Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Elen25 Ahoj Alenko
tak to jdem na kontrolu skoro ve stejnou dobu, já teda budu mít 2dny náskok
Já bych řekla, že Raduš se na nás nevykašlala, jen je teď hodně bolavá potom neúspěchu a musí jí to nejdřív přebolet, navíc obě se teď chystáme ať už na IVF nebo ty třeba na IUI a je pak těžké sledovat nadšení jiných a možné naděje, když víš, že sama musíš čekat, pak šetřit a pak zase doufat že to po druhé vyjde a to je hodně psychicky náročné ![]()
Tobě budu držet palečky ať tam najdou nějaký pěkný folík a zkusíte první IUI
A koukej se nejdýl příští týden po kontrole ozvat ať mám přehled ![]()
Měj se pááá ![]()
@Elen25 Ahojky, tak mám za sebou návštěvu v CARu, a dneska mě doktor potěšil, chválil si sliznici, že jí mám ukázkovou, pak našel vlevo folikul 21mm, což jsem už dlouho neměla, tak nám domluvil na středu IUI
konečně nám to taky jednou vyšlo, jen tam má manžel šichtu a už včera obvolal asi 4kolegy z práce a nikdo mu to nechtěl vyměnit, ale před chvilkou mi volal a zadařilo se, tak budem obě ve středu v CARu, jen každá jinde, takový detail
Musíme doufat že to bude šťastný den ![]()
Ptala jsem se na IVF, tak říkal, že ve středu až tam přijdu, mi vydá asi smlouvu a určitě objedná léky na IVF (abychom to pak ten další cyklus stihli) a řekneme si o tom víc, že pak to probíhá tak, že po IUI dostanu utrouše, pokud IUI nevyjde a přijde potvora, tak bych přišla v půlce cykle se domluvit na podrobnostech a snad týden před MS se podepisuje smlouva a dávaj se léky na stimulaci. Takže bych teoreticky měla stihnout těhu do Vánoc
![]()
Měj se fajn a koukej brzy napsat, ať tu nejsem jak blázen co si píše sám se sebou ![]()
Ahoj včeličko
![]()
Jak se máš? Já celkem fajn, ale poslední dobou to tady pěkně flákám, že
? To jsem moc ráda, že ti to tak pěkně vychází s tou sliznicí a folikem…ještě aby ten dnešek vyšel a bude to úplně geniální, budu ti držet palečky
…ale to by byl pech, kdyby manželovi tu šichtu nikdo z kolegu nevyměnil…asi bych vražila
A můžu se zeptat, kolik je ti let??? Já vím, jsem zvědavka ![]()
Jéé, moc bych ti to přála být do vánoc těhu a sobě taky
…jsem zvědavá, co mi dneska doktor řekne, jím ten utroš a ještě jsem měla po dlouhé době clostil, tak uvidíme
Ale já jsem teprve se vším na začátku, dneska jdu teprve na druhou návštěvu, tak jsem zase taková nervózní
![]()
A taky jsem zvědavá, jestli Macháč splní co řekl…slíbil mi taky do vánoc těhu, tak uvidíme ![]()
Tak ať vám to dneska v caru vyjde a pak si pisneme co a jak ju
? Musím končit, zatím paa
@Elen25 Ahojky, taky budu držet palečky na dnešek, hele i když je to druhá kontrola, tak ti klidně může říct ať přijdeš v pátek na IUI
My tenkrát měli taky první návštěvu konzultaci a já dostala provokačku, protože jsem neměla MS, a rovnou mi napsal clostík a řekl ať se objednám v půlce cykle na kontrolu, pak jsem byla jen na krvi a manžel na spermiu a druhá kontrola u doktora probíhala tak, že mi řekl výsledky udělal ultrazvuk, zjistil že folík roste, pak jsem šla teda ještě na jeden ultrazvuk, protože u mě se to loudá a v pátek jsem měla IUI, taky jsem nečekala, že to pujde tak rychle
První IUI nevyšla, tak snad vyjde teď ta druhá ![]()
Tak koukej napsat co ti doktor řekl, já se taky určitě ozvu
Přeji hezký den a snad bude pro nás obě a nejen pro nás úspěšný
![]()
@včelička3 Jéé, to jsi mě potěšila, že první IUI může být tak rychlé, tak uvidíme, čím nás překvapí…pak si písneme a držím palečky ![]()
@Elen25 Ahoj Alenko, tak jak jsi dopadla? My máme za sebou IUI, manžel měl kvalitní vzoreček v jednom mililitru měl 107 mil. spermijek, nechápu jak to počítaj
a odevzdal 2mil, takže tam někde putuje 214 mil. spermijí, tak snad najdou tu správnou cestu a zadaří se
![]()
Z doktora jsem dneska musela páčit to IVF, dneska byl nějakej nemluvnej.
Tak jsme se domluvili, že když to nevyjde tak hned zavolám a on objedná léky a pošle žádost na pojišťovnu. Docela by mě zajímalo co objedná za léky, protože když jsem se ho ptala, co budu mít za stimulaci tak vyjmenoval Gonal, puregon, centrodine, ale že zatím neví, že to záleží, teď už nevím na čem… ale třeba Gonal je nejdražší, zatím co prý Puregon je levnější, nebo teda je tam údajně vyšší příspěvek od pojišťovny, tak bych chtěla raději ten, jen nevim jestli až to budu příště řešit, jestli už mi neřekne, že objednal Gonal, no co chci mimčo tak dám za to cokoliv, jen mi ten jeho bobřík mlčení dnes vadil ![]()
Navíc mě pak dostal poznámkou, že neví jestli by se to do začátku dalšího cyklu stihlo, tak to jsem ho uklidnila, že já mám cykly i klidně 33-34 dnů a on dodal, že by mě případně ho nátáhly utrogestanem
Teda ale byl to dneska boj z toho doktora něco dostat a dobrat se k nějakému závěru který by mě uspokojil
Pak mi říká chlap v autě, proč jsem měla tolik otázek a já říkám, vždyť minule slíbil, že to dneska proberem a když mlčel, tak jsem ho musela trochu nakopnout
![]()
A nejlepší bylo, že nám dali domu smlouvu na prostudování se slovy, ať to teď neotvíráme a zatím neřešíme, že třeba IUI vyšla
Podle mě jim šlo jen o to, abych tam nezačala rozebírat smlouvu a nebyla tam další hodinu v ordinaci
Ale tak jsem si ty desky vzala, tam jsem je neotvírala a hned v autě jsem začala jen zběžně koukat, so tam máme pěkného a chlap mi říká, víš že to nemáme otvírat a já jsem se na něj jen usmála a řekla, ať se věnuje raději řízení
![]()
No já mám dneska fakt dost
A to mě čeká ještě vyjímečně ve 20hodin pracovní schůze, vzhledem k tomu jak jsem dneska rozjetá ze mě budou mít radost ![]()
@včelička3 Ahoj včeličko
Moc moc držím palečky, aby spermijky dorazily tam kam mají a aby jsi měla zachvilku na testu // ![]()
U mě nic moc dobrého, byla jsem na ten ultrazvuk a prostě vaječníky v typickém PCO stavu, plno malých nedozralých vajec, ale ani jedno dominantní…řekl, že to bude boj a ať se připravím na to, že to nebude jednoduché…mám hodně silné PCO a říkal, že máme jediné štěstí, že jsem hubená, že jinak holky bývají většinou silnější a že tam je to ještě horší! Od první kontroly jsem vlastně brala utroš 17 DC 8dní 2-0-2, metformin 1-1-1 a clostyl 1-0-0…teď mi ten clostyl zvedl na 2-0-2, tak jsem zvědavá, co to semnou udělá? Můžu se zeptat, jaké prášky jíš nebo jsi jedla ty? Už se pomalu začínám bát ![]()
Samozřejmě jsem cestou domu bulela, tak manžel měl ze mně srandu, že prý co řeším, že jsme teprve na začátku (…už se mi leskly oči v čekárně, jak jsme odcházely
), ale prostě se to nedalo zastavit ![]()
Jo a včera mi večer řekl, že ať se vůbec netrápím, že prý pro něj není dítě vůbec důležité, že jsem pro něj důležitá já, že i tak jsme šťastni a když dítě bude, tak bude a když nebude, tak prostě nebude…a když nebude, tak si zajedeme třeba na dovolenou na antarktidu
…jsem ho skoro sežrala
…ale on ví, že já si život bez dítěte prostě nedokážu představit, ale vím, že on jo…
Včeličko, můžu se zeptat, jak se jmenuješ? Ať tě můžu taky normálně oslovovat
? Víš co, já bych se teď zatím tim IVF nezaobírala, užívej si to, že byly spermijky, folikul a prostě věř, že to IUI vyšlo ![]()
I když já už bych taky nejradši naklusala do IVF a to jsme teprve začali ![]()
Včeličko, máš nějak víc nastudované to PCO? Mají ty holky děti nebo se mám smířit s tím, že prostě nebudou? Tím IVF se mi ty vajička normálně dorzrajou, jak mě napíchají že? Já vím, blbé otázky, ale jsem teď v takovém rozpoložení, že mně prostě takové otázky napadají
Tak zatím pa…napsala jsem pořádný román, tak
jsi měla aspoň co číst
Papa a hezký den
@Elen25 Ahoj Alenko, tak já jsem Mirka, těší mě
Škoda, žes neměla taky dobré zprávy
ale jestli tě to uklidní, tak já když jsem měla poprvé clostík ještě u svého gynekologa, tak jsem měla nález úplně stejný
Jinak já beru utrogestan 1-0-1 a to vždy po ovulaci, tudíž nemám přesné dáno že třeba 17.DC, ale můj gynekolog mi ho dával na 17-18.DC, ale od té doby co jsem v CARu a mám ovulku, tak už se to řídí nepravidelně. Clostík jsem zobala od 3.DC-7.DC (poslední 2cykly) a předtím od 5-9.DC teď jsem měla dvakrát dávky 1-0-1 a na dominantní folík to vždy stačilo, ale taky jsem měla celkem 4cykly jen v dávkách 1-0-0 a to zabralo jen u dvou možná u třech cyklů, teď jsi nejsem jistá. Ale teď ty 4cyklu co jsem byla v CARu tak jsem ovulku měla vždy. ![]()
Jakou máš hodnotu AMH, říkali ti to? Já mám např. 4,9. Tak to máš kliku, že jsi hubeňour, já jsem bohužel opak
Nikdy jsem nebyla hubená (ale držela jsem si váhu kolem 58-60kg při výšce 165), ale za ty dva roky co do mě perou hormony jsem přibrala už 20kg
![]()
S tou touhou po dítěti to máme stejný, taky si neumím představit, že bych žádný svý neměla. Manžel děti chce, ale taky to tolik neprožívá jako já, je to asi normální, tak se s tím netrap.
Manžel tě chtěl jen povzbudit a dát ti najevo, že i kdyby se Vám to nepovedlo, tak že ti neuteče za jinou, aby s ní měl kupu dětí, je to od něj hezký, ale vím, že tydle slova jsi od něj slyšet nechtěla
![]()
Jinak co se týče PCO tak se bát nemusíš, hodně holek s tím otěhotnělo, oni ti ty vaječníky probuděj
U mě to trvalo skoro dva roky než jsem začala ovulovat, ale je fakt, že prvních cca 6-7 měsíců jsem ztratila s blbou doktorkou, tam zůstat tak nemám ovulaci ani teď. Tím tě nechci samozřejmě lekat, v CARu moc dobře vědi, jak nás probrat, začali zlehka, protože se báli aby nedošlo k hyperstimuláku, teď vědi, že si můžou u tebe dovolit víc a tak to zkusí, neboj ono to dobře dopadne
![]()
Já jsem na jednu stranu ráda že mám PCO a to proto, že mám hodně svých vajíček a já věřím, že oni vědi jak je donutí růst. Naopak lituju holky co maj AMH 0,3 a maji málo svých vajíček, tam se často stává, že začnou stimulovat, píchaj si koňský dávky hormonů, a buď jim nedozraje nic a nebo se třeba na ultrazvuku ukážou 2 vajíčka a při odběru zjistí, že jsou prázdná a musí tři měsíce čekat než můžou začít znovu a přitom vůbec netuší, jestli nějaký vajíčko budou mít
To musí být na psychiku fakt hrozný, já si prostě nepřipouštím, že bych neměla vůbec při IVF vůbec žádný, prostě si věřim, že těch min.10 dobrých mít budu
U nás je prostě předpoklad, že když do nás začnou prát ty správný hormony, tak budeme mít vajíček min. 10 a klidně i 30, máme jich prostě dost a z toho se pak dá vybírat. Takže určitě se neboj a pokud dojde na IVF, tak se určitě nemusíš bát, že by něco nevyrostlo
![]()
Já jsem hodila smlouvu na skříň a dřív jak za 14dní ji nesundám a budu doufat, že ani po 14dnech ji nebudu mít důvod studovat ![]()
Tak jsem napsala asi i delší román a snad tě trochu uklidní
Opatruj se a užij si víkend ![]()
Ahoj holky
Jak se máte? Vidím, že jste to pořádně rozjeli s těma doktorama
Hlavně ty Alenko, jsem tak ráda, že jste konečně jeli do caru
S těch chlapů si nic nedělej, oni to prostě vidí jinak a neprožívají to tak jako my. Ale to neznamená, že jim na tom nezáleží. Když to dopadne dobře tak uvidíš jakou bude mít radost a když ne, tak je celkem fajn mít vedle sebe někoho kdo to tak moc neprožívá, líp se to všechno snáší když se nehroutíte oba a ten druhý tě donutí hodit se zpátky do normálu a nabrat dech na další pokus (to je teda moje vlastní zkušenost, ale věřím, že to máme všechny tak nějak stejně). A opravdu se nestresuj, ubližuješ si tím sama sobě. Nám když se to povedlo, tak jsem byla opravdu klidná, dokonce smířená s tím, že to nevyšlo a i když to kvůli té blbé angíně nedopadlo, tak si myslím, že to, že jsem byla v pohodě tomu hodně napomohlo. Tak klid, říkej si, že musíš zůstat v klidu kvůli miminku a že si přece zodpovědná budoucí maminka ![]()
A tobě Miruško, držím palce, aby vám to vyšlo, moc vám to přeju. Oddechuj, šetři se, relaxuj, hodně spinkej a měj se dobře.
Podle toho co si psala, jste měli celkem ideální podmínky, tak opravdu ptfuj, ptfuj, ptfuj pro štěstí ( to je jako poplivání-nějak mi ty citoslovce nejdou
)
Tak Holky papapa
P. S.: a nevykašlala jsem se na vás, celou dobu jsem tady s váma byla, jen mi prostě nešlo něco napsat. Teď je to sice pořád ještě pro mě těžké, ale už aspoň dokážu vám dodat snad trochu optimismu a naděje. Mám vás ráda ![]()
PA ![]()
@meguš Jé ahojky, dlouho jsme tě tu neviděly
já chápu, že je to pro tebe těžké, ale přebolí to a brzy můžete zkusit další pokus
Už tušíš kdy by ses do toho chtěla pustit? Nebo zatím si dáš nějakou dobu pauzu?
Já taky doufám, že se nám zadařilo a že IVF snad nebude třeba, no uvidíme za cca 12dní ![]()
Měj se moc fajn, obě s Alenkou na tebe vzpomínáme a držíme palečky, aby to brzy přebolelo. Opatruj se a brzy se tu zase ukaž ![]()
Ahoj holky @včelička3 @meguš tak se k vám hlásím po dlouhé době
![]()
Hlavně Raduš vítám, jsem moc ráda, že jsi napsala
…nejprve bych ti chtěla říct, že je mi moc moc líto, že vám to nevyšlo, ale nezoufej…první pokusy prý nebývají vždy úspěšné, napodruhé se to určitě podaří, uvidíš ![]()
Jinak Miruš, taky mě těší
…a jak se cítíš, vzpoměla jsem si na tebe, jak to asi prožíváš…musí to být hrozné, že
Budu držet palečky…kdy si děláš testík?
Jinak jsem zvědavá, jak na mě bude působit ten clostík, uvidíme ![]()
Holky, už musím končit, manžel tady na mě huláká
Moc jsem vám toho asi nenapsala, ale příště se polepším, fakt
Zatím paaa a hezký zbytek neděle ![]()
Ahoj všem,
Hlásím se taky do party
Mám PCO, bez utrogesatnu žádná menstruace a ještě ke všemu na mě vůbec nezabírá clostilbegyt. Měla jsem ho 3 měsíce, ale bez reakce. Teď v září jsem podstoupila laparoskopii a drilling vaječníků, našli mi i slabou endometriózu, zatím bez srůstů – takže vše mám průchodné. Teď máme 3 měsíce zkoušet, než se prošťouchnuté vaječníky vrátí do původního stavu. No ale nepřijde mi, že by u mě nějaké ovulace proběhla :/
Jste na to někdo podobně? Jaký byl další postup vašich lékařů?
Ahoj @whelp vítám tě ![]()
Tak já jsem na tom úplně stejně, bez utroše taky žádná menstruace…po roce snažení jsem taky podstoupila laparoskopii, ale taky mi žádnou ovulku nerozjela ![]()
Takže mi chtěl můj gynekolog nasadit clostylbegyt, ale nechtěl mi dělat ultrazvuky, ale s tím jsem nesouhlasila, takže jsem se na něj vykašlala a od srpna navštěvujeme s manželem car a jsem v naprosté pohodě ![]()
2 DC jsem šla na odběry, kde se jasně prokázalo moje PCO, takže mi byl nasazen clostil ve větších dávkách, budu brát 4 denně, tak uvidíme pak podle ultrazvuku, co bude dál…ale doktoři vědí, co mají dělat, být tebou vykašlu se na obyčejného gyndaře, protože s ním jenom ztrácíš čas, já tak ztratila zbytečně 2 roky ![]()
@Elen25 Ahoj Alenko, ani nevim jak začít
já jsem tentokrát nějak překvapeně klidná, sama nechápu čím to je, nějak to neřešim a hlavně furt počítám jak nám bude vycházet IVF a nějak si ani nepřipouštím, že by ta IUI mohla vyjít.
Navíc jsem minulý víkend dost nastydla, tak jsem každý den po práci ležela v posteli, pila zázvorový čaj a pro jistotu nebrala nic, kdybych byla těhotná. Vždy když mě chytil záchvat kašle a píchlo mě v podbřišku, tak si říkám, že i kdyby se bývalo zadařilo, tak jsem to musela vykašlat
Teď už je mi líp, občas si jen posmrknu a kašel mě ještě trochu trápí, na to že jsem jen ležela a pila zázvorový čaj, tak se divim, že to docela rychle zabralo
Jediný co na sobě pozoruju je, že nemám vůbec citlivá prsa, dřív jsem vždy když jsem brala utrogestan - měla hodně citlivé bradavky. Občas mě bolí podle mě vaječníky, ale raději se k tomu moc neupínám abych nebyla ve středu zklamaná až si budu dělat test ![]()
@whelp Ahojky, vítej mezi námi, všechny to máme podobné, taky nemám MS bez utrouše, ale na clostík jsem aspoň reagovala, tak asi nejsem zas tak beznadějný případ
ale tím tě nechci nějak lekat, jaké dávky clostíku jsi brala? Oni si určitě poradí, jinak drilling vaječníků u mě teda ovulku nevyvolal, ale měla jsem po ty tři měsíce aspoň samovolnou menstruaci, což byl taky posun kupředu. Takže určitě se neboj, oni tě v CARu dokáží určitě správně nastimulovat ![]()