Pár výchovných na zadek?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15503
18.6.21 23:47

Dítě se dá vychovat bez bití, jen člověk nesmí bejt línej. Serezat neposlušné dítě je to nejjednodušší, to nepovažuji za výchovu, ale selhání toho dospělého. Neznám dítě které by 4,5letech poslouchalo na slovo a nikdy nezlobilo. V tomto případě prababicka očividně na dítě nestačí, když ji tolik zlobí, neumí ho zabavit a pak mu ještě nareze. Holt stará generace, rozmyslela bych si jak často a jestli vubec k ní dítě dávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21351
19.6.21 00:28
@Liberalissima píše:
Hezky si ospravedlňuješ bití malých dětí. Objektivní fakt je ten, že bít slabšího, který se neubrání, je vždy špatné, bez ohledu na věk.

Demagogie, co by sis bez ní počala. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.6.21 00:47

Třeba má máti. Škoda každé rány, která padla vedle, za obdobné chováni co popsala zakladatelka. Trauma nemám. S manželem se nebijeme, agresivní nejsme ani k sobě, ani k okolí, měl dost podobnou výchovu jako já. Každopádně naše děti občas něco výchovného sem tam schytají. Čím jsou větší, tím méně. Mezi lidma se chovají naprosto ukázkově. Žádné výlevy vzteku, agrese a ničení věcí. Tomu jsem vždy důsledně zamezovala a klidně pár na zadek. Na holou mě pravda nenapadlo.

Má máti na to kolik mi v dětství naložila, by se našich dětí nedotkla, přitom jí to nikdo nezakázal a pokud bude třeba, má to dovoleno. Každopádně tam jde potom vidět, že si k ní dovolí mnohem víc. Ale ve své podstatě jsou to neškodné věci.

Že bych skrz oprávněný výprask nedala děti k babičce by mě nenapadlo. Babičce když ujedou nervy spíš strašně vyčítá.

• Citovat
  • Upravit
11092
19.6.21 00:48
@KalamityJohn píše:
Demagogie, co by sis bez ní počala. :think:

A co by si všechny ty mírumilovné matky bez hlídání počaly…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38289
19.6.21 01:04

Mějte si mě za zpátečníka (taky jsem poctivě nepročetl :oops: ), ale:
Malý človíček dostane pokyn, že to, či ono pálí. Ale co to znamená a proč na to nesahat zjistí, až když se spálí.
Myslím, že v určitém věku musí malý človíček na ten zadek dostat v podstatě z podobných důvodů. Aby věděl, co znamená „zlobím se“ a „dostaneš na zadek!“. :think:
Tím ovšem rozhodně nemám na mysli děcko zbít až bude mít modrý zadek. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2031
19.6.21 06:26

@BohunkaP Akorat on je rozdil, jestli ty nervy rupnou nevyspale utahane matce, kterou to dite provokuje 20× denne. A kdyz jde o babicku, ktera v noci nevstava a dite vidi jednou tydne. Tady to o zadnem selhani nervu podle me nebylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
19.6.21 06:52
@Tomáš916 píše:
Promiň, ale tohle přirovnání je úplně mimo. Dospělí lidé se mezi sebou snad nebijou, ale když dítě opakovaně ničí věci, ještě k tomu na návštěvě u babičky a nehodlá přestat, tak je plácnutí na místě. Moje máma by mu taky plácla a kdyby se nám to nelíbilo, zcela určitě by si ještě rejpla něco o výchově a spratkovi, co nám v 15 ukáže. A za mě by to byla čistá pravda. A jakmile by si děti stěžovaly ještě by dostaly přednášku a dali bychom jim jasně najevo, že jsme na straně babičky. Proč to takto dramatizovat zbytečně. Zasloužil si to, dostal, určitě ho neseřezala hlava nehlava. Kluk má babičku rád, chodí tam rád, to samé určitě babička, tak co chcete řešit?

Myslim, ze tim, ze reknu, ze deti, zeny a zvirata se nebiji, to nedramatizuju.

Hele, ja treba pochopim, ze nekomu ujedou nervy a po nekom se ozene. Napriklad-dite me bolestive kouslo, dite bije zvire, dite dela neco zivotu nebo zdravi nebezpecneho.

Ale hezky s rozmyslem stahnout kaďata a naplacat vychovne na holou neni zadna nahla reakce, navic vy to tady schvalujete ne jako ujeti, ale jako VYCHOVNY PROSTREDEK, aby se z ditete nestal rozmazleny fakan. To uz vypada jako system :think:

Jinak driv se prave takhle propleskavaly manzelky, kdyz zlobily. Taky se soudilo, ze je to vychovne.

Rikam ti, obiras lidi o dustojnost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
19.6.21 06:57
@Maria37 píše:
Dítě lze vychovat i bez násilí a i dítě vychované bez násilí, může být v pohodě a naopak dítě, které rodiče bijí může být v 15 spratek. Ale máš pravdu, tohle si musí každý rozhodnout sám.

Hele, nemuze. Proste deti se nebijou a nasili neni cesta :nevim:

Babicce bych pro jednou dzihad nevyhlasovala, ale obecne receno, ti co vychovavaji deti bitim, jsou normalni tmařští surovci. To je potreba zduraznovat.

Nikde neni k dispozici vyzkum, ze nebite deti jsou vyrazne patologicke, ale vetsina tyranu byla v detstvi bita. Takze ani toto nehraje :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
19.6.21 07:06
@thalasan píše:
Promiň ale představila jsem si situaci kdy manželka doma běhá, ničí nábytek a vybavení bytu. Manžel ji slušně požádá, vysvětluje. Ona se směje a dal demoluje být. Tak zvýší hlas a nic :lol:
Ne fakt pro mě je vztah žena - muž partnerský a rovnocenny. Vztah dítě a rodič je pro mě vztah výchovný, kdy dítě je samozřejmě člověk, ale ne plně schopný fungovat jako dospělý a mantinely se nastavit v jeho chování musí. Samozřejmě, že to lze slovně, ale tady je selhání zakladel ký, kdy to dítě nereaguje. Ne zastávám se, ale taky tady fanaticky nevykrikuji jak už dítě babičku neuvidí :roll:

Hele, neposlusnost manzelek se projevovala jinak, treba si nasla milence. To je prece hodne pres caru, nemyslis? :think: ohrozeni rodiny, potupa manzela, treba s nim byla a mohla se v te dobe venovat detem… :think: tady by bylo vychovne proplesknuti na miste?

Muzeme se tu zamyslet, ktere ciny zaslouzi potrestat bitim a co je jeste v pohode? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4138
19.6.21 07:08
@Tomáš916 píše:
V těchto diskusích je vždy paradoxně viděn jeden zajímavý jev. Nejvíc agrese v sobě mají ti, kteří by dítě v životě nikdy neplácli.
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3894
19.6.21 07:09
@Anonymní píše:
Jsou mu 4,5… babička si ho bere sama od sebe a ráda! Nikdo ho tam neodkládá :)). Samozřejmě jsem si s ním o tom promluvila. Doma preferujeme jinou formu trestu, například mu něco zakážeme, tak jí asi ruply nervy. Jinak je hodná

Pokud víc a víc zlobí, tak forma trestu-že mu něco zakážete, nemá moc valný účinek.
Jaký „trest“ na něj nejvíc platí? Zákaz něčeho, mluvení o tom, co udělal, plácnutí na zadek, říct, že se to nemá dělat?
Na některé děti prostě hodinové žvanění o tom, co kde se nemá, nezabírá a mají z toho srandu.
Jinak, pokub bych měla u sebe vnuka a něco by mi ničil, já mu řekla, ať to nedělá a on pokračoval, tak jak bys postupovala ty? Sedla si k němu, mluvila o tom, proč se to nemá a on mezitím vesele pokračoval v ničení?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
19.6.21 07:10
@LaPaloma píše:
Musíš je pochopit. Mají jedno, možná pozdě pořízený vymodlený dítě. Takže je to Bůh, a pro něj všechno. Za každou cenu se miláček musí mít jako někdo extra.
Výsledek je, že bude totálně nepřipravený na život. Přitom takto sami/y vychovávány nebyly. Anebo byly, a proto mají jenom to jedno dítě, jelikož už to je moc práce mu dát tolik energie, aby matku vnímalo.
Malé dítě, které má matku za tu největší autoritu a UŽ JÍ PŘEZÍRÁ a nerespektuje. Babičky nebyly na takové chování prostě zvyklé, jiná doba, více dětí, méně bůžků.

Jeee, takze dnesni dospelacky zivot je v nasi stare dobre Evrope plny fyzickeho nasili, takze je potreba zvysovat prah bolesti, abys byla odolna, az nekde dostanes prea pysk jo :lol: nebo kde ze to prosim te zijes? :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
19.6.21 07:15
@Venetia píše:
V cem je rvaní lepsi? Na to si za chvíli vypěstuji imunitu. Taky jsem rvala :D

Hele, nemyslim si ze řvani jako vychovny prostredek je lepsi. V danem pripadu to fungovalo jen jako semafor. To konkretni dite totiz ty kdytky fakt nevidelo, ale uslyselo vyjeknuti ‚KYTKY‘, takze zmenilo smer chuze :lol: bylo zjevne, ze to dite nechce nicit majetek, ale je proste slepe. Myslim, ze lepsi, nez kdybych tam nainstalovala elektricky ohradnik :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
19.6.21 07:23
@LaPaloma píše:
Já si tohle ale nemyslím. Já si myslím, že dítě má možnost poslechnout na slovní výzvu. Tolerance je do 3 výzev u méně důležitých věcí, jako je něco nechat být nebo jít něco udělat.
Tolerance na neubližovat někomu jinému je u mně pouze 1 výzva. Žádné opakované žádání o ukončení ubližování dítěti na pískovišti nebo sourozenci. Prostě jedna první a poslední výzva. Pak už následuje akce.
Pak je jedna jediná možnost poslechnout na slovní výzvu u hrozby vběhnutí do silnice. Náznak, že se chystá do silnice - následuje výzva, až tam nejde spolu s mojí přípravou vystartovat a pak rovnou start s následným výpraskem. Tady nekomprosmisně a jasně.

Takže jsou pro mně situace, kdy dítě prostě zbiju a neserru se s ním. Kdo bije dítě jen při vyhrocených situacích, nemá příliš často bité dítě. Podle mně dítě rychleji pochopí, co je menší přestupek a co je velmi špatně.

Vem si, že když si vychováš dítě tak, že žádost matky, ať někam nejde, se může přehlížet a nebrat v potaz, tak jednoho dne dítě prostě někam spadne. Třeba nebudeš tak blízko, abys tomu zabránila. A ono neposlechne na tu první výzvu a poleze někam, odkud třeba přepadne - okno, zídky, balkony… Pro mně je takový dítě magor.
Nějakou sebekontrolu musí mít i to malé dítě.

Zažila jsem situaci, kdy dítě mojí kamarádky, kterému můj manžel říká spratek, mně neposlechlo v moři kde si holka z trucu nenasadila rukávky, matka na břehu, vody holce pod prsa. Přišly velké vlny a zaplavily nám deku, potřebovala jsem rychle z vody. Říkám jí, pojď na chvíli z vody, musím rychle na deku, jinak nám uplavou věci do moře. Ona se místo toho otočila, udělala nějaký škleb a šla do hloubky. V 6 letech, s vědomím, že potřebuji jít ven a ona neumí plavat. Magor, spratek, být moje, tak si týden nesedne.

Ty brďo 8o hele, do silnice bez rozmyslu nevbiha dite starsi nez…nevim… 5 let, proste pak uz si uvedomuje, co mu rikas a necha si spoustu veci vysvetlit. Asi si nezkousela tohle obdobi prekonat tim, ze jednu vyzvu neposlechne, takze ho čapneš za ruku a držíš, ze ne :lol: ty ho musis proste seřezat :roll:

Pro my dite bylo neprijemne, kdyz jsem ho takhle drzela, chtelo jit samo, velke, samostatne. Takze 2× prechazelo s maminkou a potreti brzdilo daleko pred prechodem.

To same s bitim deti na piskovisti. Nestaci jako ‚trest‘, ze se z piskoviste jednou, dvakrat odejde? Ty deti nejsou vubec blbe, ony vedi, ze se odchazi kvuli nevhodnemu chovani…opet, nářez je pres čaru a zbytečny 8)

Jsi surova, jinak se to neda oznacit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
19.6.21 07:27
@Rosebery píše:
Pokud víc a víc zlobí, tak forma trestu-že mu něco zakážete, nemá moc valný účinek.
Jaký „trest“ na něj nejvíc platí? Zákaz něčeho, mluvení o tom, co udělal, plácnutí na zadek, říct, že se to nemá dělat?
Na některé děti prostě hodinové žvanění o tom, co kde se nemá, nezabírá a mají z toho srandu.
Jinak, pokub bych měla u sebe vnuka a něco by mi ničil, já mu řekla, ať to nedělá a on pokračoval, tak jak bys postupovala ty? Sedla si k němu, mluvila o tom, proč se to nemá a on mezitím vesele pokračoval v ničení?

Ja bych postupovala tak, ze bych mu rekla, ze schvalne nici moje veci, takze musi odejit a jdu volat mamince, at si pro nej prijede. A at si tady sedne a pocka. Čtyřlete dite toto uz velmi dobre chape, navic vetsina deti v cizim prostredi ma tendenci reagovat i na slabsi opatreni

Naopak, hodinove pindani je bez efektu, je potreba rychle a jasne zformulovat, CO a PROČ, dve vety chytne a pochopi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí