Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@Anna766 neničil nic babičce, ale ničil svojí věc, ale to je nepodstatné
@Anonymní píše:
@Anna766 neničil nic babičce, ale ničil svojí věc, ale to je nepodstatné
A Ty ses nezajímala, jak přesně to „ničení“ probíhalo?
Jestli úmyslně skákal po svém autíčku (to ani nepředpokládám) anebo něco z nudy nebo zvědavosti rozmontoval anebo mu to omylem spadlo?
Stane se leccos, i dospělému, dospělý si kolikrát špatným zacházením zničí třeba mobil, škrábne auto, vylije pití do ntb a nepředpokládá se, že by ho zbytek členů rodiny ztloukl…
A ze zkušenosti, u těch malých dětí hraje velkou roli únava, to vedro taky muselo hrát svoji roli.
@free333 píše:
A Ty ses nezajímala, jak přesně to „ničení“ probíhalo?Jestli úmyslně skákal po svém autíčku (to ani nepředpokládám) anebo něco z nudy nebo zvědavosti rozmontoval anebo mu to omylem spadlo?
Stane se leccos, i dospělému, dospělý si kolikrát špatným zacházením zničí třeba mobil, škrábne auto, vylije pití do ntb a nepředpokládá se, že by ho zbytek členů rodiny ztloukl…
A ze zkušenosti, u těch malých dětí hraje velkou roli únava, to vedro taky muselo hrát svoji roli.
Asi mu nic omylem nespadlo. Když ho před plácnutím babička upozorňovala, ať toho nechá a dítě neposlechlo
takže úmyslně danou věc ničilo. Prostě nevychovanec, co si neváží věcí.
@KalamityJohn píše:
Už zase chápeš ale vlastně nechápeš nic.O co ti jde, hlupáku?
Je to zbytečné, aby ses tady takhle ztrapnoval. ![]()
Vždyt jsou i jiné diskuse, např. „koření podle abecedy“, kam se mohou zapojit i absolventi pomocné školy, bez toho, že by se veřejně ztrapnili a museli se uchylovat k neopodstatněným urážkám.
Doporučuji nad tím popřemýšlet… ![]()
@lucenka píše:
Asi mu nic omylem nespadlo. Když ho před plácnutím babička upozorňovala, ať toho nechá a dítě neposlechlotakže úmyslně danou věc ničilo. Prostě nevychovanec, co si neváží věcí.
To právě nevíme, jak to bylo, je celkem o ničem, aby si každý vymýšlel svoji verzi…
@lucenka píše:
Vydíráníto je opravdu skvělá metoda
![]()
Proč vydírání? Proč by se měla babička ve svém volném čase starat o neposlušné děti? Ona už žádnou povinnost starat se o ně nemá, není jediný důvod, proč ba se měla kvůli vnoučatům nervovat. Stará se o ně, protože chce, výchova je na rodičích.
@free333 píše:
To právě nevíme, jak to bylo, je celkem o ničem, aby si každý vymýšlel svoji verzi…
Vždyť to psala hned na první stránce, že ho babička nejdřív upozornila, ať to neničí.
@robínek píše:
Proč vydírání? Proč by se měla babička ve svém volném čase starat o neposlušné děti? Ona už žádnou povinnost starat se o ně nemá, není jediný důvod, proč ba se měla kvůli vnoučatům nervovat. Stará se o ně, protože chce, výchova je na rodičích.
I tak je může vychovávat, pokud to rodiče nezvládají
holt se nechce koukat na to, jak z jejího pravnoučete roste nevychovaný spratek, který si ničeho neváží.
@lucenka píše:
I tak je může vychovávat, pokud to rodiče nezvládajíholt se nechce koukat na to, jak z jejího pravnoučete roste nevychovaný spratek, který si ničeho neváží.
Děláš z toho zase kovbojku a přeháníš.
@robínek píše:
Děláš z toho zase kovbojku a přeháníš.
Nepřeháním, v 4.5 letech už by podle mě dítě nemělo úmyslně ničit věci a mělo by poslechnout, když se mu něco zakáže.
@robínek píše:
Takže za to, že se dítě neumí chovat potrestáme babičku, která o něj má zájem, jen používá nesouhlasnou výchovní metodu? ![]()
@Aquarius79 píše:
Takže za to, že se dítě neumí chovat potrestáme babičku, která o něj má zájem, jen používá nesouhlasnou výchovní metodu?
Napsala jsem, že sama naše babička prohlásila, že se o neposlušné děti starat nebude. Tudíž se trestá babička sama sebe. Koukám, že dneska bude fakt vedro, to jsou lidi dost agresivní. Nechci se hádat o slovíčka. Je prostě spousta jiných řešení než dítěti naplácat na holou. Taky v tom jeho chování může hrát roli únava, teplo apod., jak psala free. Nebo to, že prababička už je prostě stará a nemá na živější dítě energii. Ovšem zastánci metody „škoda rány, která padne vedle“ tohle stejně neuznají, takže pro mě další diskuze nemá smysl. ![]()
@Aquarius79 píše:
Je zcela logické, že po neuposlechnutí přijde trest. Když vidím dnešní puboše, jak se chovají k rodičům, co všechno jsou schopni jim říct a jak se (ne)zapojují do domácích prací, tak první, co mne napadne: „Málo je řezali.“ A ano, i rána je výchovní prostředek. Mnohdy ten nejrychlejší. O těch bláznech, co to popírají a jedou si alternativu, o těch si myslím své.
@robínek píše:
Napsala jsem, že sama naše babička prohlásila, že se o neposlušné děti starat nebude. Tudíž se trestá babička sama sebe. Koukám, že dneska bude fakt vedro, to jsou lidi dost agresivní. Nechci se hádat o slovíčka. Je prostě spousta jiných řešení než dítěti naplácat na holou. Taky v tom jeho chování může hrát roli únava, teplo apod., jak psala free. Nebo to, že prababička už je prostě stará a nemá na živější dítě energii. Ovšem zastánci metody „škoda rány, která padne vedle“ tohle stejně neuznají, takže pro mě další diskuze nemá smysl.
Dítě si hraje u zásuvky s kovovým předmětem, nikdo mu nic nevysvětluje, ale strčí to do té zásuvky, co se stane? Dostane ránu. Zopakuje si to? Hle, zásuvka to vyřešila za rodiče. Případ ukončen.
@Oli.Lyon píše:tvl to jsou moudra. Ja byla v pubertě na zabiti, ale předtím a potom jsem úplne normální a rezat me nikdo nikdy nemusel. Soudit vychovu podle chování pubertaku, fakt
![]()
![]()
a ty s nimi bydlis? Ze vis, jak se nezapojuji do domacich praci a cp rodičům říkají? Nebo ti jen vadi, ze jsou mladi a blbnou a proto je nemůžeš vystat?
Mně nikterak nevadí, nejsou moji, ať si je každý vychovává, jak chce. Jsem jen klidným pozorovatelem a vidím jak které metody se (ne)vyplácejí. Nutno přiznat, že někteří rodiče to mají dost usnadněné, jelikož mají bezproblémové děti od narození. Tam pak skutečně stačí málo.