Pekelná tchýně

Anonymní
23.11.24 23:48

Pekelná tchýně

Zdravim, mam takovy problem s tchyni. Ten problem trva uz asi 2 roky, takze nebudu popisovat cely prubeh, ale takovy nejdulezitejsi body jsou asi takovy. Driv jsme mely dobre vztahy, dceru jsem ji davala na hlidani pres noc uz asi od 8 mesicu, vse dle meho klapalo ok. Takze duveru moji mela. Ale v prubehu meho druheho tehotenstvi se to zacalo velmi zvrhavat a kdyz jsem se ohradila, ze nechci, aby rok a pul stary dite cpala jen parkama, cokoladou, apod. A aby si takhle maly dite hralo s magnetama, tak byl hned ohen na strese. Dceru jsem tam teda zacala davat min a min. Kvuli kauze magnety jsem byla i u pediatricky, sby mi napsala papir, ze takhle male deti si opravdu s magnetama hrat nemaji. No resilo se to asi 3/4 roku. Az jsem loni v zari to nevydrzela - potom, co se jim to reklo opakovane, jak ja, tak i manzel, tak jsme tam byli na navsteve a tehdy teda 2 leta dcera opet zacala nosit male magnety z lednice. Tak jsem naprosto v klidu rekla, proc ty magnety nedali pryc, kdyz jsem je o to nekolikrat zadala. Odpoved byla - nevidela jsem, ze by si je nekfy strkala do pusy. Na to jsem ja odpovedela - stale v klidu - no ono staci, sby to udelala jednou. A na to byla odpoved - tak jestli se bojis, ze se ji tu neco stane, tak sem nemusi chodit. Tak jsem rekla - jo to mas pravdu, nemusi, odchazime. Takze jsem nas zacala balit. A tehdy manzel pry - tak jdi sama a nech mi tu deti. Tak jsem jen vyvalila oci, ze to se asi pos… a ze to teda ne. Tak se teda zvedl a sel s nami.
No situace byla pak takova, ze kontakt nebyl zadny (s manzelem asi mela, ale nechodilo se k nim). Kontakt byl, az kdyz ji zemrela matka, nekde loni v prosinci, tak ja teda zvedla telefon a zavolala ji kondolenci. Pak jsem byla na pohrbu, ale na kar jsem nesla (vymluva na deti se celkem hodila). Z myho pohledu tohle byla proste slunost. Z jejiho pohledu asi - aha, takze prilezla, vse vyreseno, muzu pokracovat v krasojizde. O zadnych nasich sporech nikdy nebyl zajem nejak hovorit.
No takze v tomhle stavu pokracujeme dalsi rok. Ja tam deti neposilam vic nez je nezbytne nutny - vetsinou jen kdyz si dcera rekne, ze tam chce jit. Sama na vikend tam tenjle rok byla asi 3×. Vzdycky kdyz prisla sem, tak strasne chvalila, co jsem upekla a hrozne tutu nunu. Ale ja uz ji na ty jeji manipulativni komedie proste neskacu, takze si drzim odstup. To ze v zari u ni byla dcera na navsteve a zas ji tam tak precpala, ze mi v noci zeblila celou postel radsi ani nekomentuju. Ale to, ze ted moji triletou navadi, aby mi nerikala, co tam jedi a co delaji, tak to se ve me teda vari krev. Dcera prijde ze skolky, dycky vsechno nadsene vypravi, co delala, co meli k obedu. Od moji mamy, kdyz prijde, tak to samy. A ted asi mesic zptky tam teda byla na vikend a prisla domu, tal jsem se ji ptala, co delali a co meli dobryho. A ona mi rekla - ja ti to nereknu. To nikdy predtim neudelala. Tak jsem se ji ptala proc a ona mi rekla, ze mi to nerekne, protoze je velka a sikovna. No kde by k tomu z vlastni hlavy asi prisla ze. No dobry, zbystría jsem, ale rikala jsem si, ze z jednoho incidentu nebudu delat halo. No ale ted tam v tydnu byli na navsteve a vcera mi pak neco vypravdla, co bylo u babi a najednou se uplne vydesene zarazila, zmlkla a rekla, ze mi to nerekne. Tak zase rikam proc a ona tak koukala a ze prej nechce. To uz jsem teda byla celkem vztekla, ale furt jsem to brala, ze si treba neco spatne vylozila. No ale dneska moji mame rikala, ze mi vsechno nerika, protoze ji to rekla druha babicka.
Takze uz to beru jako jasne potvrzenou vec, ze ji proste navadi, aby si furt mohla delat co chce. Ja ji nikdy neomezovala v tom, co ma s detma delat. Mela jsem problem s tim jidlem - aby ji teda necpala horem spodem kravinama a aby si nehrala s magnetama. To mi nepripada jako prilisna buzerace. Kdyz u nich byla, ani jsem ji furt nebombardovala zpravama, co se jako deje, atd.,nedelam to nikomu. Ale jako aby trilety dite navadela, aby neco nerikala mame, no ja nemam slov. Aby ji ucila, ze jsou veci, co mame nema rikat, do pr… dite ma mit v rodice duveru a rikat jim vzdycky vsechno!!! No proste to, ze se mi snazi znicit vztah s dcerou, to uz fakt nedavam. Ja proti ni dceri nerekla nikdy ani slovo - dle meho spory mezi dospelymi nemaji deti ovlivnovat. Ale ona jde proste pres mrtvoly. A ja vubec nevim, co mam delat. Manzelovi jsem to jeste nerikala, mame dost krizi, i diky ni samozrejme, chodime i do poradny. Chci to asi vytahnout az tam, aby musel nejak reagovat a ne ze to jen shodi ze stolu. Ale vubec nevim, jak to resit a jak presvedcit manzela, aby vuci ni konecne poradne zakrocil. Kdyby mel kdokoliv jakykoliv napad, jak presvedcit manzela, ze ne ja, ale jeho matka dela v cely rodine zle a ze tohle uz fakt prekrocilo jakykoliv hranice, tak budu moc vdecna. Jsem z toho fakt spatna a nevim, co dal :(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
34473
24.11.24 00:20

Mě teda přijde, že to zbytečně hrotíš ty. Jsi na tchýni vysazená, tak je všechno problém. Až si kvůli tomu rozjebeš vztah s manželem, tak tam dcera půlku času bude bez omezení a co uděláš? Mmch kauzu magnety bych vyřešila raz dva, koupila bych velké a ty malé po domluvě s nimi vyhodila. Hotovo, vyřešeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
809
24.11.24 00:29
@terien píše: Více

Tak já tedy chápu zakladatelku. Tchyně očividně totálně ignoruje její názor na výchovu. Doslova jí hází klacky pod nohy. Magnety, precpavani děcka, až se pak doma poblije, navádění ať doma mamince nic neříká 8o hnus prostě. Radu nemám. Promluvit si s ní nepovedlo, stejně si jede tu svoji. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
24.11.24 00:42
@Zlatovláska555 píše: Více

Mě přijdou švihlý obě stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.11.24 00:51

@terien a mohla bys mi specifikovat v cem jsem svihla ja a v cem to zbytecne hrotim? Neutocim, realne me to zajima konkretne. To ze uz jsem na tchyni vysazena, v tom mas 100% pravdu, ale z meho pohledu k tomu jsou relevantni duvody, kdy ja se mnohokrat snazila neco v klidu vyresit a jediny, co se mi dostalo zpet bylo poslani do urcitych mist. Takze vsechno si taky libit nenecham, hlavne kdyz jde o moje deti. A to ze teda dela gulas v hlave triletymu diteti kvuli tomu, ze ma spory se mnou, mi teda prijde jako hnus nejvetsiho kalibru

• Citovat
  • Upravit
34473
24.11.24 00:57
@Anonymní píše: Více

Například ten papír od pediatričky, to je fakt cáklý. Třičtvrtě roku řešíš něco, co se dá vyřešit za 1 den. Ale to by pak nebylo drama, chápu. Je z tebe cítit, jak jsi napružená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.11.24 01:08

@terien mozna to cakly je no. Byl to cin naprosteho zoufalstvi, ze kdyz teda neposlechnou me, tak ze kdyz budou mit papir od doktora, ze se jim treba rozsviti. A drama z toho furt ze svyho pohledu nedelam ja. Po 3 slusnych vyzvach, at to daji pryc, jsem na dalsi navsteve sla a magnety dole z mrazaku dala nahoru na lednici, aby na ne dcera nedosahla. A priste? Magnety byly opet zpet dole na mrazaku - tam je opravdu nekdo potrebuje? Nemaji na nich prichyceno nic. Takze napad s vetsima magnetama je sice hezky - a „po domluve male vyhodila“, to zni skoro az idealni stav, alorat ze s nima zadna domluva neni mozna a to je ten problem :) s jo napruzena sem, proto sem i pisu, abych to ze sebe dostala

• Citovat
  • Upravit
15160
24.11.24 04:32

Tak tam ty děti nedávej ne? Problém vyřešen. Nemáš zač.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22566
24.11.24 05:00
@Anonymní píše: Více

