když je jí 18, píše, že maminka ji je dává. Tak nepředpokládám, že by je přestal platit kvůli tomu že nebydlí doma. To snad zas ví, že nemůže. Když studuje a dál bude.
K tomu, ze je nekdo magor, vedlo akorat to, ze je magor.
@PaníBovaryová píše:
K tomu, ze je nekdo magor, vedlo akorat to, ze je magor.
Ty jsi s tím rychle hotová. Tak jezdila od 4 let k magorovi a od 12 se jí už nechtělo ![]()
@andelka83 píše:
Ty jsi s tím rychle hotová. Tak jezdila od 4 let k magorovi a od 12 se jí už nechtělo
Ty zas tady sahodlouze rozjimas o blbostech. Ty bys chodila sve decko hlidat v aute pres cinzak ja nejaky smirak?
@andelka83 píše:
Ty jsi s tím rychle hotová. Tak jezdila od 4 let k magorovi a od 12 se jí už nechtělo
Jemu se nechtelo.
Zakladatelko a otec se snazil s tebou spojit, když si tam přestávala jezdit?? Řekla jsi mu, ze si unavená, nechce se ti, chceš byt s kamarády, co by jsi tam dělala???