Perly v českém jazyce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31399
14.3.12 12:05
Bublana píše:
elanaa píše:
u Strakonic jsou vesnice Čkyně, Malenice a Cehnice.

jezdí se do Čkyně, do Malenic a do Cehnic.

bydlí se ve Čkyních, v Malenicích a v Cehnicích. :D
jj, takhle disco v Malenicích :mrgreen:

i v Cehnicích se dobře trsá, Leoš Mareš tam taky byl :palec: :mrgreen:

ještě mě z opačného konce republiky zarazilo, že někdo používá ten Olomouc a ta Břeclav(a) :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17974
14.3.12 12:06

Břeclav je ženská, ne? Mě překvapuje ten Florenc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31399
14.3.12 12:08
Eliška píše:
Břeclav je ženská, ne? Mě překvapuje ten Florenc.

jo, Břeclav jo…ale oni tomu říkají jakoby to byla Břeclava. „Bydlím v Břeclavě“ např…já bych řekla v Břeclavi :think:

ten Florenc taky neznám…stejně jak ten Olomouc právě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.3.12 12:10

už jsem slyšela i v Prachatici, v Kaplicích

pak místo kremžská hořčice křemežská (výroba v Křemži :lol: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31399
14.3.12 12:39

tak v Prachatici mě dostalo :mrgreen: , v Kaplicích jsem slyšela už taky, i když mi to taky tahá uši. Ačkoli proč, když v Cehnicích říkám běžně, žejo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
14.3.12 12:45
Bublana píše:
už jsem slyšela i v Prachatici, v Kaplicíchpak místo kremžská hořčice křemežská (výroba v Křemži :lol: )

No, myslím že to není česká receptura… Podle mě je pojmenovaná podle města Kreims.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.3.12 12:50
Jura007 píše:
Bublana píše:
už jsem slyšela i v Prachatici, v Kaplicíchpak místo kremžská hořčice křemežská (výroba v Křemži :lol: )
No, myslím že to není česká receptura… Podle mě je pojmenovaná podle města Kreims.

Nee, to jsem se jako smála, jak z toho někdo udělal výrobu právě v Křemži. Jinak je to podle rakouského města Krems.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
14.3.12 12:59
CokeLady píše:
Já bych tedy z pusy nevypustila, do Mělníka, do Kladna…

A kam jinam bys chtěla jezdit ??? :O Do města - Do Mělníka, do Kladna. Do Olomouce, TA OLOMOUC, Ta Břeclav a jedu DO BŘECLAVI,

TEN FLORENC, ten Brod, ten Hradec.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17974
14.3.12 13:15

Ale M ělník je mužský rod, vzor hrad/les.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
14.3.12 13:18

Nevím, jestli to už tady někde padlo, ale na podzim jsem v autobuse zaslechl, jak se dvě středoškolačky baví o diktátech. A jedna povídá: su úplně blbá, pořád zapomínám ty interrupční znamínka… :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17974
14.3.12 13:20

Juro, zas boduješ :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
14.3.12 13:24

Ten Florenc :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
734
14.3.12 13:29
Lesina píše:
AdelQa píše:
Ještě jsem si vzpomněla - specialita jedné uživatelky e-mimina - „můj chlop“..jako chlap.. to je taky děs! (pokud se v tom dotyčná najde, nechť se nezlobí :kytka: )

Nezlobí, pokud to bylo na mě. Zde je to běžně používané slovo a mně je rozhodně příjemnější než na emiminu běžný manža :) Je to míněno s jistou dávkou nadsázky a tak si ho budu používat dál.
Mimochodem, Nohavicovu písničku " V jednym dumku na Zarubku " znáte? No a tak nějak to u nás vzniklo :)

Mimochodem, přemýšlím o diskutované předložce na a do - všechno beru, ale jet do Vsetína mi prostě přes pusu ani přes prsty nejde. Jezdí se na Vsetín… A do Valmezu, když už jsme na Valašsku ;)

Ne, na tebe to nebylo :) U nikoho jiného jsem si toho nevšimla, protože když to někdo prohodí někde jednou, tak to si nepamatuju. Ale na diskuzi Zoufalých manželek..prásknu jí-Januliiik :mrgreen: … tak ti jdou koukat s chlopem, už jsme to s chlopem viděli, musím počkat na chlopa…atd… tak proto se mi to tak vrylo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
14.3.12 13:38

balgon / balgón - co tomu říkáte? :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
17974
14.3.12 13:40

Moje babička-dáma říkala noblesně glozet :lol:

• načítám...