Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@pecmam ono i v Motole jedou Ponsetiho, teda aspon doktorka Němejcová ano
Když jsem se do Motola snažila dostat (tím jak jsem měla v plánu tam rodit, jsem se na Motol prostě nějak zafixovala), bylo mi řečeno, že tam jsou 2 lékařky zabývající se PEC. Dostala jsem se k Němejcové a jedem Ponsetiho. Ta druhý, doc. Schejbalová ale při naší tenotomii prskala, že by neoperovala vůbec. Takže já už fakt nevím, jakej ona má systém a jak by chtěla usádrovat 3. stupeň ![]()
Nám naše paní doktorka řekla, že teď už to záleží hlavně na nás. Že bychom to důsledným cvičením a dlahováním měli zvládnout a to byla na začátku hodně skeptická. Tak jsem zvědavá, jak dlouho bude trvat, než to fakt přepereme ![]()
Dendulina@zdravím
je možné a pravděpodobné, že to potrvá..,ale i tak tato prognóza
zní dobře
Přeju trpělivost a úspěch bez dalších velkých zákroků ![]()
¨no my máme hlavně ten lehký stupeň nic hrozného.. už teď má tu nožku krásnou, ale říkal něco o tom, že teď to musíme udržet ve stejném tvaru až do „operace“ a tím myslel protnutí šlachy.. tak ja nwm. Určitě dám vědět jak jsme na tom a kdy teda jdeme na tu „operaci“ ale ten doktor se ani moc nevyjádřil :/
Ahoj holky, chci se zeptat, dítko má pec jen na levé nožce a jelikož nesnášel nošení dlah s tyčí, tak máme jen jednu dlahu na nožce bez tyče a už daleko lépe spí, ale zdá se mi, že se nožka trochu vtáčí opět dovnitř, máte to taky tak někdo? Není to sice pořád, ale dost často tu nohu tak blbě dává, radost z toho teda nemám. Malý má 19 měsíců. Díky za rady.
@Doxa Ahojky, Veru když sedí, tak taky občas vtáčí špičky k sobě, doktor říkal, že je to docela normální, že si tím ulevuje..
@Doxa Barunka když sedí taky jí špička nemocné nohy padá dovnitř ale při chůzi ne to chodí normálně
Díky za odpovědi, já jsem z toho taková nesvá, zkrátka uvidíme co nám řeknou po 3 měsících na kontrole. Ještě se chci zeptat, jezdí vaše děti na odrážedle? Malého to začalo hrozně bavit, ale vím, že někdo to nedoporučuje. Ptala jsem se sice své lékařky, ta mi řekla, že není důvod proč by jezdit neměl, ale zaráží mě, že to tolik lidí zavrhuje. Kolo je prý dobré, ale na to je ještě malinký.
@Doxa zdravím
, napadá mě jen jak nám psal prim. Brauner na rhb do papírů, ‚jízdu na odrážedle zvládá‘. Určitě je odrážedlo dobrá pomůcka na procvičení, zajímalo by mě, jaký je ten jiný názor
?
A jinak.., kontrolovali jsme a vypadá to na podzim na další operaci. Ani se mi nechce k tomu nic víc psát
, ještě jsme se nevzpamatovali z té únorové a už další..Ale rehabilitujeme a rehabilitujeme a postavení nožičky pořád dobré není..takže tak ![]()
Nekončím dneska vesele, ale i tak to někdy je. Určitě bude líp ![]()
@pecmam On má právě na to odrážedlo každý jiný názor. A po jaké operaci již jste? My máme za sebou tenotomii ve 3 měsících, ale mám pocit, že malý tu nožku vtáčí čím dál víc, fakt je to s těma nožkama pech. Bylo mi potvrzeno, že stejně většina dětí skončí s další operací, že většinou jen pons. metoda a dlahy nevystačí. Tak se držte, my máme kontrolu v srpnu, tak dám pak vědět.
@Doxa pozdravuji
Malá má 2 roky, pec na pravé noze. Do 1.roku jsme měly 2× achilotomii, v necelých 2 letech operaci MacKay a z té se pořád vzpamatováváme, malá od sundání sáder na začátku dubna stále špatně chodí. Důvody jsou dva. První je, že dlouhé sádrování zasáhlo do návyku chůze, nenaučila se nohu správně používat a druhý důvod jsou pooperační srůsty, zajizvení nožky uvnitř v místě operace. Vzniká tam zatuhnutí které lze řešit jen další operací..
Jako podpůrná metoda se používá laser. A naše doktorka nám doporučila hodně cvičit. Ten první důvod je řešitelný právě cvičením, ten druhý bohužel operací
a jinak záleží v jakém stavu bude nožka před ní, podle toho se rozhodne o velikosti zákroku. Nově jsme dostali kontakt na rhb. kde se zabívají reflexním cvičením. Jestli s ním maminky mají zkušenost budu ráda když se podělí.
Náš pec se určitě neléčí snadno a je to boj, ale prognózy až bude malá velká jsou dobré
, neměla by mít žádné větší problémy s chůzí, jen klasika, hubenější lítko a trochu kratší chodidlo.. Ale ted´ musíme vším tím projít a nic neopominout, to se nedá nic dělat
a ještě je před námi kus cesty.. Ahoj všem ![]()
@Doxa tak mne odrazedlo zatrhla rezolutne rhb…pry PEC je sveho druhu spasmus te nozky (je pravda, ze vetsina spastickych deti napr s DMO, si jakoby druhotne vyvine equinovarozni postaveni nozky) a takovy ten pohyb na odrazedle, odrazecim kole, kolobezce a podobne…ten moment odrazu…vyvolava „napeti“ v te nozce, ktere te vade neprospiva
tak jsme koupili trikolku
![]()
@pecmam to je mi moc lito
zkuste si dohodnout predem lazne hned po te operaci…nam to dost pomohlo…meli jsme biolampu na hojeni a vazivovou masaz a nozka je i po dorzalku krasne mekka a ohebna
@macawi Každý má na to úplně jiný názor, tak já nevím čemu se vlastně přiklonit. Vždyť i @pecmam Dr. na rhb na to nic neřekl. Jakou tříkolku jste koupili? Tříkolka je asi až od pozdějšího věku, malému nejsou ještě ani 2 roky. Někde jsem četla, že je dobrá tříkolka ta co má šlapátka uprostřed, prý ty co jsou vepředu, tak nejsou vhodná na nožky.
@pecmam Prošli jste si toho již opravdu hodně, já si myslím, že nás asi taky nějaká ta operace nemine, malý tu nožku stáčí zpátky i když je to jak kdy. Musíme bojovat.
Je tady někdo, kdo má dítě s pec a odrážedlo mu uškodilo, tak budu ráda, když napíše zkušenosti.
Koupili jsme tuhle http://trikolky.heureka.cz/…untain-bike/
syn ma jeste k PEC problemy s kycli a jeste nechodi (v dubnu mu byly 2 roky a trikolku dostal k narozeninam). Brali jsme to tak, ze ho holt budeme vozit, ale i ten pasivni pohyb je pro nej dobrej…o to vic jsme byli prekvapeni, kdyz po par tydnech uslapal prvnich par metru sam a ted…kdyz chce…tak ujede klidne i 100m
jsem z ty trikolky nadsena, jedina nevyhoda je, ze neni tak lehka a skladna jako odrazedlo, takze ji holt clovek nevezme do ruky nebo nehodi na kocar kdyz to prcka prestane bavit ![]()
Ahoj holky, omlouvám se za odmlku, ale teď toho bylo nějak hodně, ale poctivě Vás dočítám ![]()
Min. čtvrtek Verunce sundali sádry, momentálně bez dlah, pouze nohy 2-3× denně protahovat. Doporučená chůze a odrážedlo-prý se u odrážení nejlépe protahují achilovky
na začátku října operace levé nohy-budou dělat to samé co na pravé-myslím že dorzální uvolnění…