Pár výchovných na zadek?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22093
18.6.21 22:41
@VitaminC píše:
@BohunkaP Proc? Prevedla jsem trestani z bezbranneho ditete na bezbranneho seniora. V jednom pripade je to svinstvo, v druhym je to tedy co?

Proč? Za prvé, jak už jsem tu jednou psala, výchova dítěte se v žádném případě nedá srovnávat se vztahem dvou dospělých lidí. A senior je dospělý člověk - partner na Tvé úrovni a vždycky jím zůstane. Svou matku NIKDY nebudeš vychovávat, ani kdyby byla senilní a dementní - budeš o ni pečovat, starat se o ni, ale ten výchovný aspekt tam nikdy nebude.

A za druhé - je správné určit si pravidla a očekávat jejich respektování. Ale vynucovat si jejich dodržování argumentací, kterou jsi napsala, to je prachsprosté (a vzhledem k charakteru výhrůžky neuvěřitelně ubohé) vydírání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12885
18.6.21 22:41
@BohunkaP píše: :roll: Tohle, cos napsala, je neuvěřitelné svinstvo a jestliže si to neuvědomuješ, vypovídá to o Tobě víc než dost… a nic pěkného to fakt není. :roll:@Liberalissima, ta agrese, která z Tvých příspěvku úplně sálá, je hodně v rozporu s tím, co píšeš. Traumata z dětství by se měla řešit u psychologa, pokud je člověk nedokáže zpracovat sám… ne se jimi nechat takhle iracionálně ovládat.

Na bití dětí reaguji zlostí, protož je to přirozená a správná reakce. Děti ani nikdo jiný se nebije. O mého psychologa se starat nemusíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12885
18.6.21 22:44
@BohunkaP píše:
Proč? Za prvé, jak už jsem tu jednou psala, výchova dítěte se v žádném případě nedá srovnávat se vztahem dvou dospělých lidí. A senior je dospělý člověk - partner na Tvé úrovni a vždycky jím zůstane. Svou matku NIKDY nebudeš vychovávat, ani kdyby byla senilní a dementní - budeš o ni pečovat, starat se o ni, ale ten výchovný aspekt tam nikdy nebude.A za druhé - je správné určit si pravidla a očekávat jejich respektování. Ale vynucovat si jejich dodržování argumentací, kterou jsi napsala, to je prachsprosté (a vzhledem k charakteru výhrůžky neuvěřitelně ubohé) vydírání.

Hezky si ospravedlňuješ bití malých dětí. Objektivní fakt je ten, že bít slabšího, který se neubrání, je vždy špatné, bez ohledu na věk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
340
18.6.21 22:45

Já tady ty výchovné metody na dítě nesáhnout ani neřvat taky moc nechápu :roll: výchovně dítě plácnout, když už je fakt třeba a bít dítě je podle mě hodně velký rozdíl.

Příklad u nás v rodině.
Sestřenice má 2 leté dítě, které fyzicky netrestá. Ona zařve, ale až když je to nutné, což podle mého je už pozdě. Byli u nás na návštěvě a dítě mi neustále tahalo za žaluzie. Sestřenice jen opakovaně vysvětlovala, že se to nedělá. Jak ale to dítě má poznat význam toho co mu říká? Několikrát ho od okna odvedla, ale on si k oknu znovu přiběhl a nakonec mi žaluzie vyrval a zničil. Až po té zvýšila hlas. Ale to že na nej konečně zařvala mi žaluzie už neopraví 🤷🏽‍♀️
Já mám ročního syna, kterého vychovávám tak, že zvýším hlas hned když dělá něco co nemá, pokud to nechápe, mírně ho plácnu přes prsty. Světě div se ale moje o rok mladší dítě chápe význam slova NE už teď narozdíl od nej a nemusím mu nic milionkrát vysvětlovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1735
18.6.21 22:46
@Anonymní píše:
Ahoj, řeším teď takovou situaci, pro někoho možná kravina. Syn jezdí často k babičce, má jí rád. Někdy je zlatý, ale někdy hrozně zlobí a dnes dosal na zadek, docela dost a na holý. To se mi vůbec nelíbí, tak nevím, co s tím? Je to normální nebo to trošku přestřelila? Prý hodně brečel. Je mi ho celkem líto, ikdyz vím, že to s ním není někdy jednoduché. Od nás dostal tak párkrát na zadek přes kalhoty, jen tak aby se neřeklo, jinak vůbec.

Ahoj, nebudu soudit, jelikož neznám všechny okolnosti. Diskuzi jsem pročetla, ale ne celou. Když dítě neposlechne a ničí věci, tak reakce starší generace je vždy celkem jasná… Neposloucháš=dostaneš na holou. To, že dítěti vše dokola vysvětluje a dítě neuhodíš je „trend“ moderní doby.
Aspoň jsi poučená a víš, že těmto situacím musíš předcházet. U nás vždy fungovala domluva mezi rodiči a tím, kdo nás hlídal. Babička nám mohla dát na zadek, když jsme dvakrát neposlechli. Ale doma nám naši vždy vysvětlili, že když nebudeme poslouchat, tak dostaneme. Můžu tě ujistit, že by i nebyla nikdy nucena nás „výchovně“ uhodit. Naopak já jsem zase měla dovoleno dát na zadek (rozhodně ne na holou a rozhodně ne facku) bratranci, když nebude poslouchat a on to moc dobře věděl. Nikdy jsem nebyla nucena to udělat, když už se to nedalo, tak stačilo naznačit, že ho ohnu přes koleno a byl klid. Ani o tom doma neceknul, jelikož se bál, aby opravdu nedostal. My jsme si to s tetou samozřejmě řekli.
Takže jednoduše u všech takovýmto situacím předcházej tím, že se s nimi domluviíš, co mají udlat, když se dítě prostě sekne a odmítne poslechnout a kde by měla být ta pomyslná mez. (asi dítě nedostane na zadek, když nesní oběd například). Dítěti doma vysvětlit, co se stane, když nebude poslouchat a je to. Vše je jen o nastavení hranic, ale ne jen jednostranně. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
18.6.21 22:48
@Anonymní píše:
Na holý, protože bylo vedro a lítal nahý. Neposlouchá, jenže na jednu stranu si to dělá babička sama, protože mu vše dovolí, nemá tam žádná pravidla. A ne, tchyne to není…pro některé. Je to moje babička, takže jeho prababička. Nic jsem jí neříkala. Doufám, že to byla výjimečná situace a příště to snad vyřeší jinak, bude- li třeba.

Jestliže ho hlídala i dříve a tentokrát se to stalo poprvé, tak je hodně pravděpodobné, že to bylo prostě jednorázové selhání nervů. To se stane i rodičům, natož osobě o dvě generace starší… jsme lidé, ne stroje.

Myslím si ale, že bys jí to zmínit měla - minimálně naznačit, aby alespoň tušila, že o tom víš a že se Ti takové řešení problému nelíbí. Nemá smysl to tutlat a tajně si v sobě živit nějakou nedůvěru nebo něco podobného.

A mimochodem, ten úvodní příspěvek „dostal na holý zadek“ je po upřesnění dost zavádějící a způsobil zbytečné vyhrocení diskuse - protože chlapec dostal na holý zadek prostě proto, že ho v tu chvíli holý měl, nikoli proto, že by ho babička svlékla. V tom je hodně zásadní rozdíl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
18.6.21 22:49
@Liberalissima píše:
Na bití dětí reaguji zlostí, protož je to přirozená a správná reakce. Děti ani nikdo jiný se nebije. O mého psychologa se starat nemusíš.

Na bití reagují zlostí NEOPRÁVNĚNĚ bité děti. Když by třeba dostaly místo někoho jiného.
Ale dítě, které dobře ví, že schválně dělalo něco špatně, nemůže reagovat zlostí. Pokud ano, je to vada charakteru a znamená to, že není schopné přijmout svůj díl viny a zamyslet se nad svým chováním.
Protože se nezamyslelo v době, kdy bylo slovně vyzváno k ukončení závadné činnosti a znovu se nezamyslelo, proč to rodiči až tak vadí, že kvůli tomu dostalo. Nevzalo v potaz nic a nikoho kolem sebe kromě svých pocitů a pocitečků, že mu byla znemožněna závadná činnost.
Já bych se zamyslela nad zlostí u takového dítěte z úplně jiného hlediska, jestli např. není nadměrně sobecké a sebestředné, jelikož neberev potaz svoje okolí a svého rodiče (autoritu).
Neuznat chybu je totiž dost špatná vlastnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
18.6.21 22:53
@Liberalissima píše:
Hezky si ospravedlňuješ bití malých dětí. Objektivní fakt je ten, že bít slabšího, který se neubrání, je vždy špatné, bez ohledu na věk.

Píšeš hlouposti, protože jsi rozjetá a v ráži nepřemýšlíš. Neospravedlňuji si vůbec nic, u nás doma fyzické tresty nepoužíváme.

Jen nevidím důvod lynčovat babičku, které jednou ujely nervy a ruka. Taková věc se může stát komukoli, udělat chybu je lidské a z jednoho selhání se prostě nestřílí… to platí i pro hlídající osoby, nejen pro rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
18.6.21 22:55
@Anonymní píše:
Na holý, protože bylo vedro a lítal nahý. Neposlouchá, jenže na jednu stranu si to dělá babička sama, protože mu vše dovolí, nemá tam žádná pravidla. A ne, tchyne to není…pro některé. Je to moje babička, takže jeho prababička. Nic jsem jí neříkala. Doufám, že to byla výjimečná situace a příště to snad vyřeší jinak, bude- li třeba.

Prababička už možná na divočejšího 4,5letého kluka nestačí a neví si s ním rady. Tak ho k ní prostě samotného nedávej. Sama píšeš, že to s ním někdy není jednoduché a to jsi mladá. Nebudu psát nic o tom, že nezvládáš jeho výchovu, protože děti jsou prostě různé a na některé je potřeba spousta trpělivosti a trvá spoustu let, než se zklidní. Prababička už tu trpělivost a zásadovost prostě už asi nemá, choď na návštěvy k ní se synem radši taky a zpacifikuj ho sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1014
18.6.21 23:10
@VitaminC píše:
Nedavala bych dite nikam, kde ho ponizuji trestanim - bitim na HOLY zadek.
Je to nechutne a ponizujici.
Babicce bych byla schopna rict, ze az bude stara a dementni, budeme ji taky bit, az neposlechne.

V těchto diskusích je vždy paradoxně viděn jeden zajímavý jev. Nejvíc agrese v sobě mají ti, kteří by dítě v životě nikdy neplácli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107638
18.6.21 23:15
@Liberalissima píše:
V životě už by k je dítě samotné nedostala a seřvala bych jí taky že by to bylo slyšet až na náves. A to jsem jinak poměrně chápavá, ale jakékoli násilí na dětech je prostě tabu. Pokud neumí malé dítě zvládnout bez mlácení, tak ho prostě nebude mít, tak jednoduché to je.

Přesně tak.. Co je na tom k řešení. Každý na na to nemá vychovávat dle dnešních trendu, tak tam dítě nedávám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107638
18.6.21 23:19
@VitaminC píše:
Nedavala bych dite nikam, kde ho ponizuji trestanim - bitim na HOLY zadek.
Je to nechutne a ponizujici.
Babicce bych byla schopna rict, ze az bude stara a dementni, budeme ji taky bit, az neposlechne.
Řešení je možná dávat na hlídání jen vychované děti
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107638
18.6.21 23:32
@Capelucia píše:
@LaPaloma tak vidíš, všichni budou spokojeni :lol:.Jenom nevím, proč si myslíš nebité děti = děti bez hranic. Naštěstí je ještě 3 řešení - použít mozek a neučit dítě násilí. Ono ty hranice pěkně jdou naučit i bez toho. I když rozumím, že je mnohem jednodušší si vztek okamžitě vybít než použít mozek a vymyslet to jinak :palec:.

Nad tím by, se měla zamyslet hlavně zakladatelka. Nekde ve výchově udělala chybu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
18.6.21 23:35
@Tomáš916 píše:
V těchto diskusích je vždy paradoxně viděn jeden zajímavý jev. Nejvíc agrese v sobě mají ti, kteří by dítě v životě nikdy neplácli.

To je docela zajímavý výsledek pozorování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107638
18.6.21 23:41
@mimibi píše:
Já tady ty výchovné metody na dítě nesáhnout ani neřvat taky moc nechápu :roll: výchovně dítě plácnout, když už je fakt třeba a bít dítě je podle mě hodně velký rozdíl.Příklad u nás v rodině.
Sestřenice má 2 leté dítě, které fyzicky netrestá. Ona zařve, ale až když je to nutné, což podle mého je už pozdě. Byli u nás na návštěvě a dítě mi neustále tahalo za žaluzie. Sestřenice jen opakovaně vysvětlovala, že se to nedělá. Jak ale to dítě má poznat význam toho co mu říká? Několikrát ho od okna odvedla, ale on si k oknu znovu přiběhl a nakonec mi žaluzie vyrval a zničil. Až po té zvýšila hlas. Ale to že na nej konečně zařvala mi žaluzie už neopraví 🤷🏽‍♀️
Já mám ročního syna, kterého vychovávám tak, že zvýším hlas hned když dělá něco co nemá, pokud to nechápe, mírně ho plácnu přes prsty. Světě div se ale moje o rok mladší dítě chápe význam slova NE už teď narozdíl od nej a nemusím mu nic milionkrát vysvětlovat.

Zajistí vám aspoň tu opravu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect