Pád z postýlky - 18měsíční

572
4.11.15 12:04

Pád z postýlky - 18 měsíční

Prosím o radu, ráno mi malá přelítla z postýlky přímo na hlavičku :?, jen jsem se otočila pro oblečení a najednou rána a řev, chvíli jekot, pak dobrý. Jen já jsem se klepala jak ratlík. Celé dopoledne v pohodě, lítá, skáče, směje se. Teď momentálně usnula. Myslíte, že bude ok? Manža dělá na záchrance, ani jsem mu nedala vědět, okamžitě by mi popsal katastrofický scénáře. :( Ještě teď se klepu, když si na to vzpomenu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
zoy
1495
4.11.15 12:08

Až se vzbudí, koukni jí na zornice, jestli jsou stejně velké a jestli reagují na světlo. Kdyby byla spavější, zvracela, zorničky by neodpovídaly popisu, něco se ti nezdálo, tak jeď na pohotovost. Kamarádka, co pracuje na dětském říkala, že děti většinou vydrží hodně, ale občas stačí naopak málo. Hlavně sledovat (min 2 dny), ale pokud byla celé dopo v pohodě, tak to bude nejspíš dobré.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
572
4.11.15 12:13
@zoy píše:
Až se vzbudí, koukni jí na zornice, jestli jsou stejně velké a jestli reagují na světlo. Kdyby byla spavější, zvracela, zorničky by neodpovídaly popisu, něco se ti nezdálo, tak jeď na pohotovost. Kamarádka, co pracuje na dětském říkala, že děti většinou vydrží hodně, ale občas stačí naopak málo. Hlavně sledovat (min 2 dny), ale pokud byla celé dopo v pohodě, tak to bude nejspíš dobré.

Právě, že byla v pohodě, lítala, skákala na gauči. Mamka mi říkala to samé, že děti něco vydrží, ale spoléhat se na to nedá. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zoy
1495
4.11.15 12:20

Spoléhat se na to samozřejmě nedá, ale pokud se chová normálně, tak bude v pořádku. Těmi zornicemi, spavostí, zvracením se sledují možné příznaky otřesu mozku a krvácení do mozku, což jsou věci, které se mohou projevit s odstupem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
4.11.15 12:33

Jestli bude ok, to se musíš zeptat věštecké koule, to přeci nikdo neví, neexistují 2 totožné děti s totožným pádem. Ale s největší pravděpodobností ano, větší sledování je samozřejmě na místě (spavost, zvracení, symetrie zornic, asymetrie pohybů- rozvoj jednostranné poruchy hybnosti apod.) kvůli komplikacím, které se mohou objevit až s odstupem hodin. Takže buď obezřetná, ale zas není důvod zbytečně plašit, je pravda, že děti (a opilci :lol: ) vydrží fakt dost. A jestli tě to utěší, tak mladší syn ve stejném věku vyskočil po hlavě z postýlky, byla jsem dokonce hned vedle něj na posteli, čekala jsem, až usne, ale byla tma, tak jsem na něj moc neviděla a ani mě nenapadlo, se přes okraj přehoupne. A byl v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
685
4.11.15 12:34

Taky mi dítě slítlo na hlavu a přesně jak píší ostatní, bylo třeba sledovat zornice, jestli vypadjí normálně - tj. stejně velké, jestli reagují, když jí posvítíš do očí a jestli mají normální kulaty tvar, tj. jestli není některá zploštělá a pak jestli dítě nezvrací(vše kvůli otřesu mozku). A při spánku kontrolovat, jestli náhodou není místo spánku v bezvědomí (při nějaké prasklé cévce v mozku se může krvácení projevit až nějakou dobu po pádu a právě při spánku by se to mohlo přehlédnout), tj. jestli reaguje - stačí třeba trochu pošimrat na ručičce, jestli se při tom normálně zavrtí, tak je to v pořádku. Ono se obvykle nic tak hrozného nestává, když to tak vezmu, tak mně vlastně někdy slítly tak nešťastně dvě děti a nikdy jim z toho nic nebylo :-) Ale jsem plašan, takže jsem je pak radši do druhýho dne kontrolovala jak oko v hlavě a i v noci zkoušela, jestli jsou OK :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
4.11.15 13:14

@zzpet Z laického hlediska je to asi jedno, ale přeci jen poopravím- ta kontrola zornic není kvůli otřesu mozku, při něm jsou zornice normální, reagující (při otřesu mozku je úplně normální neurologický nález, podmínkou k této diagnoze je jakákoli, byť ultrakrátká porucha vědomí, a to i ve smyslu zmatenosti). Rozšíření jedné zornice znamená zvýšený tlak v mozku, kdy dochází k jednostrannému tlaku na nervovou dráhu pro fotoreakci, u toho úrazu např. při subdurálním (nebo u dětí často epidurálním) krvácení. A oploštělá zornice je nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák