Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Amber_1977 píše:
No.. Tak tohle asi zkusím zjistit na jayzkovědeckém ústavu, protože podle mě je „na každý pád“ či „v každém případě“, ale každopádnějestli to fakt existuje, tak je to to nejblbější slovo, co oficiální čeština přijala
proč?
SSJČ uvádí každopádně - nesprávně místo v každém případě, ale současné nahlížení vrstvy neznám. Myslím, že se bude pohybovat kolem hovorové.
Protože mě to zajímá, ale už odpověděla Eliška, tak nemusím nikam psát ![]()
Hmmm, tak toto je téma akorát pro můj dnešní večer…
Jsem se zase přesvědčil, že stárnu; nerozumím slovní zásobě dnešních pubošů. Posuďte samy:
interfernet = internet
fejsbukvice = uživatelé Facebooku
ornadement = ornament
pikaprd = pick-up
dva tuleni = zamilovaný pár
a perla na závěr:
„Co bude dneska k večeři? Smažený štěkanátky nebo psíčková s knedlíkem?“ ![]()
Mně je 34 a docela jsi mě pobavil, Juro
interfernet, psíčková ![]()
No, docela se to dalo odhadnout, co to znamená. Ale dva tuleni mě dostali.. ![]()
Jura007 píše:
Hmmm, tak toto je téma akorát pro můj dnešní večer…Jsem se zase přesvědčil, že stárnu; nerozumím slovní zásobě dnešních pubošů. Posuďte samy:
interfernet = internet
fejsbukvice = uživatelé Facebooku
ornadement = ornament
pikaprd = pick-up
dva tuleni = zamilovaný pár
a perla na závěr:
„Co bude dneska k večeři? Smažený štěkanátky nebo psíčková s knedlíkem?“
asi starnu
Ahoj,
taky často z některých příspěvků nechápu…pokud jde o slova z nářečí, tak je to někdy docela zajímavé.
Mamka je z Šumavy a říká třeba nastevřené/natevřené dveře. Nebo nežkuliž … řekla bych, že jde o podivnost vytvořenou ze slova neřku-li.
saracenka píše:
můj muž je od Krnova a používá vydělat ,jako vyndatto mi přijde taky jako vy…
![]()
![]()
![]()
Přesně tohle jsem sem chtěla hodit. Mýho jsem si přitáhla od Ostravy.. on to teda nepoužívá, ale tchánovci to jedou. No, rve mi to uši, „vydělej to z té krabičky“! Pak teda, co tu už padlo - okurek, a dám si játru. To je děs. Ale naše „přijdu dýl“ dokáže muže taky obstojně vytočit ![]()
V práci se ho ptal známej „helééé, nemáš náhodou ňáákýý příbuzný ve Vysokym Mejtě?“… no to bylo něco na něj-Ostravaka ![]()
Ja taky pouzivam „vydelat“
Ovsem „prijdu dyl“ mne prijde o moc kvalitnejsi.
Ještě jsem si vzpomněla - specialita jedné uživatelky e-mimina - „můj chlop“..jako chlap.. to je taky děs! (pokud se v tom dotyčná najde, nechť se nezlobí
)
AdelQa píše:
Ještě jsem si vzpomněla - specialita jedné uživatelky e-mimina - „můj chlop“..jako chlap.. to je taky děs! (pokud se v tom dotyčná najde, nechť se nezlobí)
to mi zní spíš jako „chlup“, než jako „chlap“ ![]()
No.. Tak tohle asi zkusím zjistit na jayzkovědeckém ústavu, protože podle mě je „na každý pád“ či „v každém případě“, ale každopádně
jestli to fakt existuje, tak je to to nejblbější slovo, co oficiální čeština přijala