Platit a mlčet?

10142
29.12.11 20:46

Platit a mlčet?

ahoj,

prosím o radu, nebo se už asi zhroutím…můj manžel má z předchozího vztahu dceru. Ted jí bude 17 let. Vše bylo v pořádku. Vztahy se změnili někdy cca před rokem a půl, kdy dcera měla nastupovta po základce na další školu. Muž se chtěl podílet na rozhodování, kam půjde, ale matkou a dcerou mu bylo jasně dáno najevo, at platí, ale mlčí a o nic se laskavě nestará. Od té doby to je na prd. Dcera za ním nejezdí, nemá o něj absolutně žádný zájem. Pouze se doslýcháme od rodiny (nebydlíme tam, kde ona), že muže uráží a že na něj kašle, at je neotravuje. Ted jsme se doslechly, že matka chce údajně k soudu ohledně zvýšení výživného. Muž samozřejmě chápe, že potřeby dítěte jsou, sami spolu máme roční holčičku, vím, co je být matka. Jenže, to má jen platit a mlčet? Dcera ho na škole ani nenahlásila jako zákonného zástupce, ani si nemůže zjistit její docházku. To jim má platit, aby se měli dobře a laskavě se nestarat? Může některé této argumenty použít u soudu? Např. že se mu tento způsob výchovy nelíbí? Doslýcháváme se, že dcera se courá po hospodách a je skoro každý týden ožralá. Na to máme svědka i našeho švagra a tchýni. Ve 14ti letech s ní dokonce muž musel na gyndu, protože jí tenkrát málej „ojel“ nějakej 20ti letej kluk, nakonec se ale prokázalo, že k samotnému sexu nedošlo, že tam byl zřejmý „jen“ nějaký pokus. Ale tohle jsme zařizovali my, matka o tom ani nevěděla, až já jsem si všimla, že dceruška má všude na sobě cucáky.
Prosím vás, máte někdo s podobnou situací zkušenost? Např. takové zpětné vrácení výživného by pro naší rodinu byla absolutně devastující. A co mě neskutečně ničí je to, že by nám zvedli výživné, dceruška by se nám někde za rohem smála a muž? Ten by musel přihlížet a ani k její výchově nekváknout…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2377
29.12.11 20:49
petratavali píše:
ahoj,prosím o radu, nebo se už asi zhroutím…můj manžel má z předchozího vztahu dceru. Ted jí bude 17 let. Vše bylo v pořádku. Vztahy se změnili někdy cca před rokem a půl, kdy dcera měla nastupovta po základce na další školu. Muž se chtěl podílet na rozhodování, kam půjde, ale matkou a dcerou mu bylo jasně dáno najevo, at platí, ale mlčí a o nic se laskavě nestará. Od té doby to je na prd. Dcera za ním nejezdí, nemá o něj absolutně žádný zájem. Pouze se doslýcháme od rodiny (nebydlíme tam, kde ona), že muže uráží a že na něj kašle, at je neotravuje. Ted jsme se doslechly, že matka chce údajně k soudu ohledně zvýšení výživného. Muž samozřejmě chápe, že potřeby dítěte jsou, sami spolu máme roční holčičku, vím, co je být matka. Jenže, to má jen platit a mlčet? Dcera ho na škole ani nenahlásila jako zákonného zástupce, ani si nemůže zjistit její docházku. To jim má platit, aby se měli dobře a laskavě se nestarat? Může některé této argumenty použít u soudu? Např. že se mu tento způsob výchovy nelíbí? Doslýcháváme se, že dcera se courá po hospodách a je skoro každý týden ožralá. Na to máme svědka i našeho švagra a tchýni. Ve 14ti letech s ní dokonce muž musel na gyndu, protože jí tenkrát málej „ojel“ nějakej 20ti letej kluk, nakonec se ale prokázalo, že k samotnému sexu nedošlo, že tam byl zřejmý „jen“ nějaký pokus. Ale tohle jsme zařizovali my, matka o tom ani nevěděla, až já jsem si všimla, že dceruška má všude na sobě cucáky.
Prosím vás, máte někdo s podobnou situací zkušenost? Např. takové zpětné vrácení výživného by pro naší rodinu byla absolutně devastující. A co mě neskutečně ničí je to, že by nám zvedli výživné, dceruška by se nám někde za rohem smála a muž? Ten by musel přihlížet a ani k její výchově nekváknout…

uvedte to v pripadnem soudnim jednani o vyzivnem, jinak jako zakonneho zastupece ho nemusi ve skole hlasit - dokud ji je 17, tak je to automaticky a narok na info ma.. az 18ti letech musi pak dat souhlas s podanim informci rodicum…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2377
29.12.11 20:50

a vyzivne se zpetne nezveda, to snad ani nejde, to by platilo az od rosudku..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47103
29.12.11 20:56

Zvýšení výživného bych se nebála. Kdy bylo výživné stanovené? Koukám, že máte roční dítě - takže manželovi se změnily poměry, má vyživovací povinnost k vaší dceři. Ty jsi na rodičovské? Pokud ano, má vyživovací povinnost i k tobě. Pokud jste vy kvůli tomu nežádali o snížení alimentů, tak se neboj, výživné vám nikdo nezvýší. Protože pokud si ona požádá o zvýšení, vy uvedete, že jsou tam dvě nové vyživovací povinnosti (ty a vaše dcera) a dopadne to pro vás dobře, neboj ;-) Nemyslím si, že by bývalka byla tak blbá a tohle si neuvědomila - takže dost možná žádat ani nebude.

Co se týče školy, tam právo má, je to zákonný zástupce ze zákona, jak už někdo napsal - je to otec, zajímat se může :-) Všechny ostatní věci samozřejmě u soudu pak uvést může.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
29.12.11 20:59

výživné se zvedane a ex může požádat o zpětné doplacení za 3 roky což se stalo nám…během půl hodiny jsmese stali dlužníky okolo 200.000 korun :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10142
29.12.11 21:00

No, ted se chce o její docházku zajímat, když slyší, jak se všude opíjí, jenže další problém. Když se narodila, probíhal rok soud ohledně prokázání otcovství, protože v té době její matka měla těch přítelů ví, proto otec logicky zpočátku nevěřil, že dítě je jeho. A pak už její matka muže do dceřina rodného listu neuvedla. Vlastně k ní nemá žádné papíry, jen soudně určenou výši výživného a testy DNa, které prokazují jeho otcovství…takže se obávám, že ve škole mu nic neřeknou, pokud sama matka to nepovolí, což nehrozí. Prý se starat nemá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
29.12.11 21:00
beruska2× píše:

Bohužel zvedá a to klidně i 2 roky zpětně-leda že by byla nějaká změna,ale o tom pochybuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47103
29.12.11 21:02

To je nějaká blbost.

Tvůj manžel má určitě někde potvrzeno, že je její otec a může si požádat o vystavení správného rodného listu své dcery. Zavolala bych si na příslušnou matriku a tam se na to zeptala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47103
MisakN píše:
beruska2× píše:
Bohužel zvedá a to klidně i 2 roky zpětně-leda že by byla nějaká změna,ale o tom pochybuju.

nevěřím ale, že by v případě zakladatelky někdo výživné zvedl.

Změnily se tak moc poměry? Stoupl tvému manželovi plat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10142
sovicka1 píše:
Zvýšení výživného bych se nebála. Kdy bylo výživné stanovené? Koukám, že máte roční dítě - takže manželovi se změnily poměry, má vyživovací povinnost k vaší dceři. Ty jsi na rodičovské? Pokud ano, má vyživovací povinnost i k tobě. Pokud jste vy kvůli tomu nežádali o snížení alimentů, tak se neboj, výživné vám nikdo nezvýší. Protože pokud si ona požádá o zvýšení, vy uvedete, že jsou tam dvě nové vyživovací povinnosti (ty a vaše dcera) a dopadne to pro vás dobře, neboj ;-) Nemyslím si, že by bývalka byla tak blbá a tohle si neuvědomila - takže dost možná žádat ani nebude.
já se právě uklidnuji, že nic nebude, ona má dost srach z toho, že by to muž hnal přes sociálku, jak probíhá její výchova, ale mě se chce brečet z toho, že si tady člověk buduje a pak přijde tohle, že by chtěli tolik a tolik…kdyby ty vztahy byly normální, ale takhle, když z muže dělají obě blbečka, mi je z toho nanic…ano já jsem na RD a plánujeme další dítě příští rok. Já snad otěhotním ted hned…Co se týče školy, tam právo má, je to zákonný zástupce ze zákona, jak už někdo napsal - je to otec, zajímat se může :-) Všechny ostatní věci samozřejmě u soudu pak uvést může.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10142
29.12.11 21:04
Sylvajs píše:
výživné se zvedane a ex může požádat o zpětné doplacení za 3 roky což se stalo nám…během půl hodiny jsmese stali dlužníky okolo 200.000 korun :poblion:

to je přece strašný? To zničí rodinu, aby se ta druhá měla dobře? To je diskriminace. Nepopírám mužovy závazky vůči dceři, ale tohle je hnus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
29.12.11 21:05
sovicka1 píše:
MisakN píše:
beruska2× píše:

Jen jsem reagovala na to,že se to stát může,ale v případě zakladatelky si taky myslím,že se to nestane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47103
29.12.11 21:05

To otěhotnění ti teď nepomůže, to by se zohlednilo, až dítě porodíš, jinak se to bere jako by neexistovalo.

Ale neboj, pokud se manželovi opravdu výrazně nezvedl plat, tak to bude šul nul - dcera má zvýšené nároky protože šla na střední, vy také, protože jsi na RD a máte dítě.

To leda by ty alimenty byly nějaké směšně nízké :oops: :oops: :oops: což se přeci jen ještě občas stává…

Já mluvím ze své zkušenosti, manžel taky platí alimenty, ale vůbec se nebojím toho, že by bývalá manželka žádala o zvýšení, protože jsem též na RD a máme děti dokonce dvě :-) - je jí určitě jasné, že by to soud spíše snížil. Ale my platíme alimenty štědré.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10142
29.12.11 21:06
sovicka1 píše:
MisakN píše:
beruska2× píše:

za celou dobu se výživné zvedalo jednou. a ano, za 17 let se mužovi plat zvýšil. plus nové vyživovací povinnosti vůči naší dceři a mě na RD. Její matka pracuje na živnost, má v pronájmu hospodu, cca 3 roky, před tím byla stále nezaměstnaná.

Příspěvek upraven 29.12.11 v 21:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47103
29.12.11 21:06
petratavali píše:
Sylvajs píše:
výživné se zvedane a ex může požádat o zpětné doplacení za 3 roky což se stalo nám…během půl hodiny jsmese stali dlužníky okolo 200.000 korun :poblion:
to je přece strašný? To zničí rodinu, aby se ta druhá měla dobře? To je diskriminace. Nepopírám mužovy závazky vůči dceři, ale tohle je hnus.

je to drsný, fakt je to drsný… snad se nám to nikdy nestane. Ale věřím, že ne…

Sylvajs, a vy jste bezdětní a tak? Nebo i přesto to zvedli? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria