Podezření na autismus

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21.4.16 11:58
@iiiv píše:
Zkusila bych jít na vyšetření sluchu

tim to asi nebude… ja mu i zamavam pred ocima, nebo se ho zezadu dotknu a on porad nic :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
21.4.16 12:05

@Salsa Verde ale u těchto podezření se foniatrií začíná. První se musí vyloučit funkční vady.

• Citovat
  • Upravit
3701
21.4.16 12:09
@Mar__tanka1983 píše:
Napíšu, co ve vedlejší diskusi.
Matko, klid. Všichni jsme tak zblbý různými informacemi o dys-, ADHD, autismem a dalších nemocech a poruchách, že vůbec nevnímáme, že máme doma prostě dítě, které něco má a něco nemá rádo, něco ho baví (a za měsíc ho bude bavit něco jiného). Nebo že je to prostě lenoch nebo flegmouš, kterýmu je spousta věcí prostě u zadelky ;)
Mnoho dětí má různé projevy „autismu“ v různém stupni vývoji - je to normální!! A jediný rozdíl je, že co je pro normální dítě normální v roce nebo ve dvou, to u autisty přetrvá třeba v pěti, osmi…
A ty máš navíc 11M dítě, proboha, chceš aby počítalo kvadratické rovnice? :lol:

Přesně tak!
Krásně napsáno.
Zakladatelko, náš syn se choval přesně jako váš a já hned plašila, kolem sebe furt slyším o autismu a dost mě to vyděsilo, byli jsme i u psychologa (v jeho 2 letech) a ten řekl, že je to prostě osobností. Nemá žádnou vadu, jen je hrozně velký flegmatik a lenoch, máme ho brát takového jaký je a vše se ještě srovná.
Takže klid ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.4.16 12:28
@SarkaNovo píše:
Přesně tak!
Krásně napsáno.
Zakladatelko, náš syn se choval přesně jako váš a já hned plašila, kolem sebe furt slyším o autismu a dost mě to vyděsilo, byli jsme i u psychologa (v jeho 2 letech) a ten řekl, že je to prostě osobností. Nemá žádnou vadu, jen je hrozně velký flegmatik a lenoch, máme ho brát takového jaký je a vše se ještě srovná.
Takže klid ;)

diky moc za uklidneni!! zkusim si dat mokrej hadr na hlavu a uzivat si toho jak mam uzasny dite :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
21.4.16 12:45

Příspěvek upraven 25.04.16 v 13:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
21.4.16 12:49
@Mar__tanka1983 píše:
i tohle všechno můžou dělat naprosto normální děti v určitém období vývoje…záliba v zavírání otvírání dveří nebo sledování stínů na radiátoru taky baví valnou většinu batolat, a pokud jim to nezůstane ještě v pěti letech, tak na tom není nenormálního vůbec nic ;)

Já vím :nevim:

Řada dětí má v tomhle věku autistické projevy a vymizí. Něco tam je, ale nezbyde než počkat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59400
21.4.16 12:52

@Salsa Verde klid, vdyt mu neni ani rok. Zkus o tolik nesledovat, i kdyby autista byl tak s tim nic nenaděláš a ted to je prostě brzo na jakékoliv závěry ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10206
21.4.16 12:53

Ahoj, můj 6 lety syn ma Aspergeruv syndrom -forma autismu. Zjistili jsme to prakticky cca ve 3 letech, kdy nastoupil do skolky, do te doby sem si proste rikala ze je svůj (je to moje prvni dítě ). Ocni kontakt autisti nedokážou navázat, nebo velmi zřídka. Deticky radi dokola opakuji stejne hry, k hraní používají stejne hračky. Můj maly absolutně nerozumí slangu nebo nadsázce, mluvené slovo je pro ne obtížné. Hodne si utíká do svého světa, nevnímá, kolikrát musim tleskat nebo ho k sobě přímo otočit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
743
21.4.16 13:41

@Salsa Verde syn byl do 18 měsíců úplný Mimoň… na nic nereagoval, neotočil se na zavolání, ničemu nerozuměl, ani ham nebo pápá… byla jsem na zhroucení, šla s nim k neurolozce, kde mu udělala eeg, vše bylo v pořádku, naznačovala mi, že by se mohlo jednat o vývojovou dysfázii, ale ze se to pozná až po 3 roce. Na foniatrii mi dr řekla, že je dle ni úplně normální (viděla ho 15 minut). Ted mu jsou dva roky a za ten pul rok udělal neskutečný pokrok. Rozumi, sice asi ne všemu (nebo nechce rozumet), ale reaguje. Cilene říká asi 50 slov, takže se to na dobre cestě.
Dala bych mu čas, do těch 18 měsíců jsem byla přesvědčena, že je můj syn autista nebo má mentalni retardaci. Ale opravdu čim je starší, tim je to lepší a lepší. Sice bude asi trošku opožděný, ale není to nic závratneho a vše snad dožene ;)
11 mesicni je v podstatě ještě miminko, objevuje svět a co se bude otáčet, když je lepší zkoumat okolí;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.4.16 21:48
@Fima píše:
Zakladatelko, my podezření na PAS máme, ale mám mnohem starší dítě než ty a stále jsme jen ve fázi podezření, protože dokud mi dítko nenastoupí do školky a nebude se vidět, jak funguje nebo nefunguje tam, tak ho nikdo vyšetřovat nechce. Má 2 roky a 9 měsíců a i to je na nějakou diagnostiku pořád brzy. Možná má moje dítě aspergera, možná je jen těžký introvert a svůj, kdo ví. Jak mi bylo řečeno: pokud PAS má, tak ho mít bude i za rok, za dva… nikam neuteče. V 11 měsících jsem podezření opravdu neměla. Že je syn jiný, než 90% ostatních dětí a poněkud zvláštní, se ukázalo až později. ;)

Diky moc za zpravu, vim, ze nic neuspecham ;-(. Muzu se zeptat jak se to u vas projevovalo/projevuje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.4.16 21:53
@pajule022 píše:
@Salsa Verde syn byl do 18 měsíců úplný Mimoň… na nic nereagoval, neotočil se na zavolání, ničemu nerozuměl, ani ham nebo pápá… byla jsem na zhroucení, šla s nim k neurolozce, kde mu udělala eeg, vše bylo v pořádku, naznačovala mi, že by se mohlo jednat o vývojovou dysfázii, ale ze se to pozná až po 3 roce. Na foniatrii mi dr řekla, že je dle ni úplně normální (viděla ho 15 minut). Ted mu jsou dva roky a za ten pul rok udělal neskutečný pokrok. Rozumi, sice asi ne všemu (nebo nechce rozumet), ale reaguje. Cilene říká asi 50 slov, takže se to na dobre cestě.
Dala bych mu čas, do těch 18 měsíců jsem byla přesvědčena, že je můj syn autista nebo má mentalni retardaci. Ale opravdu čim je starší, tim je to lepší a lepší. Sice bude asi trošku opožděný, ale není to nic závratneho a vše snad dožene ;)
11 mesicni je v podstatě ještě miminko, objevuje svět a co se bude otáčet, když je lepší zkoumat okolí;)

Fakt diky moc za zpravu! Moc me to uklidnilo. Taky tady hystercim. Byli jste s tim driv nebo ted u nejakeho psychologa?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1109
21.4.16 22:10

@Salsa Verde ja te nechci stresovat ani falesne uklidnovat. Ja jsem ten tabor, co radsi 3× vysetrit, nez rict matce hysterko, klid a pak neco zameskat.
autismus je v CR porad velka neznama, i spousta „odborniku“ pracuje s naprosto nepresnymi, zastaralymi informacemi a je z toho pak informacni sum.
Je to porucha spektra, tj. neni jeden autista jako druhy, je vice forem (detsky autismus, atypicky, vysokofunkcni…). Nemam rada rady typu „nech ho do tri let, nic se s tim stejne nedela“ neni to totiz pravda. KAZDA studie ukazuje, ze cim driv se s ditetem na spektru zacne pracovat, tim lepe pro nej, at z hlediska socializace nebo komunikace.

Za me je porad nejlepsi strategie objednat se do nejblizsi APLA, kde te vysetri lidi, co tomu rozumi a ne okresni PPP, kde o autismu mozna cetli. Nemyslim to zle, ale ta diagnostika je fakt dulezita, protoze terapeuticka strategie se tim ridi.

Jinak se pracuje s neverbalnim nizkofunkcnim autistou a jinak s Aspergerem, co nezavre usta.

Nebudu ti psat, ze to, co popisujes, mi prijde jako „uplne normalni“ 11mesicni dite, neprijde, nebudu ti lhat. Navic pokud si vsima i okoli, ze je jiny, neco na tom bude. Je dost jiny, aby to pro nej predstavovalo prekazku ve vyvoji? To ti neumim rict, ale pokud ano, tak to musis zjistit co nejdriv a pracovat s nim, aby se nasledky minimalizovaly. Nejde o lepeni nalepek, ale o sanci tem detem efektivne pomoci a maximalizovat jejich potencial.

Diagnostiku si sama neudelas, tak se objednej tam, kde to umi a rid se jejich zaverem. Nic racionalnejsiho to nedokazu napsat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
743
21.4.16 22:45

@Salsa Verde zatím ne, bylo nám řečeno, že k psychologovi nemá cenu jít dříve než ve 2 a půl letech, protoze by syn dřív nespolupracoval. Ale pokud to půjde takhle dobře dal, nikam s nim nepůjdu, v což doufám:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.4.16 10:12

@lear diky moc za nazor ve vsem s Tebou naprosto souhlasim a i ja to nechci ani precenit ani podcenit. V Aple jsem uz objednana, ale cekaci doba je rok!!! Tak jsem volila i tuhle informacni cestu. Jakmile jde o dite, jde i racionalita stranou.

Mam krasny, dokonaly dite, ktery miluju vic nez sebe a predstava jeho mozne psychicke poruchy me proste ubiji. Cekat rok na vysetreni mi prijde opravdu silene!!! :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.4.16 10:14

@pajule022 budu drzet palce i vam, ted uz vim jak se takove „tapajici“ maminky citi a je to opravdu ocistec ;-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová