Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
S přítelem jsme se začali snažit o miminko. Akorát vůbec nevím, kdy mám ovulaci.
Menstruaci mám přesně po 21 dnech. Žádný měření neprovádím, nejspíš bych na to neměla pokaždý čas a nebylo by to moc spolehlivé. Taky to nechci moc řešit a sex si užívat, ne se honit za oplodněním. Jednou mi doktorka na gyndě poradila, abych si koupila ovulační testy, tak jsem otestovala a náhodou se trefila do ovulace. Akorát už nevím, kolik dní po menstruaci.
Akorát tenhle měsíc je už asi pozdě. Akorát nevím, jestli testovat už po 10 dnech od MS. Nechci partnera ani sebe nijak stresovat. Spíme spolu dost často, tak je snad šance.
@janeshort
Pokud máš cykly 21 dní, tak testovat AŽ po 10 dnech MS je pozdě. V tvém případě bych testovala už tak od 6. DC, dokud nebude test pozitivní ![]()
Hodně štěstí ![]()
Tak netestuj a vyprdni se na to. Pak se aspoň nebudeš stresovat a upínat se na to
@RencaVlkova píše:
Tak netestuj a vyprdni se na to. Pak se aspoň nebudeš stresovat a upínat se na to
Asi příští měsíc zajdu na gyndu a zjistím, co a jak. MS mám jak hodinky.
@janeshort píše:
Asi příští měsíc zajdu na gyndu a zjistím, co a jak. MS mám jak hodinky.
nechej se prohlídnout, jestli si v pohodě. Max jeden měěsíc bych zkusila ty ovu testy a pokud ovu bude, tak bych se na to vykašlala a nestresovala se tím měřením a zjišťováním ovu.. Nebo tak to aspoň dělám já
Taky bych zkusila zjistit kdy asi je ovulka. Pravidelné cykly jsou fajn, ale 21 je hodně málo (ale pořád ještě těsně v normě). Bude důležité jak dlouhá je luteální fáze (od ovulace do MS), jestli bude mít vajíčko dost času se zahnízdit. Obvykle bývá 10-14dní, takže bys měla mít ovulaci někde mezi 7 a 10 dnem cyklu (takže začínat testovat 10DC je po funuse). Držím palce.
@andelka83 píše:
Taky bych zkusila zjistit kdy asi je ovulka. Pravidelné cykly jsou fajn, ale 21 je hodně málo (ale pořád ještě těsně v normě). Bude důležité jak dlouhá je luteální fáze (od ovulace do MS), jestli bude mít vajíčko dost času se zahnízdit. Obvykle bývá 10-14dní, takže bys měla mít ovulaci někde mezi 7 a 10 dnem cyklu (takže začínat testovat 10DC je po funuse). Držím palce.
Jestli je něco jak hodinky, tak moje MS. Divila bych se, kdybych to nedostala.
@janeshort však nic proti. Já jen že pravidelnost je ok, ale délka hraniční a zásadní jsou dvě věci, ovulace a délka LF. Když tohle je ok, tak se může stát, že brzy MS nedostaneš a bude to těhu ![]()
@andelka83 píše:
@janeshort však nic proti. Já jen že pravidelnost je ok, ale délka hraniční a zásadní jsou dvě věci, ovulace a délka LF. Když tohle je ok, tak se může stát, že brzy MS nedostaneš a bude to těhu
To by mě docela potěšilo, s přítelem se nechráníme už delší dobu. V poslední době si přestal dávat pozor úplně
.
Takže třeba když to mám třeba 24.12. (1. den), tak mám testovat už 30.12.? To mi připadá brzy. Případně by mne zajímalo, kdy je nejlepší se milovat?
@janeshort brzy? U tebe by mohlo být už i pozdě. Někd emezi 7 a 10DC bys měla mít ovulaci, takže testovat 6DC už je nejvyšší čas.
Nejlepší je se milovat v polodných dnech, které jsou 4dny před ovulací až 1 den po ní. Tj. u tebe prostě od konce MS (jak ji máš dlouhou?) tak do 12DC.
@janeshort to je dost dlouho na tak krátký cyklus. Asi bych to nějakou dobu zkoušela a pak zašla k Dr na hormonální profil. A hlavní je zjistit zda a kdy je ovulace a jak dlouhý je luteální fáze. Vajíčko potřebuje aspoň 9 dní aby se stihlo zahnízdit. Pokud je to méně, dávají se léky (hormony na udržení).
Zkus měřit BT a to ti hodně řekne. Jestli máš tak dlouho MS, můžeš měřit v ústech, ale není to tak spolehlivé jako v pochvě, protože v ústech je teplota náchylnější ke změnám, k ovlivnění vnějším prostředím a BT může víc kolísat. Ale za zkoušku to stojí. Hlavně se musí celý cyklus měřit na stejném místě.