Podvody našeho syna

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1065
20.7.20 06:43

Dost možná nemá na víc, a chtel by se zavděčit, protože si chce dokázat, že není horší než sestry a vy. Možná sam sebe v tomto období vidí jako hloupého a má pocit méněcennosti.
O škole bych vůbec nemluvila, chvalila bych ho za to vcem je dobrý. Směřovala bych ho i výběru učebního oboru, který ho bude bavit s možností nástavby s maturitou.
S ŽK bych se domluvila s učiteli, aby zůstávala ve škole a požadala bych je aby mi jednou týdně zaslali známky email, nebo bych se stavila osobně nahlédnout do ŽK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1065
20.7.20 06:45

Jen bych se bála. Že chlapec se neumí vyrovnat s neúspěchem a známky jsou proti tomu co ho čeká v životě k smíchu. Neprošlapavali jste mu moc cestičku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
20.7.20 06:45
@Aduš8 píše:
@Jana206 promiň, ale já se nikdy v zakladatelčině příspěvku nedočetla, že by zkoušeli dělat to, co píše @Tomáš916, ale spíš naprostý opak. Úplně přehnané nároky rodičů, srovnávání se sourozencem a fyzický trest. Jestli takový nátlak trval celou školní docházku, tak by především rodiče měli pracovat na zlepšení vztahu se synem. Měli jsme v rodině dva případy, kdy dítě v zařízení SVP dočasně skončilo a ani jednomu z nich to nepomohlo, naopak se situace ještě zhoršila. Jen pro okolí a kamarády skončili s nálepkou těch, kdo byl ve výchovném zařízení.

My máme nejbližší asi 50 km a znám případy z praxe, kdy to pomohlo. Nepracuji s touto skupinou, jsou to přenesené zkušenosti kolegů a kolegyň, se kterými přátelim. Je jim líto, že pokrytí není hustší, protože PPP se spíš zaměřuje na školní neupesnost a poruchy učení, poruchy chování v PPP moc řešit neumí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
20.7.20 06:47
@Sára 1 píše:
Výchovná centra neznám. Nemám s tím žádné zkušenosti. Možná by tam mohli zajít jen rodiče a probrat situaci a dítě tam netahat?

Středisko výchovné péče.
Tam jsou tedy jinsi případy.
Podle mě by stacil jiný přístup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
20.7.20 06:50

@Jana206 jako SVP není spatne, ale na pobyt bych to nesmerovala, proč?
Ambulantně, proč ne, dejme tomu, ale pobyt určitě ne.
Nejdřív bych asi zkusila najít dobrého klinickeho psychologa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
20.7.20 06:51

První, co mě napadlo je, že by žákovskou vůbec do ruky nedostal. Že by ji měli ve škole, tam mu zapisovali známky a ty by sis jednou měsíčně přišla ověřit, zda je třeba někde zabrat. Pak jsem si řekla, že by to bylo pro kluka celkem ponižující mu rovnou takto ukázat, že už mu v tomto směru nevěřím.

Takže bych si s ním sedla, vysvětlila mu, že poslední rok ve škole už tyto podvody opravdu řešit nechceš. Takže buď začne žákovskou považovat za dokument, který nelze falšovat a přepisovat, nebo se domluvíš s učiteli, že Žákovská se stane nedílnou součástí třídní knihy, on ji do ruky nedostane a ty si budeš v pravidelných intervalech chodit prospěch kontrolovat. A bude to ponižující jak pro něj, tak pro mě.

A slíbit, že ho necháš žít. Špatná známka se občas přihodí a pokud doteď neprolezal s odřenýma ušima, tak není snad třeba ho u každé horší známky poučovat, jak by mohl být lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1014
20.7.20 07:12
@Jana206 píše:
Takže jinými slovy ho dal podporovat v podvádění, když si už rodiče nevědí rady. Vaše rady určitě zkoušeli jako první a evidentně to nefunguje, kluk podvádí dal.
V SVP pracují vysoce erudovani odbornici, požadavky na jejich vzdělání a praxi jsou vyšší než třeba v PPP, podmínkou práce v takovém zařízení jsou i osobnostní testy.Nemáte s tímto střediskem zkušenost, váš názor se odvíjí jen na základě předsudků. Ale běžne tam přijdou na to, že dítě, které je na první pohled problémové a působí jako agresor, je tichou obětí skryté šikany, která probíhala tak, že ji ve škole neodhalili. To je jen jeden příklad.

