Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@včelička3 Ahojky, tak jak dopadla kontrola!? vidělas kulihraska?
kdy budeš vědět zda je to holčička či chlapeček?
Měla jsi pravdu včera už mi píchání šlo úplně samo, ale mam spis jiný problém… Mam psychicky náročné zaměstnání a každý den nám napari ještě 2hodiny přesčas a já jsem se dnes už psychicky složila - jsem vůči stresu velice odolná, jinak bych to ani nemohla dělat, ale možná vlivem tech hormonů co si pícham každou chvíli placu a sama ani nevím proč, strašně mi buší srdce a bolí mě neustále hlava… Nevím, zda bych mohla svou obvodní požádat o neschopenku -nikdy jsem nic takového neřešila, ale teď se obávám, že není zbytí… Chci být v klidu kvůli transferu, ale jsem každý den v permanentním stresu a budu si vyčítat když to kvůli tomu nevyjde ![]()
Co myslíš, je na místě si říct o neschopenku? Bojím se, že ze mě bude dělat histerku…
@wlucinka Ahojky, dneska jsem prolezla tři doktory a bylo to teda náročý jsem ko, ale na štěstí je vše ok
černej kašel mi na konec vyloučili a mrňouska jsem viděla jen krátce, celej utz trval sotva 2minuty, nemám ani fotku, v tomhle týdnu se totiž standardně utz nedělá, takže doktor jen ověřil srdeční činnost a velikost plodu, vše je v pořádku a máme už přes 18cm
díky zvracení jsem nepřibrala ani deko za Vánoce, což mi nevadí, tak byl dobrý den
Jo a překvapení se rozhodne pokud to vydržím až u porodu, zatím zastávám názor, že to vědět nechci, prioritní je pro mě zdraví mimča
Podle babských rad a prstýnku zavěšeným nad břichem, by to měla být holčička (kéž by) ![]()
A teď k tvému problému. Podle mě bys na to určitě mohla dostat neschopenku. Otázka je jaká je tvoje obvoďačka
já si třeba neumím představit že bych si o takovou neschopenku řekla své doktorce, ta mě pomalu nazvala hypochodrom, když jsem tam přišla s tím mým tuberáckým kašlem, ona nějak těhu moc neřeší a tydle věci nechápe, ačkoliv ví, že jsme se o mimi snažili víc jak dva roky
no to sem teď nepatří, já osobně bych si o neschopenku řekla v CARu, tam by pro to měli mít víc pochopení, navíc po ET dávaj neschopenky automaticky někdy už při odběru a tudíž by jim mělo být jedno, že napíšou neschopenku už teď o cca dva týdny dřív ![]()
@wlucinka todle se píše u nás v CARu v nejčastějších dotazech:
Mám nárok na pracovní neschopnost při léčbě neplodnosti?
Léčba neplodnosti je často dlouhodobá a pracovní neschopnost se tudíž vztahuje jen na ty situace, kdy profesní fyzická či psychická zátěž může ovlivnit negativně samotnou léčbu. Jde o stimulaci ovárií za účelem odběru vajíček a dobu po odběru, do průkazu či vyloučení těhotenství.
Držím palečky ![]()
@včelička3 a řekl ti dr něco na tvou dlouhotrvající nevolnost?
Tyo, 18cm? Roste jako z vody, co? Příště snad fotecka bude, ať se můžeš pochlubit ![]()
Právě, že moje dr je taková chytrá -vše je pro ni banalita a já se bojím, že mi ji nenapíše a já se v práci fakt složit
od rána do večera se na mě ječí… Vybrala jsem si dobrý zaměstnání
vid? Dělám to tak nějak rada, ale teď to nějak nedávám… V gennetu jsem se ptala před vánoci a řekl mi, že neschopenku mi může dát až při odběru vajíček a to je tak za týden… A já nevím, jak to zvládnu - nevím, co jí mám říct aby mi uvařila…
@wlucinka No nevím co bych v CARu řekla aby mi uvařili asi by nic nepomohlo (promiň že žertuju vím že to byl překlep) ![]()
To máš asi podobnou doktorku jako já, taky bych se s ní určitě nedomluvila. Ale v CARu by to měli pochopit, řekla bych jim na rovinu, že mám práci hodně náročnou, jsem tam od rána do večera a že teď co užíváš ty hormony máš potíže ten stres zvládat a že se psychicky hroutíš a tudíž je prosíš o pochopení a napsání neschopenky. Zkus se mrknout schválně na jejich stránky jestli tam taky nenajdeš něco podobného jako jsem ti našla já u nás v CARu, že kdyby dělali problémy, že by ses na tom otočila ![]()
No doktor nevolnosti neřeší, říká že to ještě může být, ale je to neobvyklé v druhém trimestru. Navíc já zvracím až k večeru, takže snídani a oběd většinou zvládnu někdy i odpolední svačinu, jen večeře většinou nestrávím a když prý zvracím jen 1-2 za den tak to ještě jde. Na druhou stranu s mojí nadváhou kterou mám díky hormonů za dva roky mi ani nevadí že jsem nic nepřibrala ![]()
@včelička3 Tak to se ti hodí, ze sem tam
však toho přibírání bude v tehu ještě dost ![]()
Zkusím se na to zeptat v patek, to tam pojedem… Řeknu co mě trápí a snad mi ji napíšou. Dnes už to v práci bylo daleko lepší - řekla jsem si že to nebudu řešit a ze se prostě nebudu stresovat ![]()
@wlucinka Správný přístup
ale je to těžké to někdy dodržet
ten stres v práci je děsnej ![]()
Ahojky ![]()
Tak zítra mě čeká odběr vajíček ![]()
A na pondělí 20.1. By měl připadat ET
po prodloužené kultivaci…
Tak mi držte pěstí ![]()
@wlucinka No vidíš už je to tady, tak ti přeji ať vajíček hodně, ať tě nic nebolí a embrijka pak pěkně prospívají
opatruj se ![]()
@wlucinka ty ses nám někam ztratila, jak to že tu nemáme hlášení kolik bylo vajíček
Na dnešek přeju na ET hodně štěstí
![]()
Holky, je tu uz nejaka dalsi tehotna? Chtelo by to nejakou vzpruhu zase…
Take mate po Pregnylu pak bolestivejsi ms? Ja vcera a dneska umiram ![]()