Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny maminy, které poctivě cvičí vojtovku se svými dětmi. Nevím, jestli je tahle diskuze ještě živá, fb zatím nemám. Chtěla bych se ale podělit o svůj příběh a na něco se už starších a zkušenějších zeptat. Asi jako všechny tady jsme přišly do porodnice se zdravým dítětem a odešly po porodu s dítětem s celoživotními následky po tomto „zážitku“. Rodila jsem před 5 měsíci v Havířově. Všechno měli pod kontrolou. Na stacionář jsem chodila po termínu porodu co 2 dny a porod byl vyvolávaný, takže pro ně žádný stres s rozjetou rodičkou a stejně to nezvládli. 2 dny před porodem mi naměřili velikost plodu 3,9 kg a ve výsledku byl kluk velký 4,34 kg. O tomto riziku při „spontánním“ porodu velkého plodu mi nebylo samozřejmě řečeno vůbec nic. Jako snad většina mamin tady jsem měla těhotenskou cukrovku. Po této zkušenosti se už doktorů na všechno ptám 10× a všechno, i sebemenší banalitu chci zdůvodnit. Kluk má vážnou parézu horního typu. Byli jsme ve dvou měsících i na EMG na Vinohradech, biceps slabý, déltový sval hodně slabý, téměř 0. Nicméně na operaci to zatím nevypadalo. Teď jsme v Jánských lázních, po kterých půjdeme na další EMG.
Kdo máte starší děti, jak dlouho s jste s nimi cvičili vojtovku? Někde říkají 1 rok, někde díl. Jak to vypadá potom, co cvičíte? A viděli jste ještě nějaké výraznější pokroky po prvním roce? Moc díky za odpověď a zdravím ![]()
Ahoj CorriCorri, sem už s holkama nijak nechodíme právě máme udělanou skupinu na FCB, kdyby sis ho založila určitě se knám přidej, jsou tam fajn maminy a určitě rády poradí. Je mi líto co se stalo. Můj syn který bude mít v květnu 2roky má taky těžkou parézu, já mám tedy cukrovku od 18ti let a váhu syna mě odhadli na 3.5kg a měl 4.3kg a šla jsem taky na vyvolání. Boužel to dopadlo jak dopadlo, ručkou vůbec nepohnul v 1měsíci jsme jeli do Prahy na Vinohrady na první EMG, nic nenaměřil, ve 3m.jsme jeli znovu a opět nic nenaměřil, tak nás poslali na CT PMG kde se zjistilo že má vytrženou C7 z míchy a nějak poškozenou C5 a C6,ale to přesně sami nevěděli, tak se rozhodlo pro operaci. V 5m šel tedy na operaci (ale mezitím nám ji asi 3× odložili, takto bylo něco na mě, jsem docela stresař
asi 14dní po porodu jsme začali cvičit vojtovku a jezdíme do Olomouce do Corpusu. Petřík má 19měsíců, ale asi do toho roka se to dalo, ale od roka to je boj, nejsem schopná ho udržet, takže spíš víc bojujeme jak cvičíme. Po operaci jsme si domů koupili elektrostimulátor a každý den stimulujeme.
Ty jsi v Jánkách? od nás ze skupiny téměř každá mamča tam taky byli nebo jezdí. My jsme tam byli 2× a jelikož už je to na nás moc daleko (mám ještě 4letou dcerku a být bez ní měsíc je moc),tak tentokrát pojedem do Boskovic. Určitě cvičení Vojtovky není jen na rok (tedy pokud to není lehká paréza)nám rehabka říká že určitě do školkovského věku by jsme měli 4× denně a pak dle možností aspoň 2× denně. Ale prý bude dítko cvičit celoživotně (samozřejmě ne vojtovku, ale jiné cviky a protahování)Ono je zas lepší až bude syn starší bude se snažit ručku více zapojovat a hrát si. Petřík je rok a 3m po operaci ručku se tak nějak snaží používat v rámci možností, ikdyž ji má ještě docela slabou, dlouho vní nic neudrží (ale používá ji jako dopomocnou, např. když jezdí na motorce, vozí kotouček)ale stále ji neohne do pusy si ji vůbec nedá, odpažení taky nic moc a když se ji snaží zvednout táhne to ramenem a křiví si záda. Už teď když na něj s manželem koukáme začíná mít zádička křivá.
Aco malý vše s ručkou udělá?
Kdyby to šlo přidej se na fcb jsou tam holky zkušenější i se staršími dítky, jsou tam horší, ale i lepší případy.
Užívejte lázně, zrovna tam je chlapeček od nás ze skupiny, ale je tam s dědou ![]()
Ahoj Danuš, dík za odpověď). Trochu jsem pročítala diskuzi už před tím - díky tomu vím třeba o Vinohradech a o možnosti operace, kterou mi jaksi v Havířově na neurologii zatajili. A taky o tvých peripetiích s operací. Mě by z těch odkladů stoprocentně kleplo(. Tady v Jánkách právě taky říkali to, co říkáš ty - první 3 roky cvičit plně a pak třeba zmírnit. A to před tím na neurologii v Motole zase říkali, že vojtovku do 1 roku, že pak se to už dost dobře nedá. Právě si to taky neumím představit, když si vezmu, jak se Franta pere už v 5 měsících. Jinak my parézu máme vážnou v tom smyslu, že to není ta útlaková, která se rozhýbe během několika měsíců. A taky budou celoživotní následky. Ale vytržené pravděpodobně žádné nervy z míchy nemáme. Úplnou plegii ruky jsme neměli, dělala po porodu takové milimetrové tiky, při rozčílení. Postupně se to zlepšovalo a zhruba ve 3 měsících si dal sporadicky i ruku cca k puse. Je to teď spíš o tom, že ji různě vysunuje jinak apod. Některé pohyby neudělá. Má ji vytočenou a dává přednost levé ruce, když jde o hračky. Petříkovi držím i dakhle na dálku palce, těžko říct, jaký je vývoj po operaci, asi má ten vývoj úplně jiný charakter, než když člověk jenom cvičí. Upřímně tě obdivuju, že stále vojtuješ i skoro 2-leté dítě a žes to všechno kolem operace zvládla. Zkusím si udělat teda profil na fb a najít vaši skupinu
Jana
Ahojda Corri Corri, jsem asi jedna z těch mladších přihlášených a taky sem nejdříve psala sem a pak mě holky přijaly mezi sebe do skupiny. Jsou tam všechny holčiny moc fajn a je to celkově ohromná podpora. Tak se klidně přihlas na fb. Tam rozebíráme vše, takže se i kupu věcí dozvíš. Mám holčičku Terezku 6 měsíců a taky jsme již byly na operaci. Verdikt paréza horního typu, vytržení nervu c5 a nějak málo funkční c6. Operaci nám také 3× odložili, ale nakonec to klaplo. c5 zrekonstruovali prý pěkně a c6 jen uvolnili z jizev, ta přetržená nebyla. Ted máme měsíc po operaci a pomalu začínáme cvičit protahování ruky a vojtovku. Prstíkama hýbe pěkně a má i stisk docela pevný. Tak to jsme rádi. Do jánských se chystám tak v březnu. Snad nám to pomůže jako ostatním holčinám. Jinak doteď jsme chodily na elektro každý den, ale teď máme chodit 3× týdně a 2× týdně cvičení a ergo ve stacionáři v Hradci králové, odkud jsme. Plánuju taky plavání, ale musíme počkat, až se jizvička úplně zahojí, aby se tam ještě něco nedostalo. Jinak mám ještě 6ti letou dceru Karolínku, kterou ted vzali do školy u zápisu, takže máme doma veselo.
.Pokud budeš mít na mě nějaký dotaz, tak klidně písni. Pá Verča
Ahojky maminky
Jsem tu zpět asi po roce. Malému 16m (také plexus)byly doporučeny od neurologa lázně v Košumberku cvíčící metoda Bobath. Maminky, chtěla bych Vás poprosit, jestli máte zkušenosti s touto metodou nebo těmito lázněmi? Budu moc vděčná za jakoukoliv informaci. Martina ![]()
Farinka, pokud máš FCB přihlaš se knám do skupiny https://www.facebook.com/…08551437965/
Zde vysvetleni, jak se pareza stala:
https://www.youtube.com/watch?…
Dobrý den, mám taky parézu brachiálního plexu už je mi 14 let a s mamkou jsme se stím popraly tak že sme užívaly vojtovu metodu lítalo po doktorech(dobří terapeuti a maséři jsou v české lípě a v praze) s mamkou sme cvičili denně 6× denně ale to je na odhodlání vás maminek a rozhodně si nemyslete když vaše děti budou brečet že už nechtěj že vás nebudou mít rádi nebo tak něco protože moje mamka si to asi myslela protože jí to většina lidí říkala ale je to naopak protože až ty děti vyroustou a díky tomu cvičení které tak nenáviděly jako malý vás budou mít eště radši když si uvědomí že díky nim se můžou normálně začlenit do kolektivu samozřejmě že je tam vždy nějaké omezení které ale občas přispívá, protože když máte ňákou vadu tak vás to nutí nebo aspoň mě nedokazovat u mě ve footballe že něco dokážu a že něco umim a že dokážu být lepší než ostatní i přes mojí vadu a díky tý obrně nervu umě teda pravé ruky kvůli tomu že mě porodil hloupý doktor s prominutím..:/ mám mojí mamku a tátu že ze mě udělali normálního fungujícího chlapce na kterym to bude vždycky poznat ale né tolik rozhodně po tom cvičení uvydíte změny a je velice ale velice důležité cvičit v období růstu já když sem byl malej tak sem chtěl cvičit chtěl sem protože sem věděl že je to důležité ale ted sem trochu línej ale stejně si i občas sám zacvičím protože to nikoho ještě nezabilo
no a rozhodně jestli máte rády svoje děti (nemyslím tím nic urážlivého samozřejmě že máte jinak byste nehledaly informace) tak snimy určitě cvičte i navíc protože moje mamka a já sme dosáhly díky tomu dobrého výsledku ![]()
PS:nechtěl sem psát ňáký životní přiběh protože já sem na to hrozně citlivej když mi někdo řekne „né matěji to nemusíš dělat ty máš tu ruku“ tak se hrozně vytočim a snažim se to udělat líp než-li ostatní!:) Hodně štěstí při cvičení ![]()
Ahoj Matěji děkujeme za příspěvek (my jsme si s maminkama založili na FCB skupinu a tam se podílíme o rady a zkušenosti, kdyby jsi se chtěl knám přidat).Jinak jedna taková otázka která zajímá asi většinu maminek parézových dětí, jak moc jsi měl nervy poškozeny, vytrženy…vím že před 14ti lety takové vyš. jak teď nebyly a operace taky ne, ale neřekli tvé mamce jak moc ji máš poškozenou? a teď sní zvládáš vše, zvednutí, ohnutí? můj syn je po operaci a stále ji špatně zvedá téměř neodpaží a ohnutí tam taky vázne a ručku už má o 1cm kratší tak mám strach do budoucna
Dobry den taky mame tento problem porodila jsem v pondeli naseho Petu 4100 a bohuzel ma tuto diagnozu ales rucickou se snazi hybat a prsticky ma plne pohyblive a celkem v nich i silu…chci se zeptat zda mate nektera zkusenosti s timto typem a.zda.to jde zcela rozhybat. Dekuji za odpovedi
Dobrý den určitě se přidejte do naší skupiny na FCB tam vám poradíme popř. řeknem zkušenosti atd.
https://www.facebook.com/…08551437965/
Ahoj maminky, mám 3 měsíční dcerku taky s parézkou. Cvičíme vojtovku a jinak nic. Přijde mi, že žádný posun v úpravě není a tak jsem se začala o problematiku zajímat. Sposta vás píše, že jste byli s dětima na vyš. EMG. Tak by mě zajímalo zda vás na to někdo poslal, čí jste si to musely vyběhat sami. Zvažuju, že si na Vinohrady zavolám sama a budu se aspoň informovat co a jak. Přeci jen bych nerada něco zanedbala. Jsme z Brna, chodíme k dr. Vacuškovi, ale zdá se mi, že ten problém všichni bagatelizují. Jinak se k vám ráda přidám na FB.
Dobrý den, tak patříme k. dalšímu případu parezy brachialniho plexu
, porod uměle vyvolavaný, porodní váha 3500g a také náš potkala dystokie ramínek, ještě k.tomu všemu malý priduseny. Cvičime vojtovku 4X denně, teď cvičíme na zádech, bříšku a na Boku. cvičit jsme. začali 7 dni po porodu. Teď nám jsou dva měsíce, a Štěpánek dovede odtáhnout po podložce ruku i nad 90 stupňů, nad podložku zvedne velice málo, loket zatím nefunkční, zápěstí má ohnute a stočené, prstíky spise v pesticce ale v klidu jsou uvolněné ale nenarovna je, teď. si všímám ze když je v klidu tak začíná oddalovat palec a ukazováček. Při každém cvičení se mu na paži udělá bílý slic a okolo všude je kůže ruda. Ve 4 měsících jdeme na emg. Modlím se každý dnem za jeho ručičku, cvičení je strašně náročné ale to. Vy moc dobře víte:(. Štěpánek je naše první miminko, moc ho milujeme a takový start do života si nezasloužil
, já mám dny.kdy jsem. odhodlána mam sílu a pak to dostávaji jsou dny úplně černý a myslím na. nejhorší, těším se na další pokroky. s.rucickou a doufám, že se dočkáme
, hrozne mě děsí ják má to zápěstí ohnute a stočené, aby mu to nezůstalo
. Omlouvám se za šílené překlepy v pravopise, Jseem na mobilu. ![]()
Přidejte se do skupiny na FB, tam se toho dozvíte mnohem víc. Jinak je to běh na dlouhou trať. Je úžasné pak na dětech vidět tu každodenní píly a dřinu. Bohužel, žádné miminko si takový start do života nezaslouží. Mě samotné bylo řečeno, že můžu být ráda, že to malá odnesla pouze takhle. V podstatě je to její vina, protože byla moc velká a spěchala na svět
Ale oponujte odborníkům, že
Ahojda díky moc za přijetí a podporu. Už tedy budu psát přímo na fb do skupiny.
Díky Verča