Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Prosím vás, hrozně mě zajímá váš názor ještě na toto:
Přechodný pěstoun má pěstounství jako zaměstnání. Současně má 1 dítě v péči většinou méně než 1 rok. Já se tudíž logicky ptám - CO SE STANE, AŽ DĚTI PROSTĚ „DOJDOU“? BUDE MUSET PŘECHODNÝ PĚSTOUN SEKNOUT S PRACÍ ANEBO SE BUDOU DĚTI VŠEMOŽNĚ SHÁNĚT??? A jsme opět u hrozby juvenilní justice že…
@Evulina nebudou se shánět, bude jich bohužel vždy dost (a možná ještě více
- vzhledem k dostupnosti drog atd…
@Evulina
co to je za pytlovinu
podívej se kolik je dětí v DD proč se neshánějí nové teď? vždyť co dítě, o peníze pro děcák ne? ![]()
@Evulina píše:
Což je smutné samozřejmě..
Ale stejně…nevím nevím no…
jako že si fakt myslíš, že dítě v ústavu je lepší varianta? ![]()
@sophinka1 píše:
@Evulinaco to je za pytlovinu
podívej se kolik je dětí v DD proč se neshánějí nové teď? vždyť co dítě, o peníze pro děcák ne?
No děcáky a vesničky už jaksi praskají ve švech a nemají kapacitu. DD nebo vesnička se také o každé dítě stará delší čas a nemá stanoveno, že to musí být max. 1 rok. Ale prostě rok je krátká doba a za každý rok bude 1 přechodný pěstoun mít na starost 1 dítě, další rok další, pak zase další atd. atd… Záleží také, kolik těch přechodných pěstounů bude…Prostě jen mám obavy, aby se v takovéhle citlivé oblasti nezavedla prostě tržní praxe nabídky/poptávky..
@Evulina zakladala som podobne tema kedysi davno, vysmiali ma. Tomuto niekto uveri az vtedy, az mu vezmu dieta, aby niekto mohol zarobit na tom, ze sa o toho chudacka rok postara a posle ho dalej.
@sophinka1 píše:
jako že si fakt myslíš, že dítě v ústavu je lepší varianta?
Já se o tomhle teď bavím??? ![]()
@Evulina přechodný pěstoun přece nemusí mít pouze jedno dítě. Víš jaký je rozpočet menšího DD? Kolik lidí zaměstnává?
@Evulina Je to podobná situace, jako u domovů. Tam má ředitel taky zájem na stálém přísunu. V tomhle ohledu se situace mění minimálně. Na brutální pokles porodnosti ale většina domovů nereagovala tím, že by začali lovit děti v ulicích. A když vemeš, že aktuální počet pěstounů je nastavený na náš slavný vymírací babyboom, je dost nepravděpodobné, že by se v dohledné době zvrhl.
@Evulina myslíš, že by se někdy stal zázrak a děti najednou nebyly? Najednou by byly úspěšně zasanované všechny rodiny??? No, to je možná lepší si sundat růžové brýle.
Tak ještě ještě jednou pro méně chápající
:
Já tu teď vůbec nemluvím o tom, zda je DD lepší nebo horší než pěstounská péče.
Teď tady mluvím o tom, že je mi podezřelý pouze ten 1 rok, kdy má mít přechodný pěstoun u sebe svěřené dítě. Je to velmi krátká doba. OK, jsem pro přechodné pěstouny, ale na delší dobu. Pokud má tenhle systém fungovat ne chvíli, ale trvale, pak opravdu nevím, jak se bude řešit koordinace toho, aby každý z přechodných pěstounů vždy měl každý rok na starost dítě.
Bavím se zde o tom, jak to bude konkrétně náš stát řešit - bude udržovat přechodné pěstouny opravdu jen pro vážné případy a pokud žádné dítě zrovna nebude „k mání“, zaplatí přechodnému pěstounovi, jako státnímu zaměstnanci, i dobu bez dítěte ANEBO SE BUDE SNAŽIT MU PROSTĚ DÍTĚ OPATŘIT???
Toho já se obávám. Tady se nejedná o to, jaký je kdo pěstoun, tady se jedná o to, jak stát vyřeší problém nabídky/poptávky po dětech přidělených těmto přechodným pěstounům. A já státu nevěřím, že vše myslí, jak tady zazněl ten pěkný termín od koprovky, „sluníčkově“.
Pokud by se měla ujmout ta hrůzná praxe jako v cizině, že se budou, aby byl nasycen trh, odebírat i děti normálním biologickým rodinám, tak tedy aspoň předpokládám, že ti přechodní pěstouni, kteří jsou slušní, poctiví a chtějí opravdu pomáhat a doufám, že těch je drtivá většina, sami tomuto řeknou rázné NE.
@Evulina ještě mě napadá - na slovensku, kde to už frčí o cca deset roků déle, říkají, že životnost pěstouna na přechodce je max. 5 dětí - takže ono to zase není tak moc, když si vezmeš, že dětí je každý rok tolik…
@Lili5 píše:
@Evulina myslíš, že by se někdy stal zázrak a děti najednou nebyly? Najednou by byly úspěšně zasanované všechny rodiny??? No, to je možná lepší si sundat růžové brýle.
Já nevím, záleží přeci také na tom, kolik bude přechodných pěstounů, za nějaký čas jich může být dost.. Pokud by se do 1 roka pro dítě nenašel nikdo trvalý, pak akorát hrozí, že půjde k dalšímu přechodnému pěstounovi. Což je opět špatné pro dítě..
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat