PCO a drilling

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Veru14
7.10.13 18:28

Ahoj holky, jsem v téhle oblasti nováček, tak snad můj dotaz nebude znít blbě. Od prosince 2012 se snažíme o mimi, podle dvou UTZ mi gynekoložka říkala, že mám asi PCO, teď začátkem října jsem byla 16 DC a měla jsem prý sliznici jen 4mm a na jednom vaječníku viděla cystu. MS mám pravidelnou 28 +- dva dny, mám ji ale celkem slabou. Od července zkouším ovu testy a vyšly vždy pozitivní, ale BT nemeřim. Přítel teď jde na spermiogram, podle toho, jak vyjde, tak mě chce dr. poslat na laparku. Ptám se, zda je lepší nejdřív laparka a pak až zkusit nějaké hormony, nebo obráceně?
Díky moc za radu.

• Citovat
  • Upravit
237
7.10.13 22:32

@Elen25 Ahoj, jo těch řečí „a tak však máte ještě dost času, neee?“ jsem si taky užila. Nepomohla ani výměna gynekologa, narazila jsem na podobný typ :) ale teď už to řeším jenom v caru. Měla jsem clostík 2měsíce 1-0-1 a pak 1-1-1 a když nebyla vubec žádná reakce, doporučila doktorka CAR. To, že tam už 2 měsíce chodím jsem jí tak nějak neřekla :) každopádně doktor v car zas není moc velký fanoušek clostíku, takže mi doporučuje ǔz rovnou ivf- minimálka nebo IUI prý nemají moc smysl, protože buď nebude taky žádná reakce nebo hyper. Tak nevím na kolik jdou po penězích a na kolik je to fakt ze zkušeností. Proto hledám a ptám se kde mužu :) jinak oběma moc drží palce ať se vám ta vánoční přání splniiiiiiii :) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2148
8.10.13 07:45

Veru14 Ahojky, jak tady popisuješ svou situaci, vůbec mi nepřipomínáš někoho s PCO, ten kdo má skutečně PCO nemá pravidelnou MS a nemá bez nějakého dopinku ovulaci, todle jsou slova mého doktora z CARu, když jsi ujasňoval mou diagnózu. Jinak PCO se dá dost dobře poznat podle hormonálního profilu, který se dělá z krve 2-4.DC a vyjadřuje to hodnota zvaná AMH - což udává množství vajíček, já mám např. 4,9 ;) U PCO je problém, že má žena hodně vajíček a ty nejsou schopné dorůst do potřebné velikosti, aby došlo k ovulaci. To že máš cystu a nízkou sliznici neznamená že máš skutečně PCO :mrgreen: Takže za sebe říkám, že bych chtěla udělat hormonální profil a u dráhé polovičky spermio, aby se vyloučila chyba na jeho straně. Pak bych to viděla na laparku, protože průchodnost vejcovodů nelze zjistit přes utz, tak aby ses netrápila zbytečně a pak podle výsledků, hormony, IUI popřípadě IVF ;) Tak hodně stšěstí ;)

@whelp Ahojky a kam že to chodíš do CARu? Tak doktor by sám měl vědět z tvého hormonálního profilu a výsledků utz, jak na co budeš reagovat. Nechci mu tudíž podrývat autoritu a říkat, že clostík hodně lidem pomohl a dává se hodně často v různých CARech (což mám potvrzeno) určitě se dají ty dávky ještě nevýšit a bát se hyperstimuláku, pokud si na ty nižší dávky zatím ani nereagovala se mi zdá přehnaný, ale on je doktor a já laik :think: Pravda je, že pokud nemáš ovulace nelze uvažovat o IUI, u Vás navíc máte problém se spermijkama, takže by to asi úspěšnost ještě snížilo, protože úspěšnost IUI se udává 10-15%, my jsme na ní byli 2×, ale to hlavně proto, že já měla pěkný vajíčko a manžel má velmi dobrý spermio, takže tam šance byla a uvidíme jestli se zítra nerozplyne :roll: Takže když to shrnu, tak se mi nelíbí, že ti nechce dát clostík, ale má pravdu, že ve Vašem případě se IVF nebo minimálce asi nevyhnete, za sebe bych to viděla na klasický IVF, protože minimálka není hrazená pojišťovnou. Tak snad jsem ti trochu pomohla :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Veru14
8.10.13 14:39

