Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
0zarovani bohuzel nici i zdrave bunky, ale moderni medicina jinak nez chemoterapii a ozarovanim ‚lecit‘ neumi
Tak jde o to co myslíš ozařováním, jestli myslíš ozáření ve stylu Černobyl/Fukušima nebo opalování pod ozonovou dírou, tak to způsobuje.. jestli myslíš cílenou radioterapii, tak to je forma léčby..
Jak píše @kjhui Pokud jsi byla u Fukušimy, tak to si piš, že se může ráček vyskytnout. Pokud ne, tak je to forma léčby a věř, že chemoterapie je mnohem větší sajrajt než ozařování ![]()
Není to tak, že přímo způsobuje růst rakovinových buněk. Ale ano, při ozařování se do budoucna zvyšuje riziko tzv. sekundárních nádorů z ozáření. Nicméně přínos pro léčbu aktuální choroby je prostě větší, než budoucí možné riziko.
Já sama byla ozařovaná před 5 lety, a vyléčila jsem se. Samozřejmě do budoucna počítám s větším rizikem, ale nijak zvlášť se nebojím. Navíc jakožto bývalý onko-hemo pacient jsem samozřejmě hlídaná, takže kdyby se něco vyskytlo, nejspíš se na to přijde hodně brzy a budu na tom ve finále líp, než někdo, kdo sice ozařovaný nebyl, ale protože nebyl tak hlídaný, nemoc se mu stihla víc rozjet.
@poppaea tak tak
Moje máma je také po rakovině, sice ozařovaná nebyla, ale jezdí na kontroly jednou za půl roku a je v pohodě.
Klepe se jak ratlík, když se blíží další kontrola, ale zase je v klidu, protože je často hlídaná ![]()
@Křížek1 Super že to zvládla
Moje máma se klepe jak ratlík, když mám jít na kontrolu já, i když popravdě co mám taky dítě, tak ji dost chápu ![]()
@poppaea To je pochopitelné
Máma je po rakovině prsu a když se blíží kontrola, tak jí bolí rameno a vlastně celá ruka je nějaká oteklá
A pak když vyleze od onkologa, takl se jí ptám, jestli jí ještě něco bolí, tak mi s úsměvem na rtech odpoví: Už je to dobrý
![]()
@poppaea Vlastně ji taky strašně pomohlo to, že já pracuji na onkologii. Když nejsem na mateřský ![]()
Ahoj, prosím Vás, nevíte co je na tom pravdy, že ozařování způsobuje růst dalších rakovinových buněk? tak nechápu, proč se na to chodí? já myslela, že to rakovinu ničí a ne ještě způsobuje? děkuji