Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Menorka Na hafici. cz byl tip, že pokud skáče, tak mu mírně potáhnout tlapky nahoru, že je to pro psa nepříjemné a přestane, zkoušíme měsíc a zatím bez úspěchu ![]()
Odeslat na místo a dát něco na zabavení (kousací kostičku, balonek naplněný pamlskama, sušenou šlachu). V případě, že neustále skáče, připnout mu couračku (krátké vodítko)a korigovat ho pomocí vodítka. Pokud vás neposlouchá, když dojde návštěva, tak ten povel prostě nemá naučený dostatečně. Trénujte ![]()
@Renaku myslim ze u nas by to bylo zbytecny.. je uplne hotovej ale na poval poslechne.. jediny co ze muzi je ho lito a chce se s nim proste privitat kdyz dojde domu tak pes uplne zpiva :/
Bože, to jsou rady - dát psa pryč
Fakt super, při prvním problému mrsknu psa do útulku, pak nemají být tak přeplněné..Smýšlení některých lidí je opravdu smutné.
Je mnohem, mnohem snazší psa naučit, co dělat má, než ho naučit, co dělat nemá.
Takže si vymyslete nový povel a co u něj má dělat…
Třeba „hačí“ a na tento povel si sedne. Nejsem si jistá, jestli by se dalo použít „sedni“, když už je naučený, že stejně při návštěvě ho nemusí splnit… - bude jednodušší ho něco učit úplně od začátku, než přeučovat špatné.
A postupně na tom pracovat, nejdřív aby to zvládal - pokaždé! když přijdete domů vy. Pokaždé po příchodu ho posadit, pomazlit, dát odměnu…
Pak ideálně nějakého figuranta, co bude hrát návštěvu - přijde, pes skáče jak šílenec, návštěva se k němu otočí zády, vůbec nereaguje, vy dáte povel, pes ho musí! splnit a odměna. Asi na vodítku, aby byl ovladatelnější.
Opakovat příchod návštěvy víckrát (nebo tu situaci, kdy skáče…), návštěva si ho absolutně nesmí všímat, po splnění povelu pochvala od vás.
Postupně zvyšovat obtížnost - nejdřív návštěva jen postojí v chodbě, pak se projde do obýváku a zpět, pak si v obýváku sedne, až jako poslední stupeň si návštěva bude všímat mimina. Pes musí dobře zvládat jednodušší, aby jste mohli postoupit k vyššímu „levelu“.
Možná by se dalo i tomu povelu vyhnout - přijít, pokud pes skáče, otočit se, nedívat se na něj, vydržet tak dlouho, až na vteřinku přestane a v ten moment ho pochválit. Ale to mi přijde pro psa náročnější…
Že musí sám „vymyslet“, co po něm vlastně chcete, ten povel je takový průhlednější ![]()
I pro vás, správně odhadnout chvíli pro pochvalu a rychle zareagovat.
V mezičase nedovolit, aby návštěvu, co není figurant, obtěžoval - i kdyby s ním měl někdo jít mezitím ven…
Taky klikr by se dal dobře využít při té metodě bez povelu…
Zkus si najít na youtube videa „Buď já nebo pes“ podobné téma se tam řešilo vícekrát.
Ti malí „smetáčci“ bývají labilnější, ale za pár týdnů byste mohli slavit úspěch.
Neumím si představit, že takovýhle mladý smeták je „hlava rodiny“ a bude si diktovat jak co bude a nebude. To bych teda neakceptovala. Mám dvě výmařské ohařky a nestalo se mi, že by se chovaly nevhodně, poslouchají a ví, kde je jejich místo - v posteli nespí, na gauč nesmí a v prostoru kuchyně se též pohybovat nesmí, též ví, že když je nevyzvu, tak nesmí ani dovnitř do domu, naopak, my respektujeme jejich pelíšek/boudu, misku s jídlem apod. Ale je to o důslednosti a výcviku, moc se mi líbí popis @Pipet, určitě bych to vyzkoušla ![]()
@Pipet to je dobrý nápad s tím figurantem. Prostě se to musí už naučit. Díky.
@Gituš ano ja vím, měli jsme být od štěněte důslednější. Teď je proste už problém neúnosný a zanedbaný, ale je to naše chyba a nechci kvůli tomu psa dávat cizím lidem, je jinak opravdu hodný.
Zkus si o tom neco precist, bude treba, aby jasne porozumel hierarchii v rodine, aby chapal, co muze a co ne. Jinak bude zmateny a agresivni.
@Renaku Jo, to mě by ani nenapadlo dát psa pryč, proto to ani neradím. Jen to chce začít být důsledná. Fenky jsem si pořídila, protože miluju zvířata a hlavně tedy psy, a ne proto, abych je dávala pryč, když to s nima nejde „hladce a bezproblémů“. Mým fenkám je 8 a 5 let, takže přecijenom už poslouchají témeř dokonale. Ale ony jsou i klidné povahy, takže tak
Nevzdávala bych se ![]()
@Menorka Já neporadím, od štěněte jsem psa vedla k tomu, že na lidi se skákat nesmí! Má 45kg a kdyby na třeba skočil na dítě… Teď, když má radost a vítá, chodí kolem dokola a může se uvrtět, ale neskočí.
@Renaku
Njn. Maltézáci jsou pěkný psí zm*di
Chtějí být středem pozornosti a nechápou, že jsou jen psi. Měla bys mu nastolit tvrdší režim, a jak tu už někdo psal - chovat se k němu jako k psovi, ne jako ke členu rodiny. Jinak Vás bude ovládat, dělat vám naschvály (nachcáno všude) apod. - to muže přijit časem. Měli byste ho usměrnit co nejdřív.
Měl by umět reagovat už i na intonaci hlasu, kdy pokud přísněji řeknete že má jít na místo tak by měl sklopit uši a odpajdat na misto… a ne otravovat.
Takže včera jsem nastudovala 9. dílů toho Buď já nebo pes a dnes ráno přišla mamka na návštěvu na půl dne a ani na ni neskočil! Zavřela jsem ho už před příchodem do koupelny s miskou vody a byl tam úplně šílený, když slyšel, že přišla. Asi po půl hodině jsem ho na vodítku vyvedla. Hned vyletěl a skočil, byl odveden hned zpět. Za chvíli znova, už šel opatrně ale zas vyskočil, takže hned zpátky. Potřetí už byl klidný, okamžitě uměl ne a sedni. Po hodině a půl byl naprosto klidný a vyrovnaný. Vodítko měl dávno sundané, na volno se pohyboval v bytě a na nikoho nedorážel. Dokonce jsem mohla jít ven z bytu, aniž by to věděl celý vchod (náběhy do dveří, štěkání). Celý den je naprosto klidný, oddaný. Snědl granule hned co jsem mu nasypala, přinesl mi hračku, ať mu házím, když manžel přišel domů tak pes nebyl tak šílený, že by vzbudil malou atd. No manžel i mamka nechápali. Uvidíme co bude dělat dál. Ale jsem ráda, že mi byl tento pořad doporučen. Zatím nejúčinnější, co jsme zkoušeli.
@Renaku Super! Klidně ještě napiš, jak budete pokračovat ![]()
Zajímá mě to
![]()