Děkuju za odpověď, na PCO dr. usuzovala podle „bublinek“ ve vaječnících, na UTZ to tak vypadalo, ale říkala, že to není 100 %. Zda mám ovulaci nevim, pozitivní test prý ještě nic neznamená. No, tak počkáme na spermiogram a pak se uvidí, pokud dopadne dobře, půjdu asi určitě na tu laparoskopii. Už mám i kontryhelový čaj, ten je prý dobrý na tu sliznici nebo máte ještě jiný tip? Díky moc

• Citovat
  • Upravit
274
8.10.13 16:08

Veru14:

Ahoj :mavam:
Zkus ještě Nosifol, ten je prý dobrý na OVUlaci a i pro holky co mají PCO… :hug:
Tak to zkus, mají to v lékárně!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2148
9.10.13 07:48

Veru14 Přesně jak píše @wlucinka Nosifol je pro nás určitě dobrý, taky ho beru a po měsíci a půl užívání si doktor v CARu chválil jak sliznici tak velikost vajička :dance: U nás jsem ho teda v lékárně nesehnala, leda na objednání a tak jsem ho brala přes net, tam byl i mnohem levnější ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
274
9.10.13 14:44

@včelička3 :kytka: včeličko a to sis objednala do té lékárny? Protože poštou ještě platit poštovné se nic pak nevyplatí…nebo je to o tolik levnější? :think:
U nás ho mají snad v každé lékárně, kde jsem byla a stojí kolem 460,–
Já s ním teda teprve začínám…na jak dlouho mi vydrží jeden balíček?
Děkuji :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2148
9.10.13 15:26

@wlucinka Tak to ho maj pěkně drahej, já ho brala kolem 320,–Kč za krabičku a vzala jsem si jich rovnou 5, abych to měla jako 3měsíční kůru, protože v balení máš 20 sáčků a denně bereš 1, takže balení neni ani na měsíc :( Objednala jsem to normálně z netu, i ta 100 nebo 120 za poštovný se mi vyplatilo, už netuším ale ze které lékarny :roll: porovnala jsem si ceny na heureka.cz a pak jsem si vybrala lékárnu, která měla označení, prověřeno zákazníky a bylo to, měla jsem to doma asi za tři dny :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
274
9.10.13 15:31

@včelička3 aha :think: tak do toho jdu…děkuju :kytka:
To sr ti ta cena za poštovný vrátí za jedno balení! :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2148
9.10.13 16:07

@wlucinka nemáš zač, hlavní je aby ti pomohl :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
274
9.10.13 16:47

@včelička3 dám vědět…
O PCO jsem toho v posledních dnech(co mi ji zjistili) přečetla hodně…
Všimla jsem si, že to máš taky dost načtené a třebas mi i poradíš? :think:
Já mam sice PCO, ale bez jakýchkoli léků a hormonů jsem poslední 4 měsíce ovulovala…měla jsem sice i nějaké srůsty, je teda možný ze by folikul praskl a přesto se vajco nikam nedostalo? Protože to, že mám OVu potvrdil i dr. - Jen je nepředvídatelná(asi tak, jako u každé z nás) jednou 16DC a pak 24DC…
Navíc k tomu mám ještě endometriozu - dr. Mi ji vypálil a říkal, že byla malá(1.stupně), ale k tomu mi ještě řekl, že není moc důležité jak je velká, ale kde se nachází! :,( a já ji mám kolem vaječníků…
Jsem čerstvě po hydrolaparce a bylo nám potvrzeno, že bez pomoci moc velké šance nejsou, ale že i zázraky se dějí(nebylo to doslova, ale takto nějak jsem to pochopila).
Spouště holkám se to po laparce podařilo přirozeně a tak samozřejmě doufám…ale nikde jsem se nedočetla, že by měla PCO i endošku :think: neznáš někoho, komu by se to stalo? Popřípadě kdo s tím má zkušenosti?
 Díky

Promiň za román :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2148
9.10.13 17:46

