Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Vlastně ještě v tom výčtu, co a jak děláte, mě napadlo teď jediné, zda třeba nechce/nepotřebuhe soukromí. Záchůdek na místě, kde na něj není vidět. Možná ne teď, ale třeba do budoucna, kdyby se ledy hnuly, tak ještě může nastat i toto před přechodem na wc za dveřmi (Tedy kromě připadných jiných strachů spojených s nočnikem a toaletou a všeho kolem tohoto.)
Zkusila bych asi prokonzultovat s lékařkou.
Ale hlavně se nestresuj protože děti to vycítí a pak je to o to horší. ![]()
@maja45 píše:
Přesně tak. Do herny bych prostě chvilku nechodila.Příspěvek upraven 18.04.21 v 22:11
herny jsou už beztak rok zavřené, to netřeba řešit
@Kaca307
Dobrý den,
odtajnila jsem vás ve dvou příspěvcích na třetí straně, urážky pod anonymem nejsou přípustné.
Děkuji za pochopení a přeji hezký den
Diana ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím, jsem zoufalá, nevím co dělat a jak… Aby jste to pochopily synovi budou v říjnu 4 roky a pořád ještě nosí pliny, přes den i přes noc, já už jsem z toho v háji, ví co se dělá na záchodě, ale sám tam nechce a když už tak jen prostě sedí a nic málokdy se stalo, že se vykadil nebo vycural :
Když ho nechám bez pleny tak se pocura a vůbec mu to nevadí.. Prosím poraďte, že to neznamená, že je nějakéj divnej nebo že nedej bůh nějakéj opožděnej![]()
![]()
![]()
Pevný nervy přeju
Radu nemám, ale chci ti říct, aby ses nenechala zvyklat, že jsi špatná máma, kluk „divnej“
Dceři jsou 3 a 3/4 a plínu řešíme. Rovnou říkám, že starší byla bez plen do druhých narozenin.
U nás je to prostě potřeba jistoty. Prostě to zkoušíme, trénujeme, motivujeme, má slíbený krásný kalhotky, až bude bez plen úplně. A co považuju za nejdůležitější, neřeším, co si kdo myslí. Jako ty kecy, že to je ostuda a podobně, ať si okolí strčí kam je libo ![]()
@Fiducia každý den nebo jednou měsíčně zkoušíš plenku nedat? Co školka? Díky ![]()
@Pears206 píše:
Chtěla bych varovat před přílišným chválením za úspěchy a před přílišným upíráním pozornosti k aktu močení a vyprazdňování celkově. Je nutné se dítěti věnovat především jinak, zaměřit se na jeho silné stránky a chválit je především za úspěchy v jiných oblastech. Některé děti jsou alergické i na systém odměn a enuretický kalendář, zvlášť, když jsou tam třeba za den 2 sluníčka(úspěchy) a 5 mraků(nehody). Dřív to byla poměrně doporucovaná metoda, teď se od toho upouští. Dávat odměny ve formě sladkostí je nevhodné.Enureticke děti v předškolním a mladším školním věku, se kterými jsem se pracovně setkala, nerady mluví o močení, pomočovaní a nemají rády slovní upozornění, že si mají dojít na záchod.Termín „vyčůrat“ se doporučuje vůbec nepoužívat. Některé mají budíček, kuchyňskou minutku a tou si hlídají samy hodinové intervaly, kdy si mají dojít.
Jsou to děti inteligentní, některé nadprůměrné IQ a větší všeobecný přehled aspoň v jedné oblasti. Jen prostě nedokážou z různých příčin kontrolovat močení/vyprazdňování. A je to přesně tak, jak tu bylo psáno. Když byly menší, tak mohly podle slov rodičů sedět na záchodě 20 minut, nic neudelaly a za chvíli byly mokré. Hlavně, pokud se jim ve škole a skolce netajistilo soukromí.Hodně těchto dětí se nepočůrává v noci.
Starší dítě, když se počůrává, většinou nevypustí celý obsah močového měchýře, ale jen do stavu úlevy. V kombinaci s dlouhým zadržováním toto vede k zánětu močových cest a někdy retenci moče z měchýře zpět do ledvin a zánětu ledvin. Tak opatrně na to, jaký přístup zvolíš. Jak budeš postupovat při vysazování na záchod. Klidně bys u něj dlouhým sezením mohla způsobit odpor a zadržování. Určitě bych to probrala s pediatrem a psychologem. Protože záleží i na tom, jaké klima v rodině k vůli tomuto problému máte, aby celou situaci nezhoršoval třeba postoj manžela nebo sourozenců.
A hlavně se hoď do klidu, takových dětí je poměrně dost. V podstatě se nic neděje, je to problém jako každý jiný a musí se řešit. Nemělo by to být velké a jediné téma rodinného soužitíU nás je tolerance společnosti k pomočovaní dětí poměrně nízká. Děti jsou tlačeny v útlém věku k úplné čistotě, i kdyz to mnohé nedokážou.
Přesně, přesně takovéhle dítě mám doma! Nesnáší, když jí připomínáme čůrání. Už se jí to vysvětlovalo milionkrát, proč má chodit třeba po 2 hodinách. Vždy odkýve, že samozřejmě že ano, že bude chodit často! Ale jak se o WC zmíníme, tak se jí zrovna nechce a před chvíli byla. VŽDYCKY před chvílí byla. V noci se teda bohužel počůrává taky.
Na nefrologii jí doktorka zopakuje tu mantru, že musí hodně pít, ale jen ráno, hezky cvičit uvolňovací cviky a pak se uvolnit na WC a ta různá další pravidla… holka ji asi ani nevnímá a pak se doma rozčiluje, co to po ní zase chceme?!
Je jí 10. 8 let to řešíme. Není to stejný případ jako u zakladatelky, ona měla velmi krátké období (pár týdnů), kdy čůrala pěkně. Pak se narodil brácha a do 3 týdnů byla zpět v plínách. A už se to nikdy úplně nespravilo. Ač jsem se tenkrát opravdu snažila, aby měla mou pozornost, i když je doma mimino.
A ještě bych k tomu poznamenala, že já ji zkoušela dávat na nočník už kolem 1 roku, což teď zpětně považuji za chybu. Něco jsem si o tom zjistila a už vím, že v roce věku to nemá smysl a může to i ublížit, i když naše maminky a babičky mnohdy tvrdí opak. Taky už když byla dcera malá (kolem 1.5 roku), celá rodina (prarodiče a praprarodiče) do ní hustila, že už je velká a že už musí chodit na ten nočník.
No, a pro zakladatelku… Radu nemám, myslím, že u některých dětí běžné postupy a ani rafinovanější postupy prostě nefungují. Vím, jak je to frustrující, když se dítě pomočuje a ty ho to nemůžeš odnaučit. Jak se říká, můžeš koně přivést k vodě, ale nedonutíš ho pít…
@Anonymní píše:
Přesně, přesně takovéhle dítě mám doma! Nesnáší, když jí připomínáme čůrání. Už se jí to vysvětlovalo milionkrát, proč má chodit třeba po 2 hodinách. Vždy odkýve, že samozřejmě že ano, že bude chodit často! Ale jak se o WC zmíníme, tak se jí zrovna nechce a před chvíli byla. VŽDYCKY před chvílí byla. V noci se teda bohužel počůrává taky.Na nefrologii jí doktorka zopakuje tu mantru, že musí hodně pít, ale jen ráno, hezky cvičit uvolňovací cviky a pak se uvolnit na WC a ta různá další pravidla… holka ji asi ani nevnímá a pak se doma rozčiluje, co to po ní zase chceme?!
Je jí 10. 8 let to řešíme. Není to stejný případ jako u zakladatelky, ona měla velmi krátké období (pár týdnů), kdy čůrala pěkně. Pak se narodil brácha a do 3 týdnů byla zpět v plínách. A už se to nikdy úplně nespravilo. Ač jsem se tenkrát opravdu snažila, aby měla mou pozornost, i když je doma mimino.
A ještě bych k tomu poznamenala, že já ji zkoušela dávat na nočník už kolem 1 roku, což teď zpětně považuji za chybu. Něco jsem si o tom zjistila a už vím, že v roce věku to nemá smysl a může to i ublížit, i když naše maminky a babičky mnohdy tvrdí opak. Taky už když byla dcera malá (kolem 1.5 roku), celá rodina (prarodiče a praprarodiče) do ní hustila, že už je velká a že už musí chodit na ten nočník.
No, a pro zakladatelku… Radu nemám, myslím, že u některých dětí běžné postupy a ani rafinovanější postupy prostě nefungují. Vím, jak je to frustrující, když se dítě pomočuje a ty ho to nemůžeš odnaučit. Jak se říká, můžeš koně přivést k vodě, ale nedonutíš ho pít…
Z toho přístupu starší generace má dodnes problémy s močením hodně lidí v dnes dospělém věku. Ne zrovna pomočování, ale drazdivy nebo hyperaktivní měchýř, neschopnost dojít si v cizím prostředí atd.
@Anonymní píše:
Zdravím, jsem zoufalá, nevím co dělat a jak… Aby jste to pochopily synovi budou v říjnu 4 roky a pořád ještě nosí pliny, přes den i přes noc, já už jsem z toho v háji, ví co se dělá na záchodě, ale sám tam nechce a když už tak jen prostě sedí a nic málokdy se stalo, že se vykadil nebo vycural :
Když ho nechám bez pleny tak se pocura a vůbec mu to nevadí.. Prosím poraďte, že to neznamená, že je nějakéj divnej nebo že nedej bůh nějakéj opožděnej![]()
![]()
![]()
neni to tak davno, co jsme resili stejnou situaci, napis mi zpravu
@Anonymní píše:
@Fiducia každý den nebo jednou měsíčně zkoušíš plenku nedat? Co školka? Díky
Náhodně
Když to nejde, tak pár dní počkám. A když se mi zdá, že by to šlo, tak zkoušíme posadit, být bez plínky, a když to nejde, tak ji nechám. Školku neřeším, půjde až za rok.
Já teď právě zkoušela větší akci tři dny nechat bez a násilím držet na nočníku co půl hodinu a nervy oba, ale máte pravdu s tím pískovištěm a hernou atd, nechám to v červnu po dovolené, do kočárku podložku, autem max k rodičům deset minut taky s podložkou, jinak chodíme po místních hřištích, tak patery tepláky, vlhcene ubrousky a kapesní sanytol
to já jsem původně myslela, že když to ženská řeší třeba rok… Kompromis pro mě, že ho nechám v leginach, protože to teče nohavici a nebudu to mít na skříních atd a prý když se učí na hambace tak pak může být problém když mu dáte kalhoty. Snad budu ta šťastná a po 14 dnech přijde úspěch
zatím teda neříká, neví, nechápe když něco udělá, ale on je tak na úrovni dvouletého cca, tak snad na indiánskou nebude ve 2.5 pozdě.
@Anonymní píše:
Já teď právě zkoušela větší akci tři dny nechat bez a násilím držet na nočníku co půl hodinu a nervy oba, ale máte pravdu s tím pískovištěm a hernou atd, nechám to v červnu po dovolené, do kočárku podložku, autem max k rodičům deset minut taky s podložkou, jinak chodíme po místních hřištích, tak patery tepláky, vlhcene ubrousky a kapesní sanytolto já jsem původně myslela, že když to ženská řeší třeba rok… Kompromis pro mě, že ho nechám v leginach, protože to teče nohavici a nebudu to mít na skříních atd a prý když se učí na hambace tak pak může být problém když mu dáte kalhoty. Snad budu ta šťastná a po 14 dnech přijde úspěch
zatím teda neříká, neví, nechápe když něco udělá, ale on je tak na úrovni dvouletého cca, tak snad na indiánskou nebude ve 2.5 pozdě.
Tak to mela dcerka…my jsme zkouseli po 2. roce v lete, ze bez gati…to si sama dosla na nocnik, rekla, ze curala, na velkou teda chtela plinku, tak jsem ji ji davala, aby to nedrzela. Ale sly jsme ven nebo doma daly teplacky, leginky, sortky a pocurala se, proste si nerekla…tak jsem ji obcas nechala na nahace a ven plinku.
Pak jsem si rekla, ze na to kaslu, kdyz se to nezlomilo a dala ji plinu i na doma i na ven. Nakonec jsem si rekla, ze zacatkem rijna nejak, to zkusime a ona si krasne rikala. Pocurala se venku asi 2×, doma snad jednou jen malicko a od ty doby zadna nehoda. Plinu mela jen na spani a ta postupem casu byla sucha, tak jsem asi po mesici, kdy byla sucha, nedala. A v pohode. Bud se vzbudi a nebo vydrzi celou noc
vim, ze bych urcite hned po roce nezkousela, absolutne netusila…nejdriv po tom 2. roce
tak to budu delat i u dalsich deti…nema cenu to lamat pres koleno. A ze je ostuda a ma ve 2 plinu jsem si taky vyslechla od plno lidi. At si trhnou. Jedny pani jsem pak uz na hristi rekla, ze mi na pliny nepridava, tak to snad nemusi resit…a byl klid ![]()
@Pears206 píše:
Z toho přístupu starší generace má dodnes problémy s močením hodně lidí v dnes dospělém věku. Ne zrovna pomočování, ale drazdivy nebo hyperaktivní měchýř, neschopnost dojít si v cizím prostředí atd.
Pravda, takových pár dospělých znám, co se vyčůrají jen doma. Ale o tom se moc nemluví, takže se to tak nějak neví.
Ptala jsem se mámy, jestli opravdu v 80. letech byly všechny děti do roka a půl bez plín, jak dnes mnohé starší dámy tvrdí. Prý zdaleka ne, ale tajilo se to. Kdyby nějaká tenkrát přiznala, že se jí dítě ve dvou letech počůrává, byla by za línou a neschopnou matku. A to víte, na malém městě by měla z ostudy kabát.
Čas všeho k nám přijde sám. Dělej dál vše, co děláš, buď trpělivá a hlavně to nelam přes koleno, ať nezaložíš na větší problém. Má 3,5 roku, ne 4 roky, a 6m je u malých dětí mega rozdíl. Musíš se zklidnit v sobě, stresem z toho problému tomu stejně nepomůžeš. Jestli potřebu vnímá, dojde i k tomu, co s tím. Na „dokonalé“ matky a „dokonalé“ univerzální tabulky kašli. Nejsi neschopná matka, děláš, co můžeš a všechny „chytré“ bych chtěla vidět, co by dělaly, kdyby jejich dítko mělo problém třeba i s kakáním a nemyslim tím jen 1× za den… Nemám speciální radu, vedeš si dobře, kvůli němu to musíš hlavně brát v klidu a dál se jemně snažit. Věřím, že to přijde