Pěstounská péče - vysvětlení

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
8664
23.1.14 10:56

@Evulina teď napíšu o našich trvalých dětech - babička je dovedla do děcáku v prosinci - od dubna jim hledali novou rodinu, nenašli, dali děti do registru na ministerstvu a než jsme se našli my, tak byly v DD - my jsme se o nich dověděli v srpnu, než proběhl poradní sbor byl říjen - a v říjnu šly domů - celý proces od odebrání do příchodu do nové rodiny trval 10 měsíců, u přechodky to je totéž. Miminka odchází do 6 - 12 týdnů, větší děti se buď vrací do bio rodiny pokud se povede ji sanovat většinou do 3 - 9 měsíců, problém bude u dětí s postižením, ty zatím nikdo definitivně nedořešil. Ale taky se může stát - ač to není považováno za „profesionální“ že se přechodoví pěstouni budou snažit dítko dostat do trvalé péče.

• načítám...
13837
23.1.14 10:57

@Lili5 ale je to max. 1 rok (teda pokud se později do stejné rodiny neumístí sourozenec).

• načítám...
18304
23.1.14 10:57
@AngelLilly píše:
@Evulina Ono to dítě celou dobu ví a je připravováno na to, že se bud vrátí ke své rodině nebo bude mít rodinu novou. To dítě ví, že je tam jen na nějakou přechodnou dobu. To jen tak hodně stručně.
Lili5 ti to určitě rozepíše podrobně :kytka:

No dobře, ale to podle mě pochopí až starší dítě. Takový dvouletý, dvouapůlletý cvrček?? :nevim:

• načítám...
13714
23.1.14 10:58
@Evulina píše:
Ještě bych k tomu dodala důležitou věc - JSI SI JISTÁ, ŽE SE VŽDY TA SITUACE VYŘEŠÍ DO ROKA??? To je podle mě ukrutně krátká doba dát do pořádku původní rodinu anebo najít pro dítě trvalého pěstouna či osvojitele. Pokud by se to nepodařilo, tak prostě chca nechca to dítě opravdu pak půjde k dalším přechodným pěstounům :think:Příspěvek upraven 23.01.14 v 10:49

Jistá jsem si jenom tím, že zemřu.
Víš co, jsou asi desítky případů, kdy má PP smysl, je dost možné, že se občas šlápne vedle. Souhlasím s tím, že rok bude někdy krátkou dobou, ne že ne.
Mám ale dojem, že úplně nesmyslně bojuješ proti a hledáš, kde by se to mohlo pokazit.
Nevím, pokud je nutné, aby dítě setrvalo déle, bude muset jít k jiným přechodným?
Holky, co se v tom vyznáte?
Přechodná pěstounská péče mi přijde úplně geniální vynález např. u novorozenců, nemusí být chudinky v kojeňáku.

• načítám...
8664
23.1.14 10:59

@micelinka ano, ale je možné tuhle dobu prodloužit - ikdyž prakticky jsem tohle ještě ve svém okolí neviděla řešit.

@Evulina právě proto je tam to, že se pomalu navštěvují, pak si ho vezmou na víkend, pak třeba se i přechoďáci přijedou podívat za ním a postupně ty vazby zase zanikají.

• načítám...
13714
23.1.14 11:00
@Evulina píše:
No dobře, ale to podle mě pochopí až starší dítě. Takový dvouletý, dvouapůlletý cvrček?? :nevim:

A jaké máš lepší řešení? Dětský domov? Rozuměj - pokud to dítě náhle musí z rodiny, jsou tu dvě volby - ústav, nebo náhradní rodina. Náhradní rodina bude pro něj rozhodně šetrnější volbou než dětský domov. A k tomu, že se bude muset zase loučit s lidmi - tetami, pěstouny, stejně dojde.
Víš, ty na tom vidíš milion chyb, ale jaké máš jiné řešení? :nevim:

• načítám...
13837
23.1.14 11:02

@Virginia jestli bude muset k jiným to nikdo neví, v praxi se zatím tak neděje. Naše pěstounky třeba uvažují o tom, že po roce by si třeba na 14 dní dítě vzala jiná pěstounka, a pak by se dítě zase dalo té původní pěstounce. Krajský úřad nám řekl to, že pokud se dítě neumístí do roka, tak se hledají dlouhodobí pěstouni.

• načítám...
18304
23.1.14 11:02
@micelinka píše:
@Evulina ale do PPPD nechodí (neměly) by chodit děti, u kterých je reálná možnost, že se do roka neumístí. Otázkou zůstává, jaká bude teď praxe po novém OZ, která se dotkla osvojení. Má zkušenost je, že dítě v rodině bylo 2
3 měsíce, a pak šlo buď domů nebo do adopce. A u osvojení čas hraje velkou roli.
Jen tak mimochodem, stále je mnohonásobně více dětí než dlouhodobých pěstounů, oni ti pěstouni mají také nějaké povinnosti, které hodně žadatelů odradí.

No a tak, pokud bude málo trvalých pěstounů a dostatek jen těch přechodných, nepoputují právě ty děti od jednoho přechodného k druhému, pokud jiná možnost nebude? :think:

Prosím a jak upravuje nový OZ to osvojení?

• načítám...
8664
23.1.14 11:03

@Virginia mi taky přijde úžasná, na slovensku už to funguje podstatně déle než u nás, se mají. Co bych za to dala, kdybych mohla vrátit čas a mým dětem to po tom narození (u jednoho dítka po tom roce a půl) trošku usnadnit. Deprivace je poškodila natolik závažným způsobem, že už nikdy nebudou bez následků.

• načítám...
8664
23.1.14 11:06

Jo a k tomu třeba 2,5 letému cvrčkovi - naši maličkou odvedla do děcáku babička, na vánoce, měla rok a půl - myslíte že jí někdo něco vysvětloval? Že jí někdo pomohl? Skončila ve skupině o půl a více roku starších dětí, protože umístit ji mezi malé děti nemohli (plný stav)… pak se přišlo podívat na ni x „potenciálních rodičů“ - kteří to ve finiši vzdali… neměla se komu vyplakat na rameno… A pak jsme došli my, ze dne na den, neznala nás, jsme ji z tama vyrvali, to taky nebylo nic moc…

• načítám...
13837
23.1.14 11:07

@Evulina ano, i to se může stát. Dřív dala matka po šestinedělí souhlas s adopcí, sešel se poradní sbor kraje a hledali se vhodní osvojitelé. Teď dá matka souhlas v 6 týdnech věku dítěte a na to navazují další 3 měsíce, po které si to může rozmyslet. Takže jestli dnes šly děti z přechodky do náhradní rodiny ve 2 měsících, po novele to budou minimálně děti 5m, staré. A nemluvím o tom, že sami soudci nevědí, jak mají postupovat a rozhodovat. Takže teď hrozí ta možnost, že ten rok prostě stačit nebude. Ale zase si myslím, že s přímou adopcí půjde jen minimum novorozenců do přechodky.

• načítám...
18304
23.1.14 11:08
@Virginia píše:
A jaké máš lepší řešení? Dětský domov? Rozuměj - pokud to dítě náhle musí z rodiny, jsou tu dvě volby - ústav, nebo náhradní rodina. Náhradní rodina bude pro něj rozhodně šetrnější volbou než dětský domov. A k tomu, že se bude muset zase loučit s lidmi - tetami, pěstouny, stejně dojde.
Víš, ty na tom vidíš milion chyb, ale jaké máš jiné řešení? :nevim:

No jiné řešení bych viděla možná také v přechodném pěstounství, ale tom, které může trvat déle, než 1 rok, prostě do té doby, než se někdo vhodný trvalý najde, nebo než se upraví poměry v bio rodině…

Nevím, jestli nesmyslně bojuju - ráda bych jen probrala obě možnosti z nezaujatého hlediska. Poté, co se přechodné pěstounství zavedlo, zdá se, že jsou DD opravdu hodně očerňované a popisované skoro jak lágr a naopak přechodná pěstoun. péče se uvítala s velkými ovacemi, aniž by se brala v potaz i možná negativa pro dítě…nezdá se mi to prostě objektivní no..

Ale jsem hodně vděčná za příspěvky zde od pěstounek, můžu si o tom, z pohledu laika, udělat podŕobnější obrázek, takže tímto děkuji :kytka:

• načítám...
8664
23.1.14 11:11

@Evulina no, v dd není oč stát, pracovala jsem tam jako dobrovolník ještě za studií, pak když jsem si přijela pro děti a viděla to už z pohledu matky, tak se mi dodnes svírá srdce :-(. Ale vím, že to děcáku jinak prostě udělat nejde… Ikdyby se sestřičky na hlavy stavěly.

• načítám...
13837
23.1.14 11:12

@Evulina tak oni jsou pěstouni profesionální - ti na ten 1 rok a dlouhodobý - na neomezenou dobu. Třeba my pořádáme různé kampaně a nábory nových pěstounů, ale prostě o to pěstounství není zájem. A jinak znám 6 přechodných pěstounek a u ani jedné nebyly prvotní motivací peníze.
Pro mne mají KÚ a DD více negativ.

• načítám...
13837
23.1.14 11:16

@Evulina a pokud existuje možnost, že dítě bude náhradní rodinu potřebovat delší dobu, tak nejde do přechodky. Třeba já osobně jsem za možnost PPPD šťastná.

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML

• (4.9) + 41 recenzí

Dudlík Space 0–6m