Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
chci se zeptat na váš názor na sousedský spor kvůli psovi, feně a plotu.
Soused Bílý má psa, soused Černý fenu.
Fena Černých hárala a Bílým utekl pes a nejspíš ji „obskočil“. Spor vznikl, když se sousedi pokoušeli nějak domluvit. Ani jedni nechtějí kastraci.
Bílý tvrdí, že je to jejich problém, protože to je jejich plot a kdyby byl pořádně udělanej, tak by se k nim pes nedostal. Jednak dřevěné plaňky jsou staré a hnilé a druhá část plotu z pletiva není úplně u země a ještě není dostatečně přidělaná. Takže si mají potrat zaplatit sami a opravit si plot tak, aby se k nim pes nedostal.
Černý tvrdí, že není jeho povinností stavět plot podle toho, jaké zvířata mají sousedi, že je povinností Bílého zabezpečit svého psa tak, aby mu neutíkal. Že plot je udělaný z pletiva, běžným způsobem a nemůže za to, že jejich pes ho kousal a tahal tak dlouho, až ho rozpletl a dírou prolezl k nim, stejně tak jako provalil dřevěný plot. /pes má 70 kg/ Bílých pes mu tak vlastně poškodil majetek a on je za něj zodpovědný, tudíž by měl škodu uhradit.
Návrh na domluvu byl takovej, že náklady na veterinu uhradí napůl, plot si opraví Černý sám. Jedna strana ale nesouhlasí, domluva není možná.
A vás se ptám, kdo má podle vás pravdu?
Edit:
Abysme zamezili dalším dohadům:
Pes utekl už jeden večer, kdy ale byl Černý na zahradě, fenu zahnal domů, šel pro Bílého, aby si psa odvedl domů, že jim utekl za fenou. Bílý řekl, že ho zavře, že je jak pitomej. Černý bere fenu na noc do domu, přes den nemusí, protože je taky na zahradě, teda je fena hlídaná. K ránu jí ale pustil čůrat, po chvíli vyšel pro ní, fena urousaná, pes furt kolem ní skákal a „nástroj venku“. Není jisté, jestli se jim to povedlo, nebo ne, Černý doufá, že snad ne, ale neví.
Plot je úplně normální, dřevěný plaňkový, není úplně nový, ale drží dobře. Druhá část plotu je nově udělaná, pletivová. Je udělaná standartním způsobem, pletivo není v zemi, ale cca 10 cm od země. Podle Bílého je to ale udělané špatně, protože když se pes za to pletivo zakousne, tak ho nadzvedne. Podle něj tam má být jiný plot, aby se pes přes něj nemohl dostat.
Přes oplocení Černých žádný pes neprošel. Psi ve vsi volně nepobíhají, pozemek mají oplocený dostatečně. Bílého pes plot poničil, prokousal, vytahal pletivo, vyhryzal plaňky, tak se dostal na zahradu Černých.
Příspěvek upraven 31.03.14 v 11:57
Řekla bych, že v právu je p. Černý. Nicméně mít háravku v sousedství chtivého psa a pořádně si ji nezabezpečit, mi přijde trochu rozumově nevyzrálé…
Podle mě je to vina obou stran. Pokud nechtějí majitelé feny štěňata, buď ji mají vykastrovat nebo zabezpečit jinak. Protože jak pes cítí hárající fenu, tak za ní jde i přes mrtvoly (a to doslova). Majitelé plotu (pokud jsem to pochopila, zároveň majitelé feny) nemají právo si stěžovat na psa, pokud je jejich plot v katastrofálním stavu. Pokud ale plot byl OK a pes ho zničil, majitelé psa by měli škodu zaplatit/opravit.
Podle mě Černý. Podle logiky Bilého, bych si musela kolem domu postavil 10m vysokou zeď z kamenů a ještě natáhnout el. ohradník, abych si zabezpečila pozemek před sousedy? Takhle bych si měla zabezpečit pozemek, aby můj pes neutíkal, zvlášť když je tak nadržený.
Neřeší tyhle spory radnice? Asi bych se zařídila sama a pak po něm vymáhala peníze. Občansko-právní spor?
Řekla bych, že majitel feny prostě fenu musí ohlídat a zabezpečit ji proti případnému nakrytí
takže je to jeho problém…
majitele psů tohle nezajímá, když mi fena hárá musim jí neustále zvedat protože vodítko zdejší lidé asi v životě neviděli
Shrnu si to - plot byl lehce načatý, pes ho dorval, aby se dostal k feně. Fena byla na svým pozemku. Přemýšlím o tom, jestli 70kg těžký pes by rozerval i klasický plot z pletiva, který by byl nově udělaný. Pravděpodobně ano. Osobně se přikládám k tomu, že povinností vlastníka zvířete-psa je ho zabezpečit, aby nezpůsobil škodu druhé straně. Na druhou stranu, povinností vlastníka plotu je řádně se starat o svůj majetek. Ale jak už jsem napsala - 70kg pes by prorazil i nový dřevěný plaňkový plot. Takže se klaním k tomu, že 70%nákladů by měl zaplatit majitel psa a 30% majitel feny. Ale to je můj pohled na věc
@Etcetera78 přesně tak, já tedy nevím, ale pokud nechci fenu na chov, je lepší jí kastrovat, než čelit nepříjemnostem, ale co se týče problému, tak ten plot je od tohoto roku myslím majetkem obou, právě aby nedocházelo ke sporům a pokud nechci aby mi za nekastrovanou fenou běhali cizí psi, tak ho opravím se sousedem společně, je také pravda, že soused má mít psa zabezpečeného proti útěkům, tento spor je klasická ukázka sousedských nesrovnalostí a nikdy nemůže dojít k takové domluvě aby byli spokojení oba, pokud poškodil pes plot, je povinností jeho majitele ho opravit ať patří plot komukoliv. Myslím si že ať už to skončí jakkoliv, tak dobré sousedské vztahy už jsou napořád minulostí.
@Tynkycat
Až na to, že ta fena je na jejich pozemku (doma), kdežto pes za ní leze k nim, takže bych to s tím hlídáním neviděla tak jasně. Majitelé feny ji mají na svém, to pes u nich nemá co dělat.
My nedávno řešili podobný problém. Máme fenu útěkářku, zničila sousedům plot a uhnala slepici, takže plot jsme spravili na své náklady (plotu je 50 let a je totálně zrezlý), koupili novou slepici a po dohodě s nimi jsme na vlastní náklady zabezpečili lépe plot, aby se to neopakovalo. Přijde mi to podobná situace, taky jsem si mohla stěžovat, že si měli opravit plot a zavřít slepice, aby nedráždily naší fenku. Řešila jsem to s právničkou a ta mi řekla, že škodu musím nahradit já, protože škodu napáchalo naše zvíře. Pokud by slepice utekla k nám, tak je situace jiná. Ale nevím nakolik měla pravdu, primárně se nazaměřuje na sousedské spory.
Ale takové psí vášně jsou naprosto neudržitelné, natož u takového „telete“.
K nám se prolámal zachovalým kovovým plotem pes cca 40 kg. Pro toho psa to naprosto nebyl problém. Trvalo mu to 4 minuty. Naštěstí se nic nestalo.
Sousedovic raťafák (cca 20 cm v kohoutku a 8 kg) jen u nás přelezl 3 ploty (2× 150 cm plaňkový, 1× 200 cm drátěný s ostnatým drátem nahoře) a zmermomocnil nám naši fenu.
Test otcovství!!!
pokud se prokaze, naklady hradi majitel psa.
ale na zahradu mohl proniknout jakykoli cokl, pokud plot nebyl dostatecne pevny.
Podle mě pes neměl na pozemku majitelů fenky co dělat. Takže vina je na straně majitelů psa.
A když teda tvrdíte, že si mají Bílí zajišťovat fenu, Černý si nemá zajišťovat psa, aby nezdrhal? Takže až si na zahradě Bílých budou hrát děti a pes Černých majiteli zdrhne, vletí tam a pokouše je, tak je to taky ok?
Za majitele psa - respekt. naši mají velkého psa. Když na něj jdou touhy, tak se dostane z řetězu a přeleze cokoli. Posledně jsem koukala, že kulhá. Udělal si něco s kontíkem, jak se prostě rval ven ze zahrady, a s bolavou nohou se belhal za svou láskou, kde ještě zdolával další překážky. V této fázi je neovladatelný - teda neublíží, ale neodvolatelný. Fakt přes mrtvoly. Brácha si vždycky pro něj dojede, narve do auta (a věřte tomu, že ten pes tam leze dobrovolně - přestože jinak poslechne na slovo jakýkoli povel a není problém ho vzít bez vodítka - teda na místa, kde to lze, třeba když jdou běhat na pole, do lesa… je odvolatelný ze stopy zvířete!!!), doma přiváže - a za hodinu je zase pes pryč. A to přestože táta ještě plot zvýšil a nahoře jsou špičky. Kdyby si měl rozpárat břicho - ten pes se prostě přes to bude rvát.
Jednou se prý dokonce stalo, že odvolali mámu domů - pes to zkusil i s řetězem a málem se na druhé straně plotu uštrtil. ![]()
Fena, za kterou pes chodí, nemá jen jediného nápadníka. Majitel to ví, stejně jako to, že jediné místo, kde by jí uchránil, je snad koupelna. Tak když hárá, tak nosí pevná kaťata. Fena. A majitel monžá taky. ![]()
Takže asi tak. Když nechci nakrýt fenu, musím si jí pohlídat sám. Pokud mi cizí pes u toho zbourá dům, tak za škodu nese majitel psa.
Jinak kdybych si mlhal dovolit vtipkovat - pošli to JUDr. Ivo Jahelkovi. Poradí - a tutově zhudební, protože tenhle případ, to je zrovna tahleta sorta.
Já bych to viděla tak, že škodu způsobil pes, který vlezl na cizí pozemek. Vlastník toho psa si měl psa zajistit tak, aby nezpůsobil škodu, což se mu nepovedlo. Majitel fenky se ničeho nedopustil. Fena byla na jeho pozemku a není povinnost majitele feny ji v období hárání zavřít do sklepa a ani nevím o tom, že by byla povinnost mít svůj pozemek oplocen tak, aby tam nikdo nemohl vlézt.