Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pozor na to, kdo jste tu přílohu otevřel nechte si projet pc antivirákem a zničte tenhle vir a vůbec bud´te obezřetní at´nedopadnete, jak tato paní: http://www.novinky.cz/…0-tisic.html
@brumdinka To je asi už extrém - otevřít přílohu a pak si navíc něco doinstalovat. ALE, jak už jsem psala na začátku diskuze, jsem jedna z těch nachytaných naivních hloupých, kteří otevřeli i přílohu. Mail mi přišel ze známé domény, kde občas něco objednávám, tak jsem si myslela, že se spletli a jasno jsem měla až po otevření přílohy. Bylo to ještě dřív, než se problém začal medializovat. Stalo se. Hned, jak jsem začala tušit, že to bude spam, vymazala jsem mail, historii na netu, temps a spustila hloubkově antivirák. Nic nenašel a já byla celkem klidná. Ale pro jistotu jsem si nechala bankou dočasně zrušit přístup k internetovému bankovnictví a než si jej obnovím, zkusila jsem dnes počítač projet antivirákem pořádně ještě jednou. A našel mi dva Trojany - jeden na stahování souborů a druhý na vzdálené povolování akcí a původcem byl daný mail, respektive příloha (ačkoliv jsem soubor s. exe nikde v počítači neměla). Takže ačkoliv jsem cca 1 hod. po přijetí mailu udělala všechna opatření, dokázal se vir někde schovat a začal být aktivní až teprve včera. Tak raději píšu pro ty, kteří také otevřeli a antivirák jim ukázal, že je vše v pořádku. Raději jej nechte provést další kontrolu.
@katscha tos mě vyděsila. Mně při otvírání přílohy antivirák hlásil, že hrozbu zablokoval. Pak jsem jen projela znovu antivirem a prý ok. Dnes jsem zablokovala internetbanking, ale přesto me ČS upozornila, že změnit hesla a nepoužívat pc. To nemůžu, musím pracovat.
Mě by zajímalo, jak vypadalo to, co si paní nainstalovala. Mně se dnes nabídla instalace aktualizace avast - doufám, že se to neschovávalo pod tím… A že to zablokování hrozby při otevírání přílohy znamenalo, že to fakt zablokoval…
@Anonymní píše:
@katscha tos mě vyděsila. Mně při otvírání přílohy antivirák hlásil, že hrozbu zablokoval. Pak jsem jen projela znovu antivirem a prý ok. Dnes jsem zablokovala internetbanking, ale přesto me ČS upozornila, že změnit hesla a nepoužívat pc. To nemůžu, musím pracovat.
Mě by zajímalo, jak vypadalo to, co si paní nainstalovala. Mně se dnes nabídla instalace aktualizace avast - doufám, že se to neschovávalo pod tím… A že to zablokování hrozby při otevírání přílohy znamenalo, že to fakt zablokoval…
Zkus to projet ještě jednou celkovou kontrolou. Mně také v bance radili dát noťas do servisu apod., ale to je nereálný. Já mám třeba to internetový bankovnictví dobře chráněný - museli by zkopírovat certifikát, znát heslo, což asi není takový problém, ale museli by mi i ukrást mobil, aby mohli provést nějakou platbu. V bance mi říkali, že toto trojí „zcizení“ se ještě nikdy nestalo. Navíc mám určitý denní limit.
Záleží, jak to máš chráněný, ale aktualizace avastu by neměla nic udělat. Spíš, kdyby se ti teď někdo ozval, aby sis něco nainstalovala, tak to raději nedělej.
@katscha projela jsem to ještě jednou hloubkově a nic to nenašlo, tak snad dobrý.
@Anonymní píše:
@katscha projela jsem to ještě jednou hloubkově a nic to nenašlo, tak snad dobrý.
Super
, tak snad v pohodě. Doufám, že u nás už taky.
Tak to, co se nabídlo jako aktualizace avast - i s jejich logem, je přístup k datům počítače
a je to s příponou. exe! A to přesto, že antivirák to projel a nic nenašel. A přesto, že antivirák to zablokoval hned při otevírání přílohy.
@Anonymní píše:
Tak to, co se nabídlo jako aktualizace avast - i s jejich logem, je přístup k datům počítačea je to s příponou. exe! A to přesto, že antivirák to projel a nic nenašel. A přesto, že antivirák to zablokoval hned při otevírání přílohy.
Tak to je hrubý. A našel ti to teda včera antivirák?
@Anonymní píše:
@katscha nenašel. Nic tam nevidí. Dala jsem PC odvirovat odborníkům.
Mně právě z banky, když jsem si nechala bloknout to e-bankovnictví, poslali odkazy na nějaký různý antiviráky, že prý to ten, který má uživatel v napadnutém PC nemusí najít, takže je lepší projet to nějakým jiným. Jenže to bych si jej musela stáhnout, což teď raději nechci. Tak doufám, že už se mi ty Trojanové neobnoví, když už jsou jenou smazáni.
Ajťáci ti to snad zlikvidují a nebudeš se muset obávat.
@katscha píše:
@brumdinka Mail mi přišel ze známé domény, kde občas něco objednávám, …
Jak jste poznala, ze které domény vám přišel mail? Přiznám se totiž, že já to poznat neumím.
@eumedon Podle přípony e-mailové adresy. Třeba pletu pojmy. Ale pak mi z toho e-shopu i přišel mail: „Upozornění na podvodný email zasílaný z naší domény“. To bylo několik dní po vlně roezesílaných podvodným mailů, kdy se omlouvali zákazníkům, že někdo zneužil jejich názvu v adrese a že už to řeší.
@katscha píše:
@eumedon Podle přípony e-mailové adresy.
Podle přípony e-mailové adresy odesilatele (sender) nebo adresy pro odpovědi (reply to)? Hm, ale to, že v záhlaví e-mailu v údaji Od (sender) je vyplněna nějaká adresa, neznamená, že e-mail z této adresy (či domény) skutečně odešel. Ten údaj může být vyplněn čímkoliv a nemusí vůbec závislý na tom, odkud e-mail odešel ani kdo jej poslal. Není vůbec problém odeslat e-mail, ve kterém bude vyplněn libovolnou (existující nebo neexistující) e-mailovou adresou nebo dokonce volným textem.
@eumedon To máte zřejmě pravdu - s možností zneužít/použít příponu. Zda byla v tom podvodném mailu mně známá přípona i v reply to, to netuším, smazala jsem po té naprosto vše. S tou doménou jsem to psala proto, že to pak napsali sami z toho e-shopu. Jestli to byla mystifikace, tak se omlouvám.
Jestli se vyznáte v IT, mohla byste mi prosím poradit, zda se smazaný Trojan může odněkud ještě obnovit, když jsem smazala vir i soubor, který jej obsahoval? Případně, zda je nutné noťas projet ještě jiným antivirákem, když ten můj Trojany identifikoval a pak jsem je odstranila.
@katscha píše:
@eumedon To máte zřejmě pravdu - s možností zneužít/použít příponu. Zda byla v tom podvodném mailu mně známá přípona i v reply to, to netuším, smazala jsem po té naprosto vše. S tou doménou jsem to psala proto, že to pak napsali sami z toho e-shopu. Jestli to byla mystifikace, tak se omlouvám.
Oni to psali zřejmě proto, že se dozvěděli, že jejich doména byla v tomto údaji takto zneužita. To neznamená, že by to odešlo z jejich poštovního serveru nebo z jejich počítače. K tomu stačí, aby odesilatel jejich doménu nebo e-mailovou adresu znal.
Dokonce jsem se zde na e-miminu dozvěděl o stránkách https://emkei.cz, které umožní kterémukoliv návštěvníkovi napsat odeslat e-mail, ve kterém zadá pro záhlaví adresu odesilatele, případně adresu pro odpověď. Může je přitom volit libovolně.
Ty podvodné e-maily ale nejspíš rozesílá nějaký automat.
Důležitější údaj je IP adresa, ze které to odešlo (pokud to nešlo přes anonymizer), ale proto jsem se ptal, odkud máte tu doménu: Třeba bych se dozvěděl, jak přistupovat k DNS databázím pro získání jména (poštovního) serveru z jeho IP adresy.
@katscha píše:
@eumedon
Jestli se vyznáte v IT, mohla byste mi prosím poradit, zda se smazaný Trojan může odněkud ještě obnovit, když jsem smazala vir i soubor, který jej obsahoval? Případně, zda je nutné noťas projet ještě jiným antivirákem, když ten můj Trojany identifikoval a pak jsem je odstranila.
Tohle zrovna nedělám, takže vám neporadím.