Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj. Nejlepší je si psát, kolik za co kdo utratil. Jinak tento systém není úplně spravedlivý, ale nepíšeš to podstatné- jestli jste sezdaní, nebo jestli žijete spolu mimo manželství. ![]()
No, platit vše napůl, když máš o mnoho nižší příjem mi nepřijde zrovna fér. A nevěřím tomu, že s dítětem se něco znění. Jo, možná bude platit víc, ale ty budeš mít zas nižší příjem, takže to vyjde nastejno.
Nevyhovovalo by mi to, jsem pro společné finance (ne nutně na jednom účtu), zvlášť pokud plánujete děti.
Nešla, protože to co říká teď pak může být jinak. Pak zjistí co vše stojí a líbit s emu to nebude. Půl n půl je ok pokud i ty příjmy jsou stejné. Jen se ho zeptej co vše pak bude platit on, řekni mu kolik budeš mít mateřskou a pak rodičák a zvednou se náklady za dítě ![]()
Mezi přáteli je placení všeho na půl fér, pokud jsou stejně rozděleny i domácí povinnosti.
V rodině je fér, aby členové rodiny měli spravedlivě vyváženy finance na útratu a čas na odpočinek. Dokud nebudete tvořit rodinu, tak bych se do dítěte nehrnula.
A vis, proc to tak chce? Placeni napul? Treba ma spatnou zkusenost. Ale jak je psano vyse, a i v mnoha diskusich se resi, ze kdyz je zenska dona s deckem, musi o penize skoro zebrat. Vyrostla jsem v modeli vse na jednu hromadu, takze jinak bych to nechtela.
Vas model mi neprijde fer, leda ze by kazdy daval na chod domacnosti treba 30%platu a z toho by se zilo. Dokud nemate dite a nic vas nespojuje, mas cas si to rozmyslet ![]()
No pochybuju, ze se s prichodem ditete z neho stane grant a bude poustet vic penez. Spis prijdou kazdodenni hadky o penize.
Nutno ještě podotknout, že mám 4 leté dítě z předchozího vztahu, jehož náklady na oblečení, školku atd. financuju ze svého. I tak má partner občas poznámky, že se o nás „stará“ nebo že ho živí.
To mi přijde divný, trochu bych se bála jak to bude pak při mateřský a vůbec dál ![]()
Já se rozhodně do společného dítěte nepouštím. Ale nevím jestli už tak je to spravedlivé. Když mně z mého příjmu zbyde tak 2 tisíce a jemu nevím ani…
@Anonymní píše:
Nutno ještě podotknout, že mám 4 leté dítě z předchozího vztahu, jehož náklady na oblečení, školku atd. financuju ze svého. I tak má partner občas poznámky, že se o nás „stará“ nebo že ho živí.
No tak pokud má kecy, že se o vás stará a že vás živí, tak už bych ani neřešila, že platíte všechno napůl…umíš si představit zůstat na mateřské? Nemohla bych být s někým takovým…a jinak placení by mi přišlo spravedlivé, kdybyste dávali každý stejné procento ze svých příjmů…
Hlavně máš opravdu malý plat, takže bydleni včetně stravy za 6000 je pro tebe nakonec vyhodný, ne? Byla bys schopná se za svou výplatu osamostatnit, zaplatit si bydlení, jídlo a vše ostatní? Asi ne.
My také platili za svobodna vše rovným dílem, bylo by mi blbé vlastně parazitovat na tom, že chlap ma barák a vetší plat, dokud nejsou děti. Pak už to bylo jiné.
anonym-info o penezích
Ahoj ženy, věčně omílané téma, finance. Prosím o názory. Žiji s partnerem 2 roky. Žijeme v jeho domě. Náklady na bydlení a jídlo financujeme půl na půl. Jeho příjem je cca 40 tisíc. Můj příjem je 16 tisíc. Na jídle a poplatcích za dům utratíme měsíčně celkem cca 12 tisíc. Dále si každý sám za sebe platíme benzín, poplatky na auto, oblečení, drogerku, lékárnu atd. Když někam jedeme na výlet, do restaurace atd. v placení se střídáme. Nevím, zda mi to přijde úplně spravedlivé takové nastavení. Partner je o 8 let starší a představoval by si co nejdříve dítě, že až bude dítě, tak prý bude platit více on, dokud není dítě, tak není důvod. Žijeme v jeho domě a věci na domě si financuje sám. PS: Já se do dítěte v tomto nastavení zatím nehrnu. Díky všem za názory.