Ozařování a růst rakovinových buněk

Anonymní
22.10.14 13:00

ozařování a růst rakovinových buněk

Ahoj, prosím Vás, nevíte co je na tom pravdy, že ozařování způsobuje růst dalších rakovinových buněk? tak nechápu, proč se na to chodí? já myslela, že to rakovinu ničí a ne ještě způsobuje? děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
merde
22.10.14 13:08

0zarovani bohuzel nici i zdrave bunky, ale moderni medicina jinak nez chemoterapii a ozarovanim ‚lecit‘ neumi

• Citovat
  • Upravit
2642
22.10.14 13:12

Tak jde o to co myslíš ozařováním, jestli myslíš ozáření ve stylu Černobyl/Fukušima nebo opalování pod ozonovou dírou, tak to způsobuje.. jestli myslíš cílenou radioterapii, tak to je forma léčby..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2132
22.10.14 13:21

Jak píše @kjhui Pokud jsi byla u Fukušimy, tak to si piš, že se může ráček vyskytnout. Pokud ne, tak je to forma léčby a věř, že chemoterapie je mnohem větší sajrajt než ozařování :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3332
22.10.14 13:27

Není to tak, že přímo způsobuje růst rakovinových buněk. Ale ano, při ozařování se do budoucna zvyšuje riziko tzv. sekundárních nádorů z ozáření. Nicméně přínos pro léčbu aktuální choroby je prostě větší, než budoucí možné riziko.
Já sama byla ozařovaná před 5 lety, a vyléčila jsem se. Samozřejmě do budoucna počítám s větším rizikem, ale nijak zvlášť se nebojím. Navíc jakožto bývalý onko-hemo pacient jsem samozřejmě hlídaná, takže kdyby se něco vyskytlo, nejspíš se na to přijde hodně brzy a budu na tom ve finále líp, než někdo, kdo sice ozařovaný nebyl, ale protože nebyl tak hlídaný, nemoc se mu stihla víc rozjet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2132
22.10.14 13:30

@poppaea tak tak :palec: Moje máma je také po rakovině, sice ozařovaná nebyla, ale jezdí na kontroly jednou za půl roku a je v pohodě. :pankac: Klepe se jak ratlík, když se blíží další kontrola, ale zase je v klidu, protože je často hlídaná :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3332
22.10.14 13:48

@Křížek1 Super že to zvládla :palec: Moje máma se klepe jak ratlík, když mám jít na kontrolu já, i když popravdě co mám taky dítě, tak ji dost chápu :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2132
22.10.14 13:54

@poppaea To je pochopitelné :palec: Máma je po rakovině prsu a když se blíží kontrola, tak jí bolí rameno a vlastně celá ruka je nějaká oteklá 8o A pak když vyleze od onkologa, takl se jí ptám, jestli jí ještě něco bolí, tak mi s úsměvem na rtech odpoví: Už je to dobrý :pankac: :pankac: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2132
22.10.14 13:55

@poppaea Vlastně ji taky strašně pomohlo to, že já pracuji na onkologii. Když nejsem na mateřský :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3332
22.10.14 14:11

@Křížek1 Psychika je potvora :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie