Oznámení špatné zprávvy u štědrovečerní večeře

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22939
25.12.22 22:07
@inkakřivák píše:
@jitka 11 no jo, kouzlo Vánoc. Můj táta zemřel 12.12., pohřeb měl 19. Otec mé kamarádky měl pohřeb 23. 12. A co naděláš? Nic.

Samozřejmě, že s tím nic neudělám, ale bratránek zemřel svou vlastní rukou. Bylo mu 14. :,( :,( :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21563
25.12.22 22:26

@-Blanch- Je rozdil 23. po telefonu a naprimo 24. u spolecne vecere. Melas moznost se osamote vybrecet, srovnat se s tim v myslenkach. Kazdy se se spatnymi zpravami srovnava jinak. Nekomu pomaha spolecnost a sdileni, nekdo potrebuje byt sam. Nejhorsi je urcite ten prvotni sok, kdy zakladatelka nemela moznost srovnat se se zpravou svym zpusobem. Navic ve spolecnosti lidi, kteri o nemoci uz mesic vedeli a byli v jine fazi prijeti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
25.12.22 22:44
@K82 píše:
Tak hlavne, ze Vanoce maji byt rodinne pospolitosti, ze. Ty, kdo hovori o nevkusu bych chtela videt na miste toho umirajiciho. Emoce mame o Vanocich otresene skoro vsichni a nemusime zrovna umirat. Je to cas, kdy se kumuluje stres, blizi se konec roku, hodnoti se vztahy, uspech/neuspechy a umirajici by se mel upozadit? Proboha kdy jindy (!!!) nez na Vanoce a s nejblizsimi by to mel sdilet? To, ze to s nimi otrese, o tom zadana. To, ze je to neprijemne, narocne, o tom zadna. To, ze budou na ty Vanoce vzpominat neradi, se smutkem, horkosti, bolesti, o tom zadna. Ale taky si jednou muzou vzpomenout, na to, ze ty svatky u nich naplnily ten vyznam, ktery opravdu maji mit-podpora, sounalezitost, rodinne vazby. A ze v pravy cas byli na pravem miste a podporili prave toho, kdo to nejvice potreboval. A ziskali tim viru, ze az oni jednou budou umirat, dle jinych v nevhodny okamzik (ktery je taky vhodny, ze),tak se najdou podobny soucit a podporu u svych blizkych.

Tak třeba u nás ti nejstarší členové rodiny 80+ nezačnou u stolu sejčkovat, příští rok už tu asi nebudu, ale začnou optimisticky. Ať se tu sejdeme i příští rok všichni. Nemusí to tak být, ale nikdo si to asi nepřeje a proto to v ten okamžik nevyslovuje. Není to jen tak obyčejný večer a lidi se v takový den nechtějí většinou strachovat, jako to dělají po zbytek roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
273
26.12.22 00:10

Ježiš někdo z tvých blízkých řeší smrtelnou nemoc a ty řešíš takovou blbost jako kdy to oznámil? To snad ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
26.12.22 00:21
@Anonymní píše:
Přijde vám vhodné oznámit členům rodiny, že máte smrtelnou nemoc u štědrovečerní večeře? V rodině nejsou malé děti. Prosím anonym, člověk, který to oznámil sem chodí.

Promiň, ale přijde mi od tebe naprosto bezohledné tohle řešit… 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Andromeda81
26.12.22 00:34

Tak mě to vhodné nepřijde, ale asi bych to dytycnemu neměla za zlé.
A pokud by se tady došlo k závěru, že to vhodné není, tak co s tím budeš dělat?…
A pro ostatni: Z druhé stěny, kdyby se zakladatelka ptala, zda má rodině oznámit takovou zprávu u štědrovečerní večeře, co byste ji řekli? :think:

• Citovat
  • Upravit
krecik.dzungarsky
26.12.22 00:36
@jitka 11 píše:
O Vánocích jako takových bych to určitě neoznamovala. Pokud bych to opravdu nevěděla dříve, tak bych počkala třeba aspoň 14 dní, možná později, podle prognózy.
Kdyby to bylo do roku, tak bych to řekla třeba až za měsíc, 2.
Vánoce jsou kouzelné, a pokud se to řekne, tak nálada je na bodu mrazu. Takhle to mám já. Akorát o Vánocích mi mamka řekla, to mi bylo 8 let, že zemřel bratranec. Pamatuji si to, kde jsem byla, co jsem dělala, a i teď mi to připadá, jako kdyby to bylo včera. Bylo to v roce 78. :,(

Tak tohle je za mě psycho názor. Rodina má být při léčbě maximálně nápomocná. Zbaběle se distancovat od veškeré zodpovědnosti, proč vlastně? Ze strachu z vlastní smrtelnosti? Pro mě naprosto nepochopitelné. Myslíš si, že když by člověku zbýval kupříkladu tebou zmiňovaný poslední rok života a podstupoval by onkologickou léčbu, že je prakticky proveditelné toto utajit? Za mě jsi skutečně blázen. Já jako dospívající pečovalo o matku umírající na rakovinu a z podobného pokrytectví, které tu předvádíš, se mi chce skutečně zvracet. Tvl, hlavně že Vánoce :pocitac:. Nějakej podělanej svátek nemůže mít nikdy přednost před druhou lidskou bytostí.

• Citovat
  • Upravit
7375
26.12.22 08:17
@Andromeda81 píše:
A pokud by se tady došlo k závěru, že to vhodné není, tak co s tím budeš dělat?…
A pro ostatni: Z druhé stěny, kdyby se zakladatelka ptala, zda má rodině oznámit takovou zprávu u štědrovečerní večeře, co byste ji řekli? :think:
Řekla bych, že je na tom nemocném, jak to cítí a chce oznámit. Kdybych se měla takovou zprávu od nejbližších dozvědět, tak jako úplně poslední mě zajímá, o jaký den se jedná.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13265
26.12.22 08:19
@inkakřivák píše:
@jitka 11 no jo, kouzlo Vánoc. Můj táta zemřel 12.12., pohřeb měl 19. Otec mé kamarádky měl pohřeb 23. 12. A co naděláš? Nic.

Babička zemřela 19.12. a 23.12. měla pohřeb…taky si to mohla nechat aspoň 2 měsíce po Vánocích…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2427
26.12.22 08:28

A dá se to považovat za oznámení, když už to tam půlka lidí věděla? Spíš se to zakladatelka dozvěděla o vánocích (no, aby ne, musely tam i probíhat nějaké pohledy nebo řeči a těmi, kdo věděli).
A teda nepochopila jsem to tak, že zakladatelka měla zkažený den, ale že si v podstatě myslí, že se teď všichni budou bavit o tom, jak reagovala, a mlátilo se jí v hlavě, jestli se má na fotkách usmívat, protože je štědrý den, nebo brečet, protože někdo umírá nebo se mračit, protože jí to neřekl dřív. Prostě něco, co nikoho nezajímá, ale ona z toho má mdloby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
26.12.22 08:43
@Andromeda81 píše:
A pro ostatni: Z druhé stěny, kdyby se zakladatelka ptala, zda má rodině oznámit takovou zprávu u štědrovečerní večeře, co byste ji řekli? :think:

No ne asi :lol: Já to chtít oznámit, zeptám se na eminini přesně takhle :lol: napsat, že je tchýně a chce to u syna oznámit na Vánoce, tak dostane takovou čočku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
26.12.22 08:54
@Magical-eyes píše:
Babička zemřela 19.12. a 23.12. měla pohřeb…taky si to mohla nechat aspoň 2 měsíce po Vánocích…

U nás všichni odcházejí kolem Vánoc. Přesto bych na plnou pusu u štědrovečerní večeře neřekla, mám rakovinu slinivky, za dva měsíce tu nebudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80287
26.12.22 09:14

@Russet Zase pokud to věděli všichni kromě zakladatelky, tak proč ji nevysvetlit tu trošku jinou atmosféru? Fakt je to jen a jen věc toho člověka. Nikoho jiného. A upřímně, pokud ona se cítí dotčena tím, že měla zkažený večer, tak tam asi není moc dobrý vztah.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.12.22 09:18

Já si pamatuju, když mi bylo deset, ségře trochu víc, doma dvouletý brácha, tak nám maminku odvezli před Vánoci do nemocnice s nějakým podivným onemocněním, které dodnes pořádně nikdo neuměl vysvětlit. Měla strašně málo červených krvinek, hluboko pod hranicí přežití a řekla nám, ať se připravíme i na nejhorší. A my děti (tatínek nám už dříve zemřel) rozeslali vánoční pohledy příbuzným s textem: Přejeme hezké Vánoce, máma je v nemocnici, asi umře. To jste měli vidět ty hysterické reakce, proč jim píšeme takovou hrůzu. Nikdo tomu nevěřil, ještě nám všichni vynadali, že je strašime. Ona ale fakt málem umřela. Léčba pak trvala ještě asi rok. Prosím anonym, rodina

Příspěvek upraven 26.12.22 v 09:21

• Citovat
  • Upravit
53518
26.12.22 09:18
@inkakřivák píše:
@Russet Zase pokud to věděli všichni kromě zakladatelky, tak proč ji nevysvetlit tu trošku jinou atmosféru? Fakt je to jen a jen věc toho člověka. Nikoho jiného. A upřímně, pokud ona se cítí dotčena tím, že měla zkažený večer, tak tam asi není moc dobrý vztah.

Jasně, kdy to oznámí, je jeho věc. Ale i jako nemocný, vážně nemocný, tuší, že to oznámení nebude nikomu příjemné. Zvláštní, že všichni to věděli a zakladatelka ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová