Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, vím, že je tady těch témat ohledně PCO spousta, ale nechce se mi to všechno pročítat a hledat odpověď na moji otázku. Takže doufám, že mi vy zkušenější, nebo ty, které si tím prošly, poradíte
Takže o mimi se snažíme asi přes rok a abych začla od začátku, od asi svých 14 let jsem měla menstruaci asi 2×, v 15 mi doktorka, aby nemusela řešit problém, nasadila HA, kterou jsem brala 9 let, do svých 24. Pak jsme se rozhodli, že by jsme chtěli mimi, ale po vysazení - ani menstruace, ani ovulace, za celý rok jsem ani jednou přirozene nemenstruovala, ani neovulovala, jen samé agolutiny, provery a clostík
Mezitím jsem vyměnila doktorku, jelikož její názor byl, že jsem ještě mladá, kam spěchám…Začla jsem chodit k novému doktorovi a vše začlo od nuly, chvíli mě nechal tak a nakonec mě poslal na laparoskopii, kde mi zjistil PCO
Řekl, ať se snažíme, že by to mělo pomoct, že šance je teď veliká, prý za 6 měs. se to pouzdro na těch vaječníkách zase zacelí tim obalem, tím pádem zase šance 0
Moje otázka zní, pomohl vám někomu ten drilling na PCO a za jak dlouho jste asi otěhotněli? Pak jsem ještě něco vyčetla o přípravku NOSIFOL, máte někdo odzkoušené? Já vím, dlouhá otázka, ale potřebovala jsem to někomu vyklopit, jsem teprve 2 dny po operaci, tak bych chtěla vědět, co mě tak asi čeká ![]()
Tyhle otázky jsme si kladly všechny, co máme PCO, tudíž v každé diskuzi o PCO najdeš odpověď
To stejné, když si vyhledáš diskuze o Nosifolu, taky jich je tu dost.
Mě osobně drilling nepomohl, ani po něm mi MS sama nepřišla. Měla jsem 6 cyklů Clostil, každý cyklus Utrogestan.. Jednou se teda zadařilo, ale v 7tt ZT. Po 3/4 roce od laparky jsem šla do nativního IVF a zadařilo se hned napoprvé. My s PCO máme hodně vajíček a většinou u toho nativu aspoň jedno vajíčko doktoři dostanou a nehrozí u toho OHSS jako u normálního IVF.
Opravdu bude lepší, když si pohledáš ostatní diskuze, dočteš se mnohem víc, než tady v jedné. Tak hodně štěstí ve snažení ![]()
Ahoj, tak mě drilling pomohl. Ms se mi po zákroku celkem srovnala(+-), na operaci jsem byla v unoru, do srpna jsme si náchávali volný průběh a pak nasadili Clostil(nejmenší možné dávkování) a hnes se zadařilo
ale jak píše @Maky.p projdi si i starší diskuze je jich tu plno ![]()
Ahoj, dík, že jsi mě povzbudila, jj budu muset si je projít…ať aspoň trochu vím, na čem jsem ![]()
@Elen25 Taky Tě chci povzbudit. Po drillingu mi řekli držet šestinedělí, ale operatér mi řekl, ať ho nedržím a hned jak dojdu domů, tak ať na to hupnem. A zadařilo se! ![]()
Záleží na tom, jak máš PCOS silné. Teď může vejce projít, ale ještě jestli bude ovulace.
Mě řekli, že léky na ovulaci mi nedají, že je u nich prej větší pravděpodobnost cyst a ty se mi už tak dělají kvůli PCO, takže mi doporučili injekce (které se platí). Nakonec na ně nedošlo. Tak uvidíš po prvním cyklu.
Držím moc pěsti, aby to vyšlo!!! ![]()
Pomohl mi, hned další měsíc jsem otěhotněla.
Ale asi jsem to beměla tak „vážné“ protože ms jsem měla normálně, i ovulaci, jen v blbou dobu cyklu a kvalita vajíček asi proto také nic moc.
Já mám taky PCO a podobný příběh jako ty Elen25.v prosinci jsem byla na drillingu a teď v pondělí na první IUI a teď čekám jestli to vyšlo nebo ne. Což je teda vcelku děs, ta nejistota je hrozná. První měsíc po laparce jsem měla sama od sebe poprvé ve svých 30 letech ovulku!!!Ale mě pan doktor říkal, že se mi můj původní stav vrátí už za 3 měsíce. A taky mi přišli na endometriozu, sice prý malou, ale i tak, je to další komplikace ![]()
Meguš: Tak co maguš, jak to s tebou vypadá
Držím pěstičky, aby to vyšlo
…vy jste šli na to IUI nějak brzo, ne? Po 2 měsících? A jak to poznal, že se tvůj stav vrátil tak brzo? Nám říkali, že máme počkat 6 měs. a pak se to když tak bude řešit dál, tak nevím, co si o tom mám myslet
A nevíš? Ovulační testy vychazí u PCO OK, nebo zkreslené???
Ahoj Elen25,jsem ráda, že si se ozvala a že sis vzpoměla. Dneska jsem zkoušela test a byl negativní
Takže jsem zklamaná. My už lítáme po vyšetřeních půl roku. Můj doktor na mě prděl, tak jsem šla na reprodukční kliniku sama a tam se to rozjelo, vyšetření, testy, laparka. Verdikt mi oznámil doktor z kliniky po operaci, a když jsem mu říkala, že jsem pak měla ovulku tak mi oznámil, že dle těch všech výsledků se mi to začne vracet zpět do původního stavu zhruba za 3 měsíce od operace
A že když se mi to po drillingu tak chytlo tak že zkusíme IUI a pokud to neklapne během těch 3 měsíců tak IVF. A na to nám dal 60% šanci na úspěch a 40% proti. Což mi teda vzalo vítr z plachet a opravdu dost mě to uzemnilo
Protože těch 40% mi přijde hrozně moc.Ale aspoň mi nic nemaluje a zbytečně nechlácholí. Ale my to máme horší ještě kvůli té endometrioze
A jak jste na tom vy? Co po té laparce, ovulka byla a menstruace? A vy půjdete taky na IUI?
Ahoj meguš
, taky jsem ráda, že můžeme pokecat o hodně podobných problémech…Tak to mě mrzí, že byl test negativní
ale nevěšej hlavu, výsledek se teprve může ukázat, ne
? Není to ještě brzy testovat? A co přítel, ten má spermio v pořádku? A jako doktor ti řekl, že za ty 3 měs. ti ty vaječníky zase zarostou tím obalem, tak rychle? Ale tak můžeš zkusit i několik těch IUI, ne? Jestli máte spermio OK, tak tam nějaká šance je…a dával ti i něco na ovulku a na udržení, kdyby se náhodou zadařilo, třeba clostík + utrogestan? Myslím si, že tě moc tlačí do toho IVF…kam prosím tě chodíš do CARU, jestli se můžu zeptat? No já mám teď týden po laparce, pořádně jsem ještě s mým doktorem nemluvila, mám na něj plno otázek, ale dneska jdu tahat stehy, tak uvidím, co mi řekne, ale tchýně dělá na gyndě a bavila se s ním a říkal, že teď máme půl roku velkou šanci, že by to mohlo vyjít, ale za půl roku mi to zase zaroste a musela bych to řešit dál
Jinak, manžel má spermio OK, takže s nějakou podporou na ovulku by se mohlo zadařit, ale nedávám si plané naděje, člověk musí počítat i s tím nejhorším
A ty nevěš hlavu, určitě se to podaří, někde na nás to naše mimi čeká ![]()
Ahoj Elen25,test jsem si dělala brzo, už jsem nemohla vydržet
Přítel má spermio dobré, při tom IUI měl 52 milionů a pohyb 29%.Na růst vajček mi dávali clostík, ale moc dobře jsem na něj nezabrala, což bylo další zklamání, pak jsem si 36 hod. před tím IUI píchla inijekci na ovulku a po IUI jsem vyfásla utroše 3× denně, pak 1× denně něco na snížení imunity a 1× denně něco na ředění krve. Takže jsem úplná narkoška
Doktor nám řekl, že by to u nás viděl tak na 3 pokusy IUI a pak to IVF. Že víc by u nás nemělo moc smysl. Já si myslím, že nás tlačí do toho IVF i kvůli té endiometroze, protože ta kdyby se rozrostla nad určitou mez tak máme utrum aspoň na 6 měsíců a musela bych se cpát dalšíma hormonama a to se mi samozřejmě nechce.Do caru chodím ve Zlíně, jsou tam hrozně fajn a myslím, že jsou to fakt odborníci. Byla jsem ale hodně překvapená kolik tam dochází lidí, že mě teda nenapadlo, že tolik lidí má problémy s otěhotněním ![]()
Ahoj meguš
Tak snad to s tím testem ještě výjde, a když ne, tak nevěš hlavu, jak jsi psala, třeba výjde pak to druhé nebo třetí IUI, šance tam nějaká vždycky je
Ty jo, ale tak to je celkem masakr před tím IUI, že si toho musíš tolik dávat…
Ale co by jsme pro ty naše mimi neudělali, že
Aha, tak to asi doktor myslí dobře s tím IVF kvuli té endometrióze, záleží, jaký máš stupeň, asi bych taky neváhala…Přece jen, oni jsou odborníci a ví co dělají, že
Můžeme být rády, že dneska je medicína na takové úrovni, že
Jinak, já jsem byla včera na gyndě vytahovat ty stehy a do dubna tomu nechal volný průběh, že to necháme tak, at´ na to nemyslím a děláme, jako že nic…atd. jsem z toho celkem nervózní
Mám jen začít pít Nosifol, nějaký doplněk stravy k PCO a že se uvidí
Jenže jsem zvědavá, jestli dostanu MS, protože před operací jsem ji vůbec sama za celý rok po vysazení nedostala, takže nejspíš tam na konci měsíce zase naklušu na vyvolávačku…ach jo
No a chci tomu teda nechat volný průběh, od dubna prý podnikne další kroky…clostík, utrogestan a když ani to nic, tak chci od konce léta začít jezdit taky do Caru a zkusit IUI, přemýšlela jsem o tom brněnském REPROFIT se jmenuje, je hodnocený taky kvalitně, tak uvidíme. Má pobočku i v Olomouci, takže by to bylo OK…Jj, problémy s otěhotněním má tolik lidí, že by tomu člověk ani nevěřil
Jj, jen určitá skupina lidí rodí jedno dítě za druhým ![]()
Ahoja Elen, tak já jsem dostala menstruaci na druhý den po laparce, ještě v nemocnici a pak jsem tak do týdne max. 14 dní měla ovulaci, dle testu a přesně po 28 dnech další menstruaci. Myslím poprvé za život
O tom Nosifolu jsem neslyšela, co to je? My bereme jenom vitamínky
Budu doufat, že ti ta laparka pomohla a že to taky dostaneš sama, přála bych ti to
Budeš si zkoušet dělat i ovu testy? Já si v neděli udělám ještě test a v pondělí musím do caru na krev.Ach jo, bojím se
Ale pořád se snažím si říkat, že se stane to co se má stát. Jen ty myšlenky jsou někdy pěkně vlezlý a otravný, že ![]()
Ahoj meguš, jak je
? Tak co včerejší test? Jak to dopadlo? Jestli nic, tak hlavu vzhůru, musíš se těšit na další příležitost, kdy to určitě výjde
Já už jdu dneska od 8 - 19 do práce, jak mě se vůůbec nechce, hrůza, za ty 2 týdny jsem si pěkně zvykla na pohodičku, ale co se dá dělat, pracovat se musí
Jsem zvědavá, jak to s tou menstruaci budu mít já, doufám, že se mi ten cyklus a ovulace alespoň trošku zpraví, uvidíme
Od včerejška jsem ještě začla s tím „zázračným“ Nosifolem, tak uvidíme
No ten Nosifol je na trhu mám takový pocit od léta a je to vlastně doplněk stravy, určený především pro holky s PCO, protože obsahuje souhrn vitamínu - kys. listová, vit. B6, B12, hořčík a hlavně nějaký Inositol, který vyrovnává hladinu cukru, která je při té nemoci většinou kolísavá, ale ohlasy jsou na něj na netu celkem dobré, tak uvidíme
Jj, ovulační budu dělat, ale pořádně nevím kdy, u mě je to jak sázka do loterie, protože ten cyklus nemám, tak vůbec nevím a doktor mi řekl, že se mu ovulační testy zdají jako zbytečné vyhazovaní peněz
že je lepší mít sex co 2 den a je to pojištěné…ale někdy to prostě nevychází a já nechci tu „pravou“ chvíli přece prošvihnout, že
Budu zkoušet a zkoušet, nic jiného mi nezbývá
Jj, ty myšlenky znám, jak jsem přišla po laparce domů, tak jsem jen brečela a brečela, protože jsem většinou na netu narazila na negativní odpovědi, tak mě to uplně dostalo, ale teď už mám hlavu vzhůru a říkám si, že to prostě jednou výjde, musí to vyjít ![]()
Ahoj Elen
no, dnes jsem byla na klinice na krvi a dopadla jsem dle předpokladů. Je to divný, člověk ví, že to nevyšlo, jasně vidí tu jednu čárku na tom testu a stejně jsem dneska na klinice ještě doufala. Naděje umírá poslední, že. Ale teď je to už definitivní, takže jsem si doma osamotě pěkně poplakala
Ale neboj, už je mi fajn a těším se na další pokus
Tak nějak si věřím, že by mohl vyjít takže se fakt už nemůžu dočkat
Už jsem si o tom Nosifolu četla na netu a dokonce si ho už i objednala. Zítra si pro něho jdu.Ale je to celkem pálka, myslím po mě chtějí 440,– nebo tak nějak
(jsou to hrozní vyděrači všude
)Ale budu doufat, že pomůže
Ptala jsem se doktora co na to říká, a on s tím souhlasil, říkal, že mi to určitě neublíží a že při tom druhém pokusu bude i lepší když budu mít nadbytek té kyseliny listové. Tak jsem zvědavá. Dneska jak jsem byla na klinice tak jsem tam potkala i paní, která se mnou byla na IUI a taky se jim to nepovedlo
Bylo mi jí fakt líto, vypadala tak smutně. Já mám naštěstí takovou povahu, že to na sobě nedávám znát, usmívám se, komunikuju v pohodě a s nadhledem a pak až doma to na mě teprve sedne a může to ze mě ven. Mě ovulka vychází tak okolo 12 dne cyklu, tak zkus v té době zbystřit. My jsme po laparce málem moji ovulku propásli, nebyli jsme zvyklí si to hlídat, že
A určitě si ty ovu testy dělej, těch pár korun co stojí už se v tom všem ztratí. Aspoň budeš vedět na čem si a když tam uvidíš ty dvě čárky, je to paráda
Poprvé když jsem měla tu ovulaci, měli jsme s přítelem ohromnou radost, byla to hrozná vzpruha. Že konečně něco vyšlo a je to tak jak má být ![]()