Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@wlucinka Já jsem v CARu zatím prošla 4 cykly, mám je totiž dlouhé, takže někdo by stihnul klidně 5, ale s mojí délkou cca 34 dnů
no bez komentáře.
Z toho bylo 2×IUI a 2× plánovaný styk. Máme domluvené, že jestli ten poslední pokus nevyšel, tak by bylo v listopadu IVF, taky už nechci čekat, navíc už mi nechtěli dát na další cyklus už clostík a bez něj já ovulku nemám. Clostík jsem měla už celkem 6cyklů, z toho 4 v CARu a 2 u mého gynekologa a říkali, že po 6 cyklech se už šance na otěhotnění s ním značně snižují
I když má manžel fakt výborný spermiogram. Tak tím že jsme manželé a podepsali jsme i souhlas v CARu, tak nám vzájemně řeknou o tom druhém vše ![]()
Chápu že čekání ještě 10dnů na konzultaci v CARu ti přijde jako dlouhá doba, ale neboj, ono to rychle uteče a pak bude chytřejší
Je dobré, že si o tom čteš a zjišťuje info, abys s doktorem dokázala trochu držet krok ![]()
J8 jsi pamatuju, že jsem si o tom moc nezjišťovala dokud jsem byla u gynekologa a on pokaždé u utz, zmiňoval PCO a já netušila o čem mluví, pak když mi dával clostík, tak že nesmím zapomenout na kontrolu, aby ohlídal HSS, taky jsem nechápala o čem je řeč, až než jsem šla do CARu, tak jsem si řekla že už to takhle dál nejde a že musim vědět o čem mluvíme a teď na poslední návštěvě ze mě byl doktor i manžel hotovej a pak mě v autě peskoval, proč jsem měla tolik otázek
no měla jsem otázky protože jsem věděla na co se ptát a co si ohlídat ![]()
@včelička3 to musel jak manžel tak dr. koukat, jak jsi jim to ukázala
kolik toho víš! Mě už přítel říkal, že bych mohla sama ordinovat!
. A přitom vím úplný prd…
Ja mám moc hodného gyn. lékaře, ale nikdy me na žádné vyšetření neposlal…až teď jak jsem mu řekla že 1,5 roku a pořád nic, tak mi hned napsal doporučenku do GENNETU! Musím říct, že tam jsou všichni úplně zlatí a věřím jim, o mě se stará přímo pan primář… ![]()
Sice je to vše na dlouho, ale říkám si kdo si počká, ten se dočká! Navíc, když už jsme čekali tak dlouho tak nějaký ten měsíc už vydržíme, že?
Takhle dlouhé cykly mám taky - mám 30-50 dní a bez duphastonu jsem to třeba ani nedostala…musela jsem na vyvolávací injekci ![]()
A ty jsi teď po IUI? Kdy jsi na něm byla?
tfuj, tfuj at to klapne…
@wlucinka Ahojky, tak to já MS bez utrogestanu taky nedostanu
To je u nás bohužel normální
Jinak já byla na IUI ve středu před 14dny a teď ve středu jdu na kontrolní utz, tak uvidíme jestli to dobře dopadne ![]()
Já si na CAR nemůžu ztěžovat, všichni jsou tam fajn a snaží se pomoc a člověk má pocit, že se něco děje, většinou pokud je šance s menší pomocí, tak dělají hormonální stimulaci a hlídají ovulku a podle toho plánují buď styk a nebo IUI a až když toto nevyjde tak pak doporučí IVF. Nesnaží se hned lifrovat lidi do IVF a ždímat peníze, jak někteří říkají. Ale pokud vidí u někoho malou šanci, tak pak IVF doporučí rovnou, ale uvidíš na té konzultaci
Přeji hezký víkend ![]()
@wlucinka píše:
@včelička3. No a to je podle mě právě ta záhada, že já opravdu tu OVU mám! Jezdím do GENNETU v Lbc a dr. Se mě ptal jestli ovuluju, tak jsem řekla - ano, před třema dnama jsem měla ovu…udělal mi UTZ a říká - ano, před pár dny byla OVU, máte tady krásně sliznici a žluté tělísko. Přesto mě teda poslal na tu hydrolaparku, protože mám nepravidelné cykly a to i po duphastonu…
No a po té hydrolaparoskopii mi dál zprávu a říkal, že se mi jeden vaječník plní tekutinou, jak buřt! Pak mi řekl, že mám endosku a PCO na obou vaječníkach! No jo, ale cystu jsem nemela…jak bych také mohla, když ovuluji!
Jsem z toho strašně zmatená…na kompletní konzultaci výsledků jdeme 21.10. Pak budu vědět víc…
Copak je AMH?
Já právě znám holčinu, co se po laparce zařadilo, jenže ona neměla to co já…takže spíš nikoho
Já si samozřejmě nechám od dr poradit, ale trochu jsem doufala v IUI? Koukám, že ty jsi zkoušela…
Když mi dr řekne, at jdem do IVF nebudu to zdržovat, ale pokud by mi řekl že šance je, bojím se abych tím akorát nepromarnila čas, který bych mohla investovat do IVF! Víš, co tím myslím…
Ahoj, ja take s PCO normalne ovuluji, ale cyklus jsem mela kolem 35 dnu a dr. mi rikal, ze kvuli tem cystam je pak vajicko stejne naprd, ikdyz ovulace probiha. Pak jsem byla na drillingu a hned dalsi cyklus jsem otehotnela / to bylo nase 2. IUI, to prvni bylo jeste pred laparoskopii. Ted je z toho dvoulety kluk
Manzel mel spermiogram spatny, ale neco se tam naslo
Ikdyz mi pak dr. rekla, ze je to skoro zazrak, ze se nam to s takovymi spermiemi podarilo v podstate prirozene. Ja nemela zadne stimulace, jen Pregnyl. Po tom drillingu jsem zacala jit jak svycarske hodinky, cyklus 28 dni a kolem 12.dne ovulacni bolesti a hlen. Nicmene druhe dite nam zase nejde, takze dnes jsme byli na prvnim IUI. Spermiogram je o malicko lepsi nez minule, ale jako darce by ho urcite nechteli
Ja pry uplne super vajicko. No uvidime. V pondeli jdu jeste na 3D ultrazvuk, protoze prvni porod byl akutni cisar, takze chteji videt jizvu, zda se tam neudelaly vevnitr nejake srusty.
Vsem preji at se brzo dockaji. Ale jinak vas muzu uklidnit, ze PCO je opravdu „malickost“ v lecbe neplodnosti, horsi je kdyz nejsou skoro zadne spermie ![]()
@wlucinka Ahoj
koukam, ze shanis nekoho, kdo ma endosku a PCO. Tak ja se hlasim
dostala jsem taky bonus 2v1
Mam to trochu jinak nez ty, menstruaci mam normalne i bez jakychkoliv leku ci hormonu, chodi pravidelne. Ovulace probiha, to bylo potvrzeno pri laparoskopii, kde se nasla zluta teliska, jedno ale bylo cysticke. Polycysticke mam oba vajecniky, ale levy mnohem vic a v tom mam jeste bonus endosku
na nem se mi dela folikularni cysta, ktera pri ms praska. To je dost bolestive
Endometriozu jako takovou mam minimalni, jen miniaturni loziska v oblasti male panve, ktera byla odstranena pri laparce. Jako vhodna lecba mi bylo doporuceno otehotnet
nebo hormonalni lecba na pul roku. No a k tomu otehotneni…rovnou mi dr nabidl IVF, IUI pry nema smysl.
@včelička3 také přeji pěkný víkend…už se mi blíží konzultace!
A ty sis nedělala testik? Ve středu je ještě brzo, ne? Aby bylo na UTZ něco vidět…budu držet pěstí! ![]()
Já to bez vyvolávačky dostanu, ale právě za dlouho ![]()
@terkamo. Ahojky ![]()
Děkuju za odpověď!!! Každá zpráva je pro mě dobrá - jsem raději samozřejmě za dobré, ale i špatné me někam posouvají… ![]()
A to ti řekli v CARu, že vajíčka jsou naprd? Já právě také ovuluju - tak teď jsi mi to objasnila
! Já bych to bez toho duphastonu dostala ale opravdu za dlouho ![]()
To je krásné, že ti to vyšlo
já jdu 21.10. Na konzultaci, tak uvidím co mi řeknou - jestli mi třebas IUI doporučí, nebo IVF? Sama nevím, nechám si poradit od lékaře ![]()
A tedka máš stále PCO? Nezlepšilo se to tím těhu? Říkám si, že teď po te laparce by se to mohlo podařit, ale i když já mám i tu endosku ![]()
@jarunka86. Čauky ![]()
To, že hledám někoho se stejným problémem 2v1 je pravda, ale teď mi líto, že to máš
jsem ráda, že existují tyhle stránky, kde se o to můžem podělit! ![]()
Koukám, že jsi po laparce čerstvě…a tobě tedy nabídli IVF? A jdeš do toho?
Ja mám taky jeden víc(ten pravý) a jeden míň…z toho pravého mám OVUlku kolem 23DC a z levého kolem 16DC!
Teď jsem byla na UTZ a dr mi říkal, že v tom pravém mám krásný dominantní folikul, tak jsem měla radost ![]()
Endosku také mám málo, ale prý není důležité kolik ji je, ale spíš kde je…a pokud ji máš kolem vaječníku tak to není dobre, podle mě
řekl ti k tomu něco dr.?
Kdy tě čeká další konzultace? Popřípadě stimulace na IVF?
@wlucinka Tak ja jsem mela endosku jen v te dutine brisni, coz neni problem, pry. Horsi je to, ze jsem ji mela v tom levem vajecniku. Z toho duvodu mi cast toho vajecniku odebrali, takze by to melo byt OK. Ale endometrioza se rada vraci
No byla mi nabidnuta horm. lecba (umely prechod) nebo IVF, to mi rekl dr cca na konci srpna na kontrole po LPK. Ted ve ctvrtek tam jdu opet a nejspis pujdu do toho IVF, pokud se nepovede tak potom zkusim tu horm. lecbu. Porad nejsem rozhodnuta, ale IVF je asi jedina moznost, jak otehotnet. Nemame ani vystavni spermio, mame trochu min mrsek, ale zadna tragedie a jsou pomalejsi. Na druhou stranu morfologie vyborna
Jinak ja mam mesic co mesic krasny velky folikul, ale nic z toho…preroste v cystu
Takzvanou ovulaci mam 14DC, pak lutealku 16dni. Mne napriklad muj gynekolog tvrdil celou dobu, ze mam levy vajecnik zvetseny, ale ve zprave z LPK je psano, ze oba vajecniky jsou normalni, coz nechapu
Objednam se do CARu a uvidim, co mi doporuci. Jak se vubec snazite vy? Mas nejake hormony na podporu nebo tak neco?
@jarunka86. Píšeš takzvanou OVUlaci…copak tím myslíš? Že ti folikul - ten dominantní nepraská? Takže to musí rovnou přerůst v tu cystu, ne?
mě když dělají UTZ tak mi potvrdil žluté tělísko, takže já ji mám - i podle teplot, po OVU mám skoro o stupeň víc, což je dost výrazný rozdíl…
A vy jste měli normospermie? Nebo jiné? My se výsledky i spermijka dozvíme toho 21.10.(už aby to bylo
)!
Teď jsem jukla do lékařské zprávy a je tam, že na pravém vaječníků 2 ložiska endometriozy, kterou vypálili…a drilling udělaný na obou vajecnicich! y se snazili s bylinkama - drmek a kakost a hormony duphaston…teď po diagnóze jsem se rozhodla pro kontryhelovy čaj a Nosifol, ale to až od příštího cyklu, protože tento máme utrum pro tulení až do MS…
Tobě dělali klasik laparku, nebo taky tu hydrolaparku?
Myslela jsem, ze už jsi v CARu byla…to ti říkal vše tvůj dr?
Máš už nějakého sviště?
@wlucinka píše:
@terkamo. Ahojky
Děkuju za odpověď!!! Každá zpráva je pro mě dobrá - jsem raději samozřejmě za dobré, ale i špatné me někam posouvají…
A to ti řekli v CARu, že vajíčka jsou naprd? Já právě také ovuluju - tak teď jsi mi to objasnila! Já bych to bez toho duphastonu dostala ale opravdu za dlouho
To je krásné, že ti to vyšlojá jdu 21.10. Na konzultaci, tak uvidím co mi řeknou - jestli mi třebas IUI doporučí, nebo IVF? Sama nevím, nechám si poradit od lékaře
A tedka máš stále PCO? Nezlepšilo se to tím těhu? Říkám si, že teď po te laparce by se to mohlo podařit, ale i když já mám i tu endosku
PCO mas naporad, toho se nezbavis / myslim. Tim drillingem ty cysticky vypali, ale ony zase mrsky narostou
Proto je nejvetsi sance hned po tom zakroku. Ja mam ovulaci i menstruaci normalne / asi jsem ale exot, nebot ja menstruovala i pri kojeni a to jsem mela mleka jak jihoceska mlekarna
A to se pry nemestruuje kdyz se koji
Ale jinak PCO ma i moje sestra. Asi je to nejak v rodine. Jinak zadne priznaky PCO nemame / nejsme plnostihle, nejsme nadmerne ochlupene. A stejne se nam ani jedne nepodarilo prirozene otehotnet.
Ano, doktor mi rikal, ze predtim jsem sice ovulovala, ale ze vajicko se nejak muselo probojovat pres ty cysty a tudiz se asi ta unava odrazila na kvalite vajicka. Proste vajicko bylo, ale totalne vycerpane.
V CARu by te meli nejprve poradne vysetrit, nenech se hned natlacit do IVF. Nam delali: hormonalni profil, + stitna zlaza, genetiku, alergie, manzel urologie kvuli spermiogramu, pak kazdy mesic kontrola ovulace, a take prave ta laparoskopie. Ale celkove jsme toho podstoupili vic - ruzne vitaminy, babske rady, caje, bylinky, cviceni Mojzisove - vcetne odblokovani kostrce, ruzne lubrikacni gely, ovulacni testy. No urcite jse jeste na neco zapomnela
Ale stalo to za to
Snad se nam povede i to druhe ![]()
Ted ti ae prece tu endometriozu odstranili, takze by tam byt nemela a sance na otehotneni se tedy zvysi, ne? ![]()
@wlucinka Presne jak pises, myslim, ze mi folik prerusta v cystu a ta pak praska pri MS, protoze na ultrazvuku videt neni. Na jednu stranu muzu byt rada, ze vubec praskne. Spermijky mame oligo neco
proste pomalejsi, ale pry se s tim otehotnet prirozene da. Do Caru jeste nechodim, nejak se mi tam nechtelo za ty dva roky
jen jsem jednou zmenila gyndare a jsem maximalne spokojena. Bazalni teplotu jsem merila, mela jsem krasne ukazkove grafy s teplotnim poklesem a pak vzestup, opravdu ukazkova ovulace. Pak mi muj gyndar sdelil, ze s PCO nema BT vyznam. Ovulacni testy jsem mela taky vzdy krasne pozitivni. Tak jsem z toho jelen
Laparku mi delali normalni. Drilling mi delali jen na tom s endoskou. Zkusili jsme to i ten mesic, co probehla, ale nic..ted mam po druhe MS od laparky. Sviste nemam, snazime se o prvni. Zato jak se tvrdi, ze PCO je dedicne, tak nevim nevim, moje sestra ma dva krasny kluciky a oba prirozene cca po dvou mesicich snazeni u obou. U mamky nic takoveho nikdy nikdo nezkoumal, takze kdo vi.
@terkamo. Děkuji za vyčerpávající odpověď! ![]()
To, že je vajco unavené, tomu svých se ani nedivila, po tom kam se muselo dostat… ![]()
Já mam za sebou krev na hormonální profil, genetiku a ještě další, které si teď vybavuji…rozhodně vyšetření chci před IVF, protože nesnáším metodu ‚pokus omyl‘, co jsem se dočetla v jinych diskusích, že s tím mají zkušenosti…i moje kamoska s IUI - ani laparo nebylo a hned IUI! Měla sštěstí, že to vyšlo ale to je jedna ze sta, ne-li z několik set… ![]()
Jinak chlupáč taky nejsem a plnoštíhlá taky ne-naštěstí!!! ![]()
A s tou endoškou máš naprostou pravdu - teď jí nemám, když mi ji vypálili…ani mi to nedošlo! ![]()
@jarunka86. Teeeeda, teď jsi mi docela nasadila brouka
BT…Teď mě napadlo, že když se ten folikul změní v cystu, tak ta teplota se taky může navýšit
ale zas to bych neměla žlutý tělísko, ne?
O té dědičnosti také nevím, mám kolem sebe samého chlapa…nemůže o být z taťkovi strany? Řekla bych, ze jo ![]()
A už ti dál doporučenku? Kdy tam budeš volat? ![]()
@wlucinka No ja prave mam zlute telisko, to jsem nasla v te zprave, ze nasli cysticke zlute telisko..tak nevim. Muj doktor mi rikal, ze neovoluju, nebo urcite ne kazdy mesic. At tak ci onak, za dva a pul roku by se to uz nejspis povedlo, kdyby ovulka probehla tak jak ma
Takze si myslim, ze zkratka ovulaci nemam. Mne ty foliky musi prerustat, kdyz jsem byla na UTZ, tak mel folik neco kolem 20mm, coz by uz davno mel prasknout, ale bolest jsem citila asi az ta tri dny a kdyz si vezmes, jak rychle foliky rostou, tak je jasne, ze prerostl a zmenil se v cystu. Koneckoncu na laparce jsem byla 12DC, folikularni cysta, kterou odstranili mela 3cm. Takze asi tak
O dedicnosti nevim, u nas nikdo problem s pocetim nikdy nemel, jsem asi cerna ovce rodiny
Ani nemam typicke priznaky PCO, nemam mastnou plet, nemam nadvahu ani nejsem gorila
hormonalni profil take v poradku, MS mam pravidelnou, takze kdybych se nesnazila o dite, tak ani nevim, ze neco takoveho mam
Doporucenku mi da doufam ted ve ctvrtek, to jdu na kontrolu a sdelim mu, ze chci na IVF. To nebude rad, nema ta centra rad, pry jen tahaji z lidi penize, ale ja uz vazne nechci cekat na zazrak
Tak potom se zkusim objednat do IVF centra v Karlovych Varech, snad nebudeme dlouho cekat.