Za me taky extremni hysterka. S tou pediatrou me to rozesmalo. :mrgreen:. Kecat nekomu, kde ma nebo nema mit magnety, kdyz je nepotrebuje, je taky sila. Posunu je a tecka. Ze se holka poblila, muze byt po jidle na navsteve, ale taky nemusi.
Zle delate obe, nejen tchyne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42482
24.11.24 05:34
@Kockazvysocan píše: Více

Souhlasim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20899
24.11.24 05:52

Z jejího pohledu jsi asi pekelná snacha. Jako nosit od doktora papír, že si dítě nemá hrát s magnetama potom, co to měsíce hystericky řešíš? Víš že všechny magnety automaticky neznamenají smrt dítěte? Víš že jej dokonce může v jednom kusu bezpečně spolknout? Kdyby jsi jen zlomek úsilí, co venujes do očerňování a hledání všechno špatnýho na tchýni, věnovala tomu, že jsi ji tam pár magnetek na lednici porovnala, tak máš měsíce naprostý klid.

Jídlo bych neřešil vůbec, vzhledem k tomu jak „často“ tam je, na to dítě určitě neumře… A pokud si myslíš, že máš doma krásně naplánovaný úžasný jídelníček, tak jak dítě dojde na základní školu, tak z toho nebude nic.

A vzhledem k tomu, jak na COKOLIV reaguješ naprosto nepřiměřeně a zaujatě, tak se ani nedivím, že má reálný strach z toho, že se dozvíš o čemkoliv, co spolu dělali nebo jedli, jelikož bude všechno špatně a proto chce po malé, ať ti radši nic neříká. Těžko se někomu něco říká, když ten druhý hnedka z toho dělá scénu. Víš, ona má babičku třeba fakt ráda a ty ten jejich vztah totálně likvidujes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
24.11.24 06:28

Zbytečně vyhrocené vztahy. Chybu vidím na obou stranách. Tchyně by měla respektovat u takhle malého dítěte matčiny požadavky na stravu, nicméně z menších vybočení bych drama nedělala. Ohledně magnetů, tam vidím nedostatek diplomacie ze strany zakladatelky, Ono by totiž úplně stačilo po příchodu k prarodičům ty magnety přendat nahoru, jen jim to v klidu oznámit „radši je dám před malou nahoru“ a před odchodem jim je zas vrátit na původní místo, což by oni asi nepožadovali. My máme s mužem už taky bydlení zařízené pro nás dva a když přišla dcera s vnučkou, tak dokud byla batole a mrňous, tak to na dobu návštěvy taky uzpůsobila, aby to pro malou bylo bezpečné nebo aby nám zbytečně něco nerozbila. Na tom přece nic není a i když my jsme se snažili, všechno jsme vždycky nevychytali, ona na to měla ty oči a předvídavost přece jenom trénovanější.
Zkuste si v klidu všichni promluvit, pochopit jeden druhého, nevyžadovat omluvu a uznání „viny“, vzájemně si vysvětlete, že všichni děláte vlastně všechno ve prospěch té malé, jen tomu musíte krapet nastavit pravidla. A že by teda teď mělo v zájmu té malé přijít usmíření a pochopení, aby vyrůstala v milující široké rodině a nebyla vystavována nějakým manipulacím, které jí zbytečně zatěžují hlavičku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42482
24.11.24 06:38

Zakladatelko, myslím, že bys svůj přístup měla přehodnotit. Ona milující a hlídací babička je k nezaplacení, věř mi. Sama píšeš, že manželství je v krizi, tak ať brzy nelituješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13931
24.11.24 07:17

Jako souhlasím, ze zakladatelka ma svou porci viny. Ale pardon, navádět tříleté dítě at něco neříká mame je fakt peklo. Vsak ji udela v hlavě hrozny guláš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.11.24 07:27

Chápu zakladatelku. Mně se líbí názor, ať koupi jiné magnety, nebo se magnety posunou. Co když druhá strana nechce? My řešili něco podobného. Babička nechávala roční dítě, ať dává zástrčku do zásuvky a ven, přišlo ji to normální, dál ignorovala, že dítě nemůže mandarinky, protože z nich má ekzém, nakonec to dělala schválně, jak jsem odešla, nacpala dítě mandarinkami a dítě dostalo instrukce, že mamince to neřekne. Druhému dítěti dávala přes zákaz čokoládu v době, kdy jsme řešili, že z ní má zácpu.
U nás to dopadlo tak, že kontakt s prarodiči prakticky není.
Za mě, pokud druhá strana nechce a trvá si na své pravdě, neudělá se nic.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová