Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Děvčata, ale já nerozumím, nad čím tu pátráte. A to myslím jako klasickou normální a dobře myšlenou otázku. Myslíte, že by bylo lepší to dítě vzít a frknout do děcáku? Není tady přechodné pěstounství tím pověstným menším zlem?
Protože, co si budeme vykládat, ty situace jsou nejspíš tak vyhrocené, že se nám o tom ani nezdá a stále hledáme nějaké ideální řešení. Ideální je funkční rodina, která tu není.
@koprovka89 píše:
Můj názor je takový, že si také myslím, že do pěstounské péče si lidé berou děti pro peníze. Tím ale nechci říct, že to dělají jenom pro peníze, já bych to neudělala ani za 100 tisíc. Myslím si, že pokud si někdo dítě z dětského domova chce opravdu vzít, adoptuje si ho, i když z adopce, na rozdíl od pěstounské péče nejsou žádné výhody
je vidět, že máš velice chabé informace… dětí, uvolněných k adopci je velice málo a pokud máš už dítě vlastní tak ti do adopce na 99% dítě nedají, pouze do pěstounky… je to takový humánní strategie vůči bezdětným párům, které na adopci čekají… takže pokud máš své děti, tak jedině pěstounka…má švagrová pracuje 20let v oboru, v současné době na krajském úřadě…takže jsem se o toto zajímala… a mám detailní informace…
sama švagrová má čerstvě v pěstounce roční holčičku, má své tři děti- kluky- ano, peníze dostává, včetně ještě mateřské, ale věř mi, že pro peníze to nedělá! těch má dost… takže tohle ten důvod není!
@Evulina píše:
Ještě jednou zde musím napsat, že můj původní příspěvek (zakládající) asi nebyl pochopen - kde je jádro pudla a o čem chci debatovat.Takže to zopakuji raději ještě jednou:
- MOŽNÁ NEJDŮLEŽITĚJŠÍ BOD K DISKUSI - JAK ZACVIČÍ S DÍTĚTEM PŘECHODNÁ PĚSTOUNSKÁ PÉČE, KDYŽ SE TO DÍTĚ MÁ DO ROKA S TÍM PĚSTOUNEM ROZLOUČIT??? JDE O TO LOUČENÍ, NE O TO, JAKÝ PĚSTOUN K DÍTĚTI PŘEDTÍM BYL - MOŽNÁ PRÁVĚ ČÍM BYL LEPŠÍ, TÍM HŮŘ PAK DÍTĚ ODLOUČENÍ PONESE… CO JE PRO DÍTĚ VĚTŠÍ CITOVÁ ÚJMA - TOTO NEBO ČEKÁNÍ NA TRVALÉHO PĚSTOUNA NEBO OSVOJITELE V DD NEBO NĚJAKÉ VESNIČCE??? Tento bod by byl asi tím, který bych tu i nadále rozvíjela..
se ptá…
Chci se vyjádřit pouze k této otázce, ostatní by bylo opravdu na velmi dlouho. Samozřejmě dítě poškozuje situace, kdy se o něj nějaký pěstoun stará rok a pak přechází jinam, o tom není možno diskutovat. Ale z psychologického hlediska jej to poškozuje míň, než když tutéž dobu stráví v kojeneckém ústavu, kde není ani jeden stálý vychovatel, neustále se tam střídají nějaké pečující osoby, které mají navíc na starost několik dalších stejně starých dětí a nemají dostatek času na uspokojování jejich emocionálních potřeb. V tomto směru by byla samozřejmě lepší SOS vesnička, ale zas nemáme tolik tet, co by chtěly tuto práci dělat na plný úvazek, a nějak všechny ty děti pokrýt musíme. Je těžké najít nejlepší cestu, ale myslím si že přechodný pěstoun je opravdu snaha o co nejvstřícnější přístup k dítěti v rámci možností co reálně jsou
@Virginia píše:
Děvčata, ale já nerozumím, nad čím tu pátráte. A to myslím jako klasickou normální a dobře myšlenou otázku. Myslíte, že by bylo lepší to dítě vzít a frknout do děcáku? Není tady přechodné pěstounství tím pověstným menším zlem?Protože, co si budeme vykládat, ty situace jsou nejspíš tak vyhrocené, že se nám o tom ani nezdá a stále hledáme nějaké ideální řešení. Ideální je funkční rodina, která tu není.
tak o tom ani nebud polemizovat co je lepsi, samozrejme ze pestoun…ja jen resim ty city, prilne li dite a jde dal…jen to
@IvanaOl píše:
@EvulinaChci se vyjádřit pouze k této otázce, ostatní by bylo opravdu na velmi dlouho. Samozřejmě dítě poškozuje situace, kdy se o něj nějaký pěstoun stará rok a pak přechází jinam, o tom není možno diskutovat. Ale z psychologického hlediska jej to poškozuje míň, než když tutéž dobu stráví v kojeneckém ústavu, kde není ani jeden stálý vychovatel, neustále se tam střídají nějaké pečující osoby, které mají navíc na starost několik dalších stejně starých dětí a nemají dostatek času na uspokojování jejich emocionálních potřeb. V tomto směru by byla samozřejmě lepší SOS vesnička, ale zas nemáme tolik tet, co by chtěly tuto práci dělat na plný úvazek, a nějak všechny ty děti pokrýt musíme. Je těžké najít nejlepší cestu, ale myslím si že přechodný pěstoun je opravdu snaha o co nejvstřícnější přístup k dítěti v rámci možností co reálně jsou
diky.. ![]()
@KackaDoup píše:
tohle je prave to co me v tomto tematu nejvice zajimalo…ta citova stranka ze strany ditete, a otom jsem se nic nedozvedela…za rok treba uz dite hodne prilne, dejmetomu 4 lete a vic…i mensi…tohle je problem ktery ja citlivka hodne resim…
Jsem taky šílená cíťa. Manžel se právě toho bojí, jak to budu zvládat. Ale je odhodlaný mně v tom plně podporovat. Sama nevím
Mám dvě krásný, zdravý, šťastný děti a to mně popohání to zkusit. Chci dát i jiným dítkám základ nebo jen krátkodobý příklad toho, že i existuje jiná rodina, než kterou znají. Pořád si říkám, že jsem dospělá bytost, která to citově zvládne líp, než dítko v ústavě. Že chci, těm dětem, kteří neměli to štěstí, ukázat, že i jinak může rodina fungovat. I když jen na chvíli. Podle mně, je základ velmi důležítý. Nemyslím na sebe, ale na ty děti.
![]()
@Virginia píše:
Děvčata, ale já nerozumím, nad čím tu pátráte. A to myslím jako klasickou normální a dobře myšlenou otázku. Myslíte, že by bylo lepší to dítě vzít a frknout do děcáku? Není tady přechodné pěstounství tím pověstným menším zlem?Protože, co si budeme vykládat, ty situace jsou nejspíš tak vyhrocené, že se nám o tom ani nezdá a stále hledáme nějaké ideální řešení. Ideální je funkční rodina, která tu není.
@Natulina píše:
Jsem taky šílená cíťa. Manžel se právě toho bojí, jak to budu zvládat. Ale je odhodlaný mně v tom plně podporovat. Sama nevím![]()
Mám dvě krásný, zdravý, šťastný děti a to mně popohání to zkusit. Chci dát i jiným dítkám základ nebo jen krátkodobý příklad toho, že i existuje jiná rodina, než kterou znají. Pořád si říkám, že jsem dospělá bytost, která to citově zvládne líp, než dítko v ústavě. Že chci, těm dětem, kteří neměli to štěstí, ukázat, že i jinak může rodina fungovat. I když jen na chvíli. Podle mně, je základ velmi důležítý. Nemyslím na sebe, ale na ty děti.
![]()
@KackaDoup píše:
tak o tom ani nebud polemizovat co je lepsi, samozrejme ze pestoun…ja jen resim ty city, prilne li dite a jde dal…jen to
A já si pořád říkám, kdyby se nedejbože něco stalo mně a manželovi a nikdo z rodiny se nemohl starat, budu tisíckrát raději, když mé děti půjdou do nějaké přechodné rodiny, i přesto, že budou vědět, že jsou tu dočasně, než když budou hozeny do ústavní péče. Je to přece jen lepší, když má dítě jednoho člověka, kterému se může svěřit a vést ty důležité hovory, než brečet osamělý a odtržený od sourozenců v dd. A to odtržení od rodiny po roce. Asi by to bylo těžké, ne že ne, ale myslím, že menší zlo než strčení do toho dd.
@Mysanda píše:
Co na tom nechápeš? Tyhle páry mi pro výchovu často problematických dětí přijdou nejlepší. Mají už zkušenosti s výchovou, neřeší banality, nemají přehnaná očekávání a přitom v nich dokáží vidět a podpořit to nejlepší co v nich je.
Věk manželů, invalidita pána a noční šichty matky.
@Virginia píše:ja se budu opakovat, ale o tomhle ja vuuubec nepolemizuju
A já si pořád říkám, kdyby se nedejbože něco stalo mně a manželovi a nikdo z rodiny se nemohl starat, budu tisíckrát raději, když mé děti půjdou do nějaké přechodné rodiny, i přesto, že budou vědět, že jsou tu dočasně, než když budou hozeny do ústavní péče. Je to přece jen lepší, když má dítě jednoho člověka, kterému se může svěřit a vést ty důležité hovory, než brečet osamělý a odtržený od sourozenců v dd. A to odtržení od rodiny po roce. Asi by to bylo těžké, ne že ne, ale myslím, že menší zlo než strčení do toho dd.
@KackaDoup píše:
ja se budu opakovat, ale o tomhle ja vuuubec nepolemizuju
Asi se nemůžeme pochopit.
Já tímto příspěvkem chtěla říct, že si myslím, že citový otřes z opuštění rodiny po roce - obzvláště bude-li doprovázený postupným zvykáním si na trvalé pěstouny, nebude tak hrozný, jako pobyt v dd. Představuju si ty mé tři děti odtržené od sebe brečící do polštáře bez někoho, kdo je tu opravdu pro ně. Naopak - rodina, byť dočasná, kde je máma a táta a všímá si, čím to dítě zrovna prochází se mi jeví být tím menším zlem.
Nevím, jak to jinak vysvětlit. ![]()
@Virginia píše:
Asi se nemůžeme pochopit.![]()
Já tímto příspěvkem chtěla říct, že si myslím, že citový otřes z opuštění rodiny po roce - obzvláště bude-li doprovázený postupným zvykáním si na trvalé pěstouny, nebude tak hrozný, jako pobyt v dd. Představuju si ty mé tři děti odtržené od sebe brečící do polštáře bez někoho, kdo je tu opravdu pro ně. Naopak - rodina, byť dočasná, kde je máma a táta a všímá si, čím to dítě zrovna prochází se mi jeví být tím menším zlem.
Nevím, jak to jinak vysvětlit.
ale t je prave to co jsem touzila probrat a ted uz to nejak vidim lip..ikdyz ja se znam, bych to nedala…
ale kdo vi…treba bych se prekvapila, jiste ze tohle je mnohem mensi zlo, je li to vubec zlo
snad jsem to vyjadrila dobre…jen me to zajimalo, zajimala by me casem nejaka studie, jak to zvladaji docasni pestouni a jak ty deti, co od nich odchazeji ![]()
Vážené dámy po přečtení pár příspěvků mi to nedá nenapsat svůj názor ![]()
Zkuste sena to podívat jinýma očima, týká se to vašich dětí co pro ně bude lepší??? Nezáviďte pěstounům není to jednoduché, jak už tu bylo od Sati
napsáno nejsou to zdravé většinou díky vlastním rodičům, bezproblémové děti je s nimi hodně práce o které se vám ani nezdá a nedej Bože mít takové sousedy jako některé z vás
pak je to i tom ubránit dítě v PP před okolím
To že třeba nechodíme do práce
ale pro nás je práce vychovávat a starat se o to co jiné matky zanedbaly.
Není to tak jednoduché jak si mnohé myslíte, ale za pokroky a úspěchy našich dětí to stojí ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat