Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Maria37 píše:
Oni někteří manželé jsou taky moc hodní pracovití, akorát občas manželku plácnou, ale co - přece kvůli tomu nebudou ničit manželství.
Tak tohle je dost kontroverzní téma ![]()
Pokud je babička jinak hodná a tohle udělala poprvé, asi bych to tak moc nehrotila. I když na holý zadek by na mě bylo asi moc.
Já mám zatím 14ti měsíčního syna a babička (tchýně) už několikrát pronesla, že by potřeboval proutkem nebo kopřivou, z toho mám osypky a proto tato babička vnuka jen tak na hlídání nedostane. Můj muž je vyloženě proti jakémukoliv plácnutí, od táty dostával kabelem když zlobil tak, že nemohl týden do školy. A o to více prý zlobil… Vyznává vysvětlovat a umět to dítěti vysvětlit, s čímž já souhlasím, nicméně on má prostě větší respekt
Já jsem naopak druhý extrém, na mě v životě nikdo nevztáhl ruku a moje puberta byla teda extra výživná…
Takže nevím, strašně ráda bych byla jen vysvětlující matka která když zvýší hlas už má dítě respekt a doufám, že se mi to tak i podaří (jen se bojím, že tak jednoduché to nebude kort pokud bude malej charakterem po nás obou
)
Takže za mě bych babičče řekla, že na holý zadek je za mě přes čáru, jestli by to příště nešlo jinak - a zkusila bych dohodnout nějaký oboustranně odsouhlasený postup. Určitě bych neřešila před synem, před ním bych se babičky víceméně zastala.
@eva valoi píše:
Mně to přijde strašný, kohokoli svlékat a pak bít.
Treba takova Amy Farrah Fowlerova si to uzivala a byla stastna ![]()
Já taky nechápu, jak může být bytí dětí tolerováno a uznáváno. Kdyby tohle někdo udělal mému dítěti, a je jedno kdo, tak už ho na hlídání nedostane. Kdyby to byla babička, tak bych kontakt neutla, ale nenechávala bych je spolu bez dozoru. Jenom s chlapem, nebo se mnou.
@thalasan píše:trochu fanatik co se snaží vše prekroutit do extrému?
To je věc názoru, mě přijde fanatické zastávat se bití dětí na holý zadek ![]()
@eva valoi píše:
@thalasan Ale bít dítě je taky extrém, copak to nechápeš?
Dostál jednou na zadek a vy tady z toho děláte týrání dětí a utinani kontaktů. Opravdu fanatismus.
Chudák babička má na krku nevycválanýho spratka a ještě jí propíraj na emiminu.
Pokud nechceš, aby tvoje dítko museli vychovávat jiní, vychovávej ho sama.
@thalasan Já z toho nedělám utínání kontaktů. Ale já prostě bití dětí považuji za selhání dospělé osoby.
Fakt, že jinde na světě se bitím vychovávají ženy neznamená, že to budu považovat za normální. A oni to tam ve většině případů tak berou. A přesto si myslím, že by ten vývoj měl jít ve směru toho násilí nepoužívat ani na ženách, ani na dětech.
@Maria37 píše:
To je věc názoru, mě přijde fanatické zastávat se bití dětí na holý zadek
Promiň ale představila jsem si situaci kdy manželka doma běhá, ničí nábytek a vybavení bytu. Manžel ji slušně požádá, vysvětluje. Ona se směje a dal demoluje být. Tak zvýší hlas a nic ![]()
Ne fakt pro mě je vztah žena - muž partnerský a rovnocenny. Vztah dítě a rodič je pro mě vztah výchovný, kdy dítě je samozřejmě člověk, ale ne plně schopný fungovat jako dospělý a mantinely se nastavit v jeho chování musí. Samozřejmě, že to lze slovně, ale tady je selhání zakladel ký, kdy to dítě nereaguje. Ne zastávám se, ale taky tady fanaticky nevykrikuji jak už dítě babičku neuvidí ![]()
@GabinkaCh píše:
Napsala ta nejchytřejšíTvoje děti nikdy nezlobily
Hlavně nikdy nic schválně neničily. Když jsem jim řekla, že to nemůžou dělat, protože by se to zničilo, tak toho nechaly (mám holky). Někdy dokonce chtěly probírat detailně, co by se stalo, jak by se to vlastně zničilo a proč by zničení vadilo.
Takže ono to trochu souvisí i se schopností brát zřetel na přání lidí okolo, což zase přímo souvisí s výchovou - která vede buď k sebestřednosti a bezohlednosti nebo navádí dítě k zamyšlení.
Dlouhodobě a systematicky.
Jinak já musela použít metody výprasku mnohokrát, ale nebylo to v souvislosti s ničením věcí, mně zlobilo dítě jiným způsobem a muselo se to potlačit. Jinak bychom se nesnesly. Dítě musí vědět, že je to rodič, kdo velí.
Matky, které svým dětem dovolí naprosto cokoliv, bych profackovala.
@eva valoi píše:
@Matt 02 Proč nebít nemohoucí babičku, však se taky nemůže bránit, ne? Aspoň vidíte, jak je zrůdné bít kohokoli. Ani psi se dnes necvičí bitím.
Já se omlouvám, ale nepřijde mi vůbec normální srovnávat tyto dvě situace. Jako je výchovný plácnutí 4 roky starého dítěte, které už by mělo vědět, ze se věci neničí, ještě od milující babičky, kterou má dítě rádo s takovým hnusem jako je bití staré nemohoucí osoby, která je matka moje nebo partnera /ky a i kdyby nebyla, srovnávat plácnutí dítěte s bitím starého člověka je prostě na hlavu za mě.
@thalasan píše:
Promiň ale představila jsem si situaci kdy manželka doma běhá, ničí nábytek a vybavení bytu. Manžel ji slušně požádá, vysvětluje. Ona se směje a dal demoluje být. Tak zvýší hlas a nic
/citace]Nj když se protáhne vánoční večírek 😀 může se stát i tohle 😀
@Maria37 píše:
To je věc názoru, mě přijde fanatické zastávat se bití dětí na holý zadek
Je možný, že příště bude babička tak rozlícená, že se na stahování kalhot vyprdne a nařeže mu přes ně. Já se nikdy takhle nezdržovala.
![]()