Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@Anonymní píše:
ad 2 - ze špatných variant, kdy dítě musí opustit rodinu a neví se, co s ním bude dál, je to ta nejlepší - bude ve stálé péči jedné rodiny - představ si třeba, že skončíš dlouhodobě v nemocnici, nevíš, jak dopadneš a o tvé děti se stará zatím nějaká vzdálená sestřenice, která k tomu má podmínky, ptž tvoje nejbližší rodina je nemá. Je lepší toto, nebo DD, aby se na ni nevázaly?
ad 3 - na toto by se měla zaměřit občanská sdružení a různí aktivisté, ať to neskončí jako v té Anglii (už jsem o tom psala)
Anonymní z 1:06
Co je na této informaci tak intimního? I na těch předchozích. ![]()
@Virginia píše:
Co je na této informaci tak intimního? I na těch předchozích.
Nemusí každý spojit můj nick a povolání + co si tam s kolegyněmi říkáme nebo myslíme a koho učíme (první a druhý příspěvek) a nerada píšu do jedné diskuze jako inkognito a zároveň pod nickem, je to matoucí. Takže když do nějaké diskuze napíšu poprvé jako inko, už se toho držím
.
Na tom posledním už samozřejmě nic intimního není
, ale jsem tu už spoustu let a kdysi mě tu už osoba známá poznala, takže prevence. Rodiče žáků jsou všude
.
@Anonymní píše:
Na tom posledním už samozřejmě nic intimního není, ale jsem tu už spoustu let a kdysi mě tu už osoba známá poznala, takže prevence. Rodiče žáků jsou všude
.
Máš recht, vidět tu jako rodič učitelku, co vypisuje o mých dětech a někdy třeba i s hrubkou.
![]()
@Lili5 píše:
@AngelLilly a teda edit - jsme žadatelé o pěstounskou péči na přechodnou dobu, vím o ní dost, žádost máme pozastavenu z důvodu narození biologického dítěte, tím, že jsme už dlouhodobými pěstouni hodně let, máme veliké zkušenosti, byla jsem u toho, jak vznikala přechodka, vč. školení a příprav budoucích přechodkářů, v době, kdy ještě nebyl plat, tak vím si myslím o hodně více než ti, kdo jen povrchně si řeknou, že stát tady mrhá penězi a energií.
jen vypisuj, je to hodne zajimave a jsem za to vdecna ![]()
@Evulina píše:
V žádném případě jsem JÁ O UZAMČENÍ TÉ DISKUSE NEŽÁDALA. Tehdy jsem to neřešila, proč byla smazána.
Tyyy, jo, hmmmm, to je zvláštní. Takže nejdriv ji zamkli a časem sami smazali?
@Bubiii píše:
Tyyy, jo, hmmmm, to je zvláštní. Takže nejdriv ji zamkli a časem sami smazali?
patrne na udani,.vzdyt tady vcera taky chteli ![]()
@Evulina píše:
Ještě jednou zde musím napsat, že můj původní příspěvek (zakládající) asi nebyl pochopen - kde je jádro pudla a o čem chci debatovat.Takže to zopakuji raději ještě jednou:
- Nemůže finanční motivace pro pěstouny, a bavme se o té finanční motivaci spíše pro PŘECHODNÉ PĚSTOUNY, motivovat lidi k tomuto „zaměstnání“ jen a pouze pro ty peníze? Je příprava pěstounů dostatečná na to, aby se posoudila jejich povaha a vztah k dětem - podle příspěvků zde to vypadá, že snad ano, tak v to budu doufat
- MOŽNÁ NEJDŮLEŽITĚJŠÍ BOD K DISKUSI - JAK ZACVIČÍ S DÍTĚTEM PŘECHODNÁ PĚSTOUNSKÁ PÉČE, KDYŽ SE TO DÍTĚ MÁ DO ROKA S TÍM PĚSTOUNEM ROZLOUČIT??? JDE O TO LOUČENÍ, NE O TO, JAKÝ PĚSTOUN K DÍTĚTI PŘEDTÍM BYL - MOŽNÁ PRÁVĚ ČÍM BYL LEPŠÍ, TÍM HŮŘ PAK DÍTĚ ODLOUČENÍ PONESE… CO JE PRO DÍTĚ VĚTŠÍ CITOVÁ ÚJMA - TOTO NEBO ČEKÁNÍ NA TRVALÉHO PĚSTOUNA NEBO OSVOJITELE V DD NEBO NĚJAKÉ VESNIČCE??? Tento bod by byl asi tím, který bych tu i nadále rozvíjela..
- Nepovede institut přechodné pěstounské péče k následnému „obchodu s dětmi“, jak jsem tady popsala? Na Slovensku prý nyní, krátce po zavedení pěstounského modelu, jaký je nyní u nás, mají soc. pracovnice dostat pokyny, kdy odebírat děti a lidé proti tomu protestují. Bohužel nevím podrobnosti. Média mlčí. Baba je velice naivní, pokud si myslí, že by to naše „nestranná“ média zařadila do vysílání.
Nechme už prosím vypočítávání částek za pěstounskou péči pasé, ať si pěstouni berou kolik chtějí, jen aby to dělali tak, jak se má a aby v následných krocích i stát nepostupoval vlastně proti biologické rodině - prostě aby se toho nezneužívalo.
Pokud ještě prosím někdo nechápe, o čem především by měla být tato diskuse, klidně ať se ptá…
Zneužít se dá vše. Bohužel jisté zkušenosti s OSPOD máme, kdy dítě v sousedstvi žilo ve velmi nevyhovujících podmínkách, my pomáhali, okolí pomáhalo a přesto socialka nezasáhla.
@KackaDoup píše:
patrne na udani,.vzdyt tady vcera taky chteli
Já nevím, možná. Já to tehdy neřešila..
@Anonymní píše:
Já na jednu stranu věřím, že většina pěstounů dělá dobrou práci a dá dětem přesně to, co popisuje Sati - možnost zažít fungování rodiny včetně nákupů, péče o domácnost, vztahů. A ty peníze si 100% zaslouží. Děti v PP, které jsme měli ve škole, byly většinou „drahé“ - schopné ztratit/rozbít/zničit cokoli, ne obvykle naschvál, ale slabá pozornost, slabší IQ, ADHD nebo jiné potíže, tak nějak se to obvykle nasčítalo, a pak debatujte se sociálkou, proč má zašívanou bundu, poničenou aktovku, dvoje ztracené bačkory za měsíc…
Na druhou stranu mám trochu obavy, jakým směrem se to bude vyvíjet dál - viz třeba zde: http://panirtenka.blogspot.cz/…ti-nove.html - ta nová formulace se mi nelíbí.
V práci (školství) jsme si s kolegyněmi na toto téma říkaly, že bychom tak na 95% dětí byly bez problému schopné najít důvod či záminku, kdybychom chtěly, protože na ten normální vývoj a jiný důležitý zájem by se v případě potřeby dalo navléci prakticky cokoli od osobní msty až po nějaký politický zájem.
Doufám, že se u nás udrží relativně fungující systém zaměřený na práci s rodinou víc než na odebírání dětí a transparentnost práce sociálek a soudů na rozdíl od třeba Anglie, kde to vypadá na dobře zaběhlou a penězi kvalitně promazanou mašinérii sociálek, expertů a soudců, kde jsou jednání soudů tajná, jména znalců se nezveřejňují, mají tedy nulovou odpovědnost za posudky, zatímco rodiče mají zákaz o svých případech hovořit a pokud ho poruší, mohou být a bývají uvězněni.A ne, nepíše se o tom jen na podivných webech.
A mohu požádat o seriozní ověřené informace?
@Evulina píše:
Ano, ale přemýšlela jsi o tom, že může být to loučení obrovským citovým otřesem pro to dítě???
Ano, přemýšlela. Je to šílený
Ale zase si říkám, víc pomůžu tomu dítěti, aby nebylo v ústavu a bylo rači u mně!!! Já to rozhodně zvládnu líp, než to dítko, které za nic nemůže
Co je pro děti lepší, skončit nečekaně v ústavu nebo u lidi, kteří ho na to připraví, že u nich je sice jen nachvíli, ale vezmou si ho lidi, kteří ho budou mít rádi, nebo v ústavu, kde neví, co se s ním děje. Jsem dospělá a emoce snad zvládnu líp, než to nebohé dítě. Nepřemýšlím nad sebou, ale nad dítětem, které nikomu nic špatnýho neudělalo.
![]()
@Natulina píše:
Ano, přemýšlela. Je to šílený![]()
Ale zase si říkám, víc pomůžu tomu dítěti, aby nebylo v ústavu a bylo rači u mně!!! Já to rozhodně zvládnu líp, než to dítko, které za nic nemůže
![]()
Co je pro děti lepší, skončit nečekaně v ústavu nebo u lidi, kteří ho na to připraví, že u nich je sice jen nachvíli, ale vezmou si ho lidi, kteří ho budou mít rádi, nebo v ústavu, kde neví, co se s ním děje. Jsem dospělá a emoce snad zvládnu líp, než to nebohé dítě. Nepřemýšlím nad sebou, ale nad dítětem, které nikomu nic špatnýho neudělalo.
![]()
tohle je prave to co me v tomto tematu nejvice zajimalo…ta citova stranka ze strany ditete, a otom jsem se nic nedozvedela…za rok treba uz dite hodne prilne, dejmetomu 4 lete a vic…i mensi…tohle je problem ktery ja citlivka hodne resim…
@KackaDoup píše:
tohle je prave to co me v tomto tematu nejvice zajimalo…ta citova stranka ze strany ditete, a otom jsem se nic nedozvedela…za rok treba uz dite hodne prilne, dejmetomu 4 lete a vic…i mensi…tohle je problem ktery ja citlivka hodne resim…
No právě… ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
ad 2 - ze špatných variant, kdy dítě musí opustit rodinu a neví se, co s ním bude dál, je to ta nejlepší - bude ve stálé péči jedné rodiny - představ si třeba, že skončíš dlouhodobě v nemocnici, nevíš, jak dopadneš a o tvé děti se stará zatím nějaká vzdálená sestřenice, která k tomu má podmínky, ptž tvoje nejbližší rodina je nemá. Je lepší toto, nebo DD, aby se na ni nevázaly?
ad 3 - na toto by se měla zaměřit občanská sdružení a různí aktivisté, ať to neskončí jako v té Anglii (už jsem o tom psala)
Anonymní z 1:06