Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@LaPaloma
Ty jsi tak strasne kruta, bezmilostna.. Myslim si, ze k detem by matka mela mit jiny pristup..
Chapu to tak, te babicka uz je proste starsi pani, ktera nema uz tolik emergie na male zlobive dite. Proto bych ho babicce neposilala samotneho..
Když tady je to samá dokonalá matka s dokonale vychovanýma dětma, to je pak těžký.
Jako na moje dcery taky stačí jen zvýšit hlas a přísně se podívat, od malička, žádné období vzdoru jsme s nimi nezažili. Ale nebudu tvrdit, že je to zásluha naší výchovy, jsou prostě takové povahy. Viděla jsem děti o dost paličatější a divočejší a sama nevím, co bych si s nimi počala, takové děti bych starší unavené osobě prostě samotné na krk nehodila. Že kluk dostal od babičky na zadek by se mi moc nelíbilo, ale brala bych to tak, že toho bylo na ni moc a příště bych ji už tomu nevystavovala. A snažila se kluka vychovávat podle svého.
@Oli.Lyon No ja jsem bohuzel taky dost bouchaci. Jak jsem psala, tak jsem taky pekne odstrcila nebo zarvala
Ale mrzi me to, ale odpustila jsem si to. Aspon si nemyslim, ze to je v poradku
Ze to jako nejde jinak. Snazim se toho vzdycky vyvarovat…
Příspěvek upraven 19.06.21 v 14:43
@lucenka Nemas pocit, ze jsi trochu osobni. Prijde mi, ze kazdy tak nejak mluvi spis o sve zkusenosti
Ne o dalsich uzivatelkach.
@Rosebery no tak třeba mu zakážeme televizi nebo hry…což teda není v nějaké velké míře stejně, ale to je pro něj největší trest
@_.Emilyyy píše:
@LaPaloma
Ty jsi tak strasne kruta, bezmilostna.. Myslim si, ze k detem by matka mela mit jiny pristup..Chapu to tak, te babicka uz je proste starsi pani, ktera nema uz tolik emergie na male zlobive dite. Proto bych ho babicce neposilala samotneho..
Je strašně dobře, že to píšeš. Z příspěvků téhle osoby jde zloba, agrese a chlad. Napsat, „musela jsem jí zbít, protože by jsme se jinak nesnesly“, to je hrůza. To je přesně ten případ, kdy to vztah rodič-dítě poznamená na celý život. A je to hrozně špatně. Tohle by se dít nemělo nikdy a nikde, tohle by žádné dítě zažívat nemělo. Jenomže je třeba rozlišovat toto a několik plácnutí za celé období dětství, když tam jinak vládne pohoda, klid, důvěra, dobrá atmosféra a hlavně dítě ví a cítí, že ho rodiče milují nade všechno. V tom druhém případě se nedá mluvit o tom, že je tam něco špatně nebo že by rodič selhal. Já v tom vidím velký rozdíl. A v tomhle konkrétním případě vidím jinak milující babičku, která má se svým pravnukem vzájemně moc dobrý vztah, jen zkrátka vyhodnotila a zachovala se podle toho, co uznala za vhodné. Bohužel se to neslučuje s názorem matky dítěte, to už si mohou v klidu vyjasnit mezi sebou bez dítěte. Ale určitě tu babičku z tohohle příběhu nevidím jako někoho zlého, agresivního, někoho, kdo by neměl být s dítětem o samotě nebo kdo by ho nezvládal.
@Dobrej_tym píše:
@lucenka Nemas pocit, ze jsi trochu osobni. Prijde mi, ze kazdy tak nejak mluvi spis o sve zkusenostiNe o dalsich uzivatelkach.
Nemyslím, vzhledemnk tomu. Jak se chvástá tím, jak zvládla výchovu bdcery bez fyzických trestů. Kdyby to zvládla, tak by nemusel zasáhnout její partner
navíc o tom tady měla diskuzi
@_.Emilyyy píše:
@lucenka
Facka je tas silny slovo.
Vytahujes zalezitost strarou 2 roky, celkem trapne, ne?
Ne neboj, tohle mu taky v zivote nezapomenu. Ale aspon uznal svoji chybu..
A to ze muj pritel udelal neco, co neni spravne, tak to mam najednou delat, ze je to ten nejlepsi zpusob na svete?
Takhle by ujizdet nervy proste ujizdet nemeli.A nesrovnavej moji dceru s malym ditetem
Příspěvek upraven 19.06.21 v 14:03
Je jedno, jak stará to je záležitost. Tvou pubertální dceru musel srovnat tvůj partner, protože tvůj styl výchovy na ni nestačil. To je podstatné. A ta jedna facka to vyřešila. Takže ne vždy je fyzický trest špatný ![]()
@lucenka Vzdyt to zvladla. Nezvladl to partner. Spousta situaci se da resit vice zpusoby a partner holt zvolil nevhodny
Pochybuju, ze to tim „vyresil“.
@Dobrej_tym píše:
@lucenka Vzdyt to zvladla. Nezvladl to partner. Spousta situaci se da resit vice zpusoby a partner holt zvolil nevhodnyPochybuju, ze to tim „vyresil“.
Nezvládla, kdyby to zvládla, tak by její dceři nemusel dát facku. Najdi si tu diskuzi, abys věděla, co ta slušně vychovaná dceruška dělala a jaký účinky na ni měla výchova matky a jak dlouho si to ten chlap nechal líbit, měl svatou trpělivost.
@_.Emilyyy píše:Jak bys to řešila ty?
Takze ja budu zase klasicky proti vetsine.
Ne, nemyslim, ze babicka udelala dobre. Vyprask je proste hrozne spatnej stereotyp..A prece dite se nevychovava, tak ze kdyz neposloucha, ze ho budu bit.. Dite se nauci poslouchat i jinymi zpusobit nez vylitim vzteku.
@KalamityJohn píše:Jj, to přijde až ty dnešní batolata dorostou
Podobných spratků jsou USA plné, helikoptérove matky tu mají pred českými pěkných pár let náskok.
@Matt 02 píše:
Jasný, chápu, bylo by to víc stejný, nedodrzely by se dvě dohody, byla by to na mé chování stejná reakce, ok no. Ale vážně si myslíte, ze by to nebylo moc krutý? Jako mezi námi raději těch facek 20,než nezaplacený řidičák
Přesně tak, nebo hodinový rozhovor, citové vydírání
@lucenka píše:
Nezvládla, kdyby to zvládla, tak by její dceři nemusel dát facku. Najdi si tu diskuzi, abys věděla, co ta slušně vychovaná dceruška dělala a jaký účinky na ni měla výchova matky a jak dlouho si to ten chlap nechal líbit, měl svatou trpělivost.
Lucenko🤦🏽♀️.
Hele ze,,deti” v puberte jsou drzd je celkem normalni
, ale ano stojim si za tim, ze mam hodnou a slusnou dceru
.
A uz ti to posu zase -facka je silne slovo
a jsem toho nazoru, ze uhodit kohokoliv je spatne.
A vychova nerovna se bit dite.
Uz to zkus necpát do diskuzi a venuj se jen tematu, drzim ti palce, to zvladnes ![]()
Příspěvek upraven 19.06.21 v 16:15
@_.Emilyyy píše:
Lucenko🤦🏽♀️.Hele ze,,deti” v puberte jsou drzd je celkem normalni
, ale ano stojim si zs rim, he mam hodnou a slusnou dceru
.
A uz ti to posu zase -facka je silne slovo
Uz to zkus necpát do diskuzi a venuj se jen tematu, drzim ti palce, to zvladnesa jsem toho nazoru, ze uhodit kohóiv je spatne.
A vychova nerovna se= bit dite.
Ale tohle souvisí s tématem. Ty se tu chlubíš tun, jak jsi zvládla výchovu bez fyzických trestů. Nezvládla a proto se tvůj partner k tomu musel uchýlit místo tebe a tím ji srovnal, že teď no ní můžeš psát jako o slušné a hodné dceři. Já bych neměla odvahu říct rodičům to, co mu říkala tvoje dcera. Respektive bych to řekla jednou a dostala bych.
@lucenka píše:
Ale tohle souvisí s tématem. Ty se tu chlubíš tun, jak jsi zvládla výchovu bez fyzických trestů. Nezvládla a proto se tvůj partner k tomu musel uchýlit místo tebe a tím ji srovnal, že teď no ní můžeš psát jako o slušné a hodné dceři. Já bych neměla odvahu říct rodičům to, co mu říkala tvoje dcera. Respektive bych to řekla jednou a dostala bych.
Jasně, jedna dobře míněná facka v pubertě od partnera napravila léta matčiny laxní výchovy a jen díky té facce je teď dcera slušně vychovaná. ![]()