@wlucinka V pohodě píšu i delší romány, to tvoje ještě krátký :mrgreen:
Je fakt, že jsem toho už dost přečetla podle mě se endoška a PCO nevylučují a podle mě i do sebe zapadaj co tak o tom vím, ale bohužel neznám nikoho, kdo by měl takový „bonus 2v1“ jako ty. Vím, že dost říkaj, že se po laparce zadaří, osobně bohužel neznám nikoho, kdo by patřil mezi takové šťastlivce. Tím tě nechci strašit, jen říkám holá fakta. :( Co vím, tak když měly holky endošku u nás v CARu, tak je většinou hnali co nejdřív na IVF, dřív než se jim ložiska zase vrátí a bude to komplikovat početí :roll: Co vím tak u PCO často bývá problém, že nedojde vůbec k uvolnění vajíčka, to se zapouzdří a udělá cystu, ta se buď pak odsává a nebo časem sama vymizí, jestli je ale možné, že by prasklo a nedoputovalo kam mělo, to si myslím že neni možný. Ale když se ti motá ta endoška kolem vaječníků, tak kdo ví :nevim: Ty máš jak vysokou hladinu AMH?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
274
9.10.13 18:13

@včelička3. No a to je podle mě právě ta záhada, že já opravdu tu OVU mám! Jezdím do GENNETU v Lbc a dr. Se mě ptal jestli ovuluju, tak jsem řekla - ano, před třema dnama jsem měla ovu…udělal mi UTZ a říká - ano, před pár dny byla OVU, máte tady krásně sliznici a žluté tělísko. Přesto mě teda poslal na tu hydrolaparku, protože mám nepravidelné cykly a to i po duphastonu… :think:
No a po té hydrolaparoskopii mi dál zprávu a říkal, že se mi jeden vaječník plní tekutinou, jak buřt! Pak mi řekl, že mám endosku a PCO na obou vaječníkach! No jo, ale cystu jsem nemela…jak bych také mohla, když ovuluji!
Jsem z toho strašně zmatená… :roll: na kompletní konzultaci výsledků jdeme 21.10. Pak budu vědět víc…
Copak je AMH? :oops:
Já právě znám holčinu, co se po laparce zařadilo, jenže ona neměla to co já…takže spíš nikoho :nevim:
Já si samozřejmě nechám od dr poradit, ale trochu jsem doufala v IUI? Koukám, že ty jsi zkoušela…
Když mi dr řekne, at jdem do IVF nebudu to zdržovat, ale pokud by mi řekl že šance je, bojím se abych tím akorát nepromarnila čas, který bych mohla investovat do IVF! Víš, co tím myslím… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2148
10.10.13 09:14

@wlucinka AMH udává počet vajíček a sleduje se v hormonálním profilu co se dělá z krve. Pokud je AMH ve vyšších hodnotách tak to právě potvrzuje PCO, já mám 4,9, ale ideál je kolem 1,5-2 co mi říkal můj dr. v CARu, ale už jsem slyšela i jiný větší rozpětí :think:
Uvidíš co ti řeknou na té konzultaci a podle toho bych se rozhodla, oni nejlíp vědí, jak posoudit tvůj případ, přece jen jsme každá jiná, takže co u mě zabralo nemusí zabrat u tebe. ;)
Navíc Gennet je hodně vyhlášenej, tak bych jim věřila :palec: Často doporučují IUI pokud je dobrý spermio, tak většinou 1-2 pokusy učiní ;) My měli taky dohodu, že to nějakou dobu zkusíme s clostíkem a IUI, ty nám vyšly zatím jen dvě, protože během cyklů v létě mi vyšla ovulka vždy na víkend a to IUI u nás nedělaj, takže to bylo vždy jen o domácím snažení, které nevyšlo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
274
10.10.13 11:17

@včelička3. Takže partner spermijko dobré?
Můj naštěstí také…říkala jsem si, že kdybychom měli problém oba :zed:
Konzultaci mám toho 21.10. kde probereme hormonální profil - jak dopadl, kompletně výsledky ze zákroku, hodnoty SPG a případný další postup…
Když jsem se probudila z té narkozy dr. řekl, že pro nás jsou s mou diagnosou vhodné metody IVF, IVM. Přítel prý slyšel, že říkal IUI, ale to já nevím, byla jsem po té anestezii, jak praštená kladivem :zed:

Takže vy jste to zkoušeli už 2× a vyšlo vám to na víkend? Tyyyo, to je smůla :cert:
A do IVF nechcete jít? Zkusíté raději další IUI? :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital