Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Diskuzi jsem nečetla, ale podle mě by to mělo být naopakk - majitelé feny by si měli zaplatit veterinu sami, protože pokud nechtějí mít štěňata, měli si hárající fenu zabezpečit tak, aby se k ní žádný cizí pes nedostal. Zároveň by ale podle mě měli po sousedech požadovat úhradu škody na plotě, pokud by se jim podařilo doložit, že byla prokazatelně způsobená dotyčným psem.
Pokud se nedohodnou, jako že asi ne, podle toho, co zakladatelka píše, tak bych si coby majitel plotu škody uhradila sama, při příští příležitosti se pokusila zdokumentovat ataky sousedovic psa na plot a řešila to následně na obci nebo na policii.
No to zalezi jak casto je venku, kolik psu stoji radu. Navic myslim ze pokud neni venku 24hod denne je mozne podle uz odhadnout kdy k oplodneni doslo
Nic mene pri cinu byl nacapan pes souseda nebo k nemu vedou jasne stopy zniceny plot.To bych videla jako pri reseni doprav nehody nekdo ti neda prednost, napete to do tebe ale ty nadychas zbytkas tak za vse muzes ty ![]()
@j.a.n.i1 píše:
Tak ale to byl plot kolem jejich pozemku, ještě by měl mít majitel psa plot kolem toho svého, ne? A to je ten podstatný, nejsem povinna mít takový plot, aby se ke mě nikdo cizí nedostal… pokud se bavíme z hlediska práva.
No to je věc, nad kterou taky přemýšlím..že byl podle mě, měly asi být ploty dva..
pokud tam byl jen jeden a špatný, tak jak mohl být jen jednoho ze sousedů? V tomhle případě je to fakt divný..ale stejně bych si pro jistotu prostě fenu zavírala v plodných dnech doma..co vím, tak plodné jsou snad jen 4dny z toho měsíce nebo tak nějak..aspon to mi říkala kamarádka co má fenu. Já mám psa-vykastrovaného!
a mám klid ![]()
@radúna píše:
Právo stojí na straně majitele feny.
Pokud došlo k nakrytí na pozemku majitelů feny, jsou v právu oni a majitel psa by měl zaplatit výlohy u veterináře a poškození plotu, který pes poškodil.
On je povinen si zabezpečit psa, ne házet vinu na hárající fenu.Majitel feny by si měl plot opravit, pokud chce do budoucna zamezit takovýmto nehodám. Ideální by bylo fenu zavírat někam, kde se na ni psi nedostanou v době hárání.
Samozřejmě by situace byla jiná, kdyby fena utekla a k nakrytí došlo jinde než na pozemku majitelů feny.
A kde je ta jistota, že „tatínkem“ je zrovna tento pes?
Někdo zmínil kastraci feny. Jisté je to, že kastrace psa je daleko jednodušší a méně invazivní, než kastrace feny.
Mnoho majitelů fen v této operaci vidí zbytečně velké riziko ovlivňující život (zdraví) feny.
Já vám teda nevím. Máme feny dvě, jedna už je kastrovaná. Vždy se tu slézají tři psi z vesnice, ti, kteří mají volnejší režim. Plot - nové pletivo natažené v rámu rozeberou do pár minut.
Nikdy nás nenapadlo chodit k majitelům psů. Dokážeme pochopit, že ti psi si prostě nepomůžou a že není způsob, jak ty psy udržet doma, jedině metrový silný řetěz u zabetonovaného sloupu.
Pokud by se nám to zdálo neúnosné, necháme vykastrovat i tu druhou. Jako majitelka feny, kdybych si opravdu nepřála její nakrytí, nebo by mi záleželo na čistém chovu, držím fenu doma a na procházky s kalhotkama na vodítku.
Přijde mi to rozumnější, než se soudit se všemi majiteli psů v okolí.
Není to asi úplně podle práva, ale podle zdravého rozumu jo.
@Bersaba píše:
Diskuzi jsem nečetla, ale podle mě by to mělo být naopakk - majitelé feny by si měli zaplatit veterinu sami, protože pokud nechtějí mít štěňata, měli si hárající fenu zabezpečit tak, aby se k ní žádný cizí pes nedostal.
ne, @radúna má pravdu
Příspěvek upraven 30.03.14 v 19:59
Já být majitel psa tak škodu na plotu zaplatím. Ale kastraci bych mu nedělala není jisté jestli to dělali u nich nebo u nás. Nebo je někdo viděl? Nečetla jsem celou diskuzi.
@Virginia píše:
Já vám teda nevím. Máme feny dvě, jedna už je kastrovaná. Vždy se tu slézají tři psi z vesnice, ti, kteří mají volnejší režim. Plot - nové pletivo natažené v rámu rozeberou do pár minut.
Nikdy nás nenapadlo chodit k majitelům psů. Dokážeme pochopit, že ti psi si prostě nepomůžou a že není způsob, jak ty psy udržet doma, jedině metrový silný řetěz u zabetonovaného sloupu.
Pokud by se nám to zdálo neúnosné, necháme vykastrovat i tu druhou. Jako majitelka feny, kdybych si opravdu nepřála její nakrytí, nebo by mi záleželo na čistém chovu, držím fenu doma a na procházky s kalhotkama na vodítku.
Přijde mi to rozumnější, než se soudit se všemi majiteli psů v okolí.
Není to asi úplně podle práva, ale podle zdravého rozumu jo.
Konečně někdo normální
![]()
@Denis11 a proč? Je jasné, že pokud nechci riskovat, že mi fenu nakryje nějaký vořech, tak ji budu držet pod zámkem. Stejně tak může držet doma psa, který zdrhá, jeho majitel.
@Lette ale jak majitel psa může vědět, že fena hárá? Copak to soused hlásí? Prostě ho vypustil na zahradu jako normálně (to plot nerve) a ona hárala tak chtěl k ní.
@Lette Jenže já si držím doma moji fenu, jejíž nakrytí nechci.
Oproti tomu je v okolí třeba sto nadržených psů, z nichž pokud se třeba dvěma z nich podaří utéct, i přes nejlepší snahu majitele (přeci jen lidi chodí do práce a zvířata jsou zvířata), tak potom začnu mít problém já s nakrytou fenou a půjdu s někým řešit tuto nepříjemnou situaci.
Proto se mi zdá normálnější si uhlídat mou fenu těch pár dní a nedoufat, že všichni psi budou na řetězu.
Proč tomu tímto jednoduchým opatřením nepředejít? ![]()
@LuckaPt my máme se sousedy dobré vztahy, a když nám hárají feny, tak se zmíníme. Ono není rizikové celé období, ale jen pár dnů. Majitel psa stejně pozná (nebo by měl poznat), že se pes chová nestandardně.
@Denis11 nesouhlasím s tebou. Jak už jsem psala mám feny i psa, sousedé z obou stran psy. Jako majitel feny samozřejmě neriskuju a mám ji v době hárání zabezpečenou (právě kvůli takovým, co nedokáží uhlídat své vlastní psy), ale to nic nemění na tom, že zabezpečení mají být především také ti psi, aby nemohli utéct a napáchat na cizím pozemku škodu. Že jsou to neovladatelné pudy je častokrát jen výmluva majitelů, kteří na své psy s prominutím kašlou ( čímž netvrdím, že se nenajdou i echt erotomani). Dokážu si doma zabezpečit psa, aby nenakryl mé dvě feny, stejně tak tu nemáme v době hárání problém s dobývajícími se psy na naši zahradu ač v sousedství jsou. Nevím proč by to nemohlo jít i jinde. Za své psy neseme zodpovědnost, ne že můj pes si může pod záminkou pudů kam chce a majitelé feny si ji mají zavřít ve sklepě.
@Virginia tak samozřejmě. Jen diskutuji nad tím, že pokud majitel nedokáže zabezpečit svého psa tak, aby nezdrhl, tak potom musí za způsobené škody nést následky.