Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Capelucia píše:
Já taky nechápu, jak může být bytí dětí tolerováno a uznáváno. Kdyby tohle někdo udělal mému dítěti, a je jedno kdo, tak už ho na hlídání nedostane. Kdyby to byla babička, tak bych kontakt neutla, ale nenechávala bych je spolu bez dozoru. Jenom s chlapem, nebo se mnou.
Já, kdybych byla babička dítěte, které se baví ničením něčeho, na čem mi záleží a nenechá toho na max. 2 výzvy, tak uvítám, že bych chodila už jenom na kafíčko se podívat na dítě, nafotit si ho a zase hajdy domů. Babička třeba bude mít ještě jiná vnoučata a zabaví se jinými dětmi, rozumněj snesitelnějšími.
Jak je syn stary? Je rozdil, jestli je mu rok nebo 5. Kazdopadne par na zadek nikoho nezabilo ![]()
@LaPaloma tak vidíš, všichni budou spokojeni
.
Jenom nevím, proč si myslíš nebité děti = děti bez hranic. Naštěstí je ještě 3 řešení - použít mozek a neučit dítě násilí. Ono ty hranice pěkně jdou naučit i bez toho. I když rozumím, že je mnohem jednodušší si vztek okamžitě vybít než použít mozek a vymyslet to jinak
.
@thalasan píše:
Dostál jednou na zadek a vy tady z toho děláte týrání dětí a utinani kontaktů. Opravdu fanatismus.
Musíš je pochopit. Mají jedno, možná pozdě pořízený vymodlený dítě. Takže je to Bůh, a pro něj všechno. Za každou cenu se miláček musí mít jako někdo extra.
Výsledek je, že bude totálně nepřipravený na život. Přitom takto sami/y vychovávány nebyly. Anebo byly, a proto mají jenom to jedno dítě, jelikož už to je moc práce mu dát tolik energie, aby matku vnímalo.
Malé dítě, které má matku za tu největší autoritu a UŽ JÍ PŘEZÍRÁ a nerespektuje. Babičky nebyly na takové chování prostě zvyklé, jiná doba, více dětí, méně bůžků.
@LaPaloma Já mám dětí pět, jestli ti jde tedy o tohle. A všechny na první dobrou.
@Anonymní píše:
Ahoj, řeším teď takovou situaci, pro někoho možná kravina. Syn jezdí často k babičce, má jí rád. Někdy je zlatý, ale někdy hrozně zlobí a dnes dosal na zadek, docela dost a na holý. To se mi vůbec nelíbí, tak nevím, co s tím? Je to normální nebo to trošku přestřelila? Prý hodně brečel. Je mi ho celkem líto, ikdyz vím, že to s ním není někdy jednoduché. Od nás dostal tak párkrát na zadek přes kalhoty, jen tak aby se neřeklo, jinak vůbec.
neposílej ho k babičce, když se ti její jednání nelibi…je to uplne jednoduché
@Capelucia píše:
@LaPaloma tak vidíš, všichni budou spokojeni.Jenom nevím, proč si myslíš nebité děti = děti bez hranic. Naštěstí je ještě 3 řešení - použít mozek a neučit dítě násilí. Ono ty hranice pěkně jdou naučit i bez toho. I když rozumím, že je mnohem jednodušší si vztek okamžitě vybít než použít mozek a vymyslet to jinak
.
Já si tohle ale nemyslím. Já si myslím, že dítě má možnost poslechnout na slovní výzvu. Tolerance je do 3 výzev u méně důležitých věcí, jako je něco nechat být nebo jít něco udělat.
Tolerance na neubližovat někomu jinému je u mně pouze 1 výzva. Žádné opakované žádání o ukončení ubližování dítěti na pískovišti nebo sourozenci. Prostě jedna první a poslední výzva. Pak už následuje akce.
Pak je jedna jediná možnost poslechnout na slovní výzvu u hrozby vběhnutí do silnice. Náznak, že se chystá do silnice - následuje výzva, až tam nejde spolu s mojí přípravou vystartovat a pak rovnou start s následným výpraskem. Tady nekomprosmisně a jasně.
Takže jsou pro mně situace, kdy dítě prostě zbiju a neserru se s ním. Kdo bije dítě jen při vyhrocených situacích, nemá příliš často bité dítě. Podle mně dítě rychleji pochopí, co je menší přestupek a co je velmi špatně.
Vem si, že když si vychováš dítě tak, že žádost matky, ať někam nejde, se může přehlížet a nebrat v potaz, tak jednoho dne dítě prostě někam spadne. Třeba nebudeš tak blízko, abys tomu zabránila. A ono neposlechne na tu první výzvu a poleze někam, odkud třeba přepadne - okno, zídky, balkony… Pro mně je takový dítě magor.
Nějakou sebekontrolu musí mít i to malé dítě.
Zažila jsem situaci, kdy dítě mojí kamarádky, kterému můj manžel říká spratek, mně neposlechlo v moři kde si holka z trucu nenasadila rukávky, matka na břehu, vody holce pod prsa. Přišly velké vlny a zaplavily nám deku, potřebovala jsem rychle z vody. Říkám jí, pojď na chvíli z vody, musím rychle na deku, jinak nám uplavou věci do moře. Ona se místo toho otočila, udělala nějaký škleb a šla do hloubky. V 6 letech, s vědomím, že potřebuji jít ven a ona neumí plavat. Magor, spratek, být moje, tak si týden nesedne.
Na holý, protože bylo vedro a lítal nahý. Neposlouchá, jenže na jednu stranu si to dělá babička sama, protože mu vše dovolí, nemá tam žádná pravidla. A ne, tchyne to není…pro některé. Je to moje babička, takže jeho prababička. Nic jsem jí neříkala. Doufám, že to byla výjimečná situace a příště to snad vyřeší jinak, bude- li třeba.
@VitaminC píše:
Nedavala bych dite nikam, kde ho ponizuji trestanim - bitim na HOLY zadek.
Je to nechutne a ponizujici.
Babicce bych byla schopna rict, ze az bude stara a dementni, budeme ji taky bit, az neposlechne.
Tohle, cos napsala, je neuvěřitelné svinstvo a jestliže si to neuvědomuješ, vypovídá to o Tobě víc než dost… a nic pěkného to fakt není. ![]()
@Liberalissima, ta agrese, která z Tvých příspěvku úplně sálá, je hodně v rozporu s tím, co píšeš. Traumata z dětství by se měla řešit u psychologa, pokud je člověk nedokáže zpracovat sám… ne se jimi nechat takhle iracionálně ovládat.
@Anonymní píše:
@Ojanka že prý neposlouchal… něco ničil, řekla mu, ať to neničí a stejně to ničil
takže opravnene, když neposlouchá
@BohunkaP Proc? Prevedla jsem trestani z bezbranneho ditete na bezbranneho seniora. V jednom pripade je to svinstvo, v druhym je to tedy co?
@Anonymní píše:
Na holý, protože bylo vedro a lítal nahý. Neposlouchá, jenže na jednu stranu si to dělá babička sama, protože mu vše dovolí, nemá tam žádná pravidla. A ne, tchyne to není…pro některé. Je to moje babička, takže jeho prababička. Nic jsem jí neříkala. Doufám, že to byla výjimečná situace a příště to snad vyřeší jinak, bude- li třeba.
Asi mu všechno nedovolí, když si nepřála aby něco ničil a on pokračoval. Omluvili jste se aspoň babičce za zničenou věc?
@thalasan píše:
Teď ato vás tam udivuje ten nahý zadek? Bylo vedro, mohl se koupat a být prostě nahý. To měla babička říct miláčku obleč se ať ti můžu dát na zadek? Zkrátka ho napomenula, zvýšila hlas a dítě ji stále ignorovalo a nicilo majetek. Tak tu dala na zadek. Jinak milá a hodná babička, kterou má dítě rádo a vy byste hned utly kontakt nejlépe. To je na hlavu ne? Kvůli jednomu incidentu dítěti vzít babičku a ničit vztahy?
Může mít vztahy ale prostě pod dohledem. Nenechám malinkaté ani ne pětileté dítě samotné s někým, kdo ho bije.
@thalasan píše:Může mít vztahy ale prostě pod dohledem. Nenechám malinkaté ani ne pětileté dítě samotné s někým, kdo ho bije.
Teď ato vás tam udivuje ten nahý zadek? Bylo vedro, mohl se koupat a být prostě nahý. To měla babička říct miláčku obleč se ať ti můžu dát na zadek? Zkrátka ho napomenula, zvýšila hlas a dítě ji stále ignorovalo a nicilo majetek. Tak tu dala na zadek. Jinak milá a hodná babička, kterou má dítě rádo a vy byste hned utly kontakt nejlépe. To je na hlavu ne? Kvůli jednomu incidentu dítěti vzít babičku a ničit vztahy?
@thalasan píše:
Asi čtu jiný příspěvek, ale kde čteš, že ho rezala až měl červený zadek ještě hodiny po tom? Dítě klidně mohlo běhat nahé venku a těžko jo babička bude nejdříve oblékat a pak placené po zadku? Pokud dítě dostalo poprvé v životě tak ho to mohlo překvapit. Nebo plakát, protože si uvědomil že udělal chybu a pláčem vzbudit lítost? Babičku dítě miluje, babička ho taky, nejspíše ho placla poprvé a ty bys hned pretrhala jejich vazbu a dítěti vzala babičku pro jednu chybu? Chápu, že díky vlastním zkušenostem to vidíš černě, ale ženeš to tedy do druhého extrému.
Tam se nepíše o plácnutí, ale o sundání kalhot a nářezu. A stýkat by se mohli, ale pod mým dohledem. Dospělý, který nedokáže v mojí přítomnosti nevíte ani ne pětileté bezbranné dítě s ním prostě sám nebude.
@FlorenceF Jenkins píše: Ženy, vas taky treba manzel bije na holou (mimo sexualni hratky)?![]()
![]()
![]()
Teda fakt čučim, kolika ženskym to prijde uplne normalni
Vzdyt jsou mu 4, je malej
Vy neumite vychovavat deti jinak nez strachem z bolesti nebo co?myslim, ze by stačilo zařvat
a jo, na jednoho chlapce, co mi pokazde poslapal kytky, jsem pak uz zajecela, jen se priblizil. Vubec by me nenapadlo ho bít
V cem je rvaní lepsi? Na to si za chvíli vypěstuji imunitu. Taky jsem rvala ![]()