Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já mu rozumím, taky jsem rád, když žena občas přespí u kamarádky, pročistí se tím vzduch. Asi je u vás příliš svazující atmosféru. Možná jsi až příliš majetnická. Každopádně tobě se to nelíbí, tak hledej někoho jiného, více submisivního. Na to máš samozřejmě právo.
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, omlouvám se předem za anonym, ale je to pro mě citlivé. Ráda bych vás poprosila o váš pohled na situaci, váš názor nebo třeba některá z vás řešila něco podobného. Možná se chci jen ujistit, že nejsem úplně mimo. Žiju s přítelem, máme dvouletého chlapečka. Dřív bylo všechno v pořádku, oba jsme měli svou práci, koníčky a zbylý volný čas jsme trávili spolu v kině, na večeřích atp. Možná proto jsem neměla čas poznat, jak si vlastně partnerský život představuje. Teď jsem na rodičovské a s omezenými finančními možnostmi. Bydlím na malé vsi, nemáme žádnou možnost hlídání, takže většina péče o syna je na mě. Všechno je to horší od loňského léta, kdy začal přítel pravidelně každou druhou sobotu přespávat mimo domov. Tvrdí, že u kamaráda a že nechce cestovat dálku domů. Ale je to každou druhou sobotu pravidelně. Já mu i věřím, že je u kamaráda, ale těžce to dávám a když mu říkám, že otec od rodiny už by si tohle dovolit neměl, dostanu odpověď, že on je svobodný a bude si dělat, co bude chtít. Teď nás čeká nějaká investice, která se týká hlavně přítele, ale měla jsem za to, že se o všem poradíme jako partneři. Jestli zvládneme úvěr, jak ho splatime, jestli do toho teď jít nebo počkat - jsme prostě na to dva. Ale dozvěděla jsem se, že to je jen jeho věc, ať se o to nestarám, o čem by se se mnou jako měl radit? Zaplatí v domácnosti, na čem jsme se domluvili a víc prý není moje starost. Max. ještě kdybych mu na tu investici přidala. Uvědomila jsem si taky, že z poslední doby neznám žádného jeho kamaráda, že mě nikam nebere mezi známé. Má prostě dva světy - mě a syna a pak svůj svět mimo rodinu a striktně je odděluje. Podle mě tohle není ale prostě partnerství a takový vztah nechci. Jaký vzorec předám i synovi? Co si o tom myslíte?
Ty mu říkáš, že otec od rodiny by si neměl dovolit mít přátele a občas spát mimo domov?? Vážně?
Proč proboha? Jsem 18 let ve vztahu a úplně běžně jezdím s kamarády na víkend pryč, totéž manžel ![]()
Nicméně, bohužel, má pravdu - je svobodný, asi jste si úplně neujasnili, jak budete fungovat a pořídili si do tohoto vztahu-nevztahu dítě. Schválně, jaký má názor na svatbu? Nechce, aby o své „svobody“ nepřišel, co? To jsi měla zjistit před početím a hned by bylo jasno. Nevím, co řešíte za investice, ale vřele doporučuji si o tom transparentně promluvit a pokud nechce fungovat jako rodina, rozhodně bych nefinancovala nějaké jeho záležitosti. Vlastně, pokud nechce fungovat jako rodina, přestala bych tak fungovat i já a zařídila se s dítětem po svém.
Ne, není to partner. K partnerství patří sdileni, plány, společný život. Je to jen otec tvého dítěte. A jinak si jede jako svobodný. Je mi líto. Buď se s tím smiris, že máš jen spolubydlícího, který časem odejde, anebo odejdeš sama.
To už dávno není tvůj partner, jen otec děcka, co ti platí výživné. Měl to chlapec jednoduchý, ani rozvádět se nemusel, na všem se s tebou dohodl, ty jsi souhlasila. Maximálně teď můžete vaši dohodu nechat posvětit soudem, jediný rozdíl bude v tom, že za „kamarádem“ bude jednou za dva týdny jezdit vaše dítě.
@unuděná
Je rozdíl občas a pravidelně každých 14dní, také je rozdíl v letitém vzahu a vzahu v začátcích
Má pravdu, svobodný je. Pořizovat si děti s přáteli je prostě risk, do kterého jsi šla, ale bohužel nevyšel. Smůla.
Jeden víkend jede pryč. Tak druhý víkend se seber a jeď ty bez jediného slova, kde jedeš. Syna mu tam klidně nechej, ať se stará.
Normální otec od rodiny netráví čas jednou za 14 dní u kamaráda. A s financemi je také úplně mimo.
Takhle se milující partner nechová.
Tento muž je sobec, upřednostňuje své zájmy před rodinou.
Já bych volila rozchod, protože ho syn a ty vůbec nezajímáte.
Takhle nějak to možná myslí někteří, co se nechtějí ženit, protože je to moc velký závazek, zato dítě si klidně pořídí. Za mě je teda dítě mnohem větší závazek než svatba.
Jinak mi nevadí, když jede muž čas od času s kamarádama, i já si občas někam sama vyrazím. Ale aby tomu někdo obětoval půlku víkendů, když má doma rodinu, to je pro mě trochu moc.
No co dodat. Gratuluju k pořízení dítěte se spolubydlícím. ![]()
Jo, svatba je jen kus papíru a samozřejmě ne vždy se vyplatí (dluhy apod.). Nicméně už u kvuli tomu blbému cáru papíru se musí Ti dva domluvit alespoň an tom datu na radnici, vyplnit papíry s matrikářkou, pokud chtějí nějaké to mecheche okolo, tak něco společně zorganizovat, naplánovat, poplatit.
Jo, to už není jen randíčkování a ukáží se pravé kvality toho nastávajícího do života.
Zajímalo by mne, co je ta investice. Píše čeká NÁS, ale týká se přítele. Zvláštní. Že by si přítel chtěl koupit motorku? Nebo investovat do svého bydlení?
@Svistice píše:
No co dodat. Gratuluju k pořízení dítěte se spolubydlícím.
Jo, svatba je jen kus papíru a samozřejmě ne vždy se vyplatí (dluhy apod.). Nicméně už u kvuli tomu blbému cáru papíru se musí Ti dva domluvit alespoň an tom datu na radnici, vyplnit papíry s matrikářkou, pokud chtějí nějaké to mecheche okolo, tak něco společně zorganizovat, naplánovat, poplatit.
Jo, to už není jen randíčkování a ukáží se pravé kvality toho nastávajícího do života.
Svatá pravda. Kdyby bylo uzavřít manželství stejně příjemné a bez práce jako pořídit si dítě a pořídit si dítě stejně zdlouhavé, pracné a drahé jako uzavřít sňatek, tak jsou všichni ženatí a vdané a děti žádný.
Tak jako kdyby chtěl novou střechu na svůj dům, sám si to zařídil, sám zaplatil, byla bych ráda, že se nemusím starat a nic se po mně nechce.
Kdyby se chystal pořídit novou kuchyň, ve které trávím 90 % času já a on po mně požaduje mít navařeno napečeno, tak bych byla ráda, kdyby se mě zeptal na názor, i kdyby byla v jeho domě za jeho peníze.
@hanka.br. píše:
Svatá pravda. Kdyby bylo uzavřít manželství stejně příjemné a bez práce jako pořídit si dítě a pořídit si dítě stejně zdlouhavé, pracné a drahé jako uzavřít sňatek, tak jsou všichni ženatí a vdané a děti žádný.
Vím o několika vztazích, kde láska obrovská, u jedněch i plná pusa a těšení se jak bude mimísek, ale jakmile došlo na organizaci svatby, tak se během toho cca půl roku příprav rozešli. Protože se prostě nebyli schopní domluvit.
Stejně tak vím o páru, který se po dvou půl letech rozešel po prvním týdnu první společné road trip dovolené.
Ono něco naplánovat a ufinancovat je fakt dost jinej level, než si jednou ustříknout a zadělat na mimino.