Já mám jednu dávnou zkušenost, když jsem byl já v deváté třídě. Jeden spolužák se pokusil otrávit, později přiznal, že to je kvůli mámě, byla to taková přechytralá úřednice. Jenže ona byla přesvědčena, že je to kvůli nám, jelikož nebyl ve škole moc oblíbený. Byli jsme dobrý kolektiv, ale jeho jsme mezi sebe moc nebrali, to je pravda, protože byl zvláštní, žaloval a byl taky chytrý až na půdu. Neubližovali jsme mu, ale kamarády neměl. Kvůli jeho pokusu o sebevraždu jsme celá třída skončili taky v té poradně. Šli jsme rádi, lepší než se učit. Jenže jak jsme se spletli, stokrát radši bych psal písemku, než tenhle horor. Tam tři ženský, nutily nás hrát trapný hry, museli jsme třeba stát na novinách jednou nohou celá třída a mačkat se na sebe. Bylo tam přetopeno, takže slast, no spíše humáč. Pak jsme seděli v kroužku a dokud jsme nic neřekli, tak nás nepustily domu. Ničemu to nepomohlo, jedině tak k nenávisti toho kluka, který nám byl do té doby šumák. Hned co jsem přišel domů, tak jsem řekl mamce, že tam nechci chodit. Ona řekla, že ještě jednou a pak, že to na schůzkách učitelce řekne. No bohužel přesto, že učitelka jasně řekla, že já mu rozhodně neubližuji, ale, že chce aby jsme tam chodili všichni jako kolektiv a pokud s tím mamka nesouhlasí, tak je nezodpovědný rodič. Na to samozřejmě slyšela. Doma mi řekla, že učitelku nebude poslouchat, že byla jak hysterka, že to hold zvládnu. No tak milý spolužák dostal do huby, pak se mi rozbrečel, že to je kvůli mámě a že ona tu poradnu vymyslela, na konec to tam i řekl a měli jsme klid, už tam chodil sám. Dnes je to fajn chlap, občas se potkáme i když kámoši nejsme, ale co vím s matkou nemá moc dobré vztahy. A znám z doslechu dost případů co byly tyto poradny, střediska, pasťáky, celkem k ničemu. Tím neříkám, že to nepomůže nikomu, ale v tomto věku nikdo nestojí o nějaký rozbor, kdy ho řeší x lidí, myslím, že si všichni pamatujeme, že nám stačili rodiče :lol:. Ten kluk potřebuje podporu, ujistit a vrátit sebevědomí, to snad rodiče zvládnou sami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
20.7.20 07:15
@Russet píše:
Já bych mu žákajdu prostě zrušila - aby neměl důvod podvádět. Veškeré známky musí mít učitel v notýsku. Takže se nic neděje. Jednou za měsíc bych si zašla do školy a nechala si říct známky. Kluk by se samozřejmě musel denně připravovat a přezkušovala bych ho. Za dobré vysvědčení bych stanovila vybraný dárek. Nic extra drahého jako tablet nebo telefon. Opakovala bych, že se učí pro sebe, ne kvůli mně. Že on pak bude vybírat podle známek školu a zaměstnání.

Zrušením ŽK problém nevyřeší. Trochu si protiřečíš, když píšeš, že za dobré vysvědčení dárek, ale připomínat, že se učí pro sebe - on ten kluk se učí pro rodiče. Dárek jako motivace k učení je velice špatná! A není vůbec pravda, že podle známek vybere školu a podle školy zaměstnání. Mám učňák…co to o mě vypovídá? Měla jsem 4 a odmaturovala se samými 1. Nedělám prodavačku, jakou jsem se vyučila, ale finanční controlling. Dělám druhou VŠ a teď se překvalifikovávám. Násilím nedocílí ničeho (a nemyslím jen to fyzické). Pokud ho doma ponižují, tak se nemůžou divit. Ten kluk má jen strach z těch keců, že má dvojku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
20.7.20 07:19

@Tomáš916 Asi by chtělo si o problematice něco zjistit. Než tu vypouštět takový blábol. Hlavně zachovat paniku, co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
20.7.20 07:21

@Cenarius neznám, nekomentuji

Dítě jim uteče, když v tomhle jednání budou rodiče pokračovat. Ne proto, když se rodiče jdou poradit do nějakého střediska!

Doporučuji něco o těchto střediscích nastudovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1014
20.7.20 07:22

Já právě paniku nešířím, jen píšu můj názor, že si myslím, že je i lepší cesta, než tahat puberťáka po různých výchovných centrech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
20.7.20 07:32

Nikdy jste ho netrestali, ale přesto ho manžel opakovaně v souvislosti zmátil, navíc v tak strašně cilivém věku, v jakém je, kdy vztah a ocenění od otce je úplně klíčové pro klučičí dozrávání.

A takových protimluvů je v tom co si napsala daleko víc.

Pozor -nepíšu, že jste špatní rodiče. naopak, jste starostliví rodiče, pro které je vzdělání důležité a opravdu se staréte o svého syna a chcete aby vyrostl v poctivého člověka.

ALE…

tvůj syn je zoufale vyděšený a nejistý a tak moc potřebuje alespoń trochu ocenění a vyhnout se emocionálnímu tlaku za to, co považujete za selhání, že se snaží minimalizovat dopad emocionalíní nepohody, co mu produkujete nešikovnými snahami vytvářet lepší dojem.

má pocit že není dost dobrý, že není přijámaný takový jaký je, že je přijímaný jen když je jedničkář.

Tohle jste mu způsobili vy, jako jeho rodiče a škola, kde se chyba neodpouští a přísně trestá to jen podporuje.

vykašlete se na PPP - pokud to chcete řešit, najděte si někoho kdo umí pracovat s rodinou a má psychotereapuetický výcvik - to pracovníci v PPP většnou nemají a poskytují jen poradenství. Tou PPP ja svého syna jen nakládáte další pecky, kdy mu nějaká paní z poradny radí, co má a nemá dělat a jasně ho tím označuje že je porouchaný a potřebuje za trest chodit do poradny.

Vstupte do rodinné psychoterapie a naučte se vytvořit natolik bezpečný prostor, že najde odvahu svěřit se se svým strachem a zoufalými sebepochybami a vy budete schopni mu říct, všechno to pěkné co si o něm napsala tak, aby to slyšel a věřil tomu, aby opakovaně zjistil, že je přijímaný a má svou hodnotu.

pak už samozřejmě přestane maskovat známky.

jinak to nejsou žádné strašlivé podvodny, nikomu neubližuje, jediné co se snaží je vyhndout se psychické bolesti, kterou mu způsobuje systém - škola a ne úplně dobře nastavená komunikace a požadavky doma.

Adresář lidí kteří vám umí pomoci, kteří mají patřičný výcvik na práci s rodinu jsou zde

http://www.soft-zs.cz/…ce/terapeuti

Příspěvek upraven 20.07.20 v 07:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elibro
20.7.20 07:33

Pamatuju si, jak strašlivě mě můj dědeček (jinak milovaný) štval neustálými laskavými tlaky na známky… Proč mám jako z matiky trojku? Vždyť kdybych se trochu snažila…! To bratránek, ten má jedničku.

No, měla jsem štěstí, že moje máti tou výchovou taky prošla s naštěstí to dělala jinak. BYLO JÍ TO JEDNO. Nepamatuji se, že by mi jedinkrát kontrolovala známky nebo žádala jejich předložení. Ano, ptala se mě, co ve škole, nechala mě pochlubit se i postesknout si, když se něco nepovedlo… Jinak ale bylo hodně zřejmý, že moje známky jsou můj problém. A nosila jsem často vyznamenání, jako tenhle kluk - ze základky i z gymplu. Ale za trojky a čtyřky - to, krom dědy, nikdo nijak zvlášť nekomentoval. Bralo se za samozřejmé, že je to moje věc, že mám jiné silné stránky a že když mě matika nezajímá, tak je to jedno. A dneska mám titul.

Říct o dítěti, které nosí vyznamenání, má vlastní disciplínu se o svoje učení postarat a zpravidla nosí jedničky a dvojky, že NENÍ studijní typ a patří na učňák? Doprčic a co byste ještě chtěli?? Dejte mu pokoj, jen ho podpořte, řekněte mu, že celé roky vidíte, že je dobrý - protože on je - a nechte ho vybrat. Takové dítě musí mít na střední levou zadní.

• Citovat
  • Upravit
1950
20.7.20 07:37

@Tomáš916 Ale ne každý rodič má dostatečné kompetence, aby takovou lepší, jinou cestu vůbec dokázal najít a projít jí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11092
20.7.20 07:40

On měl nejhůř dvojky a vy jste na něj klekli jakoby měl dělat reparát pomalu. Umím si docela solidně představit, co se dělo v té dětské hlavě. V těch poradnách by mě spíš zajímalo, co řekli vám jako rodičům, protože vy jste to podělali. Někteří by si opravdu měli sami někam zajít, než začnou poučovat a školit vlastní děti. On ten ledabylý přístup není úplně tak špatný, navíc v dnešní době, kdy je vyvíjen takový tlak, kdo se nenechá tlakem udolat je na tom mnohem lépe, než vystresovaný premiant. On svým přístupem má max 3 a co jako? O čem to vypovídá? Má se hroutit a hrotit to jako vy? Nechte ho na pokoji, furt ho neřešte a uvidíš, co se bude dít. On dobře ví, že tím co dělá nic nevyřeší, ale taky ví, že to alespoň na chvilku oddálí. Taky bych dělala vše pro to, ať mám chvilku klid od srovnávání a poučování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí