Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj ženy, věčně omílané téma, finance. Prosím o názory. Žiji s partnerem 2 roky. Žijeme v jeho domě. Náklady na bydlení a jídlo financujeme půl na půl. Jeho příjem je cca 40 tisíc. Můj příjem je 16 tisíc. Na jídle a poplatcích za dům utratíme měsíčně celkem cca 12 tisíc. Dále si každý sám za sebe platíme benzín, poplatky na auto, oblečení, drogerku, lékárnu atd. Když někam jedeme na výlet, do restaurace atd. v placení se střídáme. Nevím, zda mi to přijde úplně spravedlivé takové nastavení. Partner je o 8 let starší a představoval by si co nejdříve dítě, že až bude dítě, tak prý bude platit více on, dokud není dítě, tak není důvod. Žijeme v jeho domě a věci na domě si financuje sám. PS: Já se do dítěte v tomto nastavení zatím nehrnu. Díky všem za názory.
No uprimne mas pocit spravny. Mate mit stejnou uroven, rekla bych. Kdyz si odectes tu svoji pulku s on tu jeho pulku od svych platu, kolik kazdemu zbyde? Stejne? Asi ne. Mel by financovat uz ted vic nez ty, dite nedite. To bude peknej skrt.
@Anonymní píše:
A mimochodem k těm rohlíkům.A k těm co říkají, že neplatím půlku, protože mám dítě. Tak chlap toho sní daleko víc než my dva s dítětem dohromady ale platím to napůl a nepočítám že my sníme rohlíky dva a o pět. Já navíc, abych si aspoň trochu ulehčila a nakonec tím šetřím i partnera, nakupuji navíc jídlo za stravenky za nějakých 2 tis, které jsou navíc z mé strany. Takže opravdu nevím, kdo z koho má jaké „výhody“ a kdo koho ždíme (ironie) A ano, domácí práce z 90 % dělám já, vařím a starám se o nákupy já. Platím polovinu výdajů a pán nás občas se synem cepuje a vychovává jak sluhy. Ale to už by se tady strhla jiná diskuze. Tak si říkám, jestli nejsem idiot a nám by nakonec s dítětem bez něj nebylo líp.
Ano, potom co píšeš, by vám rozhodně bylo lépe bez něj…jako aby mě někdo cepoval a vychovával…to fakt teda ne…
@Martina84 píše:
Ja bych se do dítěte bez svatby taky nehrnula
A to je dalsi vec. Svatba a pak dite.
@Anonymní píše:
A mimochodem k těm rohlíkům.A k těm co říkají, že neplatím půlku, protože mám dítě. Tak chlap toho sní daleko víc než my dva s dítětem dohromady ale platím to napůl a nepočítám že my sníme rohlíky dva a o pět. Já navíc, abych si aspoň trochu ulehčila a nakonec tím šetřím i partnera, nakupuji navíc jídlo za stravenky za nějakých 2 tis, které jsou navíc z mé strany. Takže opravdu nevím, kdo z koho má jaké „výhody“ a kdo koho ždíme (ironie) A ano, domácí práce z 90 % dělám já, vařím a starám se o nákupy já. Platím polovinu výdajů a pán nás občas se synem cepuje a vychovává jak sluhy. Ale to už by se tady strhla jiná diskuze. Tak si říkám, jestli nejsem idiot a nám by nakonec s dítětem bez něj nebylo líp.
hele, já v tom vyrůstala a fakt vím, jak to zvenku vypadá, ale uvnitř funguje. Můj manžel mi nikdy nevyčetl korunu a já jemu taky ne. Je to velice osvobozující.
@Everyone píše:
Rikas, ze platis pulku.
Jenze mas dite, takze ve skutecnosti pulku neplatis.Vis,jak to myslim?
Ohledne vydaju do domácnosti- tam s pulkou souhlasim.
Vylety: Pokud na to nemas, holt nejezdi.
Sice by bylo fajn, aby on ty vylety obcas zaplatil se sveho, ale kdyz tomu tak neni, neda se nic delat.
Ja mam 8letou dceru, dvojnasobny plat ci ty, ale k tomu hypoteku. A treba na jidlo nikam nechodime. Vylety jen nizkorozpoctove.
Zkusila bych s nim pri vhodne chvilce promluvit, co plany do budoucna atd.
Osobně si myslím, že žena a malé dítě dohromady projí zhruba stejně jako chlap… U nás Teda přítel sní více i než já a naše 2 děti dohromady… Ale u nás naštěstí neřešíme, kdo sní kolik..
@Anonymní píše:
Nutno ještě podotknout, že mám 4 leté dítě z předchozího vztahu, jehož náklady na oblečení, školku atd. financuju ze svého. I tak má partner občas poznámky, že se o nás „stará“ nebo že ho živí.
Prchej pryc. To bude porad kolem dokola. Najdi si chlapa co ma koule, ne skrta a hamouna.
@Anonymní píše:
Já se rozhodně do společného dítěte nepouštím. Ale nevím jestli už tak je to spravedlivé. Když mně z mého příjmu zbyde tak 2 tisíce a jemu nevím ani…
2 000 Kc? Ty jo. Hm, to je pecka no. A ani nevis kolik jemu? Tak ja si tipuju, ze tak 5× vic nez tobe? A tech 40 tisic vis nebo myslis?
@Simmcaa píše:
No popravdě, kdybys bydlela sama, tak s 16 tisíci nevyjdes. Takže chápu jak on to myslí, že vás živí.
Tak by mela jeste brigadu, alimenty na dite, mozna nejaky prispevky na dite ci bydleni, nevim. Ale mela by svatej pokoj.
Máte zvláštní vztah.. jen pro priklad, ze to jde i jinak.. Já mám z předešlého vztahu dceru, 10 let, přítele 1,5 roku. Jsem finančně soběstačná, mám dvojnásobnou výplatu než ty. Pritel ma tedy jeste vic nez ja.. Před pul rokem jsme se k nemu nastěhovaly.. Od té doby říká "naše peníze, náš dům, my máme, my jsme.. " automaticky jsem začala kupovat jídlo, on dal platí hypo a věci s bydlenim spojené, ale i třeba dovolenou. oba jsme ušetřili.. Já neplatim nájem, on se nemusí stravovat po hospodách, řešit nákup rohlíku, dochazejici toaletak a má vyprane košile, doma je uklizeno.. když mi peníze dojdou, bez řeči mi dokonce dá.. když se ex rozhodl, že nebude se mnou na půl platit školu, řekl, že kdyžtak bude on, že jde o dítě, me dítě.. má rád mně i ji.. chce nás tu. Je rád že jsme tu, že je tu živo a z jeho domu je domov. Nyní jsem těhotná, nebojím se co bude pak.. Už teď kdykoli cokoli potřebuju, většinu z toho zaplatí on, vitamíny, tehotenske oblečení, různá vyšetření.. a já? Já se mám šetřit, nemám se stresovat, nosím jeho dítě.. a to prý nemůže vyvážit ničím..
A mně popravdě to těhotenství nějak zmaha, 20 už mi není.. ale cítím se chtěna a milovaná.. stejně tak má dcera, a stejně tak bude i naše dítě..
@Eoma píše:
Máte zvláštní vztah.. jen pro priklad, ze to jde i jinak.. Já mám z předešlého vztahu dceru, 10 let, přítele 1,5 roku. Jsem finančně soběstačná, mám dvojnásobnou výplatu než ty. Pritel ma tedy jeste vic nez ja.. Před pul rokem jsme se k nemu nastěhovaly.. Od té doby říká "naše peníze, náš dům, my máme, my jsme.. " automaticky jsem začala kupovat jídlo, on dal platí hypo a věci s bydlenim spojené, ale i třeba dovolenou. oba jsme ušetřili.. Já neplatim nájem, on se nemusí stravovat po hospodách, řešit nákup rohlíku, dochazejici toaletak a má vyprane košile, doma je uklizeno.. když mi peníze dojdou, bez řeči mi dokonce dá.. když se ex rozhodl, že nebude se mnou na půl platit školu, řekl, že kdyžtak bude on, že jde o dítě, me dítě.. má rád mně i ji.. chce nás tu. Je rád že jsme tu, že je tu živo a z jeho domu je domov. Nyní jsem těhotná, nebojím se co bude pak.. Už teď kdykoli cokoli potřebuju, většinu z toho zaplatí on, vitamíny, tehotenske oblečení, různá vyšetření.. a já? Já se mám šetřit, nemám se stresovat, nosím jeho dítě.. a to prý nemůže vyvážit ničím..
A mně popravdě to těhotenství nějak zmaha, 20 už mi není.. ale cítím se chtěna a milovaná.. stejně tak má dcera, a stejně tak bude i naše dítě..
Krasne napsano ![]()
Preju moc stesti ![]()
@carsin píše:
Dite bez svatby ne.
Zde bych si dovolil polozit otazku, co vede jakoukoliv zenskou k tomu mit dite s nekym, kdo si ji ani nechce, popr, odmita vzit? Ja to proste s tim mym muzskym mozkem nedokazu pochopit.
A korunou je pak dat diteti jmeno po otci… jak malo si ta dotycna musi sama sebe vazit? Nebo je to nadeje, ze si ji pak snad jednou vezme?
Dokaze na to nektera z vas odpovedet, aby to i chlap pochopil?
Proc proboha?A co se tyce toho placeni.
Ne, nemusi po svatbe a po narozeni ditete platit vic nez doted.
Po svatbe by podle mne mely byt vsechny finance spolecne a vsechno by se z toho spolecneho melo platit.
Ja mam zensky mozek a je stejne nechapavy jako ten tvuj, muzsky: nevim co je k tomu vede. Zadna sebeucta rekla bych a s ni souvisejici asi vdecnost, ze se o ni nejaky otrel a byl ochotnej ji udelat bejbatko. Nebo vekem, ze ji ujel vlak, tak rychle dite? Nebo pochazi z nelichotivych pomeru, kde to bylo normalni? A pak asi i inteligence.
@g.sandova píše:
Podle mě muze byt rad, ze neni sam. Mělo by to být vzájemné!
Nenech si tu vnutit, ze nejste rodina jen proto, ze nejste svoji.
Prijem mas malý, bohužel.
Nejsou rodina, bohuzel. Bohudik pro zakladatelku. Na nej se fronta stat nebude. ![]()
@akavi píše:
A co nějaká láska a ochota pro milovaného člověka udělat něco, aby se mu žilo dobře? Já vím, pro člověka uvažujícího stylem „má dáti - dal“ je to sci-fi, ale přeci jen to někdy taky faktor, který hýbe vztahy.Příspěvek upraven 14.11.20 v 18:45
Místo srdce břicho má a místo duše tlamu.
@Nekoukej! píše:
Zakladatelko, miminko s takovym nedoporucuji, holky jen dotaz, co tedy delam spatne, kdyz mi prijde, ze kdyz jsem sama s detmi usetrim vic, nez kdyz jsem zila s muzem?
Protoze nekupujes chlast, cigara, kraviny, ktery pak skonci v kosi, hospodaris s malem, varis zdrave a levne, nevozis si zadek v aute a tak dale.
A mimochodem k těm rohlíkům.
A k těm co říkají, že neplatím půlku, protože mám dítě. Tak chlap toho sní daleko víc než my dva s dítětem dohromady ale platím to napůl a nepočítám že my sníme rohlíky dva a o pět. Já navíc, abych si aspoň trochu ulehčila a nakonec tím šetřím i partnera, nakupuji navíc jídlo za stravenky za nějakých 2 tis, které jsou navíc z mé strany. Takže opravdu nevím, kdo z koho má jaké „výhody“ a kdo koho ždíme (ironie) A ano, domácí práce z 90 % dělám já, vařím a starám se o nákupy já. Platím polovinu výdajů a pán nás občas se synem cepuje a vychovává jak sluhy. Ale to už by se tady strhla jiná diskuze. Tak si říkám, jestli nejsem idiot a nám by nakonec s dítětem bez něj nebylo líp.