Perly v českém jazyce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4691
18.4.12 11:43

Já jsem ty český patvary cizích jmen taky nesnášela, ale pak jsem četla zajímavej jazykovědnej článek, kde vysvětlovali, že to má svý důvody. Například ve větě Hillary Clinton navštívila Michelle Obama - bychom vlastně nevěděli, kdo koho navštívil. A podobné příklady tam byly, který mi nakonec docela dobře osvětlily, proč se to dělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
18.4.12 11:45

vždyť je to fuk, hlavně že se potkaly :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
18.4.12 14:33

A jak to pak zjistí celý zbytek světa, který nepřechyluje? Ti asi používají speciální gramatiku, aby to zjistili :zed:
Nehledě na to, že to stále nevysvětluje, proč Češkám a Slovenkám se nepřechylování toleruje :!

@Lucink-a píše:
Já jsem ty český patvary cizích jmen taky nesnášela, ale pak jsem četla zajímavej jazykovědnej článek, kde vysvětlovali, že to má svý důvody. Například ve větě Hillary Clinton navštívila Michelle Obama - bychom vlastně nevěděli, kdo koho navštívil. A podobné příklady tam byly, který mi nakonec docela dobře osvětlily, proč se to dělá.
  • Citovat
  • Upravit
17974
18.4.12 15:10

Amber, to je tím, že mnoho jazyků má pevný slovosled, tj. každý větný člen má své pevné místo. Čeština jako slovanské jazyky má slovosled pružný, takže pak je větněčlenská platnost někdy nejasná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
734
18.4.12 22:42
@Maartina7 píše:
no jo no…základní učivo, ale tenkrát mi to v páté třídě nedobře vysvětlili a já dostala svoji první pětku a zařekla se, že tohle se teda nikdy učit nebudu :)…a jsem hlava dubová a vydržela jsem to do svých 30ti let a pak narazila na výbornou pomůcku…místo mě dosadit vaška…kde si řeknu vaškovi patří mně (dlouze k dlouhému) a kde vaška patří mě (krátce ke krátkému)…a najednou to jde :) …hned jsem to poradila kamarádce učitelce, že takhle na to musí jít s dětičkama :)

Noo, tak to není špatná pomůcka :-) Zkusím to tak podat těm, kteří to stále nepochopili, třeba se na Vaška chytnou :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
398
2.8.12 16:37

mražák

Zajímalo by mě, jak se jinak řekne mražák? Já mu totiž jinak neříkám, ani jsem jiný výraz snad neslyšela :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
2.8.12 16:47

@Markétka91 přeci mrazák. Neboť nemraží, ale mrazí. Tuším, že to ž je tam taknějak vlouděné z ruštiny :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
398
2.8.12 16:50
@puntice píše:
@Markétka91 přeci mrazák. Neboť nemraží, ale mrazí. Tuším, že to ž je tam taknějak vlouděné z ruštiny :?:

Už mi to před chvíli došlo :oops: :oops: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
3.8.12 06:58

@Markétka91 není zač se stydět. Například moje mamka používá slovo „džběrka“ = naběračka. Urputně tvrdí, že je to spisovný správný název :lol: jen mu nikdo mimo okruh rodiny nerozumí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
4.8.12 14:50
@puntice píše:
@Markétka91 přeci mrazák. Neboť nemraží, ale mrazí. Tuším, že to ž je tam taknějak vlouděné z ruštiny :?:

ty, neni. Mrazák je rusky morozilka, takze taky z. Mrzne je zamerzajet, ale mrznout zamoraživat. A konečně klasické „ruské zmrzlině“ říkáme moroženoje. Takže nakonec monžá z ruštiny jo, ale nikoli z ruského mrazáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17974
4.8.12 20:41

Já myslím, že to souvisí spáš s českým „mražený“, prostě jsou v tom mražené věci, tak mražák :mrgreen: Logiku to má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jančakecalka
24.8.12 20:30

Kámoška říká místo lžička žlička, taky to nechápu :nevim: :lol:

• Citovat
  • Upravit
20518
24.8.12 20:39
@Jančakecalka píše:
Kámoška říká místo lžička žlička, taky to nechápu :nevim: :lol:

Neříkám, ale velmi často píšu :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
24.8.12 20:56

Z jiného diskusního serveru: Žrouti nad Děsnou :P (= Kouty nad Desnou…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6096
24.8.12 21:58
@Jančakecalka píše:
Kámoška říká místo lžička žlička, taky to nechápu :nevim: :lol:

To má asi z dětství. Občas to používá můj táta a on to má z dob, kdy jsme byli malí a asi se nám to líp vyslovovalo.. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová