Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky já to nemyslela s tou kmotrou jako, že to je jasná věc, jen jsem reagovala na zakladatelčin dotaz jak by to bylo asi u nás. A vím, že pokud by se nemohli postarat naši, tak by se prvně starala ségra jako kmotra, nic vív jsem tím nemyslela.
Já mám jasno v tom, že kdyby se stalo něco se mnou, tak chci, aby si chlap našel jinou ženskou - která ale především bude na naše děti hodná. Jinak se vrátím a budu ho strašit
.
Pokud by se stalo něco nám oběma, oboje prarodiče by bojovali za vnoučata, ale jen moji rodiče byli schopní zvládnout fyzicky i prostorově všechny tři. Jsou mladší, zdravější, mají RD se zahradou. Ale nejspíš by si dohodli něco na způsob střídavé péče - bydlí ve stejném městě.
Dobré téma…
Mě by spíš zajímalo, když už je o tom řeč… jsem jedináček, tcháýně je starší, moji rodiče taky. Co kdyby se stalo něco se mnou i manželem a pak i s rodičema? Ke komu by dcera šla? Bratr manžela s jeho ženou by ji asi nechtěli… pátrá se pak dál v rodině, kdo si dítě vezme? Třeba vím, že moje sestřenice by si ji vzala… myslíte, že by k tomu soud přihlédl, kdyby ona o ni bojovala, nebo by ji strčili do děcáku?
Ježiš to jsou představy… ![]()
Prednost se dava rodine. Detsky domov je az ta nejkrajnejsi varianta. Takze podle me kdo projevi zajem a ospod pak bude hodnotit, zda dotycny vyhovuje. Prednost dostanou podle me sezdane pary, prihledne asi k majetkovym pomerum, veku, prostredi… asi taky bude zalezet na dohode stran, pozustalych pribuznych. Jam je to v tomto pripade se stridavou peci jak tu nekdo zminil, nevim, ale moc se mi to nezda. To je institut rodicu ne opatrovniku. V tomto pripade nepujde o adopci. Ja jsem nervozni z tech vyrovnanych sil tchyne s manzelem versus nasi. Schvalne v pondeli nekam zavolam a zjistim to. A dam sem vedet.
Prednost se dava rodine. Detsky domov je az ta nejkrajnejsi varianta. Takze podle me kdo projevi zajem a ospod pak bude hodnotit, zda dotycny vyhovuje. Prednost dostanou podle me sezdane pary, prihledne asi k majetkovym pomerum, veku, prostredi… asi taky bude zalezet na dohode stran, pozustalych pribuznych. Jam je to v tomto pripade se stridavou peci jak tu nekdo zminil, nevim, ale moc se mi to nezda. To je institut rodicu ne opatrovniku. V tomto pripade nepujde o adopci. Ja jsem nervozni z tech vyrovnanych sil tchyne s manzelem versus nasi. Schvalne v pondeli nekam zavolam a zjistim to. A dam sem vedet.
Ahoj, tak nad tím jsem nikdy moc nepřemýšlela ale asi to nějak budeme muset pořešit. Mě by nejvíc zajímalo jak to jako chodí v tu danou chvíli, jestli třeba kdybysme s manželem oba umřeli v autě, tak co se potom jako bude dít? Odvezou děti do nějakýho ústavu, než se určí opatrovník nebo tak? Já teda nemam moc strach, že by naši děcka nedostali, táta vydělává víc slušně, máma by byla schopná se o tři děcka postarat a největší roli hraje to, že tchánovcům je oběma 65 let, takže spolíhám na to, že by jako žádná instituce nepřidělila děti důchodcům, když by tu byla ješt varianta vhodnějších opatrovníků.
Mě spíš trápí to, že bych nechtěla aby moje děti byly v nějakym ústavu než se to vyřeší, nepřála bych jim žádnej podobnej zážitek a hlavně moje máma by z toho mohla zešílet, že má vnoučata někde umístěný a nemůže s tím nic dělat
Určitě dej vědět, co zjistíš ![]()
Raději na to nemyslím. Kdybych zemřela já, tak tatínek se postará. Už teď zvládá pečovat, trochu byl asi problém v servisu.
Kdyby jsme zemřeli oba, tak nevím. Nějak stále myslím na mé rodiče, děti je znají nejvíc, ale už nejsou nejmladší a bylo by to pro ně určitě vy čerpající. A pak moje ségra, brácha, sourozenci manžela ![]()
Ahoj,
cetla jsem tvuj dotaz ze zacatku roku, resim ted stejnou otazku. Jak mohu pravne osetrit, aby dcera sla k mym rodicum, pokud se nam s muzem neco stane.
Zajimalo by me, jestli jsi nekam volala a neco se dozvedela.
dekuju moc
ale
Tohle jsem nasla k tematu na netu:
http://www.pravnik.cz/…-rodicu.html
Poručníka dítěti ustanovuje soud. Ten obvykle určí toho, koho rodiče doporučí. Soud přáním rodičů však není vázán, čili při rozhodování vychází z toho, zda-li ustanovení doporučeného poručníka není v rozporu se zájmy dítěte a zda-li tento poručník skýtá dostatečné záruky, že tuto funkci bude vykonávat správně.
Forma tohoto doporučení není přesně stanovena. Je tedy možné tuto vůli zakotvit do závěti. Vyloučeno není ani ji zachytit na jiný písemný dokument. Tuto vůli lze samozřejmě vyjádřit i ústně např. v přítomnosti pracovníka sociálně-právní ochrany či jiných hodnověrných svědků.
Ja bydlim v zahranici a manzel je cizinec, tak si budu muset zjistit, jak je to zakotveno v mistnim pravu. chjo
Teď od ledna 2014 začne platit nový občanský zákoník a tam je to upraveno jinak - rodiče můžou určit, kdo se v případě jejich smrti o dítě postará. Taky se chystáme to sepsat.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, potřebuji poradit.. Máme ročního syna a mám strach že kdyby se nám něco stalo tak aby syna nedostala tchýně.. Chci aby ho měli mý rodiče, jenže manžel s tím nechce souhlasit. Takže šílená hádka..Ani jeden nechce ustoupit.. co dělat?
A vy umíráte? Že se kvůli tomu hádáte…?
![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, potřebuji poradit.. Máme ročního syna a mám strach že kdyby se nám něco stalo tak aby syna nedostala tchýně.. Chci aby ho měli mý rodiče, jenže manžel s tím nechce souhlasit. Takže šílená hádka..Ani jeden nechce ustoupit.. co dělat?
Nehádat se o blbostech, stejně by po vaší smrti rozhodoval soud…