Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
https://www.youtube.com/watch?…
A ještě do třetice a jen pro silné žaludky. Je to ruský pořad s českými titulky o odebírání ruských dětí v Norsku pod různými záminkami. Naprosto šílené, co se v té rádoby demokratické a civilizované zemi dětem a jejich rodičům děje. Čím víc o tom čtu, tím víc je mi zle a věřím v nevinu mnohých rodičů i paní Michalákové a nedá mi to a musím něco dělat, aby alespoń ty české děti dostaly šanci na život s matkou.
Dosud jsme měla nějaké pochyby, ale teď už nepochybuji, že se jedná o byznys s dětmi a že jde o propracovaný systém uvnitř norské sociálky, která je uzavřená, nekontrolovatelná a naprosto se jim to tam vymklo kontrole.
@ospalámyš A hele, vy co tu bojujete „proti juvenilní justici“ s poukazem na Norsko, viděli jste to video? Já jsem na 13. minutě a už teď je mi jasné, že je tu poměrně VELMI podstatný rozdíl, pro který se toho u nás nemusíme bát.
1. Barnevern je podle toho dokumentu soukromá firma, placená „za objem“. Ano, umím si představit, že i u nás se může „výkonnost úředníků“ měřit počtem případů, ale určitě (zvláště při tom, kolik rodin připadá na jednu sociální pracovnici) to nebude přímá úměra „čím víc dětí odeberete, tím víc peněz dostanete!.
2. Pokud tam jsou odměny za péči o děti v řádu desetitisíců norských korun, je "výhodnost“ péče o dítě úplně jinde než u nás, kde se pohybujeme o řád níž v korunách českých. Hodně bych se divila, kdyby byl takový zájem o „odebrané“ děti…
Nechci tím nijak bagatelizovat rizika, která jsou (např. v Británii odebírání iniciuje státní organizace, tam je tlaí veřejná kritika za případy, kdy neomluvitelně selhaly a vedlo to až k úmrtí dítěte), ale myslím, že současná česká realita je opravdu hodně jinde.
PS: A to teda ještě nekomentuju prezentaci Ruska a „ruskosti“ v tom dokumentu, a ty kecy „nás kritizují za lidská práva, a přitom se tam děje tohle, a to i v ostatních zemích (sic!)“. To je zas kapinku úlet na druhou stranu.
@Slečna Ferka Já si vůbec nejsem jistá jako ty, že se nemusíme bát. Tam přece nejde jen o peníze. Jde o celkové nastavení systému, který je přísně tajný, naprosto uzavřený veřejnosti, nezávislým médiím - soudy jsou tajné, dokumenty jsou tajné, rodiče nesmí informovat média a třetí stranu, je to velmi těžko kontrolovatelné, to samé je v GB. Ten sektor je zprivatizován a dostal se mimo jejich kontrolu. Nevím, jak je to v Británii, ale zdá se, že velmi podobně.
Jde o zneužívání moci, který ten úřad ajednotlivci nad rodiči má a o peníze jistě taky, navíc moc je pro některé lidi motivací i nad všechny peníze. A v celém systému, i pokud je státní se točí velké peníze, četla jsi kolik stál třeba britské daňové poplatníky případ Boorových? Živí to příliš mnoho lidí, pěstouni, pracovníci sociálky, právníci, soudy, psychologové a znalci…
Podobné věci se dějí v Británii, semtam Finsku, Holandsku, Německu atd.
Jo a co se týče prezentaci ruska, s tím souhlasím, to je trochu vedle, ale to, že Rusko má taky máslo na hlavě, neznamená, že nemůžou mít v něčem pravdu a že v Norsku jde o zneužívání moci ve velkém.
@ospalámyš A u nás se chystá privatizace? Jen tak se ptám, když tím operuješ…
@Slečna Ferka a ty nejak vis co bude? opicime se vetsinou po tom po cem houby…
neskutecne obdivuji tu maminku tech kluku…nezvladla bych to…asi ji drzi ta nadeje…ale ja nejak ani zadnou nevidim…
![]()
@ospalámyš a Rusko? rozhodne dela pro sve obcany vic nez my…tedy co se tyka deti urcite. proto si to osetrilo. Jenze tady plati Rusko vzdy spatne vzdy debilne…
@Slečna Ferka píše:
@ospalámyš A hele, vy co tu bojujete „proti juvenilní justici“ s poukazem na Norsko, viděli jste to video? Já jsem na 13. minutě a už teď je mi jasné, že je tu poměrně VELMI podstatný rozdíl, pro který se toho u nás nemusíme bát.
1. Barnevern je podle toho dokumentu soukromá firma, placená „za objem“. Ano, umím si představit, že i u nás se může „výkonnost úředníků“ měřit počtem případů, ale určitě (zvláště při tom, kolik rodin připadá na jednu sociální pracovnici) to nebude přímá úměra „čím víc dětí odeberete, tím víc peněz dostanete!.
2. Pokud tam jsou odměny za péči o děti v řádu desetitisíců norských korun, je "výhodnost“ péče o dítě úplně jinde než u nás, kde se pohybujeme o řád níž v korunách českých. Hodně bych se divila, kdyby byl takový zájem o „odebrané“ děti…Nechci tím nijak bagatelizovat rizika, která jsou (např. v Británii odebírání iniciuje státní organizace, tam je tlaí veřejná kritika za případy, kdy neomluvitelně selhaly a vedlo to až k úmrtí dítěte), ale myslím, že současná česká realita je opravdu hodně jinde.
PS: A to teda ještě nekomentuju prezentaci Ruska a „ruskosti“ v tom dokumentu, a ty kecy „nás kritizují za lidská práva, a přitom se tam děje tohle, a to i v ostatních zemích (sic!)“. To je zas kapinku úlet na druhou stranu.
Ad 1) Že tomu není tak dnes, neznamená, že tomu tak nemusí být zítra. Norské fondy jsou štědré a vláda jich bohatě využívá a zpívá jejich písničku - to je nynější situace v ČR. Byla bych na pozoru.
Ad 2) Peníze se v tomto sektoru v Norsku točí větší než u nás, ale je to jiná země. Našim by možná stačilo mnohem méně.
A ještě bych k tomu přidala bod 3) I kdyby to u nás nehrozilo neznamená, že se na tuto situaci v zahraničí máme vykašlat. Jsou to pořád děti a rodiny, je jedno jaké národnosti, na kterých se páchají zločiny. Je třeba na to upozorňovat, medializovat..
A co se týče Ruska, mám takový pocit, že v současném Rusku chrání děti mnohem lépe, než je to v takových zemích, kde se něco takového děje. A ruská strana si i dokáže stát mnohem víc za svým, než naše česká reprezentace, která pro peníze poleze někam komukoli napříč politickým spektrem.
Jo a ty státy, kde se to páchá, ty vlády, za to mohou taky. Mají udělat taková zákonná opatření, aby to žádný soukromý sektor dělat nemohl a vyníky potrestat vysokými sazbami. Ale oni před tím většinou zavírají oči, takže z mého pohledu jsou spolupachateli.
Pokud jde o to Rusko, co JÁ vím, tak tam to funguje svým způsobem hodně podobně. Dítě ruské národnosti se tam taky bere jako „majetek ruského státu“.
Moje kamarádka je Ruska, žije s mužem (taky Rusem) tady, mají hodně kamarádů, co jsou Rusové žijící v cizině, a ti mají neskutečné problémy s novou legislativou. Dnes je to tak, že když chce dítě odcestovat z Ruska (i v doprovodu rodiče), musí mít nostrifikovaný dokument potvrzující souhlas druhého rodiče s vycestováním. V praxi to pak vypadá tak, že kamarádka s dcerou jede na návštěvu do Ruska a do Prahy (kde se malá narodila, kde žije s oběma rodiči a kde na ni čeká tatínek) se nedostane bez bumážky. Vyřídit ji trvá řádově týdny (pokud někoho nepodmázneš), a když o tom nevíš, tak Tě prostě z Ruska nepustí. Známá té mé kamarádky takhle zůstala několik týdnů v Kaliningradě, protože tatínek musel z Austrálie vyřizovat na dálku to povolení
A nejel přes to vlak.
To je podle mě taky extrém.
@Slečna Ferka píše:
Pokud jde o to Rusko, co JÁ vím, tak tam to funguje svým způsobem hodně podobně. Dítě ruské národnosti se tam taky bere jako „majetek ruského státu“.Moje kamarádka je Ruska, žije s mužem (taky Rusem) tady, mají hodně kamarádů, co jsou Rusové žijící v cizině, a ti mají neskutečné problémy s novou legislativou. Dnes je to tak, že když chce dítě odcestovat z Ruska (i v doprovodu rodiče), musí mít nostrifikovaný dokument potvrzující souhlas druhého rodiče s vycestováním. V praxi to pak vypadá tak, že kamarádka s dcerou jede na návštěvu do Ruska a do Prahy (kde se malá narodila, kde žije s oběma rodiči a kde na ni čeká tatínek) se nedostane bez bumážky. Vyřídit ji trvá řádově týdny (pokud někoho nepodmázneš), a když o tom nevíš, tak Tě prostě z Ruska nepustí. Známá té mé kamarádky takhle zůstala několik týdnů v Kaliningradě, protože tatínek musel z Austrálie vyřizovat na dálku to povolení
To je podle mě taky extrém.A nejel přes to vlak.
Ale jo, neříkám, že toto není taky extrém..a oni v Rusku také takto berou děti „na objednávku“?
Jinak tady - chce se mi docela zvracet - to vypadá jak internetový obchod s dětmi (jen cenovky chybí) https://www.bemyparent.org.uk/
@Slečna Ferka píše:
@ospalámyš A u nás se chystá privatizace? Jen tak se ptám, když tím operuješ…
A tojsi četla kde, že píšu, že se chytá nějaká privatizace? Nic takového jsme nikde nepsala.
@ospalámyš „Že tomu není tak dnes, neznamená, že tomu tak nemusí být zítra“ - to byla reakce na můj úvodní bod, že Barnevern je soukromá firma (jinak ona to je asi spíš nezávislá samoregulační organizace, zřejmě; s tou privátností asi Rusové taky přehánějí… shit, já bych si měla vždycky načíst hned, než začnu reagovat
). Pochopila jsem to tak, že myslíš, že se to může změnit i u nás.
@Slečna Ferka píše:
@ospalámyš „Že tomu není tak dnes, neznamená, že tomu tak nemusí být zítra“ - to byla reakce na můj úvodní bod, že Barnevern je soukromá firma (jinak ona to je asi spíš nezávislá samoregulační organizace, zřejmě; s tou privátností asi Rusové taky přehánějí… shit, já bych si měla vždycky načíst hned, než začnu reagovat). Pochopila jsem to tak, že myslíš, že se to může změnit i u nás.
Já nevím detailně, jakou podobu má juvenilní justice v jednotlivých zemích a jestli se tady u nás chystá nebo nechystá zprivatizování sektoru sociální péče po vzoru Norska. Ale co vím jistě, tohle tady nechci, ať už to bude mít formu jakoukoliv ![]()
Nemám informace, jestli v Británii je sociálka soukromá nebo státní a jakou má pozici tam, pokud státní, pak z toho vyplývá, že je jedno jakou formu to celé má, prostě je to zneužitelné, celé špatně nastavené a k těm případům zneužití moci dochází.
Ohledně barnevernetu jsem našla, že je autonomní a stojí i nad soudy a jejich rozhodnutími, pokud jde o odebírání dětí. Tak nevím, jestli se to dá nazvat soukromou institucí, asi tak napůl. Každopádně má až příliš velkou moc a stát malou možnost zásahů a kontroly.
@ospalámyš píše:
Já nevím detailně, jakou podobu má juvenilní justice v jednotlivých zemích a jestli se tady u nás chystá nebo nechystá zprivatizování sektoru sociální péče po vzoru Norska. Ale co vím jistě, tohle tady nechci, ať už to bude mít formu jakoukoliv![]()
Nemám informace, jestli v Británii je sociálka soukromá nebo státní a jakou má pozici tam, pokud státní, pak z toho vyplývá, že je jedno jakou formu to celé má, prostě je to zneužitelné, celé špatně nastavené a k těm případům zneužití moci dochází.
Ohledně barnevernetu jsem našla, že je autonomní a stojí i nad soudy a jejich rozhodnutími, pokud jde o odebírání dětí. Tak nevím, jestli se to dá nazvat soukromou institucí, asi tak napůl. Každopádně má až příliš velkou moc a stát malou možnost zásahů a kontroly.
Dá se to nazvat mafií, která se stala nekontrolovatelná.
Já pořád nechápu, jak je možné, že s tím stát nemůže nic dělat, to se mi fakt nezdá!!!
@Evulina píše:
Dá se to nazvat mafií, která se stala nekontrolovatelná.
Já pořád nechápu, jak je možné, že s tím stát nemůže nic dělat, to se mi fakt nezdá!!!